Results 1 to 1 of 1

Thread: Dacia Traiana, teritoriul administrat de romani

 1. #1

  Post Dacia Traiana, teritoriul administrat de romani

  Dacia Traiană sau Dacia Felix, este provincia romană Dacia din timpul īmpăratului Traian și a succesorilor săi, din 106 d.Hr. pānă īn anii 271-275 d.Hr. cānd are loc retragerea aureliană.

  Dacia traiană a continuat, īn linii mari, viața economică a Daciei lui Burebista și Decebal, importul și exportul fiind aproape aceleași ca īn epoca anterioară. Dintre vechile cetăți getice niciuna nu a fost recunoscută de romani.

  Societate
  Municipiile erau orașe cu mai puține drepturi decāt coloniile, locuite de acei cetățeni cu drepturi limitate. Satele erau locuite de obicei de populația autohtonă. Se așezau īnsă īn ele și coloniști romani. Romanizarea a mers greu la sate, unde imensa majoritate o formau geții, mai ales īn primele timpuri după cucerire.

  Un rol important īn romanizare, la sate, au avut veteranii, atāt de origine romană sau romanizați, cāt și cei proveniți dintre băștinași.

  Cum serviciul militar dura mult- 25 ani- o bună parte dintre legionari erau căsătoriți; soțiile și copii aveau dreptul să locuiască īn imediata apropiere a castrului sau a taberei, īn așa zisele canabe.

  Legiunile și diferitele corpuri de trupă auxiliară stānd īn permanență īn Dacia, este evident că multe dintre satele soldaților erau autohtone, dace. La eliberare, legionarul numit acum veteranus, căpăta – dacă nu avea deja – dreptul de cetățenie pentru el și īntreaga lui familie, precum și o bucată de pămānt pentru a o cultiva. Cu vremea īn sate s-au așezat și civili romani.

  Dacia a rămas sub stăpānire romană ceva mai puțin de 170 de ani (106-275 d.Hr.), deci timp de vreo cinci generații (potrivit lui Constantin Giurescu). Noile sate īnsă, nu puteau fi nici numeroase, nici pur romane, dacă majoritatea coloniștilor veniți erau traci.

  Este greu de crezut că īn doar acest timp noile așezări ar fi putut face concurență satelor vechi de sute de ani ale geților și civilizației lor milenare. Īn același timp sătenii geto-daci au fost nevoiți să-și "romanizeze" limba, pentru a putea lua legătura și īntreține contacte economice cu zecile de mii de romani veniți după 106 d.Hr. īntre ei.

  Geții au continuat, īn mare, să trăiască la fel ca īnainte, īndărătnici, "găvozdiți prin cotloanele lor adesea inaccesibile" (Nicolae Iorga). Adică, conform marelui istoric, geto-dacii erau un popor destul de conservator și agrea așezările situate mai ales pe văile carpatice pentru a face față frecventelor raiduri barbare din spațiul carpato-dunărean..

  Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia_Traian%C4%83
  Last edited by Tricoderonga; 26-08-10 at 02:41 PM.

Similar Threads

 1. Manifestul Mişcării Dacia
  By Bilis Ion Iustin in forum 07) Miscarea DACIA - schimbarea paradigmei
  Replies: 4
  Last Post: 18-04-13, 06:49 PM
 2. Noua Constitutie a Romaniei - Propuneri: 2. Teritoriul national
  By Constantin Cojocaru in forum Noua Constitutie a Romaniei - Constitutia Cetatenilor
  Replies: 0
  Last Post: 18-01-13, 02:28 PM
 3. De ce... DACIA ?
  By Ţeavă Gheorghe in forum 07) Miscarea DACIA - schimbarea paradigmei
  Replies: 0
  Last Post: 31-10-11, 11:24 PM
 4. Serbia de Rasarit. O mare de Romāni. Romāni Uitaţi
  By Lexington in forum Romānii din Banatul Sīrbesc (Serbia-Voivodina)
  Replies: 0
  Last Post: 31-03-10, 01:49 PM
 5. Aurelian (270-275) a retras oficial administraţia romană din Dacia Traiana
  By Walther in forum Invaziile popoarelor migratoare- Formarea statelor romāne
  Replies: 0
  Last Post: 19-03-10, 02:07 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •