La 18 decembrie 2008 am lansat, in numele asoctiei CIVES, proiectul "Solidaritate justitiara", dedicat combaterii injustiţiei din Romānia. Īn apelul-invitaţie am precizat : "cele cinci secţiuni ale proiectului (cercetare juridica si meta-juridica pentru optimizarea argumentatiei- in cazuri tip, cercetare de teren si documentara- pentru intarirea probatoriilor, asistenta pentru lansarea si instrumentarea anchetelor si proceselor, difuzare a rezultatelor cercetarilor si actiunilor si presiuni civice pentru ameliorari structurale si legislative, organizarea unui sistem de coordonare a actiunilor justitiare)" .

Ulterior, am făcut un turneu de promovare a proiectului (la Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Paris) īncercīnd să determin implicarea potenţialilor justiţiari civici (istorici, documentalişti, economişti, jurişti, etc.) alături de cei dispuşi să ceară socoteală pentru injustiţiile suferite.

Am īncercat īn acelaşi timp să colectez documente pertinente (legi, jurisprudenţă publică, decizii deţinute de reclamanţi) - pe care să le pun la dispoziţia celor aflaţi īn cazuri similare.

Mulţumesc celor care m-au sprijinit īn acest sens (domnii Tacu, Paraschiv, etc). Nu voi relata aici īntīlnirile şi īntīmplările care m-au făcut să pierd progresiv īncrederea că pot duce la capăt iniţiativa mea (o alternativă prevăzută īn planul meu de cercetare).

Mă rezum la a semnala dezinteresul frapant (mascat cu amabilităţi ipocrite sau manifestat cu cinism dezinvolt) arătat de colegii dvs. avocaţi, cu excepţii ca familia Pipernea din Iaşi sau ca avocatul din Cluj propus īntru sprijinirea lui Rovenţu de domnul Petru Borodi (un justiţiar fără studii formale de drept, dar cu propuneri legislative şi constituţionale consistente, care a l-a īndemnat şi pe domnul razul Volcinschi să-şi facă datoria).

O comportare tipică a avut avocatul care s-a declarat dispus să-l asiste la Giurgiu (gratuit) pe Viorel Rovenţu, domnul Sorin Bucşe, care mi-a cerut īntīi dovezi privind caracterul represiv al cooperativizării (din arhiva CC-PCR) şi mi-a comandat o copie a dosarelor Tacu şi Paraschiv, de care avea nevoie pentru pregătirea unui caz. I-am trimis un grupaj digital şi i-am făcut un voluminos grupaj xerox, pe care i l-am dat cu ocazia īntīlnirii de la Bucureşti cu cei care doreau să-l cunoască şi sprijine pe Rovenţu (http://www.procesulcomunismului.com/...efault.asp.htm).

Domnul Bucşe a urmărit expunerea dosarului de către Rovenţu, a fixat īntīlnirea cu el la Giurgiu, şi a dispărut apoi, devenind de negăsit, uitīnd şi să plătească xeroxurile… Mai notez şi reacţia de penibilă aroganţă a avocatei domnilor Tacu şi Paraschiv, doamna Liliana Poenaru (căreia i-am propus o colaborare īntru amplificarea undei justiţiare la care contribuise prin succesul ei īn instanţă) - īn momentul īn care mi-am permis să contest faptul că avocaţii romāni ar trata optimal acest tip de caz.

După părerea ei, victimele comunismului trebuie să fie recunoscătoare pentru firmiturile obţinute de abilii maeştri care cer pomană pentru ei īn justiţie şi să nu strice totul arătīnd īn instanţă o nepotrivită demnitate/revoltă/īndīrjire.

Iată motivele pentru care am apreciat la justa valoare reacţia dvs. la invitaţia mea, modul serios, curajos, generos şi cinstit īn care l-aţi sprijinit pe Gavril Vatamaniuc, īn faţa instanţelor din Suceava.

Am apreciat şi explicaţiile privind motivele pentru care sistemul juridic rămīne īmpotmolit īn injustiţie. Ştiam deja că pe līngă protejarea reţelei uzurpatorilor parazitari ai statului, slujitorii dreptului strīmb se dedau īn masă la micul troc judiciar, dar nu şi cum marginalizează avocaţii cinstiţi sau incomozi.

Contactul cu asociaţiile victimelor justiţiei (ca acelea īn care activează Nica Leon, Doru Cristian Iovanovici, etc.) mi-a completat cultura pe acest subiect. Am īnţeles cum de s-a ajuns la tentativa (aparent forţată) de a se cere īnfiinţarea unei secţiuni a tribunalului de la Haga, pentru judecarea abuzurilor justiţiei din Romānia.

Pot deci aprecia poziţia dvs. ingrată.

Realitatea a ieşit din nou īn evidenţă, prin amīnarea, inexplicabilă onorabil, a pronunţării procesului Vatamaniuc, pīnă la apariţia infracţiunii īmpotriva justiţiei numită "OUG 62/2010", care limitează la 10 000 de euro despăgubirile pentru acest tip de reparaţii.

Cazul ajunsese la recurs, pentru creşterea sumei acordate iniţial, de 100 000 de euro, inacceptabilă, avīnd īn vedere extremalitatea abuzului dovedit īn dosar. Am mai protestat īmpotriva manevrei prin care judecătorii suceveni au făcut jocul unei administraţii care continuă de două decenii protejarea intereselor criminale comuniste (menţinīnd prin aceasta īntreruperea/supendarea oricărei prescripţii), (http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=7.htm ), īntărind scrisoarea domnului Dumitru Iuga, un anticomunist rezistent (http://www.procesulcomunismului.com/...efault.asp.htm), tratat similar de o justiţie aservită/amorţită prin salarii şi pensii ţipătoare.

Sper că v-au folosit informaţiile pe care vi le-am pus la dispoziţie şi medierea raportului cu un vultur incomod (prin rigiditatea demnităţii) al rezistenţei anticomuniste (http://www.procesulcomunismului.com/...efault.asp.htm)

Bucurīndu-mă că am demonstrat, īmpreună, viabilitatea ideii de solidaritate justiţiară, vă urez succes īn continuarea demersurilor dedicate dosarului Vatamaniuc (şi a celor similare) şi vă amintesc că puteţi recurge la sprijinul meu, dacă veţi considera necesar.

Al dvs.
Ioan Roşca, 20 septembrie 2010

Explicatii : Un mănunchi de scrisori deschise, către jurişti implicaţi in reabilitarea justiţiei

Sursa: http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=9.htm