Results 1 to 1 of 1

Thread: Dacia Aureliana, provincie impartita in doua unitati administrative

 1. #1

  Post Dacia Aureliana, provincie impartita in doua unitati administrative

  Dacia Aureliană a fost provincia romană înființată de împăratul Aurelian, în sudul Dunării, în provincia Moesia, după ce în anul 271 a decis retragerea trupelor din Dacia Traiană.

  Dacia Aureliană a fost chiar de pe la începuturi împărțită în două unități administrative denumite: Dacia Ripensis și Dacia Mediterranea. Acest fapt este atestat de o inscripție datând din anul 283. Dacia ripensis avea capitala Ratiaria (azi Arcar), iar Dacia mediterranea, la Serdica (azi Sofia).

  Dacia Aureliană a fost formată din "partea de răsărit a Moesiei superioare" și din "partea de apus a Moesiei inferioare" și ținea de la vest "cam din dreptul Orșovei" până la "vărsarea râului Oescus (azi Iskăr)" în Dunăre, asta în nord, respectiv în sud "atingea cursurile râurilor Axius (azi Vardar) și Strymon (azi Struma)", incluzând aici și orașele Scupi (azi Skoplje) și Pautalia (azi Kiustendil)[1]

  SURSA : http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia_Aurelian%C4%83


  Retragerea romană din DACIA

  Retragerea romană din Dacia[1] se referă la retragerea armatei și administrației romane din Dacia în anul 256 în timpul împăratului Gallienus[2]. Există și o controversă istorică dacă s-a realizat și evacuarea populației civile și în ce proporție.

  Motivul retragerii

  Stăpânirea romană a provinciei era, însă, dificilă, unii istorici susținând că în provincia Dacia romană nu a existat nici un an fără conflicte cu triburile vecine nesupuse Romei.(Aceasta ar insemna ca cele doua legiuni romane stationate in Dacia dacoromana aveau la granitele provinciei de luptat contra raidurulor de prada barbare si nu neaparat ca barbaarii pradau in fiecare an teritoriul dacoroman).

  Se spune că Hadrian, conștient de dificultatea menținerii, s-a gândit la abandonarea provinciei, dar ceea ce l-a făcut să renunțe la acest gând a fost siguranța coloniștilor romani din acea regiune.(Aceasta afirmatie trebuie privita cu mare rezerva caci Hadrian a vizitat Dacia de cel putin doua ori, el a reorganizat-o in anii 118 si 123 si ca urmas direct si colaborator de incredere al lui Traian avea politic si militar motive sa continuie stapanirea Daciei.

  Pe de alta parte pe timpul lui Hadrian gotii nici nu ajunsesera bine in nordul Marii Negre si deci nu reprezentau pentru cele doua legiuni romane din Dacia un adversar de luat in seama).

  Începand cu 234, o serie de evenimente slăbesc puterea Romei. Legiunile din Pannonia își proclamă propriul împărat, din 236 Maximinus Thrax (primul Imparat Roman de origine barbară) se află în razboaie continue cu Dacii Liberi și Sarmații, în cele din urmă fiind asasinat de propriile trupe, între 238 - 251 Goții și Carpii întreprind o campanie de raiduri devastatoare asupra provinciilor romane Dacia și Moesia, asediind orase situate adânc în Balcani și destabilizând Imperiul Roman - Decius e primul impărat roman care moare pe campul de luptă. (Merita totusi aci sa se sublinieze ca nu doar raiduri barbare in Dacia inrautisera situatia militara generala a romanilor ci o multitudine de conflicte din alte provincii romane contribuiau simultan la asta).

  În timpul lui Gallienus romanii pierd controlul în Dacia în fata Goților și a Carpilor, cu excepția unor fortificații între râul Timiș și Dunăre.(Este mai mult decat incredibil ca la anii 240 gotii ar fi dominat provincia dacoromana si romanii incepusera sa se retraga; caci cum mai putea dupa 30 de ani Aurelian sa dea ordinul de parasire a Daciei pierdute deja in anii 240 ?...) Nu se cunosc detalii ale situației în provincia Dacia, doar o declarație a lui Rufius Festus "în timpul împăratului Gallienus, Dacia a fost pierdută" și oprirea subită a inscripțiilor și monedelor romane din Dacia în anul 256 atestă dezintegrarea administrației romane in provincia Dacia. (Dificultati temporare de ordin administrativ nu pot fi luate ca dovada categorica de retragere administrativa din provincie).

  Istoricul got Jordanes în lucrarea sa din 551 Getica (De Origine Actibusque Getarum) îi descrie pe goți ca fiind urmașii geților lui Burebista si Deceneus, lucru explicat de unii istorici prin apropierea fonetică a celor două cuvinte.(Daca este cert ca Jordanes era got si a scris Getica/Gotica la 300 de ani dupa Gallienus avea de ce sa cuprinda in scrierile sale si note defavorizante administratiei si armatei dacoromane,adversarii gotilor de dupa anii 230).

  Confruntat cu situația gravă din provinciile Spania și Galia, care se separaseră de Imperiul Roman și își proclamaseră un Impărat Celt, și cu devastarea provinciilor din Balcani de către Goți, Carpi și alți Barbari, Aurelian (270-275) a retras administrația și restul trupelor din fosta provincie Dacia Traiana, și a stabilit cetățenii romani la sud de Dunăre, în Moesia, creând provincia Dacia Aureliană (Dacia Aureliani), divizată apoi în Dacia Ripensis, lângă Dunăre, cu capitala Ratiaria (acum Arcear în Bulgaria) și Dacia Mediterranea, cu capitala Sardica (acum Sofia, capitala Bulgariei).

  Astfel Dacia a fost prima provincie romană abandonată, și poate primul pas către dezmembrarea Imperiului Roman.

  După retragerea romană, teritoriile fostei provincii Dacia au făcut parte din regatul Vizigoților. În secolul IV, aceștia au fost alungați spre vestul Europei de invaziile hunilor europeni.

  În 332, împăratul Constantin inițiază construcția unui pod peste Dunăre care să lege Imperiul Roman de Răsărit de vechea Dacie, și o campanie prin care și-a atribuit titlul de Dacicus. Probabil una dintre ultimele menționări în documente a termenului "dac" aparține istoricului grec Zosimos, care în secolul V menționează tribul numit de el "carpo-daci", trib înfrânt de Imperiul Bizantin.

  SURSA: http://ro.wikipedia.org/wiki/Retragerea_roman%C4%83


  Dacia Ripensis


  Dacia Ripensis (greacă: Ρειπήσιος Δακία, traducerea în limba română: de pe malurile Dunării) a fost numele unei provincii romane (o parte din Dacia Aureliana) prima oară stabilită de Aurelian (circa 283 d.Hr., când pietrele de frontieră au fost stabilite de el și apoi a fost restaurată de Gaianus), dupa ce s-a retras din Dacia peste Dunăre.

  Ratiaria a fost aleasă ca fiind capitala Daciei Ripensis (acesta a fost anterior o colonie fondată de Traian situată în Moesia Superior). Capitala a servit atât ca sediu al guvernatorului militar (sau Dux) și ca bază militară pentru legiunea romană a XIII-a Gemina.

  Potrivit lui Priscus, Dacia Ripensis a fost o provincie înfloritoare în secolele al IV-lea si al V-lea d.Hr.. La începutul anilor 440 devreme, cu toate acestea, hunii au cucerit provincia (înainte de aceasta, au existat conflicte între romani și huni, prin care grupul din urmă a capturat castrele Martis prin mijloace înselătoare).

  Chiar dacă provincia a fost recuperată pentru scurt timp de la huni, a fost în cele din urmă decimată de către avari în 586. În timpul domniei împăratului Traian mai multe cetăți și fortificații au fost construite în provincie. Aceste cetăți / fortificații sunt Singidunum, Viminacium, Tanata (Τανάτα), Zernis (Ζέρνης), Doukepratou (Δουκεπράτου), Caputboes (Καπούτβοες), Zanes (Ζάνες) și Pontes (Πόντες).

  Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia_Ripensis
  Last edited by Tricoderonga; 26-08-10 at 02:52 PM.

Similar Threads

 1. Replica-BNR are doua scopuri: financiar si politic
  By Chitu Constantin in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 12-11-12, 01:22 PM
 2. Generatia predestinata: faza a doua – ''revolutia parintilor''
  By COD in forum Situaţia României: criza identitară, politică, socială, sistemică
  Replies: 0
  Last Post: 06-12-11, 09:13 PM
 3. China vs US: faza a doua ?
  By flavian in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 03-06-11, 06:50 PM
 4. Unitati militare de etnie dacica din armata romana
  By Tricoderonga in forum Dacii Liberi-Dacia Traiana-Dacia Aureliana
  Replies: 0
  Last Post: 26-08-10, 11:14 AM
 5. Provincii însîngerate - România era prinsa între doua ultimate (cap-II-)
  By Cicerone Ionitoiu in forum Românii de lîngă Ţară
  Replies: 3
  Last Post: 02-04-10, 11:52 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •