Results 1 to 1 of 1

Thread: Ce ţintă ne mai trebuie după NATO şi UE?

 1. #1

  Arrow Ce ţintă ne mai trebuie după NATO şi UE?

  După ce şi-a făcut şi refăcut calculele, FMI a ajuns la concluzia că gata n Romnia se trăieşte mai prost dect n Bulgaria. 14 dolari despart, deocamdată, nivelul de trai al unui romn (11.869 dolari/an) de al unui bulgar (11.883 dolari).

  Nu e neapărat o ruşine. Romnia şi Bulgaria sunt umăr la umăr de 20 de ani şi au parcurs o bucată bună de drum mpreună. Au ratat mpreună primii 10 ani de tranziţie fiecare ţară n felul ei şi au recuperat ct s-a mai putut recupera n următorii zece. Au recuperat destul ct să iasă din sărăcie şi să nu considere pierdută cu totul cursa cu restul colegelor de celulă comunistă.

  Polonia, Ungaria sunt cu doar 50% mai n faţă, distanţă care ar putea fi recuperată n alţi zece ani de creştere. Slovenia, Cehia, Slovacia sunt de două ori mai avansate şi deja nu mai pot fi găsite printre economiile emergente ale Europei, ci direct n segmentul dedicat economiilor adezvoltate, alături de Germania, Franţa, Spania, Austria etc. Deja distanţa merge către 20 de ani o generaţie.
  Mai pot cele două ţări de la Marea Neagră primite n UE parcă din greşeală să alerge att? Răspunsul este sigur da. ntrebarea este dacă mai vor. Apartenenţa la UE a unei ţări cu decalaje economice şi sociale mari nu este un handicap, aşa cum spun euroscepticii, este un enorm avantaj. Iată de ce:

  n Vest, costurile forţei de muncă au ajuns la un nivel la care devine clar că nu sunt sustenabile. n Asia, standardul de viaţă a crescut suficient de mult nct să-i forţeze pe contabili să refacă calculele dacă mai e sau nu rentabil să plătească att de mult pentru transport. Criza ridică direct sau indirect bariere protecţioniste, dar şi incertitudini geopolitice copleşitoare.

  Există un singur răspuns care să lămurească simultan toate aceste probleme, şi nu e unul complicat: n Europa emergentă costurile sunt ncă relativ mici, iar distanţele pot fi chiar mai scurte dect pnă acum dacă şi vor construi infrastructura. Procesul de relocalizare industrială a nceput de ani buni, a fost ncetinit de criză, dar este ireversibil. De felul n care reuşim să colaborăm cu investitorii depinde doar viteza de dezvoltare n viitor.

  Deja romnii au bifat cteva puncte importante care fac ţara atractivă: un nivel acceptabil de educaţie, suficient respect faţă de muncă şi ceva cultură managerială. Ceea ce lipseşte vizibil este capacitatea administrativă. Chiar şi atunci cnd au intenţii bune, birocraţii reuşesc, pnă la urmă, să se mpiedice de propriile picioare.

  E clar că din nou este nevoie de ajutor din exterior, mai exact de o ţintă faţă de care să poată fi măsurat progresul. NATO a fost reperul care a ajutat Romnia să se ntoarcă definitiv cu faţa spre Occident, iar UE a fost reperul care a nvăţat-o cum să se comporte acolo. nsă n-am găsit, deocamdată, un reper care să ne arate cum să fim o ţară dezvoltată.

  Reperul există, nsă nici un politician nu şi-l asumă pentru că nici unul nu e n stare să conducă o ţară dezvoltată. El se numeşte OECD Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi include 33 de ţări, printre care Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Slovenia sau Estonia ultimele două anul acesta.

  Nu există criterii de aderare la clubul-ţărilor-cu-apă-caldă, aşa cum au existat n cazul UE sau NATO. Nu trebuie să cerşeşti intrarea, nsă nici nu vei fi ţinut la uşă dacă ntr-adevăr locul tău e năuntru. Valoarea de reper a organizaţiei este abstractă, dar poate mai puternică: ct timp nu eşti acolo, nseamnă că ncă ai o problemă. Găseşte-o şi rezolv-o!
  Articol publicat n Romnia Liberă

  Sursa: http://www.riscograma.ro/2990/ce-tin...pa-nato-si-ue/
  Last edited by Oerlikonn; 25-10-10 at 09:14 AM.

Similar Threads

 1. De ce trebuie neaparat sa scada fiscalitatea n Romania?
  By Tatanka Iyotake in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 2
  Last Post: 22-10-11, 09:15 PM
 2. Robert Gates, Libia si NATO - Intrebarea de baza ramane - Cristian Negrea
  By Cristian Negrea in forum Geopolitică-Geostrategie-Zone de interes si influentă
  Replies: 0
  Last Post: 14-07-11, 06:53 PM
 3. Mihai Ghimpu cere sustinerea NATO in retragerea trupelor ruse-Anne-Marie Blajan
  By Sitting Bull in forum Romnii din Basarabia (Moldova Orientala)
  Replies: 0
  Last Post: 12-11-10, 09:41 PM
 4. Romania, biciul NATO? Germania cu zaharelul, Romania cu biciul. de Cristian Negrea
  By Railgun in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 31-10-10, 09:45 AM
 5. Iată de ce trebuie mărit salariul minim
  By Oerlikonn in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 25-10-10, 09:02 AM

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •