Results 1 to 1 of 1

Thread: Organizarea armatei imperiului roman (04)

 1. #1

  Post Organizarea armatei imperiului roman (04)

  CAVALERIA ROMANĂ IMPERIALĂ
  Alae. Aceste unităţi aveau în componenţă exclusiv soldaţi care nu erau cetăţeni romani. Denumirea înseamnă aripă şi vine de la faptul că, aceste unităţi erau aşezate în flancurile armatei, acolo unde cavaleria avea eficienţă maximă. O ala, putea fi alcătuită din 500 de soldaţi fiind denumită ala quingenaria, aceasta fiind împărţită în 16 unităţi de câte 32 de soldaţi, unităţi denumite turmae. În perioada flaviană, au fost create alae mai mari. Ala millaria era formată din 1000 de soldaţi. Numărul acestui tip de unităţi era mic. O provincie nu avea mai mult de o atfel de unitate odată. Ala milliaria era împărţită în 24 de turmae de 32 de soldaţi.

  Cohortes equitatae. Introduse în perioada iulio-claudiană, aceste unităţi aveau o compoziţie mixtă de infanterie şi cavalerie. Iulius Cezar şi Augustus foloseau trupe mixte dar numai când situaţia combativă o cerea. Unităţile permanente de acest tip, au apărut mai târziu şi erau formate din 120 de călăreţi şi 380 de infanterişti, caz în care era denumită quingenaria sau 240 de călăreţi si 760 de infanteriştii dacă se numea milliaria.

  Equites legionis. Unitate de cavalerie ataşată fiecărei legiuni. Era formată la început din 120 de soldaţi iar în perioada târzie a imperiului, a crescut la 760. Nu se ştie sigur dacă această unitate avea acelaşi comandant ca şi legiunea.

  Equites singularis. Împăratul şi guvernatorii provinciali aveau în unităţile de pază contingente de cavalerie, denumite equites singularis. În cazul împăratului se adăuga şi augusti. Această unitate, este echivalentul călare al gărzii pretoriene.

  TIPURI DE CAVALERIE

  Lancearii sau Antesignani. Unitate mobilă de cavalerie uşoară, folosită încă de la începutul imperiului, folosea ca armament lancea, suliţa, sabia. Erau folosite eficient pentru cercetare, patrulare, paza flancurilor şi urmărirea şi eliminarea inamicului în retragere. Numele latin este în dezbatere.

  Conttarii. Trupe de cavalerie grea, create sub domnia lui Traian probabil ca o contramăsură în luptele cu cavaleria sarmată. Foloseau lănci grele (contus) copiate de la sarmaţi.

  Cataphractii sau Clibanarii. Două cuvinte care denumeau acelaşi tip de unitate de cavalerie grea, poate două subtipuri ale aceleaşi unităţi. Purtau armură completă, dezvoltată de popoare estice, pentru a contracara efectul săgeţilor. Aceste trupe au apărut probabil, sub domnia lui Hadrian.

  Sagittarii. Unităţi de arcaşi călare. Regiunile tipice de recrutare erau Creta, Numidia, Tracia.
  Carele de luptă. Deşi au existat, nu erau apreciate de romani deoarece necesitau teren plat. În cazul în care adversaul era dotat cu care de luptă, romanii construiau obstacole care să le avarieze serios.

  RANGURILE ŞI FUNCŢIILE CAVALERIEI

  Praefectus equitum. Comandant general al ala-ei. La început, postul era ocupat de soldat care nu era cetăţean roman. Începând cu sfârşitul secolului I e.n., postul era ocupat de un cetăţean roman.
  Decurio. Comandant al unei turmae.
  Principales. Ofiţeri care puteau să comande mici unităţi de soldaţi şi care erau plătiţi mai bine decât soldaţii obişnuiţi.
  Cornicularius. Secretar al ofiţerului major.
  Duplicarius. Al doilea în comandă după decurion.
  Sesquiplicarius. Al treilea în comandă după decurion.
  Curator. Contabil.
  Custos armorum. Armurier.
  Actarius. Al doilea în comandă în personalul preoţesc şi administrativ.
  Strator. Mesager.
  Librarius. Birocrat.
  Beneficiarus. Asistent al prefectului.
  Centurio exercitator. Ofiţer responsabil cu antrenamentul unităţii.
  Eques speculator. Spion călare.
  Eques stablesianus. Grăjdar.
  Eques sapsarius. Medic călare.

  ARTILERIA ROMANĂ
  Armata romană folosea un divers armament de artilerie, majoritatea copiate după modele greceşti, dar cu numeroase, originale şi eficiente îmbunătăţiri romane. Maşinile de artilerie erau folosite atât de trupele de uscat cât şi de marină. Aceste maşini erau manipulate doar de către cetăţeni romani, pentru a nu putea fi folosite de contingentele străine în cazul în care acestea îşi întorceau armele împotriva armatei romane.

  Începând cu secolul al IV-lea e.n., artileria scade în importanţă, acest tip de maşinării intrând în dotarea legiunilor speciale de artilerie şi în mai ales în a acelor unităţi care apărau puncte fixe. Denumirea latină nu este înţeleasă întotdeauna pe deplin, dar principalele tipuri erau după cum sunt descrise mai jos.

  Ballista. Maşini de război care se bazau pe forţe de torsiune pentru a arunca proiectile precum pietre (proiectile de 50 kg la 500 m) şi săgeţi. Începând cu secolul al II-lea denumirea de ballistae devine specifică doar armamentului care proiecta săgeţi, cele care proiectau pietre avînd denumirea de catapulte. Ambele tipuri erau manipulate de ballistarii. Nu se cunoaşte exact câte se aflau în dotarea unei legiuni. Începând cu secolul al II-lea e.n. este introdusă carroballista, balistă montată pe un fel de car care mărea mobilitatea maşinăriei.

  Catapulta. Maşinării de război mari folosite pentru aruncare proiectilelor de piatră. Foloseau energia potenţială înmagazinată de o greutate mare. Aveau o mare rază de acţiune.

  Onager. Maşinărie de război care proiecta pietre sau vase casante cu materiale inflamabile. Denumirea vine de la un tip de măgar persan deoarece şocul aruncării făcea maşinăria să semene cu un măgar care îşi azvârle copitele din spate. Cea mai largă utilizare a avut-o în mijlocul secolului al IV-lea e.n. Slaba libertate de mişcare o făceau potrivită pentru asedii.

  Scorpio. Maşinărie folosită pentru a proiecta săgeţi de mari dimensiuni. Aceste săgeţi în lungime de aproximativ 70 cm, aveau corp de lemn, vârf de fier piramidal, iar în coadă stabilizatoare de zbor confecţionate din lemn sau piele.

  Aries. Berbecul era arma de asediu realizată în principiu dintr-un corp lemnos lung (un trunchi de copac) şi un cap metalic de multe ori în forma de cap de berbec, de unde şi denumirea. Era folosit în princpiu la spargerea porţilor fortificaţiei inamice şi mai rar la spargerea zidurilor. Pentru a fi protejaţi de inamicii aflaţi deasupra porţii, berbecul era agăţat de plafonul unei cuşti de lemn cu acoperiş în două ape. Cuşca era acoperită la rândul ei cu piei crude pentru a o face ignifugă. Era dotată deasemenea cu roţi pentru a-i mări viteza de deplasare. El era acţionat de două echipe de soldaţi aşezaţi de-o parte şi de alta a lui.

  Falces murales. Armă de asediu în formă de coasă, care prin izbire, patrundea între blocurile zidului dislocându-le.

  Terebra. "Sfredel-burghiu", armă folosită în asediu, asemănător cu berbecul, diferenţa fiind vârful care la această armă era ascuţit cu scopul de a pătrunde în zidurile de cărămidă.

  Turnul de asediu. Construcţie de lemn, etajată, în formă de trunchi de piramidă, care servea diverselor unităţi, precum arcaşilor şi infanteriei, să lupte la acelaşi nivel cu apărătorii cetăţii inamice şi în cazul unei breşe să poată trece pe metereze cu ajutorul unei punţi mobile. Erau dotate cu roţi şi acoperite cu piei crude pentru a le face ignifuge. Dacă terenul îngreuna deplasarea turnului, soldaţii pur şi simplu nivelau ridicăturile sau umpleau adânciturile, timpul fiind destul de generos în timpul unui asediu.
  Sursa : http://www.dracones.ro/?operatie=sub...=ARMATA_ROMANA
  Last edited by Tricoderonga; 27-08-10 at 10:52 AM.

Similar Threads

 1. Partidul Comunist Roman-in spatele scutului protector al Armatei Rosii cap-I-S1
  By Dicomes in forum Raportul Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste
  Replies: 0
  Last Post: 20-03-12, 06:15 PM
 2. Organizarea armatei imperiului roman (05)
  By Tricoderonga in forum Organizarea militară a armatelor
  Replies: 0
  Last Post: 27-08-10, 10:53 AM
 3. Organizarea armatei imperiului roman (03)
  By Tricoderonga in forum Organizarea militară a armatelor
  Replies: 0
  Last Post: 27-08-10, 10:23 AM
 4. Organizarea armatei imperiului roman (02)
  By Tricoderonga in forum Organizarea militară a armatelor
  Replies: 0
  Last Post: 27-08-10, 09:52 AM
 5. Organizarea armatei imperiului roman (01)
  By Tricoderonga in forum Organizarea militară a armatelor
  Replies: 0
  Last Post: 27-08-10, 09:29 AM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •