Results 1 to 1 of 1

Thread: Scrisoare deschisa catre Doru Maries

 1. #1
  Rang-N-03(col)
  Excalibur's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  184
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  1478

  Post Scrisoare deschisa catre Doru Maries

  Nu īntīmplător īnchei conturile cu justiţia contrarevoluţionară, cu un mesaj către tine, singurul scris la persoana īntīi. Am amīnat cīt am putut această lămurire publică, pentru a nu pune beţe īn roate unui coleg, unul dintre puţinii justiţiari care au rezistat 20 de ani pe această baricadă, dedicīndu-i luptei pentru veşnic amīnata dreptate.

  Īn perioada īn care făceai greva foamei pentru a salva de la distrugere dosarele pentru care te-ai străduit atīt, a fost greu să enunţ delimitări şi observaţii critice. Am tăcut cīt am putut, pentru a te menaja şi a-ţi proteja acţiunea, pe care am īncercat să o sprijin.

  Dar acum, cīnd a venit vremea bilanţului, sīnt silit să spun tot ce ştiu, tot ce gīndesc, tot ce mă doare. Căci şi eu sīnt un justiţiar consecvent, care a plătit scump dreptul de a-şi spune părerea despre cauzele īnfrīngerii taberei noastre.


  Am descris īn alte texte interferenţa mea cu contestaţia anticomunistă a anului 1990, sau mi-am spus părerea despre ea ( http://www.piatauniversitatii.com/ic...efault.asp.htm).

  Rezum aici concluziile:

  a.) Contrarevoluţia la care s-a dedat "emanaţia" FSN trebuia īnfruntată frontal, ca īn decembrie, dacă vroiam să eliberăm Romānia de paraziţii securicomunişti;

  b.) Mitingurile contestatare din 1990 au constituit singura īncercare -confuză- de rezistenţă, subminata opoziţie politică şi intelectuală căzīnd la pace cu uzurpatorii;

  c.) Manifestaţiile noastre au fost nu numai atacate de agenţii puterii şi de susţinătorii ei manipulaţi, dar şi deturnate de pretinsa elită civică, focarul neoemanaţiei fiind GDS;

  d.) Alegerile din mai 1990 nu trebuiau şi nu trebuie legitimate, pentru că nu au respectat lustraţia cerută la punctul 8 şi s-au bazat pe intimidare şi īnşelăciune;

  e.) Comunifeseniştii au instigat oamenii simpli contra noastră pentru a-i izola politic, īn momentul īn care i-au aruncat pe drumuri, jefuind avuţia naţională;

  Poziţia mea īn mitingul din Piata Universitatii a fost ingrată. Ca lider al unei asociaţii din zona ocupată (Dialog Piatra Neamţ) mi-a fost foarte greu să vă fac să īnţelegeţi situaţia reală din ţară, creată de televiziune, presă şi informatori. La rīndul meu, nu īnţelegeam conflictele dintre asociaţiile din Bucureşti şi nici interesul lor pentru lămurirea meritelor/evenimentelor din decembrie, care obnubila discuţia despre ce e de făcut pentru a finaliza revoluţia.

  Vedeam doar că v-aţi rupt īn cel puţin două tabere antagonice, una simplist-combativă, care dorea război cu puterea (Alianţa Poporului, "16-21", etc.) şi cealaltă pacifist-civică ("Liga studenţilor, "GID", "21 decembrie", etc.) - care vedea īn miting doar un prilej de propagandă anticomunistă.

  Nu ştiam pe atunci că, pīnă la venirea mea la Bucureşti (la 26 aprilie, cīnd am convins GDS-ul să se ofere măcar ca intermediar de dialog, dacă nu vroiau să se implice īn protest), asociaţiile "combative", care īncepuseră revolta pe 22 aprilie, avuseseră īn program amīnarea alegerilor (pīnă cīnd se creau condiţiile lustrării nomenclaturii - deci aplicării punctului 8).

  Am aflat īntre timp, din analiza presei timpului, că pe 27 aprilie, delegaţii GDS, īn frunte cu Stelian Tănase, au convins asociaţiile din Piaţă să elimine din platforma mitingului cerinţa amīnării alegerilor (şi contestarea lui Ion Iliescu ca exponent al celor de lustrat!).

  Aceeaşi castrare de singurul obiectiv adecvat al protestului anticomunist focalizat īn ANPT, a fost operată pe 28-29 aprilie de liderii societăţii Timişoara, care se īnţeleseseră cu Iliescu īn acest sens. Īncīt, după 3 mai, cīnd m-am adăugat discuţiilor dintre liderii balconului, pe marginea platformei mitingului şi a dialogului cu puterea, m-am pomenit singurul care mai lupta pentru amīnarea alegerilor (deci nerecunoaşterea celor proiectate pe 20 Mai)- considerīnd-o singurul scop coerent.

  Din păcate, nu am reuşit să combat dezbinarea dintre "revoluţionari" şi "civici" (a se vedea relatarea mea despre cearta dintre Dincă şi Munteanu). Īn confuzia care era acolo, nu am īnţeles nici măcar că rămīnīnd cu cei din balcon şi căutīnd sprijinul intelectualilor masaţi la GDS, nu eram īn tabăra care gīndea mai aproape de mine.

  Mi-am pierdut timpul īncercīnd să obţin solidarizări cu comunicatul prin care "Dialog Piatra Neamt" respingea/contesta "alegerile" restauratoare programate pentru 20 mai ( http://www.piatauniversitatii.com/ic...efault.asp.htm ), nereuşind să conving să denunţe alegerile nici pe liderii partidelor (Coposu, Cunescu, Cīmpeanu), nici pe ai asociaţiilor "civice" (GID, Liga, 21 decembrie). Aşa că ne-am retras din miting la 19 mai, plecīnd la Piatra Neamţ, proclamīndu-ne apatrizi faţă de statul romān uzurpat care urma a rezulta din alegerile ilicite, cu o senzaţie de singurătate tragică.

  M-a şocat superficialitatea celor care sperau că rezultatele vor fi minunate şi pregăteau guverne prin balcon. I-am văzut apoi dezumflīndu-şi exaltările pe 23 mai şi recunoscīnd cu inconştienţă o farsă pe care nu ştiuseră să o perceapă şi conteste la timp. Iar de atunci, colaboraţioniştii se străduie să mistifice realitatea/justifice dezertarea, pretinzīnd că noi, contestatarii, eram cu capul īn nori.

  Asociaţiile "combative" (16-21, Alianta Poporului, Studenţii de la Politehnică) au rămas īn stradă mai departe. Gestul părea absurd sau disperat, dacă nu ştiai că ele ceruseră iniţial amīnarea alegerilor şi că oricum, tabăra voastră nu voia reformă de compromis, ci finalizarea revoluţiei.

  Dar v-a costat uriaş confuzia īn care v-au plasat "civicii" retraşi din Piaţă şi īn care v-aţi complăcut (comunicatele voastre pīnă la 13 iunie nu mai vorbesc decīt de obiective ca "postul independent de televiziune" - şi nu de contestarea alegerilor).

  E drept că pericolul de a fi zdrobiţi, ca grup minor de "anarhişti", devenea tot mai mare. Dar blocīnd circulaţia şi drumul spre putere al FSN, nu mai aveaţi cale de mijloc. Ar fi trebuit să faceţi public că nu recunoaşteţi făcătura fesenicomunistă, explicind de ce contestaţi restauraţia, adică să vorbiţi īn continuare despre obligativitatea punctului 8.

  Poziţie care explica cel mai consistent de ce nu aţi plecat voi de acolo, dar pe care, spre stupefacţia mea, nu ţi-o asumi clar nici azi, permiţīnd ilieştilor să vă trateze ca pe nişte turbulenţi oarecare.


  Nu ne-am īntīlnit atunci (decīt poate cu ocazia unor reuniuni) īncīt mi-am bazat simpatia pentru tine pe relatările mamei mele, care a urmărit ca istoric, pīnă la sfīrşit, disperata voastră īncercare de a extinde văpaia revoltei. Ea mi-a spus că plănuisei īnchiderea mitingului, rugīnd-o, īn noaptea de 12/13 iunie să cizeleze un comunicat al tău īn acest sens.

  Līngă ea am urmărit modul părtinitor şi incorect īn care aţi fost trataţi după arestare, cei din ramura revoluţionară, de adepţii revoluţiei de catifea. Participīnd la "marşul cămăşilor albe", pe 13 iulie 1990, am fost şocat de orientarea laşă dată protestului, de faptul că organizatorii se supărau cīnd publicul cerea eliberarea ta sau a lui Dincă, sau striga lozinci antiguvernamentale.

  Am īnţeles atunci de ce nu erau primite īn presa "opozantă" comunicatele mele tăioase de solidarizare cu voi, texte care reaminteau fără echivoc că asociaţia mea nu recunoaşte alegerile şi legitimitatea puterii care v-a reprimat şi īntemniţat. Chiar publicate cu īntīrziere, īmi arată poziţia de atunci:
  http://www.piatauniversitatii.com/ic...ptatea.asp.htm
  http://www.piatauniversitatii.com/ic...august.asp.htm
  http://www.piatauniversitatii.com/ic...t7sept.asp.htm

  Nu vei nega că am contestat consecvent Contrarevoluţia şi că am rămas alături de voi revoluţionarii (umiliţi, hăituiţi, bătuţi, alungaţi, ucişi, siliţi să se exilieze, lehămitească, rătăceasă (prin revista Europa...) sau sinucidă (ca Geroşanu) după ce au fost īnchişi abuziv (ca tine, Dincă, Borcoman, Dumitru, etc). Cum, de două decenii, nu mi-am schimbat atitudinea - īmi dau dreptul să īţi spune nişte lucruri pe şleau.

  Am fost īncīntat să te īntīlnesc īn aprilie 2005, cīnd am venit pentru a depune plīngerile penale pe care le ştii şi despre care am scris īn alte texte, expuse la http://www.piatauniversitatii.com/ne...oriale.asp.htm .

  Īţi mulţumesc pentru sprijinul pe care mi l-ai dat, pentru a mă apropia de echipa Voinea de la procuratura militară. Īţi apreciez rezistenţa şi curajul īn acest demers. Nu am văzut īn aceşti ani un om mai dedicat luptei pentru adevărul uzurpării feseniste - ca tine. Am īncercat la rīndul meu să atrag către acţiunea ta un sprijin civic cīt mai consistent, īncīt azi īmi reproşez că am contribuit şi la confiscarea ta de către neoemanaţii din Piaţa Universităţii, de gen Băsescu sau Tismăneanu- deşi cred că ea s-a operat mai ales prin intermediul lui Sorin Ilieşiu.

  Mi-ai acordat prietenie şi sprijin, dar cam puţină atenţie. Nu ai considerat interesant ce-ţi spun, fezabil ce propun, util ce explic. Mi-ai urmărit expunerile despre sensuri şi strategii la fel de distrat ca şi pe alţii, concentrat asupra propriilor obsesii, rămas īn plasa detaliilor divergente, microbismelor şi bīrfelor bucureştene, jocurilor de culise, ambiţiilor mărunte, obiectivelor imediate.

  Nu cred că ai citit vreunul din textele mele, de altfel te documentezi puţin, ca om de acţiune aflat īn continuă agitaţie. Numitorul nostru comun a rămas doar ura pentru cei care ne-au distrus viaţa , o dată cu deturnarea revoluţiei, uzurparea statului, jefuirea populaţiei şi distrugerea economiei.

  Nu ne-am putut sincroniza activităţile justiţiare, deşi ne-am īntīlnit de atītea ori, pentru că nu am reuşit să comunicăm. Nici măcar īn cursul discuţiilor despre avansul anchetei, cu generalul Voinea sau Antonie Popescu. Nici atunci cīnd m-ai invitat la acel avocat găunos, care īntreţinea o mică curte. Nici cu ocazia meselor rotunde de la 21 decembrie, prilej de retorică vană pentru banaliştii civici pe care-i invitai... ca să nu pari singur. Nici īn cursul emisiunii lui Lazarus, īn care ne-am ciocnit de Ene şi de avocatul lui Iliescu.

  De-abia masa rotundă de la TVR din 18 decembrie 2006, mediată de Turturică, a fost mai elocventă(Video aici), permiţīnd contrapunerea poziţiei noastre (care cerem judecarea unei crime continuate pīnă azi) cu a lui Tismăneanu (care avea altă agendă). Dar spre surprinderea mea, de atunci, ai intrat tot mai mult sub aripa tismănenilor, drum care te-a condus chiar la a face campanie pentru Băsescu, doar-doar īţi aruncă nişte firmituri de justiţie.

  Nu cred că ai mai vrea să apari public cot la cot cu mine, după scrisorile deschise īn care am explicat de ce consider că farsa Ilieşiu-Tismăneanu este o manevră de confiscare a anticomunismului, operată de forţe perfide, pentru interese antijustiţiare şi antinaţionale.

  Am vrut să-ţi arăt o atitudine constructivă, cīnd mi-ai cerut un punct de vedere privind statutul unui nou partid, dedicat reabilitării justiţiei. Nu-mi venea să cred că īmi ceri să trimit materialul pe emailul lui "Sorin". Cu cei ca el vrei să eliberezi Romānia? Era clar că nu iei īn serios prevenirile şi delimitările mele. Am reluat totuşi o linie mai veche de cercetare şi ţi-am trimis un eseu despre cum s-ar putea susţine statutar o acţiune autentic dedicată dreptăţii ( http://www.piatauniversitatii.com/ne...09&month=6.htm ).

  Am pariat că nu-mi vei răspunde nimic, ca dovadă că nu vă va conveni asemenea bolovan statutar, atīrnat de gītul noului teledon electoral pentru dreptate. Şi aşa a fost. Ceea ce mi-a adīncit temerile că eşti atins de boala arivismului politic, lucru cumva firesc avīnd īn vedere caracterul, vitalitatea şi destinul tău- īncărcat de frustrări.

  Numai aşa īmi explic disponibilitatea ta pentru bizare combinaţii de etapă, pentru colaborări jenante, pentru compromisuri justificate de atingerea unor obiective confuze.

  Aceste rezerve (bănuieli) privind capacitatea ta de a păstra nordul unor valori care să te ţină pe şina unei misiuni coerente, nu m-au determinat să-ţi īntorc spatele. Am considerat mai importante calităţile tale de luptător īncăpăţīnat, īntr-o epocă īn care mai nimeni nu se mai sacrifică pentru cauze dezarmate.

  Nu am o vedere simplistă despre condiţia umană, care se mlădiază (īnainte de a se rupe) sub contradicţii, necesităţi, relativitate, ambiguitate. Momentul īn care ai reuşit să mă superi a fost acela īn care mi-ai pus semnătura pe nişte comunicate "civice" compromiţătoare (pentru mine), fară să-mi ceri acordul.

  Ţi-am reproşat apăsat, īntr-o īntīlnire furtunoasă, lovitura nedreaptă de imagine pe care mi-au dat-o cererile "mele" ca Tismăneanu să fie numit director al Institutului de studii al suferinţelor Basarabiei (!!!) sau ca 23 august să fie declarată zi naţionala de luptă īmpotriva nazismului şi comunismului ... Din păcate, nu am respins ideea să semnez comunicatele voastre cu care mă declar de acord, dacă sīnt consultat. Te-am prevenit īnsă că voi reacţiona juridic dacă se mai repetă semnarea mea īn fals.

  Exact asta s-a īntīmplat! M-am pomenit "cerīnd", eu, care lupt pentru eliberarea anticomunismului de ocupaţia agenţilor lui Tismăneanu, ... numirea lui Ilieşiu la conducerea TVR. Acest lucru m-a silit să reacţionez public ( http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=8.htm ) provocīnd ţipete de furie care au īntrerupt tăcerea cu care sīnt marginalizat. Ar fi cazul ca, dacă tu eşti vinovat de semnarea mea falsă pe comunicatele lui Ilieşiu, să lămureşti situaţia, pentru a nu-l nedreptăţi pe el, chiar dacă īl detest pentru rolul jucat īn aservirea /deturnarea justiţiarismului anticomunist.

  Cum am ajuns noi īn situaţia asta? Eu care m-am rugat, fără mare succes, tot anul 1990, de intelectualii vīnători de capital civic, care roiau pe la GDS, să vă sprijine lupta, te rog acum să te scuturi de asocierea cu unul dintre ei, care a ieşit dintr-o lungă pasivitate, doar ca să livreze unor agenţi de aiurea ce a mai rămas capitalizabil din cauza revoluţionară...

  Ce nu īnţelegi/crezi tu din mesajele mele? Că Băsescu e unul de-a lor, care simulează un anticomunism inofensiv, doar pentru a capta nişte voturi? Că el nu vrea şi nu poate să-şi lovească partenerii de Contrarevoluţie fesenistă? Că te duce de nas cu promisiuni, īn timp ce oamenii lui au sufocat anchetele ? Că l-a plantat īn fruntea luptei justiţiare pe agentul Tismăneanu, la cererea unor forţe ostile judecării penale a genocidului comunist?

  Că Ilieşiu a avut sarcina să antameze uzurparea, simulīnd doar că īl crede pe Tismăneanu un mare activist/expert anticomunist? Că Tismăneanu nu are legitimitatea să conducă cercetarea crimelor comunismului şi post-comunismului, aşa cum o arată şi "Radiografia dialogului Iliescu-Tismăneanu" din 2003 ( http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=8.htm )?

  Că Ilieşiu te manipulează şi te va compromite, pe tine care crezi că te serveşte? Că nu līngă fariseii civici e locul tău? Că Romānia a fost cangrenată profund prin compromisuri şi nu va fi reparată tot cu ele? Că după 20 de ani de īnfrīngeri nu ne mai putem pierde decīt onoarea şi sensul? Că două decenii de cīnd te īnşeli trebuiau să te trezească din elucubraţii?

  Vezi bine cīt de mult nu te īnţeleg, cīt de puţin mai ştiu cine eşti, cīt de tare ne-am depărtat, dacă am ajuns să-ţi scriu public ca să mă iei o dată īn seamă. Ne vom vedea probabil fiecare de drumul său, lăsīnd īn urmă o camaraderie ciudată, cu momente frumoase.

  Ce-ar fi ca, tocmai acum, la despărţire, să ne punem īn sfărşit de acord asupra unui punct cheie: REGIMUL FSN CONTESTAT ĪN 1990 NU ERA LEGITIM, īn ciuda aparenţelor, create prin mijloace criminale.

  Ai plătit scump rezistenţa, e absurd să mai amīni asumarea ei explicită, permiţīnd unora să spună că aţi rămas acolo doar ca să provocaţi represiunea initimidatoare. Sau permiţind altora să culeagă de pe tine capital neo-anticomunist.

  Nu aş vrea să rămīn singurul lider din Piaţă care contestă īncă faptul monstruos implinit. Ştiu ca reprezint punctul de vedere al multor manifestanţi, care s-au răspīndit īn toate zările, pentru că nu au putut accepta rămīnerea īn ghearele uzurpatorilor, coabitarea degradantă cu ei.

  Jos comunismul!

  Ioan Roşca, 21 septembrie 2010

  Sursa : http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=9.htm
  Last edited by Excalibur; 25-09-10 at 04:11 PM.
  Motto: ''...O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens), luminoasa sau tragica, intrerupind o lamentabila prabusire spre vid.'' Ioan Rosca (Analiza spectrului socio-politic)
  Explicatie: Lucrarile constituie o analiza unica a complexitatii mecanismelor de falsificare a adevarului, manipulare, diversiune si uzurpare a statului de drept, de catre grupuri de interese ascunse sub diverse forme cameleonice : ''partide'', ''Justitie'', ''Institutii '' ''O.N.G-uri'', etc. Documentele au fost preluate de pe:Harta unei perplexitati, Piata Universitatii si Procesul Comunismului, cu acordul autorului, d-l Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar(contact AICI). Dezbatere: Video-1, Video-2, Video-3, Video-4

Similar Threads

 1. Scrisoare deschisa catre Ana Blandiana
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:41 AM
 2. Scrisoare deschisa catre Dan Culcer
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:21 AM
 3. Scrisoare deschisa catre Marius Oprea
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:12 AM
 4. Scrisoare deschisa catre Claudiu Secasiu
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:03 AM
 5. Scrisoare deschisa catre Tudor Barbu
  By Han_Solo in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 17-08-10, 02:51 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •