Results 1 to 1 of 1

Thread: Scrisoare deschisa, domnului judecator Mihai Ciubotaru

 1. #1
  Rang-N-03(col)
  Excalibur's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  184
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  1478

  Post Scrisoare deschisa, domnului judecator Mihai Ciubotaru

  Discuţiile noastre īnainte de 1989 au fost un exerciţiu reciproc de ambiguitate, un joc chinuit de tatonare, purtat īn jurul unei intuibile incompatibilităţi. Eram amīndoi două figuri bizare īn urbea Piatra Neamţ, care nu şi-ar fi vorbit, dacă tatăl meu nu ar fi vrut să cunosc un alt dorohoian.

  Eu purtam trena unui non-conformism provocator, dvs. pe a aceea a unui pro-legalism prea strident, ca să nu fie supect. Amīndoi ascundeam patimi intelectuale pe care cei din jur nu le vedeau probabil cu ochi buni.

  Īn cele cīteva īntīlniri dinainte de 1989 (din care ultima, īn care v-am prezentat prietenilor mei, a fost mai īndrăzneaţă), mi-am dat seama că sīnteţi, nu numai un judecător convingător (trimis prin şcoli pentru a īnspăimīnta potenţialii delicvenţi minori), ci şi un redutabil investigator al condiţiei umane juridice.

  Am remarcat preocupările dvs. pentru subiecte "exotice" - ca legitimitatea tribunalului de la Nurenberg, combinate cu profunde incursiuni culturale şi cu un acut cinism (scepticism?) privind libertatea omului integrat īn sistemul socio-politic. Susţineaţi că rezistenţa omului la domesticire e inutilă, dar speram că o credeţi măcar nobilă.

  După 1989, am fost plăcut surprins de atitudinea/evoluţia dvs. Mi-am spus că, īn spatele durităţii cu care justificaţi victoria eternă a forţei, aţi ascuns o sete de emancipare discretă, ce nu voia să spere prea mult. Deşi participaseţi şi dvs., ca judecător, la confiscarea degenerantă a dreptului, de către statul totalitar comunist, aţi făcut o figură aparte īntre confraţi.

  Nu mulţi judecători şi-au asumat riscurile dvs, denunţīnd (īn presă, la BBC, etc.) abuzurile juridice ale "noii puteri", protestīnd faţă de reprimarea mişcărilor de eliberare, printre care s-au aflat şi īncercările noastre de la Piatra Neamţ. De aceea v-am invitat, īn martie 1990, īn asociaţia civică "Dialog Piatra Neamţ", pe care tocmai o īnfiinţasem.

  Aţi acceptat īnscrierea, deşi după aceea nu aţi participat la discuţiile sau acţiunile noastre. Mi-am spus că e mai bine aşa, īnţelegīnd postura īn care vă aflaţi. După 1992, exilīndu-mă, am pierdut contactul, observīnd īnsă din presă că mergeţi pe drumul reabilitării active a justiţiei. Fapt pentru care, aţi fost singurul judecător din Neamţ căruia Ion Iliescu nu i-a validat inamovibilitatea, deşi profesionalismul şi ţinuta dvs. erau greu de contestat (a se vedea cazul Dolban).

  Nu m-am mirat deci că sīnteţi agreat de CDR, după 1996, şi că vi s-a propus transferul la Tribunalul Suprem, pentru a sprijini juridic "schimbarea". M-am amuzat doar imaginīndu-mi surpriza pe care o vor avea aceia care cred că īşi aduc, din Piatra Neamţ, un om de paie.

  Sīntem probabil amīndoi de acord că, dacă ar fi ştiut cu cine au de-a face, nu v-ar fi dat pe mīnă dosarul Timişoara, īn care s-a dorit să faceţi doar atīta dreptate cīt permitea Sistemul. Nu au ştiut că sīnteţi atīt de special īncīt veţi rezista presiunilor, baricadīndu-vă īn tribunal ca īntr-un buncăr, şi că veţi da rapid acea sentinţă care l-a stupefiat pe Stănculescu şi īngheţat pe Chiţac, ce aşteptau senin achitarea.

  Aţi produs atunci o breşă, pe care īncă nu au reuşit să o astupe. De aceea, cīnd am auzit, la Montreal, ce lecţie de drept aţi dat elitelor bucureştene şi ce satisfacţie aţi prilejuit victimelor Timişoarei, am ţopăit de bucurie. V-am comunicat admiraţia şi recunoştinţa mea, atunci cīnd ne-am reīntīlnit.

  Am aflat atunci de la dvs. de celălalt dosar greu, pe care l-aţi rezolvat prin condamnarea lui Miron Cozma şi a lui Silviu Popescu, pentru acţiunea din septembrie 1991. Īn numeroase texte ( ca http://www.piatauniversitatii.com/ne...09&month=6.htm ), am explicat de ce mineriada din 1991, a avut sens contrar cu cele din 1990, care sprijiniseră Contrarevoluţia.

  De data aceasta, minerii au īncercat să-şi repare greşelile, să facă dreptate, să continue revoluţia, dīndu-şi seama că au fost păcăliţi de FSN pentru a lichida opoziţia, īnainte de a se distruge economia, īntru īmbogăţirea securicomuniştilor. Deplīng deci decizia dvs., atīt de convenabilă uzurpatorului Petre Roman şi īn general, legitimării aparenţelor de legalitate.

  Dar contradicţia cu cealaltă decizie este doar aparentă. M-aţi făcut să īnţeleg că aţi acţionat īn ambele dosare īn acelaşi spirit, de apărare necruţătoare a Legii… şi nu din simpatie pentru lupta anticomunistă. Mi-am dat seamă cīt de solid sīnteţi ancorat prin ideea de supunere, cu cītă hotărīre aţi īnchide pe cei ca mine, care au tendinţe "anarhice". Fusese vorba de o neīnţelegere. Noi doi nu puteam fi īn aceeaşi tabară. Ne putem doar respecta, cīt timp viaţa nu ne contrapune.

  Am revenit de la Montreal, īn martie 2005, pentru a sprijini inculparea celor vinovaţi de feseniade. Ne-am īntīlnit la Bucureşti, la Tribunalul Suprem, nu cu mult īnaintea pronunţării deciziei īn dosarul Cluj. Ascultīndu-mi pledoaria pentru cauza plătită scump de Călin Nemeş şi pentru reabilitarea justiţiei compromise īn Tranziţia Criminală, m-aţi sfătuit, fără menajamente, să nu mă mai irosesc pe acest front.

  Au trecut cinci ani de cīnd mă zbat īn mocirla "justiţiei" şi sīnt silit să vă dau parţial dreptate. Sistemul nu cedează anticorpilor. Tocmai de aceea īnsă, nu ar trebui lăsat să-şi ascundă natura patogenă. Spre mirarea mea, dvs., care eraţi atīt de sceptic privind şansele penalizării crimelor comuniste, aţi dat apoi pedeapsa cuvenită şi călăilor de la Cluj. Asta deşi īmi spuseseţi că dosarele ajunse la dvs, alcătuite de generalul Voinea (ca şi īn cazurile Timişoara şi Tīrgovişte) erau slăbite de neglijenţe, rămīnīnd singurele lucrări ale unui procuror post-decembrist care au permis condamnări īn astfel de cazuri.

  Această apreciere, adăugată la faptul că nu exista o alternativă, m-a făcut să sprijin cīţiva ani anchetele conduse de generalul Voinea la procuratura militară, īn ciuda a tot ce se spunea despre el şi a deficienţelor pe care le-am constatat şi eu. Nu-mi rămīnea decīt să susţin ridicarea calităţii cercetării - īn postură de justiţiar voluntar şi cercetător civic.

  Dacă aţi urmări relatarea activităţii mele īn dosarele P75/1997 ("feseniada cu mineriade") şi P35/2006 ("tăinuirea genocidului") (http://www.procesulcomunismului.com/...rocuratura.htm ) sau aţi citi rechizitoriul pe care l-am propus ca sinteză pe 21 decembrie 2007 (http://www.piatauniversitatii.com/ne...7&month=12.htm ) aţi vedea cu ce preţ am ajuns să vă dau dreptate, īn privinţa rezistenţei juridice a sistemului criminal (concluzie expusă īn "Rolul procuraturii īn evitarea Procesului comunismului, contrarevoluţiei şi tranziţiei criminale"- http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=8.htm ).

  Īn schimb, deşi am citit multă literatură juridică, văd altfel decīt dvs. legitimitatea strīmbătăţii legale şi a evadării din ghearele ei, aşa cum puteţi observa din eseul "Reabilitarea legalitaţii: de la combaterea prescrierii la condamnarea uzurpării justiţiei" (http://www.piatauniversitatii.com/ne...9&month=12.htm )

  Nu am reuşit să vă atrag spre viziunea mea privind judecarea crimelor comunismului şi Tranziţiei, sau să vă conving de şubrezenia temeiurilor pe care se bazează prezumţiile dreptului injust - īn cursul dialogurilor noastre. Aţi părut chiar a nu mă lua īn serios, dar e probabil vorba de o tehnică de eschivare, căci cred că aţi simţit cu cine aveţi de a face.

  Ne-am jucat amīndoi de-a adversarii-parteneri, un fel de hărţuială gravă, īndulcită cu amabilităţi. V-aţi derobat, ca penalist fără interes pentru răspunderea civilă delictuală, cīnd v-am rugat să comentaţi analiza mea privind abuzurile funciare comise după 1990.

  M-am ales doar cu o tulburătoare dizertaţie despre modul īn care tratează judecătorul romān īmpricinaţii: citind maxim prima pagină din dosare (şi numai dacă e scrisă aerisit), neascultīnd pledoariile avocaţilor ordinari, luīnd decizii īn funcţie de chef şi de simpatia stīrnită de parte, avīnd impresia că sīnt stăpīnii destinelor clienţilor justiţiei, şi nu servitorii lor.

  M-aţi refuzat elegant şi cīnd v-am rugat să mă ajutaţi cu sfaturi privind optimizarea organizării legislaţiei şi rechizitoriului pentru condamnarea crimelor comunismului, Contrarevoluţiei şi Tranziţiei Criminale. V-aţi mărginit la a-mi explica necesitatea unei voinţe politice, fără de care nu se va mişca nimic; judecătorii avīnd deja legile necesare, dar nu şi curajul de a le interpreta īntr-un fel nedorit de putere.

  După ce aţi adus argumente redutabile īn sprijinul tezei că nu se poate evita impunitatea care protejează delictul de deasupra legii, aţi comis totuşi gesturi justiţiare. Odată ieşit la pensie, v-aţi oferit serviciile IICC, fiind refuzat de Marius Oprea, care nu voia īn jurul său decīt tineri istorici… (Cu rezultatele de rigoare).

  Mă īndemnaţi pe mine să o las baltă… ca să vă exprimaţi apoi admiraţia pentru cei care se fac că nu renunţă, simpatia pentru acele "personalităţi" monointelectuale, care au monopolizat justiţiarismul civic, deturnīndu-l spre discursuri sterile, găunoase, ipocrite.

  După atīţia ani, nu ştiu deci cine sīnteţi şi ce gīndiţi de fapt. Pentru a depăşi veşnica dvs. fugă de clarificări, am ales calea scrisorii deschise. Poate că aşa veţi tranşa.

  Scena care m-a determinat să renuţ la discreţie este īntīlnirea noastră din primăvara trecută, cu domnii Grigore Caraza şi Constantin Ţuţuianu. Lansasem prin asociaţia CIVES (http://www.procesulcomunismului.com/CIVES/index.htm) proiectul "Solidaritate justiţiară".

  Īncercam să sprijin demararea unor procese civile, intentate statului (comitent) de victimele abuzurilor (juridice) ale comunismului, reparaţii care ar fi putut crea obligaţia cercetarii adevăraţilor vinovaţi (prepuşi), īntru recuperarea pagubelor create prin despăgubire, prin acţiuni īn regres. Speram că va intra īn aceasta luptă pentru dreptate un rezistent de rară consecvenţă de talia domnului Grigore Caraza (http://www.procesulcomunismului.com/...efault.asp.htm) care susţinuse īnfiinţarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului (http://www.piatauniversitatii.com/ne...munismului.htm) īn numele căruia deschisesem la parchetul militar dosarul P35/2006 (http://www.procesulcomunismului.com/...re_parchet.htm).

  Domnul Caraza fiind īnsă bolnav, trebuia să-l asigurăm că ne vom ocupa noi de dosar. Dvs. - ca sfetnic cu mare experienţă; părintele avocat Ţuţuianu - ca retor anticomunist (doctor īn religie, istorie şi drept) capabil să susţină bătălia īn instanţă; eu - dispus la documentare, căutări īn arhive, colectare de jurisprudenţă pertinentă (din dosare similare), punīnd la bătaie expertiza de cercetator multidisciplinar dedicat acestui tip de cauză.

  Reacţia dvs. şi a domnului Ţuţuianu l-au determinat pe domnul Caraza să reculeze. Īn timp ce părintele-avocat invoca variate motive pentru a evita, sau măcar a amīna implicarea, dvs. aţi exprimat convingerea că nu există şanse īntr-un astfel de proces. La limită, ne-aţi īndrumat către vreunul dintre "maeştrii" de la Bucureşti. Afirmīnd că, deşi ei nu ne pot da atenţie decīt cīteva minute (pentru că percep tarife exorbitante) - deci nu au timp să compună un dosar solid - trebuie aleşi pentru că, pe ceilalţi avocaţi, judecătorii nu īi ascultă.

  Aţi trecut rapid peste propunerea de a combina dedicarea şi capacitatea mea analitică cu experienţa dvs. şi elocinţa domnului Ţuţuianu. Fiind şi dvs. bolnav, nu aveaţi timp nici măcar să adnotaţi argumentaţiile pe care vi le-am fi propus spre critică. Astfel s-a stins, īn faşă, celula de solidaritate pietreană, pe care speram să o creez īn seara aceea. Şi īn acelaşi timp, speranţa că vă veţi īnrola īn tabăra adevărului, odată īnchisă (cu pensia de rigoare) lunga dvs. carieră īn sistem.

  Nu s-a stins īnsă dorinţa mea de a şti care este miezul opticii dvs. (dacă există aşa ceva).

  Cine e vinovat pentru că nu s-au putut pedepsi vinovaţii? Īn ce credeţi la urmă, domnule Ciubotaru? Treceţi peste platitudinile formale, speculaţiile fermecătoare şi pretinsa condescendenţă cu care de atītea ori m-aţi ţinut la distanţă. Vă rog să faceţi concluzia carierei dvs. publică, spre folosul celor ce vor veni.

  Al dvs.
  Ioan Roşca, 20 septembrie 2010

  Explicatii : Un mănunchi de scrisori deschise, către jurişti implicaţi in reabilitarea justiţiei

  Sursa: http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=9.htm
  Last edited by Excalibur; 25-09-10 at 10:57 AM.
  Motto: ''...O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens), luminoasa sau tragica, intrerupind o lamentabila prabusire spre vid.'' Ioan Rosca (Analiza spectrului socio-politic)
  Explicatie: Lucrarile constituie o analiza unica a complexitatii mecanismelor de falsificare a adevarului, manipulare, diversiune si uzurpare a statului de drept, de catre grupuri de interese ascunse sub diverse forme cameleonice : ''partide'', ''Justitie'', ''Institutii '' ''O.N.G-uri'', etc. Documentele au fost preluate de pe:Harta unei perplexitati, Piata Universitatii si Procesul Comunismului, cu acordul autorului, d-l Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar(contact AICI). Dezbatere: Video-1, Video-2, Video-3, Video-4

Similar Threads

 1. Scrisoare deschisa, domnului procuror Dan Voinea
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 1
  Last Post: 25-09-10, 03:34 PM
 2. Scrisoare deschisa, domnului Lucian Orasel
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 03:09 PM
 3. Scrisoare deschisa, domnului judecator Adrian Neacsu
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 11:19 AM
 4. Scrisoare deschisa, domnului profesor Valeriu Ciuca
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 11:07 AM
 5. Scrisoare deschisa, domnului jurist Ioan Onisei
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 11:01 AM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •