Results 1 to 1 of 1

Thread: Scrisoare deschisa catre Marius Oprea

 1. #1
  Rang-N-03(col)
  Excalibur's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  184
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  1478

  Default Scrisoare deschisa catre Marius Oprea

  Domnule Oprea, ……..Nu sīnt istoric de profesie, sīnt un cercetator interdisciplinar serios, care s-a ocupat īn ultimii 20 de ani şi cu denunţarea crimelor comunismului. De aceea m-am oferit să vă ajut, īn ianuarie 2006, cīnd ne-am īntīlnit prima dată. Aveam despre dvs. o părere foarte bună, īntărită de lectura cărţii "Moştenitorii Securităţii". Veneaţi de la Paris, unde vă īntīlniseţi cu doamna Bianu (care īmi răspīndea ideile de o vreme şi v-a vorbit de mine ) şi urmaţi a lansa IICC.

  V-am semnalat activitatea mea, sintetizată pe site-ul http://www.procesulcomunismului.com . V-am expus ideile mele privind strategia de adoptat pentru maxima eficienţă, inclusiv despre structura de informaţii necesare pentru alcătuirea probatoriului. Reacţia dvs. m-a şocat: mi-aţi propus să mă ocup de infrastructura informatică la viitorul institut….

  Nu v-am răspuns pe loc. Mi-am spus că e vreo neīnţelegere, că e vreo tactică, o manieră de a mă introduce īn institut pe la spate. Oi fi eu senior īn ale ştiinţei, dar poate că textele mele tăioase despre emanaţi creau dificultăţi politicienilor de care depindeaţi, sau cine ştie căror organe.

  Un moment m-am gīndit chiar să vă accept oferta, ca să vă pot pune la punct un fagure conceptual dezvoltabil cooperativ (sīnt expert īn asta). După care mi-am revenit: aş fi făcut o concesie ireparabilă, devenind angajatul unui stat uzurpat, pe care nu l-am recunoscut după 1990 niciodată, compromiţīndu-mă pentru o "cauză" pe care mulţi o invocă - doar pentru a-şi īncropi un postament.

  V-am trimis īnsă un plan de organizare a sistemului informaţional distribuit: "Recomandări pentru situl web al IICC" http://www.piatauniversitatii.com/ne...06&month=2.htm . Nu aţi făcut nici un comenariu. Incepea seria raporturilor noastre unidirecţionale.

  Ulterior v-am vizitat de cīteva ori, cu diverse propuneri, probleme, observaţii legate de orientarea şi organizarea institutului. Eraţi veşnic grăbit, īntre reuniuni presante sau vizite de lucru, pe cine ştie unde.

  Nu am văzut nici un efect, nu am simţit nici o rezonanţă. Nici cīnd v-am explicat cum ar trebui clădit sistemul informaţional (bazat pe fişe indexate pe o ontologie a terorii);

  --nici cīnd v-am sugerat să vă īnconjuraţi de jurişti experimentaţi (nu numai de tinerei istorici);

  --nici cīnd am pledat pentru a vă extinde cercetarea către Contrarevoluţia din 1990 şi Tranziţia criminală (care au protejat şi valorificat crimele comunismului);

  --nici cīnd v-am cerut să vă ocupaţi şi de genocidul din Basarabia.


  In schimb, lucrīnd la dosarul P35/2006, pe care l-am deschis la procuratura militară, īn numele Comitetului de Reprezentare a Crimelor Comunismului, am observat satisfacut că aţi depus şi dvs. o serie de dosare şi că aţi īnceput cooperarea de teren cu procurorii (Sighet, Piteşti, etc). Dosarele dvs. au fost conexate cu cele deschise de noi. Dar nici cu această ocazie nu aţi dorit să aveţi de a face cu mine, pentru a stabili o strategie optimă.

  Cīnd am auzit că vreţi īntīi judecarea gardienilor care au īncercat să vă arate mormīntul lui Maniu sau a securiştilor care au folosit informatori minori - am īnţeles că nu vedem lucrurile la fel.

  Eu sīnt pentru penalizarea de sus īn jos, īncepīnd cu marii responsabili din partid, securitate, justiţie, propagandă. Nu pentru depistarea acarilor Păun… Chiar dacă s-a tras de timp pīnă la moartea marilor vinovaţi, ei trebuie condamnaţi, averile transmise de ei confiscate, protectorii lor judecaţi.

  Aveam o experienţă care v-ar fi fost utilă, fiind cel care, īn cadrul FDA Neamţ, a săpat ( la Dealul Mărului, īn 1990 ) prima groapă comună din Katinul romānesc distribuit, apoi a lansat atunci un apel pentru judecarea crimelor comunismului ( http://www.piatauniversitatii.com/ic...1oct90.asp.htm), apoi a deschis un dosar pe această bază (īnchis prin NUP īn 1994 şi redeschis īn 2006) şi apoi a studiat temenic blocajul juridic antijustiţiar (vezi "Reabilitarea legalităţii: de la combaterea prescrierii la condamnarea uzurpării justiţiei" la http://www.piatauniversitatii.com/ne...9&month=12.htm ).

  Trebuie să fi avut motivele dvs. de a mă evita, īn ciuda atītor semnale de disponibilitate, chiar după ce v-am atras atenţia că veţi rămīne singur, pe un front īnţesat cu falşi luptători.

  Am sperat īnsă că interveniţi apăsat īn momentul īn care anchetele de la procuratura militară au fost atacate de mercenarii juridici ai sistemului criminal (Curtea Constituţională, procurorul general, etc.).

  Văzīnd că dosarele lui Dan Voinea legate de 1990, aterizează pe masa de NUP a unor "procurori" civili, v-am căutat insistent ca să vă rog să luptaţi şi dvs. pentru ca dosarul "genocidul comunist" să nu aibă aceeaşi soartă (vezi explicaţii īn "Rolul procuraturii īn evitarea Procesului comunismului, contrarevoluţiei şi tranziţiei criminale - Memoriu adresat Procurorului General" http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=8.htm ).

  V-am vizitat atunci "echipa" la institut, dar jurista dvs. era evident depăşită. Pīnă la urmă, mi-aţi răspuns telefonic. Eraţi consilierul primului ministru Tăriceanu. Mi-aţi spus că nu puteţi face nimic nici de pe această poziţie, căci Băsescu nu ne permite să ducem anchetele la sfīrşit.

  Eraţi manifest iritat că vă inoportunez. Nu m-am putut īntīlni nici cu domnul pe care l-aţi delegat apoi; tocmai se ocupa cu lansarea unei cărţi memorialistice, a unui fost deţinut politic venit din Montreal, pe care-l ştiam foarte bine (dovedind pasivitate faţă de denunţarea post-comunismului, inclusiv la acţiunile mele). Priorităţile dvs. m-au lămurit , aşa că nu v-am mai căutat niciodată.

  Toate acestea m-au făcut să nu semnez listele care cereau rămīnerea dvs. pe postul pe care īl rīvnea domnul Tismăneanu, deşi eram cu totul īmpotriva numirii acestui impostor īn respectiva poziţie. Dar nu dvs. sīnteţi persoana care ar duce această instituţie unde aş vrea eu.

  Dacă aţi acceptat să faceţi parte din comisia Tismăneanu, vă stă rău acum să o/īl contestaţi.

  Cīt priveşte modul īn care v-a răsturnat, asta e regula numirilor politice. Şi dvs. aţi fost promovat de un partid, de care nu eraţi independent. Acest PNL s-a asociat cu PSDR-ul lui Iliescu şi s-a echipat cu Petre Roman. De aceea - cred eu - aţi avut mīinile legate. Şi le-aţi avea şi de acum īnainte, dacă aţi continua īn solda unei ramuri FSN.

  Judecarea reală a comunismului cere o cu totul altă susţinere politică. Restul e simulare - soldată cu cīteva postuleţe bine plătite, sinecuri justiţiare, partituri pentru un civism de operetă.

  Protipendada răs-emanată a cercetării anticomuniste (gen Stejărel Olaru, Dorin Dobrincu, etc.) nu mă poate păcăli cu vorbe, căci ştiu să citesc faptele.

  Iată de ce, domnule Oprea, nu aş dori să vă văd din nou īn fruntea IICC (dacă ar fi eliberat de Tismăneanu). Fac această precizare şi pentru cei care pot crede că atacurile mele la adresa īnlocuitorului dvs. vi se datorează. Vă apăr de ipoteza asocierii cu mine.

  Poate că e păcat că nu am putut colabora. Nu exclud posibilitatea să fiţi un anti-securicomunist autentic si să fi făcut si multe lucruri bune la IICC. Dar v-am văzut īn postura de şef, etalīnd o atitudine tipică la romānii ajunşi sus, desconsiderīnd intervenţia unuia ca mine.

  Aşa că, dacă veţi reveni cumva de jos, poate veţi ţine cont şi de această scrisoare, venită de la cineva care nu a rīvnit şi nu rīvneşte nici un post, īn acest sistem ticăloşit.

  Ioan Roşca, 23 august 2010

  http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=8.htm
  Last edited by Excalibur; 25-09-10 at 10:16 AM.
  Motto: ''...O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens), luminoasa sau tragica, intrerupind o lamentabila prabusire spre vid.'' Ioan Rosca (Analiza spectrului socio-politic)
  Explicatie: Lucrarile constituie o analiza unica a complexitatii mecanismelor de falsificare a adevarului, manipulare, diversiune si uzurpare a statului de drept, de catre grupuri de interese ascunse sub diverse forme cameleonice : ''partide'', ''Justitie'', ''Institutii '' ''O.N.G-uri'', etc. Documentele au fost preluate de pe:Harta unei perplexitati, Piata Universitatii si Procesul Comunismului, cu acordul autorului, d-l Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar(contact AICI). Dezbatere: Video-1, Video-2, Video-3, Video-4

Similar Threads

 1. Scrisoare deschisa catre Ana Blandiana
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:41 AM
 2. Scrisoare deschisa catre Dan Culcer
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:21 AM
 3. Scrisoare deschisa catre Claudiu Secasiu
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:03 AM
 4. Scrisoare deschisa catre Tudor Barbu
  By Han_Solo in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 17-08-10, 02:51 PM
 5. Scrisoare deschisa catre Sorin Iliesiu
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 14-08-10, 02:29 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •