Results 1 to 1 of 1

Thread: Cunostinte stiintifice, arta si cultura, scrierea, limba

 1. #1

  Post Cunostinte stiintifice, arta si cultura, scrierea, limba

  Medicina dacilor

  Platon, în dialogul său Harmides, 156 e - 157 b, îi atribuie lui Socrate unele afirmații despre medicii traci ai lui Zamolxis, care credeau că tot așa cum nu se cuvine să încercăm a vindeca ochii fără a fi vindecat capul, tot așa nu trebuie să tămăduim capul fără a ține seama de trup, cu atât mai mult nu trebuie să încercăm a vindeca trupul fără a încerca sa tămăfuim sufletul. Arian, în Fragmente, III, 37, scrie despre descântecele și vrăjile menite să îndepărteze influențele malefice sau, dimpotrivă, să le atragă contra unor oameni.

  Acestea erau stăpânite mai ales de către femei. Geto-dacii aveau și cunoștiințe farmaceutice . Medicul grec Discoride (De materia medica, II-IV) reproduce 35 de denumiri de plante medicinale din limba dacă la care Pseudo-Apuleius mai adaugă încă 14. La Sarmizegetusa a fost descoperită o trusă medicală, care conținea printre altele și o tabletă medicamentoasă din cenuță de la vulcanii mediteraneeni, cenușă folosită ca absorbant pentru răni. La Poiana s-a găsit un craniu dac cu urme de trepanații.

  Astronomia dacilor

  În Getica, Iordanes scrie în detaliu despre secretele astronomice și teoria despre cele 12 semne ale zodiacului, pe care Deceneu le-ar fi împărțit compatrioților săi. Menționează evoluția globului de foc al soarelui și al celor trei sute patruzeci și șase de stele, cunoștiințe care dacă cu adevărat au fost stăpânite de geto-daci ar fi putut sta la baza și a unui calendar. Hadrian Daicoviciu pe baza teoriilor lui Constantin Daicoviciu presupune că la Sarmizegetusa, pe lângă construcții religioase există și un templu-calendar. Demonstrația lui se bazează pe faptul că marele sanctuar circular din incinta sacră de la Sarmizegetusa cuprinde trei cercuri concentrice (un cerc din blocuri de andezit, unul din stâlpi de andezit și un cerc de stâlpi groși din lemn).
  SURSA : http://ro.wikipedia.org/wiki/Civiliz...a_geto-dacilor

  Limba dacă

  Limba dacă este o limba indo-europeană vorbită în antichitate de daci. Este considerată de unii savanți ca fiind înrudită cu limba tracă. Nu există practic nici un text în limba dacă a cărui autenticitate sau a cărui apartenență la această limbă să fie unanim certificată de specialiști. Există implicit ipoteze și speculații, uneori contradictorii.

  Scrieri

  Se pare că dacii foloseau alfabetul grecesc în mod curent, astfel că s-au găsit anumite inscripții, mare parte din ele fiind pe obiecte de uz casnic sau monede.

  Cea mai lungă și totodată cunoscută inscripție este DECEBALUS PER SCORILO. A fost interpretată divers de specialiștii care o consideră in limbă dacă, în general ca "Decebal, fiul lui Scorilo". Există și ipoteza că inscripția ar fi pur și simplu în latină și deci s-ar traduce "Decebalus prin Scorilo".

  Un set de plăcuțe de plumb se pare că includ un fel de cronică dacică scrisă în limba dacă și conținând litere care în marea lor majoritate sunt de sorginte greacă. Cercetări asupra acestor plăcuțe nu au fost făcute niciodată în mod oficial, deși ele se află în subsolul Institutului de Arheologie Vasile Pârvan, neinventariate, de mai bine de un secol. Directorul institutului, Alexandru Vulpe, este printre cei care afirmă că plăcile ar fi niște falsuri, academicianul spunând, totodată, că nu i-a trebuit decât căteva ore pentru a-și da seama de acest fapt, o afirmare pe care mulți o consideră îndrăzneață, dacă nu dubioasă, având în vedere numărul mare în care acestea se găsesc (inițial, se spune, că ar fi fost peste 200 de plăcuțe).

  Sunt și aceia care se întreabă, admițând validitatea ipotezei domnului academician Vulpe, de ce au mai fost păstrate tăblițele în subsolul institutului dacă acestea sunt într-adevăr falsuri. Jurnalistul Dumitru Manolache, spre exemplu, observă în cartea sa că este surprinzător cu câtă ușurință directorul institutului recunoaște că a încălcat legea, pentru că este simplu de constatat că, și sub direcțiunea domniei sale, în Institutul de Arheologie există obiecte a căror proveniență este încă nedeclarată, adică nerecunoscută oficial prin documente de inventariere și prin înscrierea lor în patrimoniul institutului, sub jenantul pretext că sunt falsuri. Or această atitudine contravine legislației care reglementează domeniul respectiv.

  Marele poet roman Ovidiu, exilat la cetatea Tomis, vorbește în poemele lui "pontice" despre daci și limba lor "barbară", afirmând că a învățat-o și chiar a scris poeme în ea, fiind apreciat pentru aceasta de daci. Dacă cele spuse de Ovidiu sunt adevărate și un volum cu poezii scrise de către Ovidiu în limba dacilor chiar a existat, trebuie să însemne că volumul ori nu a supraviețuit până în zilele noastre, ori a fost distrus, ori pur și simplu nu a fost încă descoperit.

  Referiri la scrieri dace apar când scriitori clasici din secolul 3 e.n. si secolul 6 e.n. menționează legile lui Zalmoxis și Deceneu ca fiind scrise pentru a-i instrui pe Geți. Astfel, Iamblicus (circa 245- circa 325 e.n.) scrie “Pentru că i-a instruit pe Getae în aceste lucruri și pentru că a avut pentru ei legi scrise, Zalmoxis a fost considerat cel mai mare dintre zei".
  Jordanes despre Deceneu: impărtașindu-le cunoștiinte de fizică i-a făcut să trăiască în mod natural respectând legile lor pe care ei le au în formă scrisă până astăzi și le numesc belagine”
  Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_dac%C4%83


  Arta și cultura-Folclorul dacilor


  Practicile ceremoniale se împleteau cu muzică și dansuri, ducând la un sincretism al formelor de expresie care a rămas specific folclorului și obiceiurilor populare. Xenophon în Anabis,VI,1,5, scrie despre dansurile războinice ale tracilor, între care unul cu caracter colectiv, în care mai mulți dansatori înarmați simulau înfrângerea unor dușmani. Posibil ca aceste dansuri să fi existat și la tracii nord-dunăreni și să fi stat la baza Călușului românesc.

  În Tristele lui Ovidius apare versul Păstorul cânta din fluierele lui lipite cu smoală (V,25.). Herodot mai amintește toba folosită de geți, iar Athenaios menționează fluierele și o liră specific getică, numită magadis. O informație dată de Teopomp și păstrată de Athenaios în Banchetul înțelepților, XIV, 24, ne spune că geții cântă din citerele pe care le aduc cu ei, când se găsesc într-o solie. B.P.Hașdeu consideră că doina are o origine geto-dacă și nu romană, deoarece romanii preferau genul epic spre deosebire de strămoșii românilor care preferau genul liric. În baza acestei idei B.P.Hașdeu aduce un argument privind continuitatea culturii geto-dacice după cucerirea și retragerea romană din Dacia.

  Moșteniri daco-getice în cultura română

  Rolul pe care l-au avut daco-geții în cultura românească este unul foarte însemnat. Pe lânga faptul că folclorul românesc, arta plastică, muzica, dansurile, ritmurile, obiceiurile, ceramica românești conțin urme ale civilizației acestui popor al tracilor, lexicul românesc conține 100-200 cuvinte de origine dacică, ce denumesc părți ale corpului omenesc, funcții fiziologice, boli, stări afective, relații familiale, încălțăminte, îmbrăcăminte, locuință, gospodărie, floră și faună (cele mai multe) etc.

  Pe lângă celelalte moșteniri daco-getice, cuvintele de origine dacică, intrate definitiv în fondul principal lexical al limbii române, arată încă o dată că poporul român este continuatorul civilizației și culturii daco-geților.

  Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Civiliz...a_geto-dacilor
  Last edited by Tricoderonga; 26-08-10 at 07:04 PM.

Similar Threads

 1. Limba Interetnica - conceptul folosirea limbii ruse ca limba interetnica
  By worldcongress in forum 04) Congresul Mondial Român – World Romanian Congress
  Replies: 0
  Last Post: 02-02-12, 02:38 PM
 2. „Mişcarea Dacia” despre Limba Română... şi nu numai
  By Ţeavă Gheorghe in forum 07) Miscarea DACIA - schimbarea paradigmei
  Replies: 6
  Last Post: 13-11-11, 07:24 PM
 3. Ce le-a făcut Statul banilor noştri? (1) Prefaţă la ediţia în limba română
  By Apache in forum Puterea si bancherii: Ce le-a facut Statul banilor nostri?
  Replies: 1
  Last Post: 04-08-11, 09:11 AM
 4. Cultura si civilizatie in societatea dacica
  By Tricoderonga in forum Geto-Dacii, o veche si inca vie civilizatie (cultura, societate)
  Replies: 0
  Last Post: 26-08-10, 05:30 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •