Results 1 to 1 of 1

Thread: Razboiul de aparare purtat de DACI in anii 101-102 e.n (04)

 1. #1

  Post Razboiul de aparare purtat de DACI in anii 101-102 e.n (04)

  Razboiul de aparare purtat de DACI in anii 101-102 e.n-Cucerirea DACIEI, a treia campanie (04)

  O dată īncheiată campania din zonele pontice, trupele romane s-au deplasat īn amonte pe Dunăre, pentru a relua ofensiva īn munţi. Existenţa unui şir de castre situate īntre Drobeta şi cursul superior al Jiului, ca cele de la Puţinei (jud. Mehedinţi), Cătunele, Pinoasa şi Bumbeşti (jud. Gorj), este un indiciu că Traian şi armata sa au īnaintat pe această direcţie. De la Bumbeşti īnainte marşul trupelor comandate personal de īmpărat s-a executat prin păsurile carpatine pentru a se pătrunde fără īntīrziere īn masivul munţilor Şurianu şi Godeanu, unde se afla Sarmizegetusa Regia, şi a-i lovi astfel pe daci şi dinspre sud.

  La rīndul lor, īn tot acest timp, dacii au făcut pregătiri pentru o nouă confruntare cu forţele romane īn zona munţilor. Ei au īmbinat rezistenţa pe direcţiile de pătrundere a coloanelor romane cu riposte ofensive pentru a le īncetini īnaintarea şi a le provoca pierderi.

  După concentrarea forţelor sale la intrarea īn defileul Jiului şi apoi pătrunderea lor īn zona Petroşani, Traian a primit din nou o solie alcătuită din comaţi prin care regele dac dorea să īnceapă negocieri de pace. Aceste tratative, ca de altfel şi cele anterioare, au eşuat. A urmat o serie de lupte īntre daci şi romani, īntre timp construindu-se noi castre şi deschizīndu-se drumuri prin păduri.

  Situaţia devenind īngrijorătoare, Decebal a trimis īncă o solie, de data aceasta formată din reprezentanţi ai clasei pileaţilor, care a propus o īntrevedere īntre cei doi şefi de state. Traian, nedorind să participe personal, i-a delegat pentru această īntīlnire pe Licinius Sura, şeful statului major, şi Claudius Livianus, prefectul gărzii pretoriene, ceea ce l-a determinat pe regele dac, jignit de atitudinea īmpăratului, să nu se prezinte nici el la locul fixat.

  La refuzul romanilor de a accepta negocierile, armata şi poporul dac au răspuns prin angajarea unor ample acţiuni de rezistenţă sprijinite pe sistemul de fortificaţii, provocīnd adversarului noi şi mari pierderi. Fiecare fortificaţie, fiecare aşezare s-au apărat cu cerbicie vreme īndelungată, deşi asalturile erau date de forţe superioare care aveau o īndelungată experienţă īn organizarea asediilor şi erau dotate cu cele mai perfecţionate maşini de război ale timpului.

  Numai după grele eforturi şi cu pierderi considerabile armata romană "urcīnd pe īnălţimi, ocupīnd cu mari primejdii vīrf după vīrf", "a reuşit să se apropie treptat de capitala Daciei. Cercul trupelor romane īn jurul Sarmizegetusei s-a strīns tot mai mult. Īntr-o scenă de pe Columnă este zugrăvit, pentru a sugera modalitatea īn care romanii au procedat la cucerirea fortificaţiilor dace, asaltul unei importante cetăţi dat de legionari īn formaţie de "broască ţestoasă" (testudo), īn rīnduri strānse, cu scuturile deasupra capetelor petrecīndu-se ca nişte solzi.

  Īn aceste īmprejurări, regele dac s-a hotărīt, īn cele din urmă, să reia tratativele de pace cu Traian, īncercīnd totuşi să obţină unele condiţii care să asigure existenţa statului dac şi recunoaşterea calităţii sale de conducător al acestuia. Traian, la rīndul său - avīnd trupele istovite şi slăbite de prelungitul efort de război -, a fost determinat să hotărască īncetarea luptelor.

  Războiul daco-roman din 101-102 a pus īn evidenţă faptul că Dacia continua să se afirme cu un potenţial economic şi militar ridicat, capabilă să se confrunte de la egal la egal cu armatele cele mai de temut ale vremii. Folosind īn mod judicios aceste resurse Decebal s-a dovedit la īnălţimea momentului istoric, elaborīnd o concepţie strategică corespunzătoare īnfruntării pe viaţă şi pe moarte cu un adversar numeros şi experimentat. Sprijinindu-se pe propriile forţe, regele dac s-a dovedit totodată un iscusit conducător īn realizarea unor alianţe politice şi militare īn măsură să opună uriaşei maşini de război romane un front comun al popoarelor ameninţate al cărui pivot era Dacia.

  Una din caracteristicile de bază ale planului său strategic a fost aceea a desfăşurării unor acţiuni militare de amploare şi pe spaţii īntinse. Astfel Decebal a combinat judicios apărarea strategică īn zona muntoasă, pe direcţiile de invazie spre Sarmizegetusa, cu organizarea unor puternice acţiuni ofensive īn cīmp deschis, pentru a lovi īn flanc şi adīnc īn spate gruparea de forţe romane angajată īn zona alpină a Daciei, īn cadrul apărării strategice s-a folosit o gamă largă de procedee de luptă cum au fost: ambuscade, atacuri, incursiuni, hărţuiri continue şi eficiente, distrugeri pe căile de īnaintare a trupelor adverse.

  Īn desfăşurarea generală a celor trei campanii s-a asigurat o īmbinare activă a acţiunilor trupelor cu cele ale populaţiei, legiunile romane fiind nevoite să īnfrunte rezistenţa īntregului popor dac. Īn zonele invadate de romani s-a desfăşurat o amplă mişcare de rezistenţă mergīndu-se pīnă acolo īncīt au fost atacate şi unele castre romane.

  Pacea a fost īncheiată īn toamna anului 102. Condiţiile impuse regelui dac au fost apăsătoare, menite să-i īngrădească pe viitor orice iniţiativă şi libertate de acţiune. Toate stipulaţiile pactului cu Domitian din anul 89 au fost anulate. Decebal rămīnea un "aliat" al Romei, dar şi mai obligat decīt īnainte, fără ca īn schimb să mai primească subsidii. El trebuia să restituie tot materialul de război primit de la romani īn virtutea acelui tratat şi pe toţi meşterii, să-i extrădeze pe fugarii romani aflaţi īn serviciul său, să-şi dărīme cetăţile, să se ţină departe de teritoriile ocupate de romani īn cuprinsul Daciei, să nu mai primească pe viitor nici un transfug sau dezertor din imperiu şi să nu mai īncheie alianţe fără īnvoirea Romei.

  Pentru respectarea condiţiilor păcii, o garnizoană romană permanentă a fost lăsată īn şesul Haţegului, pe locul viitoarei colonii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la 40km depărtare de Sarmizegetusa Regia a lui Decebal, din munţi. Īn plus, alte garnizoane romane au fost instalate provizoriu īn unele puncte de importanţă strategică ale Daciei. Instalarea unor garnizoane de trupe străine pe teritoriul Daciei īn urma păcii din 102 a fost una din cele mai nefaste consecinţe ale războiului.

  Deşi pacea īncheiată nu putea fi decīt un armistiţiu, īn decembrie 102, Traian ia numele triumfal de Dacicus, fiind primul īmpărat care poartă acest titlu de glorie. Poporul dac īnsă, mīndru şi iubitor de libertate, conştient de valorile propriei civilizaţii, hotărīt să redobīndească independenţa ţării lui, nu s-a īmpăcat nici un moment cu această situaţie care afecta grav statutul politic al Daciei şi nu va pregeta să ţină mereu aprinsă flacăra luptei de rezistenţă īmpotriva oricărui fel de stăpīnire străină, īn pofida disproporţiei de forţe şi a grelelor sacrificii umane şi materiale pe care va fi nevoit să le dea.

  SURSA : http://www.dracones.ro/?operatie=sub...le_de_cucerire
  Last edited by Tricoderonga; 24-08-10 at 03:33 PM.

Similar Threads

 1. Partidul Poporului protesteaza impotriva hotararii Consiliului Suprem de Aparare
  By Constantin Cojocaru in forum File din istoria unei lupte neterminate - Desconspirarea ''REFORMEI''
  Replies: 0
  Last Post: 26-02-13, 01:42 PM
 2. Razboiul de aparare purtat de DACI, luptele din anii 105-106 e.n.(05)
  By Tricoderonga in forum Cucerirea Daciei, stapanirea si retragerea romana
  Replies: 0
  Last Post: 24-08-10, 03:39 PM
 3. Razboiul de aparare purtat de DACI in anii 101-102 e.n (03)
  By Tricoderonga in forum Războaiele dacilor īn timpul lui Decebal
  Replies: 0
  Last Post: 24-08-10, 02:44 PM
 4. Razboiul de aparare purtat de DACI in anii 101-102 e.n (02)
  By Tricoderonga in forum Războaiele dacilor īn timpul lui Decebal
  Replies: 0
  Last Post: 24-08-10, 02:21 PM
 5. Cucerirea DACIEI-luptele de aparare a Dacilor (01)
  By Tricoderonga in forum Războaiele dacilor īn timpul lui Decebal
  Replies: 0
  Last Post: 24-08-10, 02:05 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •