Results 1 to 2 of 2

Thread: Portretul unei tari ( 1 )

 1. #1

  Default Portretul unei tari ( 1 )

  Portretul unei tari ?!


  Pseudo-cercetari


  Relativ recent a avut loc o campanie subtila de inoculare in randul cetatenilor a sentimentului „ analfabetismului stiintific ” generalizat prin care romanii sunt declarati in masa retardati fata de europeni. :

  Portretul unei ţări. Mulţi români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, că pe vremea dinozaurilor trăiau oameni sau că horoscopul este „foarte ştiinţific“

  Românii se numără printre cei mai încrezători europeni în beneficiile ştiinţei, ceea ce nu-i împiedică pe 42% dintre ei să creadă că soarele se învârte în jurul Pământului. Alţi 35% cred că virusul HIV poate fi luat dacă beau apă după o persoană infectată. Proiectul "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării", coordonat de sociologul Lazăr Vlăsceanu, este menit să afle cât de familiarizat este publicul românesc cu evoluţiile ştiinţifice şi în ce măsură este capabil să înţeleagă ultimele descoperiri.
  Dacă în ţări precum Danemarca, Franţa, Marea Britanie sau Olanda procentul celor care puteau fi consideraţi "alfabetizaţi ştiinţific" este de aproximativ 17%, în România procentul ajunge undeva la 1%, au constatat autorii studiului.
  Utilizând un chestionar în care repondenţii au fost rugaţi să răspundă cu "adevărat", "fals", "nu ştiu", "nu răspund" la următoarele afirmaţii, s-au obţinut date ca cele de mai jos.

  • Soarele se învârte în jurul Pământului - 42% cred că da, 7% nu ştiu sau nu răspund;

  • Primele fiinţe umane au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii - 30% cred că da, 25% nu ştiu sau nu răspund;

  • Pământului îi trebuie o lună ca să înconjoare Soarele - 20% cred că da, 33% nu ştiu sau nu răspund;

  • Laserele funcţionează prin concentrarea undelor sonore - 26% cred că da, 40% nu ştiu sau nu răspund;

  • Laptele radioactiv devine bun pentru consum prin fierberea sa - 34% cred că da, 22% nu ştiu sau nu răspund.

  Superstiţiile şi confuzia între ştiinţă şi pseudoştiinţă

  Cercetarea a mai arătat că patru din cinci români cred în miracole, în timp ce doi din trei români consideră că Biserica nu greşeşte niciodată în ceea ce spune. Credinţa în Dumnezeu nu îi împiedică, însă, pe români să creadă şi în astrologie sau în ghinionul, ori norocul adus de anumite numere. Astfel, 22% dintre români cred că horoscopul este "foarte ştiinţific", iar 40% că zodia le influenţează "mult sau foarte mult" personalitatea. De asemenea, jumătate dintre români cred în numere norocoase. Tot jumătate dintre români cred că deochiul poate fi contracarat de culoarea roşie sau că, dacă te mănâncă palma stângă, vei primi bani.
  Astfel, cinci superstiţii au fost prezentate repondenţilor, care au avut de optat între a răspunde cu "foarte rău", "rău", "bine", "foarte bine" (acest răspuns însemnând acordul total) sau "nu ştiu, nu răspund" în funcţie de propriile credinţe.

  • Culoarea roşie ne fereşte de deochi - 39% au răspuns "bine", 13% "foarte bine";

  • Numărul 13 poartă ghinion - 21% au răspuns "bine", 9% "foarte bine";

  • Dacă te mănâncă palma stângă, vei primi bani - 31% au răspuns "bine", 14% "foarte bine";

  • Cine nu are noroc în dragoste are noroc la cărţi - 14% au răspuns "bine", 3% "foarte bine";

  • Dacă o pisică neagră îţi taie calea, aduce ghinion - 22% au răspuns "bine", 12% "foarte bine".

  Relaţia dintre ştiinţă şi religie

  Dintre repondenţi, 95% au declarat că cred în Dumnezeu, 52% cred în iad, 73% cred în Rai, 84% cred în păcat, 63% în viaţa de apoi şi 88% în puterea rugăciunii. Repondenţii au fost rugaţi să îşi exprime părerea în legătură cu cinci afirmaţii legate de relaţia între ştiinţă şi religie, aceştia putându-se situa în "dezacord total", "dezacord", "acord", "acord total" sau "nu ştiu, nu răspund".

  • Uneori, ceea ce spune Biserica este greşit - 36% s-au situat în dezacord total, iar 25% în dezacord, faţă de 23% în acord şi 10% acord total;

  • Ne bazăm prea mult pe ştiinţă şi nu destul pe credinţă - 9% dezacord total, 24% dezacord, 35% acord, 24% acord total;

  • Există miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de ştiinţă - 7% dezacord total, 6% dezacord, 29% acord, 48% acord total;

  • Există oameni posedaţi de diavol - 16% dezacord total, 10% dezacord, 24% acord, 32% acord total;

  • Ştiinţa greşeşte când contrazice scrierile sfinte - 9% dezacord total, 20% dezacord, 27% acord, 28% acord total.

  Chiar dacă se observă tendinţa de a crede mai degrabă în religie decât în ştiinţă, 81% dintre români cred că Guvernul ar trebui să sprijine cu bani cercetarea ştiinţifică.
  Studiul a fost efectuat în perioada iulie - septembrie 2009 pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani, la nivel naţional, folosindu-se metoda interviului faţă în faţă pe baza unui chestionar structurat.

  Sursa : http://www.gandul.info/news/portretu...ntific-6747523

 2. #2

  Post Portretul unei tari ( 2 )

  Raspunsuri si comentarii


  Caracterul unei asemenea cercetari este data atat de relevanta acestor intrebari in raport cu nefericita viata de zi cu zi a romanilor cat si de comentariile acide ale anonimilor  Raspunsurile corecte


  1) Antibioticele distrug atât viruşii, cât şi bacteriile (FALS)!

  2) Genele tatălui sunt cele care determină dacă copilul va fi o fată sau un băiat (ADEVĂRAT)!

  3) Laserele funcţionează prin concentrarea undelor sonore (FALS)!

  4) Toată radioactivitatea provine din activităţi umane (FALS)!

  5) Laptele radioactiv devine sigur pentru consum prin fierberea sa (FALS)!

  6) Primele fiinţe umane au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii (FALS)!

  7) Electronii sunt mai mici decât atomii (ADEVĂRAT)!

  8) Fiinţele umane, aşa cum le ştim noi azi, au evoluat din specii străvechi de animale (ADEVĂRAT)!

  9) Pământului îi trebuie o lună să înconjoare soarele (FALS)!

  10) Soarele se învârte în jurul Pământului (FALS)?

  11) Centrul Pământului este foarte fierbinte (ADEVĂRAT)!

  12) Continentele pe care trăim se mişcă de milioane de ani şi vor continua să se mişte şi în viitor (ADEVĂRAT)!

  13) Oxigenul pe care îl respirăm provine de la plante (ADEVĂRAT)!

  Sursa : http://www.gandul.info/news/afla-aic...ntific-6747519
  Comentarii


  15 petre la 31.07.2010 00:43 despre prostii

  Persoanele care au aceste prejudecati false sunt ,probabil ,oameni simpli ,a caror lipsa de informatie este intr-un fel benigna,dar ganditi-va la persoanele cu studii si pretentii din ROMANIA , care de cele mai multe ori au si influenta asupra destinului tarii,cum sunt politicienii ,jurnalistii ,educatorii de profesie ,a caror incompetenta este notorie,iar comportamentul lor aberant este profund malign pentru destinele natiunii.Haideti sa nu fim farisei!


  16 GHIA la 31.07.2010 01:00 despre NICI NU ESTE DE MIRARE

  ....Daca nu ar fi televiziunile Discovery cine mai face raspandirea stiintelor in mase, televiziunile romanesti se intrec sa dea tot felul de horoscoape, sa prezinte tot felul de vrajitoare, de prezicatori, vraci etc. Rezultatul se vede, dar acest rezultat ne arata ca in loc sa inaintam, din sec. XX in sec. XXI, noi ne-am intors in sec 19 daca nu chiar 18. Cum sa iesim din situatia in care ne aflam. Oricat ne-am ruga la dumnezeu, nu progresam ci regresam. Dar daca am pune mana pe carte, am educa si instrui poporul, mai ales tineretul, da, am avea o mare sansa sa ajungem si noi in conteporaneitate.( s.n.). Dar un popor luminat nu poate fi asa usor manipulat, mintit, inselat, pacalit, asa ca mai bine sa-l aducem la stadiul de analfabet, ca-l putem fura mai usor. Se aplica programul taranistilor din 1990 de readuce Romania la situatia din 1939 , cand era analfabeta, era tuberculoasa, traia in bordee, etc. acum acolo ne-am intors, ba poate chia in 1907. ( ?!)

  26 Decenu la 31.07.2010 09:47 despre Cine zice ala e!

  Din start autorul catalogheaza credinciosii drept ignoranti,ceea ce este o discriminare mare cat Casa Poporului. ( s.n.)
  Autorul face confuzii grave intre stiinta in general si teoria evolutionista in particular. Stiinta este utila oamenior fiind un factor de dezvoltare permanent.Chiar si cei dedicatii acestei teorii penibile au facut intamplator descoperiri utile umanitatii.
  Pe viitor autorul ar trebui sa renunte la superioritatea asta care se traduce, de fapt, prin superficialitate. te consideri ateist? foarte bine. nu-i privi de sus pe cei care nu se considera astfel. mai ales ca, ia si asta in calcul, printre ei pot fi unii care au studiat/citit/gandit de mii de ori mai mult ca tine in decursul vietii lor si care, in urma acestui efort, au ajuns la concluzia ca Dumnezeu, permite-mi sa inglobez in conceptul asta "energia" despre care vorbeam, chiar exista. sigur, in nici un caz in forma oferita noua, in mod superficial, de o religie sau alta. dar cat poti fi de ignorant sa te legi de forme si sa negi, in schimb, multe evidente?

  27 Decenu la 31.07.2010 09:49 despre Fericire pe gratis!

  Despre sportul de mase care este religia,este foarte bine ca fericirea este pe gratis,pt toata lumea care si-o doreste,fie el specialist sau muncitor necalificat.Altfel statul ar fi impozitat-o si pe asta.Daca umanitatea inca nu il poate introduce pe D-zeu intr-o ecuatie matematica si nu il pot cerceta intr-un laborator,nu inseamna neaparat ca nu exista.Descoperirile nu se vor termina niciodata,materia intunecata sau bosonul Higgs sunt cele mai recente..
  Exodul oamenilor cu asa zisa "carte" catre teoria evoliutionismului care se face chiar in lipsa de probe se poate motiva psihologic prin dorinta "elitelor' de a se separa de populime si a-si crea o religie proprie la care omul simplu sa nu aiba acces.
  Asa cum face si autorul articolului.


  25 vlad la 31.07.2010 09:44 despre ?

  Incercati sa faceti acest test si in USA !!! Rezultatele vor fi dezastroase !!Puneti un american sa faca inmultiri fara calculator ,doar cu pixul si aveti rezultate incredibile !! Sa nu mai vorbim de cultura generala ,acolo sunt sub ori ce critica .

  69 pedros la 31.07.2010 21:08 despre halal sondaj printre babele de la biserica!!!

  bre , sondaju` asta a fost realizat la poarta bisericilor , sa fim seriosi...95% din respondenti s-au declarat religiosi....asa incat nu cred ca trebuie luat in seama...cred ca au raspuns aia de cersesc la poarta bisericilor ,in mare parte....e usor sa faci un sondaj asa...aia au timp de taclale...halal studiu stiintific !!!

  68 ionic la 31.07.2010 20:26 despre Portret cu "smecheri" si manele

  Portretul tzarii este deformat in mare parte de ceea ce se intampla in cultura spirituala romanesca.De la muzica manelista se trece la felul de a fi, a gandi si a trai ca un veritabil “smecher”. Nu se asigura o protectie a valorilor morale si culturale autentice romanesti – in locurile publice, in salile de concerte, in presa la radio si TV. Privesc canalele nazionale de televiziune la sarbatori si ma intreb: incotro, Romania? Nu cumva devii RRomania?!..

  Sursa : http://www.gandul.info/news/portretu...ntific-6747523

Similar Threads

 1. Ghid de orientare in imaginarea unei lumi a Bunului Simt
  By Remus Constantin Raclău in forum Grupul de reflectie pentru redactarea "Codului Bunului Simt"
  Replies: 0
  Last Post: 06-07-13, 09:13 AM
 2. Ghid de orientare în imaginarea unei Lumi a Bunului Simţ:
  By Remus Constantin Raclău in forum 05) Proiect Universul Bunului Simt
  Replies: 0
  Last Post: 04-04-12, 05:06 PM
 3. Apel pentru constituirea unei alternative contestatare
  By Atikamekw in forum 01) Informare, semnale, anunturi publice, proiecte, propuneri, etc
  Replies: 1
  Last Post: 18-01-12, 08:29 PM
 4. O scurtă istorie a unei crize anunţate
  By Raider in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 10-11-11, 11:24 AM

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •