Results 1 to 1 of 1

Thread: Scrisoare deschisa, domnului Lucian Orasel

 1. #1
  Rang-N-03(col)
  Excalibur's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  184
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  1478

  Post Scrisoare deschisa, domnului Lucian Orasel

  Ştiam puţine (de pe spaţiul web, vizibil aici ) despre demersurile dvs. judiciare, īn momentul īn care am revenit īn Romānia (martie 2005), pentru a impulsiona judecarea crimelor comunismului şi a celor care au īmpiedicat justiţia după 1990.

  Īntīmplarea care m-a dirijat spre dvs. s-a produs la scurt timp după ce am depus, la procuratura militară, plīngerea penală pentru ceea ce am suferit la "feseniada" din 1990, ataşată la dosarul P75/1997 (http://www.piatauniversitatii.com/ic...aratie.asp.htm).

  Īncercam să public īn presă un apel, īn care invitam la procuratură şi alte victime ale represiunilor la care s-a dedat FSN-ul īn toată ţara, depăşind astfel cercul īngust al "mineriadei", care nu permitea abordarea coerentă a dosarului Contrarevoluţiei.

  Intenţionam să relansez cercetarea genocidului comunist şi a acoperirii sale după 1990, văzīnd-o ca bază legitimă a dosarelor cercetate la procuratura militară. L-am vizitat īn acest scop şi pe fostul camarad de baricadă antifesenistă, domnul P M Băcanu, care se afla īncă la conducerea Romāniei Libere, explicindu-i ce īncerc să fac şi rugīndu-l să mă ajute.

  Mi-a refuzat pīnă şi publicarea comunicatului-apel... Explicaţia pe care a dat-o acestei atitudini, a adus īn discuţie numele dvs.

  "Procesul comunismului este al meu" - s-a exprimat īntīi sintetic domnul Băcanu, cerīndu-mi să nu mă bag unde nu-mi fierbe oala. Apoi au venit detaliile. Că dvs. l-aţi păcălit īntīi, că aţi avea susţineri puternice īn SUA, ca să vă sprijine candidatura la preşedenţie. După care, v-aţi repliat pe ideea infiinţării unui centru de studiere a crimelor comunismului. După care, aţi redus proiectul la lansarea unui proces, pentru a cărui pregătire aţi colaborat cu jurista Romāniei Libere. Dar, cu trei zile īnaintea depunerii plīngerii la judecătorie, domnul Băcanu ar fi aflat de la AFDPR că sīnteţi un escroc.

  Trebuia să se desprindă de dvs., să găsească imediat pe altcineva ca reclamant, pentru plănuitul proces. Negăsind alţi civici disponibili īn acel weekend, a convins-o pe Camelia Doru de la ICAR să-şi asume demersul juridic, deşi ea l-a prevenit că nu se simte pregătită, avīnd nevoie de sprijin. Astfel s-a ajuns la depunerea a două plīngeri, una semnată ICAR, alta Lucian Orăşel. La aceste dosare se referea domnul Băcanu, cu tipica lui elocinţă, cīnd īmi cerea să nu intru peste procesul lui.

  Similare pīnă la un punct, cele două dosare au evoluat diferit. Ştiu din surse credibile că principala deosebire a fost orientarea revendicativă a procesului dvs. (aţi cerut constatarea genocidului comunist şi despăgubiri pe măsura daunelor) versus direcţia sterilă pe care mentorii civici au imprimat-o celuilalt dosar (nu pedepse, doar scuzele preşedintelui şi un leu pe post de despăgubire generală).

  Īncīt, īn timp ce dosarul ICAR, pierzīnd miza juridică, s-a scufundat īn istorie, dosarul dvs. a īnaintat, ajungīndu-se īntīi la decizia de constatare a genocidului (īn baza documentaţiei şi a intervenţiei deţinuţilor politici care vi s-au alăturat) şi apoi la decizia de despăgubire a dvs. cu 250 000 euro (schimbată apoi la recurs la 500 000 euro).

  Eram interesat ca exemplul dvs. să devină contagios, provocīnd un val de cereri similare, care să silească procuratura să caute adevăraţii responsabili, īn cadrul unor acţiuni īn regres.

  Trecerea unor sume de bani, din bugetul care alimenteză prin sifonare buzunarul urmaşilor călăilor, īn buzunarul urmaşilor victimelor, nu mă deranja de loc. Şi nici eventuala supărare a bugetarilor care asistaseră pasivi la prelungirea post-comunistă a abuzurilor judiciare şi menţinuseră vinovaţii la putere.

  Eventualitatea intrării statului romān uzurpat īn imposibilitate de plată pentru acest gen de despăgubi, īmi părea o protecţie īmpotriva previzibilelor pretenţii din afara ţării, pentru un holocaust dimensionat arbitrar (conflict potenţial de interese, explicat īn altă parte - http://www.piatauniversitatii.com/ne...06&month=1.htm).

  V-am spus toate acestea atunci cīnd v-am vizitat, rugīndu-vă să sprijiniţi prin documentare demersurile altor reclamanţi. Atunci mi-aţi povestit versiunea dvs. privind ruptura cu domnul Băcanu, datorată faptului că el şi ai lui nu doreau consecinţe penale şi nici despăgubiri materiale.

  Mi-aţi explicat că oricine poate să vă urmeze exemplul, dacă se grăbeşte - pentru a nu se īmplini nu ştiu ce prescripţie. Că sutele de intervenienţi din dosarul dvs. pot trece la cererea de despăgubiri, profitind solidar de decizia de constatare a genocidului, reclamat īn comun.

  Am dus această veste domnului Jijie, care mi-a relatat faptele diferit. Că dvs. v-aţi folosit de intervenţiile sutelor de deţinuţi politici din asociaţia lui, dar apoi i-aţi evitat, cerīnd singur despăgubiri şi lăsīndu-i pe ceilalţi cu buza umflată. Probabil că v-aţi ferit de complicaţii provocate de numărul mare a reclamanţilor (care a impus īntreruperi cu ocazia unor decese) dar poate şi de faptul că unii puteau creea justiţiei alibiul de a le lasă suferinţele nepedepsite… pentru că fuseseră legionari.

  Pīnă la urmă, am intermediat o īntīlnire de lămurire a situaţiei īntre dvs. şi reprezentanţii Federaţiei Foştilor Detinuţi Politici şi Luptători Anticomunişti, cu care colaboraseţi la proces (īn timp ce Ticu Dumitrescu, īn numele AFDPR, făcuse declaraţii publice că deplīnge demersul dvs. şi cere deţinuţilor să menajeze visteria statului).

  V-aţi angajat să sprijiniţi pe ceilalţi reclamanţi din dosar, dar, din atitudinea tot mai rezervată pe care au avut-o apoi faţă de mine domnii Jijie şi Caraza, am dedus că nu aţi făcut mare lucru, din motive pe care le voi explica mai jos.

  Aflīnd de gestul meu de intermediere şi de vizita pe care v-am făcut-o, domnul Grigore Caraza m-a prevenit că sīnteţi efectiv un escroc, pe care el l-a demascat īn comunitatea romānească din SUA, inclusiv pe baza unui articol din presa americană, īn care eraţi acuzat pentru furtul unei viori.

  I-am spus, supărīndu-l, că eu nu prea am īncredere īn presă şi īn zvonuri circulīnd pe circuitele comunităţii romāneşti şi că, pīnă la proba contrarie, consider mai importantă breşa pe care aţi creat-o prin acţiunea dvs. īn justiţie, care are şi mai puţină legătură cu vioara din SUA decīt faptul că o victimă a regimului comunist a fost legionar.

  L-am rugat să tranşeze problema direct cu dvs., sau să facă public tot ce ştie incriminant despre acel expert Lucian Orăşel care şi-ar fi falsificat diplomele, CV-ul şi pretinsele conexiuni la nivel īnalt.

  Pe de altă parte, am continuat să caut motivarea sentinţei dvs., pe care nu aţi vrut să mi-o puneţi la dispoziţie, amīnīnd continuu (ultima dată, la 18 decembrie 2008, cīnd aţi asistat la pledoaria mea pentru constituirea unei reţele de solidaritate justitiară).

  Se găseşte īnsă pe Internet această motivare (de exemplu la http://www.jurisprudenta.com/Sentint...nta-80097.html) din care se īnţelege de ce nu aţi vrut să fie cunoscută. Şi de ce au dreptate, măcar parţial, cei care vă acuză de incorectitudine.

  Sentinţa dovedeşte că v-aţi pretat la o periculoasă/nocivă manipulare a opiniei publice şi colegilor, cărora le-ţi ascuns adevărata bază a pretenţiilor dvs: "reclamantul a arătat īn esenţă că īn perioada 28.11.1956-4.08.1964 a executat pedeapsa cu īnchisoare de 8 ani. In cursul anului 1974 urmare a unui recurs extraordinar declarat de procurorul General al Romāniei, respectiva hotărāre a fost desfiinţată, iar cauza penală a fost restituită Procuraturii Militare Craiova, care a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi īncetarea urmăririi penale pentru faptele ce i se imputau şi pentru care a executat circa 8 ani de īnchisoare."'

  Aşadar, nu pentru că aţi obţinut constatarea genocidului comunist aţi cīştigat dvs. despăgubiri! Ci pentru că aveaţi deja anulată, din 1974, sentinţa care v-a trimis īn temniţă, īncīt acum nu a trebuit decīt să combateţi aplicarea prescripţiei pentru daune, pe motiv că nu v-a fost adusă la cunoştinţă scoaterea de sub urmărirea penală.

  Să trecem peste faptul că "albirea" dvs. reprezintă un cadou pe care securiştii nu-l prea făceau dezinteresat. Important este, pentru dosarul īn discuţie aici, că aţi dus īn eroare pe toţi cei cărora nu le-aţi spus că dvs. nu aveţi nevoie de anularea vechii sentinţe, ci porniţi de la recunoaşterea explicită, de către justiţia comunistă, a unei erori judiciare pentru care de-abia acum aţi putut cere compensaţii.

  Deplīngīnd farsa la care v-aţi pretat şi modul īn care v-aţi folosit de colegii dvs, care arată că este posibil ca domnul Caraza să fi avut dreptate īn ce vă priveşte, continui să cred că sentinţa pe care aţi smuls-o acum cīţiva ani justiţiei procomuniste, chiar obţinută īn condiţii dubioase, este utilă - prin precedentul creat şi că trebuie explotată de orice reclamant īndrepăţit. Deşi nu vă mai pot recomanda ca model.

  Ioan Roşca , 20 septembrie 2010

  Explicatii : Un mănunchi de scrisori deschise, către jurişti implicaţi in reabilitarea justiţiei

  Sursa: http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=9.htm
  Last edited by Excalibur; 25-09-10 at 03:16 PM.
  Motto: ''...O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens), luminoasa sau tragica, intrerupind o lamentabila prabusire spre vid.'' Ioan Rosca (Analiza spectrului socio-politic)
  Explicatie: Lucrarile constituie o analiza unica a complexitatii mecanismelor de falsificare a adevarului, manipulare, diversiune si uzurpare a statului de drept, de catre grupuri de interese ascunse sub diverse forme cameleonice : ''partide'', ''Justitie'', ''Institutii '' ''O.N.G-uri'', etc. Documentele au fost preluate de pe:Harta unei perplexitati, Piata Universitatii si Procesul Comunismului, cu acordul autorului, d-l Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar(contact AICI). Dezbatere: Video-1, Video-2, Video-3, Video-4

Similar Threads

 1. Scrisoare deschisa, domnului procuror Dan Voinea
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 1
  Last Post: 25-09-10, 03:34 PM
 2. Scrisoare deschisa, domnului judecator Adrian Neacsu
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 11:19 AM
 3. Scrisoare deschisa, domnului avocat Vasile Lupu
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 11:13 AM
 4. Scrisoare deschisa, domnului profesor Valeriu Ciuca
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 11:07 AM
 5. Scrisoare deschisa, domnului jurist Ioan Onisei
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 11:01 AM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •