Results 1 to 1 of 1

Thread: Scrisoare deschisa, domnului justitiar Valerian Stan

 1. #1
  Rang-N-03(col)
  Excalibur's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  184
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  1478

  Post Scrisoare deschisa, domnului justitiar Valerian Stan

  V-am mai semnalat simpatia şi respectul meu pentru rectitudinea morală şi combativitatea civică pe care le-aţi dovedit īn apărarea dreptăţii īn Romānia. Puţini au luptat ca dv. īmpotriva abuzurilor puterii, chiar după ce aţi ajuns, o dată cu CDR-ul, prizonier īn sīnul ei.

  Īn acelaşi timp, v-am semnalat unele diferenţe de opinie, privind modul īn care trebuie purtat războiul justiţiar. Īn linii mari, este vorba de contrapunerea dintre nesupunerea mea şi conformismul dvs.

  Īntr-un comentariu pe marginea raportului dvs privind activitatea CADA (Militarism versus militantism), am explicat diferenţa prin faptul că aţi fost militar de carieră, aderīnd la ideea de ordin(e) (care pe mine m-a oripilat, inclusiv īn timpul umilitorului stagiu militar).

  Aţi fost format la şcoala respectului faţă de normă (īntărit de studiile dvs. de drept - care distilează acelaşi cult). Īn timp ce eu, cred că legile sīnt instrumente care pot sluji sănătatea socială, dar pot fi folosite şi īn sens invers -patologic- drept pentru care, legitimitatea unei prevederi formale nu poate fi prezumată, decīt pīnă la proba contrară.

  Ceea ce impune verificarea temeiurilor şi adecvării normei. Acesta este - cred eu - şi cauza deosebirii īntre viziunile noastre privind modul īn care trebuia īnfruntată Contrarevoluţia, orientată Alianţa Civică īn 1990, sau tratată mineriada din 1991.

  Semnificativă este polemica noastră de anul trecut, despre modul īn care trebuie justificată imprescriptibilitatea crimelor comunismului. Īncercīnd probabil să argumentaţi plīngerea penală pe care aţi făcut-o pentru domnul Vasile Paraschiv (respinsă revoltător de procurorii puşi de Băsescu să trateze genocidul… cu NUP) aţi aderat la ideea introducerii īn codul penal al unui nou articol, care să incrimineze imprescriptibil uciderea īn masă pe motive politice.

  V-am atras atenţia că procedīnd astfel, s-ar da apă la moară tezei că nu ar exista un sediu al condamnării genocidului comunist īn legislaţia veche, de unde s-ar deduce că incriminarea nouă nu poate opera (retroactiv).

  Dincolo de argumentele mele lingvistice (codul penal foloseşte la Art. 357, pentru a defini genocidul, expresia "o colectivitate [IR: fără restrictii privind genul colectivitatii] sau un grup national, etnic, rasial, sau religios") m-a mirat cīt de uşor concedaţi dvs. că distrugerea "īn īntregime sau īn parte" a unor categorii ca :"bătrīnii peste 75 de ani", "femeile blonde", "tinerii fără servici", "foştii parlamentari", "proprietarii de terenuri/capital peste… "- nu poate fi considerată genocid… decīt dacă e declarată ca atare de nu ştiu care for internaţional.

  Nu cred că emanciparea umană se poate apara de pe poziţii atīt de cuminţi.

  Am toată aprecierea faţă de pledoariile dvs. solide şi echilibrate īn favoarea corectitudinii sociale şi intereselor naţionale (de exemplu articolele din New York Magazin) dar uneori simt şi īn ele limitele (autocenzura) impuse de o corectitudine culturală, dacă nu chiar politică.

  Mi-am manifestat indignarea pentru modul īn care este tratată cererea dvs. de reparaţie pentru demiterea din armată din 1990 (abuz cras, operat de puterea neocomunistă pentru că aţi īndrăznit să cereţi eliberarea armatei romāne).

  Respingerea acţiunii dvs. este cu atīt mai scandaloasă, cu cīt domnul Nicolae Durac ( http://www.procesulcomunismului.com/...efault.asp.htm ) cīştigat un proces similar, după o bătălie juridică de peste un deceniu. El afirmă īnsă că este singura victimă a epurării liderilor CADA, care a reuşit să īnvingă rezistenţa sistemului... pentru că s-a apărat singur.

  A mers cu īndīrjirea pīnă la a face cīţiva ani de drept, numai pentru a-şi pregăti procesul, conştient că partea īşi apară interesele, fără frica avocaţilor de a deranja pe cine nu trebuie.

  Dvs. aţi fost reprezentat... şi aţi pierdut. Poate pentru că sīnteţi pe o listă mai neagră decīt Durac... Poate pentru că nu săriţi/rupeţi gardurile....

  Dacă tot aveţi toate şansele să fiţi īnfrīnt, ca şi mine de altfel, (rămīnīndu-ne şi datoria să explicăm eşecul) - nu mai bine ne răcorim pe săturate?

  Nu vă va pare rău că aţi fost atīt de rezonabil, dacă īn final, īntocmai ca īn nuvela lui Kafka, paznicul legii se va apleca asupra muribundului Valerian Stan, lămurindu-i "Acum pot să plec, uşa aceasta era numai pentru tine..." ?

  Vă instig amical la mai multă nesupunere īn contestare, la mai puţină disciplină īn revoltă, la o libertate mai puţin respectuoasă. De la cine aşteptaţi dvs. īnţelegere? Cui cereţi să se autocorecteze? Ce rost/şanse are combatantul incapabil de agresivitate?

  Şi mai ales veau să ştiu: Mai credeţi īn drept?

  Al dvs.,
  Ioan Roşca, 20 septembrie 2010

  Explicatii : Un mănunchi de scrisori deschise, către jurişti implicaţi in reabilitarea justiţiei

  Sursa: http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=9.htm
  Last edited by Excalibur; 25-09-10 at 03:06 PM.
  Motto: ''...O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens), luminoasa sau tragica, intrerupind o lamentabila prabusire spre vid.'' Ioan Rosca (Analiza spectrului socio-politic)
  Explicatie: Lucrarile constituie o analiza unica a complexitatii mecanismelor de falsificare a adevarului, manipulare, diversiune si uzurpare a statului de drept, de catre grupuri de interese ascunse sub diverse forme cameleonice : ''partide'', ''Justitie'', ''Institutii '' ''O.N.G-uri'', etc. Documentele au fost preluate de pe:Harta unei perplexitati, Piata Universitatii si Procesul Comunismului, cu acordul autorului, d-l Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar(contact AICI). Dezbatere: Video-1, Video-2, Video-3, Video-4

Similar Threads

 1. Scrisoare deschisa, domnului procuror Dan Voinea
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 1
  Last Post: 25-09-10, 03:34 PM
 2. Scrisoare deschisa, domnului avocat Antonie Popescu
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 03:28 PM
 3. Scrisoare deschisa, domnului Lucian Orasel
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 03:09 PM
 4. Scrisoare deschisa, domnului jurist Ioan Onisei
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 11:01 AM
 5. Scrisoare deschisa, domnului judecator Mihai Ciubotaru
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:54 AM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •