Results 1 to 1 of 1

Thread: Revolutiile Dacice in timpul stapinirii romane(01)

 1. #1

  Post Revolutiile Dacice in timpul stapinirii romane(01)

  Traian

  Traian a crezut că prin opera lui de organizare socială, economică, administrativă şi militară stăpānirea romană rămāne sigură, dar n-a fost să fie aşa.

  Măsurile severe luate de către Traian, după terminarea ostilităţilor, īn loc să asigure ordinea, au creat nelinişte, autohtonii se simţeau īnchişi, supravegheaţi īntr-un spaţiu īn care nu se puteau deplasa īn voie. Īn această etapă istorică, autohtonii nu s-au īmpăcat cu situaţia impusă, la care nu s-au aşteptat. Ca urmare Traian impusese dacilor un greu cens "ca pedeapsă pentru că rezistaseră cu īncăpăţānare" (Lactantius, De mortibus persecutorum, 23).

  Ca un popor dārz şi viteaz, dacii nu s-au resemnat să fie subjugaţi şi exploataţi īn propria lor ţară. Dorinţa de eliberare s-a născut. Flacăra luptei de eliberare a crescut şi a fost īntreţinută, īn primul rānd, de dacii liberi care ţinuseră o legătură permanentă cu fraţii lor asupriţi. Cu toate că se construiau drumuri şi oraşe şi se deschideau noi tārguri şi viaţa era prosperă, organizarea rigidă a societăţii produce o fierbere continuă, iar īn jurul hotarelor provinciei dacice ocupate, se naşte o permanentă alarmă de frica unei cotropiri romane.

  Īn această perioadă, Dacia Traiană a cunoscut profunde schimbări: drumurile fuseseră aduse la nivelul imperial, se dezvoltase economia, producţia agricolă a crescut, minele de sare şi de aur lucrau la capacitate maximă, cirezile de vite şi turmele de oi īmpānzeau ţinuturile, tārgurile au cunoscut forfota de odinioară, deşi deplasările erau limitate şi dacii liberi nu puteau avea acces īn provincie. Cu toate aceste realizări, populaţia mocnea, iar dacii liberi puteau īn orice moment să dea semnalul de atac.

  Momentul prielnic sosise īn anul 117, la moartea neaşteptată a lui Traian, cānd fusese declanşată o luptă din interior de eliberare şi un atac puternic, din cele două părţi, din exterior. Acest război, după cum se arată, n-a fost o năvălire de jaf, ci un atac militar bine organizat, gāndit din timp, printr-o acţiune concomitentă.

  Atacul dacilor liberi asupra teritoriului ocupat de romani s-a produs din două direcţii: de la răsărit, prin Moldova şi Muntenia, atacau roxolanii, iar la apus, prin Banat, loveau iasigii. După D.Tudor a existat o īnţelegere pentru un iureş concomitent. Īn războiul declanşat prin surprindere, a fost omorāt guvernatorul provinciei, C.Iulius Quandratus Bassus, om cu mare prestigiu şi experienţă īn lumea romană. Un papyrus egiptean menţionează un "război dacic" (C.Patsch, Der Kampf, p.161) care nu poate fi altminteri interpretat decāt ca o insurecţie generală a dacilor din interiorul provinciei, combinată cu atacuri ale dacilor liberi şi sarmaţilor iazygi şi roxolani.

  Războiul din 117-118, pornit din interior de către băştinaşi iar din exterior prin dacii liberi, ca forţă principală roxolanii şi iasigii, a dat posibilitatea lui Hadrian să-şi īntărească convingerea despre puterea popoarelor nord tracice şi să-şi fixeze, īn consecinţă, strategia corespunzătoare.

  Īn timpul acestor evenimente are loc incendierea suprastructurii lemnoase a Podului lui Apollodor de la Drobeta. Lovitura dată imperiului a fost aspră, dar pentru Hadrian n-a fost o surpriză, de aceea a renunţat la politica inflexibilă a lui Traian aplicānd una conciliantă, de pace (Lactantius, De mortibus persecutorum, 23; Historia Augusta, Hadrian, 5, 2). Pentru potolirea tulburărilor Hadrian a fost silit să ia măsuri cu totul excepţionale. Astfel, īmpăratul a dat "provizoriu lui Marcius Turbo, după Mauretania, comanda asupra unro legiuni".

  Publius Aelius Hadrianus (117-138)

  Biograful lui Hadrian relatează că noul īmpărat a intenţionat la un moment dat, sub presiunea luptelor duse de daci, să abandoneze cuceririle teritoriale făcute de predecesorul lui la nord de Dunăre (Historia Augusta, Hadrian, 5, 2). Dar Hadrian a dus tratative cu dacii liberi şi s-au īnţeles să le plătească stipendii. Iasigilor le-a facilitat unele avantaje comerciale. Īn primul rānd accesul la sarea transportată pe Mureş. Din Dacia, Hadrian vroia să se retragă. Faptul că a renunţat nu se datorează atāt de mult sfaturilor primite, ci mai curānd din interese majore economice şi, poate, ca respect faţă de Traian, nedorind să-i umbrească aureola geniului său.

  Hadrian, după ce se hotărāse să păstreze provincia, a trecut la unele măsuri organizatorice social-administrative şi militare. A bifurcat īmpărţirea administrativă şi militară īn Dacia Superior şi Dacia Inferior mai tārziu, īn 123, a format Dacia Porolissensis. A permis comerţul băştinaşilor cu dacii liberi īn cele trei provincii şi -a promovat relaţii de colaborare mai strānse cu reprezentanţii obştilor săteşti şi meşteşugăreşti.

  A adus modificări īn sistemul de apărare şi de distribuire a trupelor, dānd mai mare atenţie celor auxiliare care erau răspāndite printre autohtoni şi colaborau zilnic cu ei. Recrutarea, pentru armata staţionată activă şi auxiliară, se făcea din rāndul tinerilor băştinaşi. Pentru a se asigura legăturile comerciale, a organizat puncte vamale, īn cele trei regiuni, iar pentru legătura cu sudul Dunării a reparat podul lui Traian şi a fixat o vamă pe lāngă paza podului. Prin măsurile luate populaţia de la sate şi oraşe a cunoscut prosperitatea şi a colaborat cu administraţia romană, īnsă dacii liberi, după acest eşec, au reflectat din nou asupra celor spuse de Decebal şi s-au unit pentru un scop naţional: blocarea expansiunii Imperiului Roman spre nord şi slăbirea lui.

  Īn 137, pe emisiunile monetare ale īmpăratului Hadrian se īntālneşte legenda Exercitui Daciae, care se referă la armata provincială a Daciei īn totalitatea ei.

  Antonius Pius (138-161)

  Īn timpul lui Antonius, se dezlănţuie o serie de atacuri ale dacilor liberi, din trei direcţii, coroborate cu răscoale izolate din interior, ele fiind semnalate īn anii 138, 140, 143, 156, 159. Despre o răscoală īn provincia Dacia īn anul 143 combinată cu acţiuni de eliberare ale dacilor liberi avem mărturii precise. Panegiricul lui Aelius Aristide către Roma rostit īn aprilie-iunie 144 vorbeşte de "nebunia geţilor" (Aelius Aristides, 26, 70). Prin aducerea unor noi trupe auxiliare īn Dacia autorităţile romane au reuşit să īnăbuşe răscoala.

  Īntre anii 156-157, are loc un atac al dacilor liberi la hotarele de răsărit ale Daciei, respins de legatul Daciei Superior, M.Statius Priscus. Ca urmare se trece la īntărirea limesului dacic de pe rāul Someş.

  Şi mai puternică a fost răscoala din 157-158 din nordul Daciei. Acţiunilor unite ale dacilor supuşi cu cei liberi, romanii le-au făcut faţă numai datorită unui efort militar excepţional, īn urma luptelor Antoninus Pius a luat titlul de Dacicus Maximus (CIL, VIII, 12513), adică īnvingător al dacilor. Răscoala dacilor şi ecoul īnăbuşirii ei de către trupele romane sunt atestate de seria de monede bătute cu acest prilej, īntre care unele piese reprezintă Dacia ca roabă trintită la picioarele lui Marte care o apasă cu piciorul.

  Īn aceste scurte războaie au atacat carpii şi costobocii. Īncepe să se contureze o coaliţie antiromană. Pentru apărarea şi liniştea provinciei, pentru stăvilirea pericolului venit din exterior, Antonius Pius īntăreşte castrele, aduce noi trupe şi trece la reorganizarea teritoriului, tot īn trei părţi, după capitalele regiunilor: Dacia Porolisensis, Dacia Apulensis şi Dacia Malvensis. Pune pe primul plan armata şi nu relaţiile sociale şi economice, reduce activitatea comercială cu exteriorul şi cultivă relaţiile de pace cu vecinii.

  SURSA : http://www.dracones.ro/?operatie=sub...utiile_dacilor
  Last edited by Tricoderonga; 24-08-10 at 06:03 PM.

Similar Threads

 1. Revolutiile Dacice in timpul stapinirii romane (06)
  By Tricoderonga in forum Cucerirea Daciei, stapanirea si retragerea romana
  Replies: 0
  Last Post: 25-08-10, 05:34 PM
 2. Revolutiile Dacice in timpul stapinirii romane (05)
  By Tricoderonga in forum Cucerirea Daciei, stapanirea si retragerea romana
  Replies: 0
  Last Post: 25-08-10, 05:25 PM
 3. Revolutiile Dacice in timpul stapinirii romane (04)
  By Tricoderonga in forum Cucerirea Daciei, stapanirea si retragerea romana
  Replies: 0
  Last Post: 25-08-10, 03:26 PM
 4. Revolutiile Dacice in timpul stapinirii romane (03)
  By Tricoderonga in forum Cucerirea Daciei, stapanirea si retragerea romana
  Replies: 0
  Last Post: 24-08-10, 05:54 PM
 5. Revolutiile Dacice in timpul stapinirii romane (02)
  By Tricoderonga in forum Cucerirea Daciei, stapanirea si retragerea romana
  Replies: 0
  Last Post: 24-08-10, 05:24 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •