Results 1 to 1 of 1

Thread: Regi DACI, menționați n izvoarele antice (02)

 1. #1

  Post Regi DACI, menționați n izvoarele antice (02)

  DECEBAL
  PERSONALITATEA REGELUI

  Dio Cassius i face lui Decebal un entuziast dar realist portret: "era priceput n ale războiului si iscusit la faptă; stiind cnd să năvălească si cnd să se retragă la timp, mester n a ntinde curse, viteaz n luptă, stiind a se folosi cu dibăcie de o victorie si a scăpa cu bine dintr-o nfrngere; pentru care lucruri el a fost mult timp pentru romani un potrivnic de temut". Evident o personalitate extraordinară.

  NUMELE
  Acest paragraf pare de prisos, cam asa e, vreau doar să punctez cu ajutorul vasului de cult descoperit la Sarmizegetusa care are inscriptia "DECEBALUS PER SCORILO" posibilitatea să stim cum i se spunea regelui pe nume: DECEBALUS. Am spus-o ca pe o "curiozitate", numele Decebal fiind consacrat si mai adecvat limbii romne.

  DOMNIA
  Cu ocazia ofensivei mpăratului Domitian bătrnul rege Duras-Diurpaneus i cedează n anul 87 en tronul tnărului Decebal care va conduce hărtuita Dacie pnă n anul 106 cnd se sinucide pentru a muri liber, asadar o domnie de 19 ani si o viată de aproximativ 45 de ani, anul nasterii marelui rege fiind aproximativ 60 en.

  CAPITALA
  Fără discutie Sarmizegetusa, acum o capitală n adevăratul sens al cuvntului, cetatea mult superioară celei a lui Burebista este nconjurată si de o asezare civilă deloc neglijabilă.

  POLITICA INTERNĂ
  Putine izvoare s-au păstrat din multele si bine documentatele scrieri care au existat, lucru stiut cu certitudine, ceea ce ne mpiedică să ntelegem unele ciudătenii care le voi puncta pe parcurs.

  -pe plan militar si cu ajutorul mesterilor romani si dotează armata cu arme si masini de război, o instruieste si construieste cetăti pentru a rezista ct mai bine armatei romane n special, romanii fiind singurii care i puteau ameninta capitala;
  -pe plan social e de mentionat stratificarea mai pregnantă a păturilor sociale;
  -pe plan administrativ se stie că mparte conducerea ramurilor economice ntre prefecti iar la curtea lui se cunosc multe personalităti ca viceregele Vezina, fratele regelui Diegis, o cancelarie competentă, s.a.
  Aici voi mentiona că după părerea mea n ciuda persoanelor de ncredere care l nconjurau trădările l-au distrus;

  -pe plan economic canalizează negotul (care atinge valori maxime după cum ne-o dovedeste arheologia), agricultura, mestesugurile pentru o ntărire financiară a regatului, cu multă dibăcie;
  -pe plan religios construieste noi si magnifice sanctuare (apogeul atingndu-l cu marele calendar) unele neterminate sau partial dezmembrate pentru refacerea zidurilor n timpul celui de-al doilea război cu romanii.

  POLITICA EXTERNĂ

  mbină cu ingeniozitate actiunile militare si cele diplomatice cu adversarii si aliatii.
  n 87 n urma unei solii batjocoritoare, Fuscus atacă Dacia, fiind distrus la Turnu Rosu. Ofensiva e reluată de romani n 88 sub conducerea lui Tettius Iulianus. Apriga bătălie de la Tapae i scoate oficial pe romani nvingători (aici Vezina scapă de pe front prefăcndu-se mort). Domitian nu fructifică avantajul si pleacă să i pedepsească pe cvazi si marcomani dar actiunea se termină rău pentru romani care vor cădea la pace cu dacii.

  Ciudat este episodul acestei păci (din anul 89) care pare a avea termeni buni pentru romani, Diegis promeste diadema de rege clientelar, Domitian premiază soldatii romani si totusi după ani si ani această pace este privită la Roma ca una rusinoasă pentru romani.

  După trei ani de pregătiri la 25 martie 101 Traian pleacă din Roma pentru a intra n Dacia n fruntea a 13-14 legiuni n total 150.000 de soldati. n timpul naintării, aflăm de la Dio Cassius că burii germanici cu aliatii lor i trimit lui Traian o ciupercă uriasă pe care scria că l sfătuiesc să se ntoarcă napoi. La Tapae se da o nouă bătălie, una sngeroasă pentru ambele tabere. nvingător, Traian e aclamat ca imperator si se stabileste peste iarnă n depresiunea Hategului.

  Pentru a-i scoate de aici Decebal atacă garnizoanele de la sudul Dunării ceea ce l face pe Traian să ducă jumatate de armată aici nsă gheata este subtire si multi daci, sarmati si roxolani se neacă. n primăvara anului 102 tarabostesi de frunte merg n solie la Traian care i trimite pe Sura si Claudius Livianus dar care nu vor reusi să vorbească cu Decebal (probabil din cauza unor probleme interne).

  Maximus o ia prizonieră pe sora lui Decebal la care se adaugă căderea cetătii Costesti si pătrunderea lui Lusius Quietus prin Turnu Rosu ori pasul Vulcan si a lui Marius Laberius Maximus prin pasul Bran, ceea ce l va face pe Decebal să meargă personal la Traian care n schimbul păcii l pune pe regele dac să predea toti soldatii si mesterii romani si să dărme zidurile cetătilor (ce au vorbit cei doi nu stie, cert este că Traian renuntă la luptă cnd era practic la poalele Sarmizegetusei, un nou episod ciudat, stiută fiind imensa dorintă a lui Traian de a cuceri Dacia).

  Traian l pune pe Apollodor din Damasc să construiască vestitul pod de la Drobeta, (să-l REconstruiască pentru că podul exista demult, fiind construit de daci, care au ars elementele de lemn lăsnd doar pilonii, spun acest lucru pentru că e putin probabil ca romanii să fi putut făuri o lucrare de asemenea amploare n mai putin de trei ani, astfel Apollodor a reconstruit puntea de lemn), adună armată, Decebal la fel.

  La 4 iunie 105, Traian pleacă de la Roma n fruntea legiunii I Minerva. Decebal părăsit de unele căpetenii geto-dace aproape că reuseste să l asasineze pe Traian, l ia ostatic pe Longinus care nsă se sinucide. Aceste lucruri nu l impiedică pe Traian să treacă la ofensivă. Romanii intră n Dacia pe trei căi: Tapae, pasul Vulcan si pasul Oituz. După multe lupte n munti, Sarmizegetusa n urma unei trădări nu poate rezista fără apa care venea prin conductele tăiate de romani. Decebal cu cteva căpetenii se retrag spre nord-est pentru o regrupare dar n urma unei noi trădări este găsit si se sinucide.

  Ca un detaliu, soldatii romani au ucis un taraboste dac, căruia i-au luat capul si mna dreaptă, ducndu-le n castru. Doar aici au aflat că l-au prins pe marele rege. Capul său a fost dus la Roma si aruncat pe scările Forumului.

  GRANITELE

  n limite rezonabile se pot aprecia prin Dunăre la S, Prutul la E, actualele granite ale Romniei deci.

  SFRSITUL
  Sfrsitul acestui măret regat vine după părerea mea nu din cauza atacului celei mai teribile armate a antichitătii condusă de unul din cei mai teribili generali ai săi ci din cauza unor ciudati factori interni: de ce s-a trădat att? de ce nu s-a strns o armată la capacitatea maximă? de ce nu a existat unitatea ideologică de pe timpul lui Burebista (aceasta avnd loc din cauze economice si din frica de Roma)? de ce actiunile lui Decebal par a se nvrti n cerc?

  ntrebări fără răspuns pnă la ivirea unor izvoare mai concludente.
  Oricum ar fi fost, sfrsitul are loc, alături de alte bogătii, tone de aur iau drumul Romei (după tradarea dacului Bicilis care dezvăluie locul n care s-a ngropat o parte din tezaur) a.. cursul aurului scade brusc din Egipt pnă n Imperiul Roman.


  Sursa : http://www.dracones.ro/?operatie=sub...Regi-3-Decebal


  BIBLIOGRAFIE:
  1. Dumitru BERCIU - DE LA BUREBISTA LA DECEBAL
  2. Dumitru TUDOR - DECEBAL SI TRAIAN
  3. Hadrian DAICOVICIU - DACII
  4. Ctin C.GIURESCU, Dinu C.GIURESCU - ISTORIA ROMNILOR din cele mai vechi timpuri pnă astăzi

  Lista wikipedia : http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_regi_daci
  Last edited by Tricoderonga; 26-08-10 at 10:07 AM.

Similar Threads

 1. Gndirea Politică a Greciei Antice - Istoria IDEILOR Politice (3)
  By Lucky Luke in forum Razboiul sensurilor: teze, idei, - conceptele fundamentale!
  Replies: 1
  Last Post: 07-03-11, 12:07 PM
 2. Cosmin Alexandru: Numai un partid de nişă poate funcţiona pe internet
  By SR-71 Blackbird in forum Partidele politice, institutii fundamentale ale statului!!!
  Replies: 0
  Last Post: 25-02-11, 06:08 PM
 3. Regi DACI, menționați n izvoarele antice (01)
  By Tricoderonga in forum Triburi dacice, entităţi politice, regatele dacice
  Replies: 0
  Last Post: 26-08-10, 09:31 AM
 4. Razboiul de aparare purtat de DACI in anii 101-102 e.n (02)
  By Tricoderonga in forum Războaiele dacilor n timpul lui Decebal
  Replies: 0
  Last Post: 24-08-10, 02:21 PM
 5. Conflictele dintre Geto-Daci şi Bastarni
  By Tricoderonga in forum Razboaie dacilor inainte de Burebista
  Replies: 0
  Last Post: 06-03-10, 08:00 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •