V-am căutat acum cīţiva ani, ca pe un expert legislator, potenţial sprijinitor al demersurilor īntru incriminarea crimelor regimului comunist şi a tăinuirii lor de către regimul post-comunist. Mi se părea importantă experienţa dvs.,căpătată īn bătălia pentru corectarea abuzurilor funciare, finalizată prin "legea Lupu".

M-aţi primit cu amabilitate şi mi-aţi acordat o zi īntreagă, īn care mi-aţi descris fiziologia maşinii legislative, avatarurile luptelor de culise duse pe timpul "alternativei" CDR, rezistenţa opusă reparaţiei de profitorii abuzurilor comuniste şi postcomuniste. Nu voi reda aici aspectele dezolante pe care le-am aflat de la dvs. şi care nu lăsau loc la mari speranţe privind reabilitarea justiţiei uzurpate de securicomunişti.

Am īnţeles atunci că majoritatea parlamentarilor nu au timpul/pregătirea/voinţa să analizeze meticulos proiectele de legi coapte de comisiile juridice, pentru a le epura de otrava anti-justiţiară.

Că recuperarea preferenţială a unor averi a dat naştere trocului cu stăpīnii sistemului.

Şi că nu mai aveaţi chef/putere să vă implicaţi īn cruciada justiţiară la care vă instigam. Mi-am explicat mai bine de ce tardivele legi "reparatorii" ale CDR-ului au fost limitate, ineficace… şi uneori chiar nocive.

Cum procesul īn care vroiam să demasc plasa complicităţilor īn jefuirea, după 1990, a pămīntului ţărănesc acaparat prin "cooperativizare", se derula la Buzău, mi-aţi recomandat un coleg avocat, pe domnul Angelo Florian, pe care-l consideraţi un potenţial combatant, alături de mine. Acesta a acceptat să ne reprezinte īn procesul la legea fondului funciar (L247). Dar īn mod evident, el nu avea timp să facă cercetările minuţioase (arhivistice şi pe teren) de care depindea consolidarea probatoriului, īntr-un dosar extrem de complicat.

Dovedirea drepturilor asupra cītorva zeci de mici parcele de pămīnt, urmărind circulaţia terenurilor (īn cadrul unei familii ţărăneşti a cărui arbore trebuia reconstituit) din 1864 pīnă la "comasările" comuniste, īnfruntīnd barajul arhivelor, punea la grea īncercare operaţionalitatea justiţiei. Aşa că am făcut eu cercetarea documentară, alcătuind şi un raport privind modul īn care a continuat Tranziţia abuzurile funciare comuniste - pe care īn curīnd īl voi face public şi īn care veţi găsi replica mea la dialogul nostru de acum cīţiva ani.

Aici aş vrea să vă povestesc doar o īntīmplare semnificativă, la care m-a condus pista sugerată de dvs. Īn urma cercetărilor făcute la Bucureşti, īn fondul dedicat secţiei agrare din arhiva CC-PCR, am găsit un material bogat dovedind reprimarea ţăranilor, comandată de partid. El confirmă faptul (cunoscut public) că actul cooperativizării s-a săvărşit cu īncălcarea (prin dol şi violenţă) a consimtămīntului - deci ar fi trebuit anulat, de un regim necontinuator al comunismului.

I-am expus domnului Florian intenţia mea de a declanşa procese īn toată ţara, īn apărarea intereselor ţăranilor spoliaţi de tranziţia FSN, īn cadrul mai general al mişcării de solidaritate justiţiară pe care o propunea asociaţia CIVES. Domnul avocat a respins implicarea, sugerīndu-mi să discut cu avocaţi mai liberi/tineri, şi prezentīndu-mă unui astfel de grup, īn holul tribunalului din Buzău.

Le-am expus proiectul meu de campanie civică pentru sprijinirea proceselor de reparaţie, sperīnd ca, dacă dimensiunea justiţiară nu stīrneşte interes, să atragă scara masivă a clientelei potenţiale. Prevedeam şi un refuz, sec sau explicat, dar nu reacţia acelor tineri: aceştia au luat-o aproape la fugă, fiind evident speriaţi de ideea de a continua să fie văzuţi īn compania mea!

Ulterior, aveam să īnţeleg de ce un avocat romān nu-şi poate permite să īnfrunte frontal/supărator sistemul, dacă mai vrea să cīştige vreun proces (şi pīinea aferentă). Ceea ce explică faptul că nu apare un curent justiţiar …īn justiţie.

Scara coborītoare (de vīrstă) care m-a condus de la dvs. la domnul Florian şi de la el la tinerii avocaţi buzoieni a fost o urcare īn conformism, care spune multe despre procesul de formare şi selecţie a cadrelor juridice şi nu promite mare lucru pentru prezentul viitor…

Credeţi că vor apare şi avocaţi cu năzuinţe justiţiare, dispuşi să-şi transceadă interesele materiale, pentru a se dedica susţinerii luptei anti-sistem? Dacă nu, primiţi condoleanţele mele, de pe marginea gropii dreptăţii.

Al dvs.,
Ioan Roşca, 20 septembrie 2010

Explicatii : Un mănunchi de scrisori deschise, către jurişti implicaţi in reabilitarea justiţiei

Sursa: http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=9.htm