Results 1 to 1 of 1

Thread: Scrisoare deschisa catre Claudiu Secasiu

 1. #1
  Rang-N-03(col)
  Excalibur's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  184
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  1478

  Post Scrisoare deschisa catre Claudiu Secasiu

  Domnule Secaşiu, ………Vă scriu dvs., solicităndu-vă opinia avizată faţă de politica informaţională a CNSAS, pentru că aţi reacţionat cu interes la propunerile mele privind organizarea spaţiului de reflectare a crimelor comunismului (sintetizate īn articolul prezentat la conferinţa de la Merrida, īn octombrie 2006 ( explicatii detaliate in document pe legatura: http://www.ioanrosca.com/education/a...ian_regime.pdf )

  M-aţi primit īn audienţă, dīndu-mi ocazia să-mi expun ideile īn faţa unui grup din conducerea CNSAS, care s-a arătat doritor să colaborăm. Am explicat atunci importanţa definirii adecvate a specificaţiilor, īnainte de a se trece la dezvoltare, a asigurării din start a conectibilităţii externe, politicii flexibile de acces, căilor de evoluţie a sistemului.

  V-am semnalat riscul la care vă expuneţi dacă nişte programatori interni fără orizont vă cīrpesc un sistem informaţional rudimentar, sau dacă apelaţi la o firma externă căpuşă, interesată să vă fagociteze bugetul. Am precizat apăsat că vă ofer gratis consultanţă expertă şi pertinentă, din voluntariat, dedicat unei cauze nobile.

  M-am aşteptat la suspiciuni şi meschinării, dar nu la reacţia incalificabilă a şefului sectorului dvs. informatic. Acest dinozaur al programării ceauşiste, evident depăşit, după ce m-a ascultat īntr-un hol, īn picioare, īn faţa toaletei, mi-a spus textual "Asta e filozofie!".

  I-am spus şi eu pe şleau că īn lumea īn care se face informatizare serios, programarea e doar şantierul de construcţii, cheia proiectelor fiind alcătuirea arhitecturii şi mai ales ingineria specificaţiilor - care lui īi apare "filozofie".

  Am simţit că la această obtuzitate contribuie interesul pentru potenţiale contractări cu chilipir, că deranjez tocmai "filozofīnd" despre modul īn care funcţionează escrocheriile software. Romānia e un teren ideal pentru acest gen de "inginerii" subtile. (Am denunţat fenomenul īn conferinţa ICVL http://fmi.unibuc.ro/cniv/2006/disc/...t/12_rosca.pdf ).

  Din păcate, echipa de "tehnicieni" cu care v-aţi procopsit (prin nepotism, negligenţă sau sabotare) nu pare pasionată de dezvăluirea crimelor comunismului ci agăţata ferm de posturi călduţe. Nu m-a mirat că nu am mai fost căutat. Am insistat tot eu, găsind din nou deschidere la dvs. După care, am fost contactat de o doamnă, responsabilă cu comunicarea, care dorea să o ajut īn organizarea unei expoziţii multimedia. Cīnd i-am explicat că nu acesta e proiectul meu, recomandīndu-i să caute o firmă specializată īn aşa ceva, m-a tratat īntr-un mod care m-a silit să pun punct conversaţiei.

  Nimic nu a putut īmpiedica dezvoltarea haotică a sistemelor informaţionale ale unor instituţii, ce ar fi trebuit să formeze un univers coerent. Cei care puneau bazele fiecărui sistem nu se ocupau nici de propria lor consistenţă, nicidecum să se concerteze, cum le sugeram eu, pentru a stabili o strategie comună, care să dea naştere unui spaţiu distribuit evolutiv, de reflectare a crimelor comunismului.

  Văzīnd că nici IICC (domnul Marius Oprea), nici Arhivele Naţionale (domnul Dorin Dobrincu) nu-mi dau atenţie, am revenit la CNSAS, fiind primit din nou cu amabilitate. Am expus modul īn care ar trebui tratată arhiva uriaşă de documente recent livrată de SRI, pentru creşterea reperabilităţii, ţinīndu-se cont şi de politica fluctuantă de acces. Domnul Csendes, noul director, m-a ascultat cu multă atenţie şi m-a aprobat. Doamna responsabilă cu organizarea arhivelor, care a asistat la discuţie, mi-a descris situaţia precară īn care se aflau resursele de informatizare.

  Am explicat că tocmai acesta era scopul meu, optimizarea folosirii resurselor. Urma să fiu contactat cīnd lucrurile se liniştesc (mutarea, depăşirea blocajului creat de Curtea Constituţională). Nu am fost căutat de atunci niciodată. Nu ştiu ce calitate structurală are actualul dvs. sistem informaţional, cum se integrează cu al celorlalte instituţii implicate īn problema crimelor comunismului, dar am motive de pesimism.

  Scopul acestei scrisori este de a vă solicita o lămurire, o explicaţie dinăuntru. Este vorba numai de tipica incompetenţă, speriată de "concurenţă", de tipica dezorganizare a instituţiilor romāneşti ? Sau de frīnarea, pe cele mai variate căi a activităţii instituţiei dvs. de către cei care nu au interes să reuşiţi? Sau īn fine, de ceva personal, de atitudinea ostilă a unora faţă de mine?

  Ajungem aici la o īntīmplare, la care nu mai am alt martor decīt dvs. - ceea ce mă determină să vă rog să o confirmaţi. Sper că vă amintiţi discuţia pe care am avut-o la dvs. īn birou, cu domnul Ticu Dumitrescu. Venisem să vă cer sprijin īn dosarul P35/2006 (genocidul comunist şi acoperirea lui după 1990) pe care īl deschisesem la procuratura militară. Voiam să vedem īmpreună cum ar putea CNSAS/ul să sprijine acest demers, īmplinindu-şi menirea, ce nu trebuie redusă la a deconspira selectiv nişte informatori.

  Aţi arătat simpatie pentru iniţiativa mea. Īn schimb, spre stupefacţia mea (şi vreau să ştiu dacă şi a dvs.), domnul Ticu Dumitrescu m-a tratat cu neīnţelegere, duşmănie, agresivitate.

  Fusesem colegi de baricadă īn 1990 (el m-a cooptat īntre fondatorii Alianţei Civice) īmpărtăşind aceeaşi poziţie "radicală" īn multe situaţii, īncercīnd să combatem tendinţa multora de colaboraţionism. Ne arătasem reciproc simpatie. Eu am īncercat să-l apăr de acuzaţiile unor deţinuţi politici respectabili. El a transmis scrisoarea mea deschisă către Congresul foştilor deţinuti politici, īn care declaram că nu voi recunoaşte statul romān şi nu voi reveni la practicarea normală a profesiei, dacă nu li se face lor dreptate (http://www.piatauniversitatii.com/ic...saafdp.asp.htm ).

  Aşa am şi facut. De aceea, domnul Dumitrescu m-a tratat cu multă căldura şi consideraţie la reīntīlnirea noastră din 2005, cīnd mi-a īnmīnat albumul foştilor deţinuţi politici, pentru a-l pune pe site (http://www.procesulcomunismului.com/...efault.asp.htm).

  Nu a semnat īnsă documentul lansat de mine la 8 mai 2006 "Apel pentru īnfiinţarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului" (http://www.piatauniversitatii.com/ne...munismului.htm) spunīndu-mi (la telefon) că el nu se poate delimita din păcate de Comisia Tismăneanu, deşi ştie că am dreptate.

  Ştiţi cumva ce s-a putut īntīmpla pentru ca domnul Ticu Dumitrescu să lupte după 2006 īmpotriva anchetării penale a crimelor comunismului, el care după 1990 făcuse demersuri ample īn acest sens? Aveţi vreo idee de ce a īncercat īn acea discuţie să mă convingă să retrag plīngerea P35/2006, să īncetez orice act īn direcţia condamnării īn instanţă a criminalilor comunişti şi obligării statului romān la despăgubiri?

  Mi-a spus atunci (vă amintiţi?) că pretenţiile unuia ca Vatamaniuc, sau Caraza (care primeşte indemnizaţie maximă pentru 24 de ani de puşcărie) sīnt o neruşinare, avīnd īn vedere cīt de mult a obţinut el pentru foştii deţinuţi de la statul romān (sărac, slăbit, care nu trebuie lovit cu pretenţii, tocmai acum cīnd se duc tratative pentru mărirea indemnizaţiei acordate supravieţuitorilor).

  După explozia cazului Orăşel, el a lansat chiar un apel public īn care cerea deţinutilor politici să nu recurgă la instanţe. I-am răspuns atunci politicos că nu-i contest punctul de vedere, dar nici el nu-l poate obliga pe un Caraza să se declare mulţumit şi să nu ceară pedepsirea criminalilor şi confiscarea averilor făcute de ei. I-am explicat de ce cred eu că statul romān nu trebuie lăsat īn faţa pretenţiilor pentru holocaust, nedublate de calculul daunelor datorate victimelor genocidului comunist.

  Şi atunci, domnul Dumitrescu mi-a spus că va face tot ce poate pentru a-l determina pe Voinea să īnchidă dosarul. Şi efectiv, pare a fi făcut demersuri īn acest sens. E cam mult. Şi deasemenea e prea mult ca, după lunga istorie de colaborare dintre noi, el să mă trateze, īn faţa dvs., de arivist periculos, care se caţără pe suferinţele deţinuţilor politici. Īn revanşă eu i-am menajat imaginea, pīnă acum. Dar după 20 de ani, romānii au dreptul la tot adevărul, ca să poată judeca ce s-a īntīmplat cu ei.

  Vă rog deci, īn măsura īn care vă puteţi exprima un punct de vedere, să-mi răspundeţi public la īntrebarea: a fost atitudinea CNSAS faţă de mine influenţată şi de Ticu Dumitrescu?

  Dacă da, cum vă explicaţi această poziţie? A fost doar supărarea că am pus pe Internet opera domnului Cicerone Ioniţoiu, cu care nu am reuşit să-l īmpac? (http://www.procesulcomunismului.com/...efault.asp.htm) .

  Sau era ceva mai grav, atitudinea mea contravenea unor īnţelegeri pe care domnul Dumitrescu le acceptase, tulbura apele unui consens secret?

  Dacă nu, de ce credeţi că am fost tratat cu dezinteres sau ostilitate de către cei care aveau sarcina să ducă CNSAS/ul spre o īmplinire? Mai sīnt şi alţii care mă consideră un provocator periculos? De ce atitudinea unora ca dvs. sau domnul Csendes faţă de iniţiativa mea au rămas izolate şi nu au putut produce vreun efect?

  Sper că simţiţi că aceste īntrebări personale, vizează limpezirea evoluţiei societăţii civile.

  Ioan Roşca, 25 august 2010

  http://www.piatauniversitatii.com/ne...10&month=8.htm
  Last edited by Excalibur; 25-09-10 at 10:08 AM.
  Motto: ''...O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens), luminoasa sau tragica, intrerupind o lamentabila prabusire spre vid.'' Ioan Rosca (Analiza spectrului socio-politic)
  Explicatie: Lucrarile constituie o analiza unica a complexitatii mecanismelor de falsificare a adevarului, manipulare, diversiune si uzurpare a statului de drept, de catre grupuri de interese ascunse sub diverse forme cameleonice : ''partide'', ''Justitie'', ''Institutii '' ''O.N.G-uri'', etc. Documentele au fost preluate de pe:Harta unei perplexitati, Piata Universitatii si Procesul Comunismului, cu acordul autorului, d-l Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar(contact AICI). Dezbatere: Video-1, Video-2, Video-3, Video-4

Similar Threads

 1. Scrisoare deschisa catre Doina Cornea
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 1
  Last Post: 25-09-10, 04:00 PM
 2. Scrisoare deschisa catre Ana Blandiana
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:41 AM
 3. Scrisoare deschisa catre Dan Culcer
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:21 AM
 4. Scrisoare deschisa catre Marius Oprea
  By Excalibur in forum Implicarea cetaţenească: semnale, initiative, actiuni, etc.
  Replies: 0
  Last Post: 25-09-10, 10:12 AM
 5. Scrisoare deschisa catre Tudor Barbu
  By Han_Solo in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 17-08-10, 02:51 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •