Deşi am fost camarazi pe baricada anului 1990, nu v-am remarcat, probabil datorită faptului că Marian Munteanu a monopolizat activitatea revoluţionară a Ligii Studenţilor (īndreptīnd-o, după părerea mea, īntr-o jalnică īnfundătură). M-a mirat atunci admiraţia şi credinţa cu care era īnconjurat un personaj vădit găunos, punīnd-o īn seama lipsei de experienţă a tinerilor care īl adulau.

De aceea m-am bucurat īntīlnind īn dvs., īn anul 2005 (cīnd Doru Mărieş ne-a pus īn contact), un "senior al Ligii" matur, profesionist respectabil, fost partener juridic al domnului Ciorbea (care a preluat cazul Cicerone Ioniţoiu, pe care m-am străduit şi eu să-l aduc īn faţa justiţiei).

Am apreciat asistenţa fraternă pe care aţi oferit-o asociaţiei "21 decembrie", strădaniile dvs. pentru a ajuta depăşirea obstacolelor puse continuu īn calea cercetărilor efectuate de echipa Voinea la procuratura militară.

Vă mulţumesc pentru timpul şi sfaturile pe care mi le-aţi oferit şi mie, de atītea ori, cu prietenie. Apreciez cum se cuvine propunerea pe care mi-aţi făcut-o la un moment dat, să atacăm īmpreună dosarul Rovenţu (eu ocupīndu-mă de analiză şi documentare). E şi o recunoştere a sindromului avocatului supraīncărcat, care ar avea nevoie de o echipă de suport, pentru a pregăti temeinic dosarele.

Aţi fost juristul cel mai deschis faţă de iniţiativele mele, chiar dacă vă era evident pe ce teren minat/degradat īncerc să ridic o reţea de solidaritate justiţiară, pentru a sprijini plīngerile īmpotriva regimului comunisto-fesenist. Bănuiesc că plătiţi un tribut greu pentru faptul că sistemul vă consideră deranjant, duşmănos, nealiniat. Şi că nu toţi clienţii dvs. apreciază corect postura īn care vă pune verticalitatea.

Am rămas cu nelămuriri din aceşti ani dedicaţi īnfruntării/reabilitării/studierii justiţiei. De aceea, aş vrea să nu vă supăraţi pentru că vă provoc acum la īntregirea tabloului pe care īncerc să-l compun prin acest buchet de scrisori deschise.

Intrebările mele, care sintetizează discuţiile noastre, sīnt legate de evoluţia dosarelor dedicate "feseniadei" şi vor fi puse īn altă formă şi domnului Voinea.

a.) De ce credeţi că nu s-a operat la timp, la procuratura militară, conexarea dosarelor "decembriada" şi "mineriada" - īn dosarul "feseniadei contrarevoluţionare"?

b.) Validaţi sau nu părerea mea, că la temelia acestor dosare trebuia să fie incriminarea protejării, de către regimul FSN, a responsabililor pentru abuzurile regimului comunist, continuate şi după 1989 - deci neglijatul dosar P35/2006?

c.) Credeţi că judecarea crimelor comuniste şi blocării justiţiei īn tranziţie se loveşte de prescripţie, sau admiteţi argumentele mele - că aceasta ar īncepe să curgă doar cīnd aceste procese s-ar dovedi posibile?

d.) De ce nu au făcut revoluţionarii, reclamanţi īn aceste dosare, demersuri paralele īn instanţe, pentru despăgubiri civile, īn baza răspunderii delictuale a celor care au uzurpat instituţiile statului - īncīt să oblige procurorii la acţiuni īn regres?

e.) Cum explicaţi orientarea iniţială a anchetelor echipei Voinea către factualitate măruntă şi deschiderea ulterioară spre marile cauze ale fenomenelor infracţionale?

f.) De ce nu a ţinut cont generalul Voinea de īndemnul meu de a anunţa public că ancheta se face cu resurse total sub-dimensionate, īncīt nu are cum duce, cu celeritate, la o inculpare completă şi solidă?

g.) A fost silit dl.Voinea să predea dosarele "decembrie 89", "iunie 90", "genocid comunist" către procuratura civilă, sau a evitat rezistenţa faţă de o stratagemă parabilă a Curţii Constituţionale (la care l-am invitat, īntr-o discuţie la care aţi asistat)?

h.) Credeţi că Dan Voinea este un luptător discret, un naiv incompetent, un justiţiar boicotat, un pion manevrat, un agent abil, sau un Pilat din Pont trăgīnd de timp?

i.) Prin ce cīştig juridic a fost justificată jertfa lui Doru Mărieş, pentru a obţine copii de pe dosare depuse (īn majoritate) tot de el, pe care procuratura voia să le distrugă?

j.) Intervenţia lui Sorin Ilieşiu īn sprijinul lui Mărieş a fost benefică, sau e plătită scump, prin anexarea cauzei "sprijinite" la axa Tismăneanu-Băsescu, tabară dedicată simulării justiţiei, şi slujită de terminatoarea L.C. Kovesi?

Al dvs.
Ioan Roşca, 20 septembrie 2010

Explicatii : Un mănunchi de scrisori deschise, către jurişti implicaţi in reabilitarea justiţiei

Sursa: http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=9.htm