Acum cīţiva ani am primit de la dvs., pe adresa site-ului coordonat de mine (www.procesulcomunismului.com), pentru informare şi promovare, cīteva comunicate ale asociaţiei SoJust, īn a cărei conducere vă aflaţi. M-au bucurat mult.

Īn toate se exprima dorinţa unor jurişti de tip nou de a reforma sistemul juridic moştenit de la regimul comunist, nevoia de legislaţie reparatorie, de a reabilita justiţia prin lustrare (eliminīndu-se elementele incompetente şi venale, care slujesc nedreptatea şi protejează răufăcătorii care au uzurpat instituţii ale statului).

Īn toate bătea aerul curat al unei reforme juridice de care Romānia are nevoie ca să nu se sufoce. Toate m-au făcut să sper că putreziciunea care infestează sistemul a declanşat anticorpi juridici.

De aceea am făcut mai multe īncercări de a vă contacta, pentru a vă transmite īncurajări, a vă semnala rezultatele analizelor mele privind situaţia dreptului romānesc şi a vă solicita sfatul īn anumite probleme juridice.

Mi-aţi răspuns prietenos, dar īntīlnirea solicitată nu a avut loc, nici măcar cīnd am rugat-o pe Gina Bărănescu, o prietenă comună, să o intermedieze (eu fiind dispus să vă vizitez la Focşani, unde activaţi ca judecător şi preşedinte al Tribunalului Vrancea).

Ocazia să vă īntīlnesc totuşi a fost creată de dezbaterea pe marginea proiectului de lege privind functionarea CNSAS - care a avut loc la Parlament pe 3 martie 2008. Dvs. aţi pledat acolo pentru ameliorarea operaţionalităţii CNSAS, iar eu pentru prevederi care să sprijine deblocarea procesului comunismului (accesul petenţilor, procurorilor, instanţelor - la materialul probatoriu deţinut de CNSAS sau de alte instituţii moştenitoare ale arhivelor represiunii).

La sfīrşitul dezbaterii v-am abordat, īncercīnd să vă semnalez telegrafic punctul meu de vedere privind pretinsa infaibilitate a Curţii Constituţionale, care paralizase activitatea CNSAS (după ce validase atītea fărădelegi convenabile uzurpatorilor statului).

V-am īntrebat de ce nu se poate contesta īn Romānia şi constituţionalitatea unei fapte (nu a unei legi) comise de o persoană sau o instituţie (inclusiv Curtea Constituţională) şi mi-aţi răspuns fugitiv că e o carenţă ciudată.

V-am semnalat că am multe alte lucruri de discutat cu un expert īn drept cu poziţie reformatoare şi v-aţi scuzat īncă o dată, că sīnteţi foarte ocupat.

Eu bănui că mă evitaţi, datorită radicalităţii viziunii mele, temīndu-vă că relaţia cu alde mine vă poate aduce complicaţii. Poate că plătiţi şi dvs. un tribut carierismului fără de care nu se prea poate face carieră.

Cu riscul de a vă irita sau nedreptăţi (nu vă cunosc direct şi nu am cum să vă urmăresc activitatea), vă semnalez că, după ultima noastră discuţie telefonică, īn care m-aţi īndrumat către colegii dvs. bucureşteni din SoJust (pe care nu i-am putut contacta), pentru a scruta posibilităţile de a găsi avocaţi dedicaţi organizării unui val justiţiar anticomunist, mi-am pierdut īncrederea că aţi dori să discutaţi cu mine despre justiţiaritate.

Mă voi bucura īnsă dacă mă īnşel şi dacă veţi reacţiona (public) pe marginea eseurilor mele despre culpabilitatea justiţiei:
http://www.procesulcomunismului.com/default.asp.htm
http://www.piatauniversitatii.com/ne...06&month=2.htm
http://www.piatauniversitatii.com/ne...07&month=5.htm
http://www.piatauniversitatii.com/ne...07&month=6.htm
http://www.piatauniversitatii.com/ne...7&month=12.htm
http://www.piatauniversitatii.com/ne...9&month=12.htm
http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=8.htm


Vă urez oricum mult noroc īn īncercarea de a face bine dinăuntru….

Al dvs.,Ioan Roşca, 20 septembrie 2010

Explicatii : Un mănunchi de scrisori deschise, către jurişti implicaţi in reabilitarea justiţiei

Sursa: http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=9.htm