Results 1 to 1 of 1

Thread: Intilnire intre procurorul general Laura Codruta Kovesi si citiva reprezentanti

 1. #1
  Rang-N-03(col)
  Excalibur's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  184
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  1478

  Post Intilnire intre procurorul general Laura Codruta Kovesi si citiva reprezentanti

  Explicatie: Pe data de 2 mai 2007, ora 10, am participat la o intilnire intre procurorul general Laura Codruta Kovesi si citiva reprezentanti ai societatii civile, interesati de avansul anchetelor (conduse de generalul Voinea) privind evenimentele singeroase din decembrie 1989 si iunie 1990.

  Cu aceasta ocazie mi-am expus punctul de vedere privind carentele legislatiei, slabiciunea mijloacelor alocate de Justitie si necesitatea sprijinirii efective a anchetei de catre societatea civila- observatii rezultate din experienta acumulata in acesti 17 ani de incercari sterile si a unor constatari facute pe parcursul colaborarii mele cu echipa de ancheta.

  Am depus procurorului general si analiza redata mai jos. Derularea intilnirii, din pacate, mi-a intarit concluziile expuse in text:

  "luptatorii profesionisti" pentru procesul comunismului, minati doar de interese egoiste de imagine, sint pe cale de a dilua, deturna, confisca si compromite cauza in numele careia pretind ca actioneaza.
  Deblocarea procesului pentru crimele comunismului

  Ca mulţi alţii, am prezentat īn diverse texte şi īmprejurări (vezi şi colecţia www.procesulcomunismului.com) pledoarii pentru legitimitatea (importanţa, prioritatea) unui proces al crimelor comunismului. Nu voi mai reveni aici cu astfel de argumente. Cei surzi au urechile īnfundate de alte interese. Ei au făcut şi vor face orice pentru īmpiedicarea unui cutremur juridic, moral, social, politic şi economic. Şi sīnt mulţi, hotărīţi, uniţi, bine dotaţi, bine plasaţi.

  De partea cealaltă se află forţe justiţiare - īn netă inferioritate. Nu de noi justificări au acestea nevoie, ci de mijloace adecvate, de sprijin popular, de bună organizare, de voinţă, realism şi coerenţă. Sīntem īnsă extrem de departe de condiţiile minimale pentru o minimă reusită.

  Să observăm doar obstacolul "prescriptibilităţii" - invocat pentru acoperirea intereselor răufăcătorilor.

  Depăşirea sa cere mai īntīi un efort analitic (dezamorsarea tezelor protectoare: prin extensia imprescriptibilităţii pentru crime īmpotriva umanităţii şi asupra abuzurilor conexe, sau prin aplicarea principiului intreruperii prescriptiei pentru forta majora pina in anul 2006 -cīnd statul romān şi-a reconsiderat poziţia - sau prin afirmarea caracterului excepţional al situaţiei create şi deci al măsurilor necesare). Apoi, cere declanşarea unei vaste acţiuni juridico-politice (promulgare de legi, indrumări de interpretare pentru instanţe, impulsionarea anchetelor şi proceselor).

  Pentru un regim despotic ar fi uşor… Toate acestea trebuie făcute īnsă democratic, īn numele, la cererea şi cu sprijinul majorităţii populaţiei. Ori, ca rezultat al campaniei de manipulare, compromitere īn lanţ, santaj, alienare , degradare şi debusolare - īn masa- practicate īn ultimii 60 de ani - mulţi romāni nu percep utilitatea curăţirii societăţii de cangrena careia i-au căzut victimă.

  Este unul dintre motivele pentru care insist asupra abordarii problemei "dinspre prezent" spre trecut. Oamenii trebuie să poată vedea cine sīnt cei care le conduc azi destinele- pe căi economice, politice şi mediatice oculte-, cum au convertit unii īn avere puterea reţelei securicomuniste.

  Cetăţenii sīnt menţinuţi cu abilitate īn capcana unui model fals privind evoluţia Romāniei: epocii comuniste umilitoare i-ar fi urmat o "tranzitie anticomunistă"… devastatoare - cu nimic mai bună, pentru iobagi.

  Pentru a scăpa de acel cumplit "era mai bine īnainte" ar trebui ca oamenii să perceapa clar ca "de acolo ni se trage ce īndurăm azi".

  Acesta e rostul principal al Procesului şi de aceea el nu trebuie redus la tratarea represiunii staliniste sau a demenţei ceauşiste, nu trebuie oprit "cuminte" la 1989. El trebuie să parcurgă continuumul care leagă conspiraţia antinaţională a PCR, de ciopīrţirea şi contropirea Romāniei, de transformarea ei īntr-un lagăr de exterminare, alienare şi muncă - toate finalizate dupa 1990, prin jefuirea averii prizonierilor de către foştii lor gardieni, care si-au īmpărţit prada.

  Aşadar, dosarele dedicate genocidului comunist, reprimării revoluţiei din decembrie, declanşării Contrarevoluţiei din 1990 (culminind cu "mineriada"), jefuirii romānilor iesiţi din lagăr, īn faza Tranziţiei Criminale - trebuie corelate.

  Dar ele sīnt deja -fiecare- de o zdrobitoare complexitate. Crimele comunismului? Un noian de locuri de detenţie sau caznă īn care au suferit sute de mii de oameni şi au dispărut zeci de mii. Sute de răscoale şi acţiuni de rezistenţă legitime īnăbuşite īn sīnge, zeci de mii de evenimente oribile cu urmări traumatice.

  Un stat folosit ca instrument de domesticire a cetăţenilor captivi. O uriaşă cantitate de mărturii scrise şi mii de martori care pier neaudiaţi. O enormă plasă de vinovatii şi complicitati. Implicatii morale, psihice, sociale şi economice incomensurabile - care ridica o problema de reparatie ametitoare şi cere solutii speciale, cum ar fi creerea unor fonduri alimentate din confiscari şi penalizari (pentru a proteja bugetul- deci cetatenii nevinovati).

  Revolutia din decembrie? Un urias amalgam de ciocniri regizate singeros - in care a fost implicata (antrenata) o parte semnificativa a populatiei Romaniei.

  Contrarevolutia din 1990? Un proces nociv care a antrenat zeci de mii de personaje - mai mult sau mai putin penalizabile - intr-o sarabanda de evenimente şi procese criminale, greu de investigat.

  Tranzitia? Acapararea, instrainarea sau distrugerea a zeci de mii de obiective economice, jefuirea unei intregi populatii de catre retele mafiote uriase.

  Toate acestea cer o tratare unitara, pentru a li se intelege şi demonstra sensul global genocidar. Dar in acelasi timp- o segmentare (disjungere)- pina la nivelul unei operationalizari juridice. O lupta uriasa cu complexitatea. Contabilitatea şi analiza daunelor şi a avutiei globale prejudiciate- fiind acut problematica. Documentarea necesara orientarii cercetarii penale (sau cea elaborata in timpul anchetei şi pusa la dispozitia judecatorilor pentru decizie) - fiind atit de vasta, incit gestiunea spatiului informatiilor pertinente reclama tehnici informatice avansate.

  Poate justitia trata o criza de o asemenea amploare, bazindu-se pe o politica adecvata, realizata sub presiunea societatii civile? Sa nu eludam dificultatea. Nici macar in plan teoretic nu gasim solutii pentru asemenea catastrofe sociale (care sa trateze de exemplu "limitele de operationalitate a justitiei, in cazul ilegalitatilor savirsite pe scara foarte larga"?).

  Ca unul care ma zbat in fata acestor probleme de 17 ani, care a irosit ultimii ani pentru a stringe informatii in sprijinul anchetelor existente, care s-a straduit sa cerceteze dificultatile teoretice dar şi sa actioneze concret (cit mai are rost) - am ajuns la concluzia ca NU dispunem de mijloacele necesare rezolvarii problemei (si asta nici macar daca ne-am afla intr-o societate dominata de buna intentie -ceea ce , stim bine, nu e cazul).

  Citiva procurori inimosi inarmati cu citeva masini de scris şi copiat, chibitati sporadic de citeva persoane emanind comunicate prin care reclama "avansul dosarului"- nu au cum rezolva o asemenea problema gigantica. Caruta aceasta nu poate fi despotmolita decit daca avem intrunite o serie de conditii, legate prin "si" logic:

  1. Sint alocate resurse juridice mult mai mari: procurori pentru anchete, juristi care sa trateze dificultatile de principiu, judecatori corespunzatori (toti - nelegati de intersesele celor vizati de Proces şi aparati de reactiile lor previzibile).

  2. Sint implicati un numar mult mai mare de intelectuali, eficaci, lucrind benevol şi cooperativ, in baza unui plan inchegat de actiune: reperind şi depasind dificultati, avansind initiative legislative, redactind şi difuzind explicatii care sa lumineze publicul, cautind martori şi victime inca disponibile, sintetizind fapte şi piste- pentru a le pune la dispozitia anchetatorilor etc.

  3. Este folosit un instrumentar specializat (informatizat) de gestiune documentara (vezi şi propunerea mea, expusa la conferinta INSCIT de la Merida, din 26 oct. 2006).

  4. Sint adoptate legile şi emise instructiunile de interpretare necesare (in problema prescriptiei şi amnistiilor, privind calculul şi sursa despagubirilor, rezolvind raportul dintre integralitatea genocidului şi divizarea cauzei pe sub-dosare, etc).

  5. Este convinsa populatia, printr-o campanie mediatica consistenta- sa sprijine proiectul, sustinind initiativele civice şi politice oportune.

  6. Este format un grup de coordonare a campaniei globale, integrind coerent şi convergent actiunile juridice, civice, politice, economice, mediatice etc.

  7. Se pun la punct arme eficace impotriva obstacolelor: diversiune, boicot, santaj etc .

  Sintem in fata unei alternative nete: ori de tot, ori de loc. Daca aceste conditii nu sint indeplinite, vechilor injustitii (neresorbite) şi actualei dezolari (cronice) li se va adauga irosirea celor ce vor incerca eroic sa lupte, lucrind insa singuri, sub masa critica.
  Ei vor fi soldatii jertfiti pe un front dezechilibrat. Vor fi victimele rautatii, nesimtirii şi imposturii altora. La asta trebuie sa mediteze cei care nu vor decit sa arate ca se achita formal de obligatii (pentru a lua un salar), sa creeze publicului impresia ca "se rezolva" (pentru a obtine liniste) sau care vor sa faca un capital moral sau politic din "implicarea" lor in dosar - simulind ca sint in plina lucrare… de deplasare a oceanului cu lingurita.
  Cum printre cei prezenti la aceasta intilnire nu sint, cred, farsori, lunatici sau veleitari- sper ca veti fi de acord ca nu mai putem ascunde prapastia care ne desparte azi de un adevarat Proces al crimelor comunismului. Modul in care a fost abordat subiectul pina acum arunca doar praf in ochii publicului.

  A venit momentul ca ( pe linga continuarea şi sprijinirea actiuniilor existente) sa spunem tot adevarul, denuntind situatia actuala. E vorba de un proiect de societate, nu de o sinecura pentru citiva profesionisti şi ocazie de afirmare pentru citiva aventurieri. Sa facem deci un apel onest la ajutor, daca vrem ca societatea sa se capaciteze pentru aceasta cauza, dedicindu-i un efort colectiv.

  Nu vom obtine un mandat pentru o suta de mii de procurori inarmati cu tehnica moderna şi audiind o suta de mii de martori, ajutati de o suta de mii de intelectuali. Dar, daca nu putem amplifica de mii de ori fortele puse in joc azi, haide sa incercam sa le amplificam de zeci de ori, pentru ca macar o abordare partiala- selectiva dar consistenta- sa devina posibila.

  Altfel, pseudo-combatantii de azi vor trebui mai tirziu implicati in "procesul celor care au impiedicat sau compromis Procesul".

  Ioan Rosca, cercetator, 2 mai 2007
  http://www.piatauniversitatii.com/ne...07&month=5.htm
  Last edited by Excalibur; 09-08-10 at 06:58 PM.
  Motto: ''...O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens), luminoasa sau tragica, intrerupind o lamentabila prabusire spre vid.'' Ioan Rosca (Analiza spectrului socio-politic)
  Explicatie: Lucrarile constituie o analiza unica a complexitatii mecanismelor de falsificare a adevarului, manipulare, diversiune si uzurpare a statului de drept, de catre grupuri de interese ascunse sub diverse forme cameleonice : ''partide'', ''Justitie'', ''Institutii '' ''O.N.G-uri'', etc. Documentele au fost preluate de pe:Harta unei perplexitati, Piata Universitatii si Procesul Comunismului, cu acordul autorului, d-l Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar(contact AICI). Dezbatere: Video-1, Video-2, Video-3, Video-4

Similar Threads

 1. Cicerone Ionitoiu : Catre procurorul general si cei ce raspund de dosarul 1304/P/2008
  By Excalibur in forum Procesul comunismului si tranzitiei
  Replies: 0
  Last Post: 29-12-10, 07:57 PM
 2. general Gheorghe Voinea
  By Mihnea in forum Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN)
  Replies: 0
  Last Post: 19-08-10, 09:52 AM
 3. General Victor Atanasie Stanculescu
  By Han_Solo in forum Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN)
  Replies: 0
  Last Post: 16-08-10, 01:12 PM
 4. General Stefan Gusa
  By Han_Solo in forum Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN)
  Replies: 0
  Last Post: 16-08-10, 12:27 PM
 5. Legaturi web de interes general
  By Dacus in forum Repertoriu (index): lucrari, studii, analize, adrese web
  Replies: 0
  Last Post: 27-04-10, 08:32 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •