Results 1 to 1 of 1

Thread: Pozitia CMR fata de "proiectul de autonomie" al CNS: intrebari pentru domnul Cojocaru

 1. #1
  Rang-N-03(col)
  Excalibur's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  184
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  1478

  Post Pozitia CMR fata de "proiectul de autonomie" al CNS: intrebari pentru domnul Cojocaru

  De : Ioan Rosca
  Date : Mardi 20, Janvier 2004 23:18
  Objet : Pozitia CMR fata de "proiectul de autonomie" al CNS: intrebari pentru domnul Cojocaru
  Domnule Cojocaru,

  Avem cauze comune, inclusiv rezolvarea dramei Basarabiei. Pentru a pune umarul la un proiect trebuie insa sa cred in oportunitatea lui. Ori, asa cum v-am mai semnalat in citeva mesaje, nu impartasesc (sau nu inteleg) strategia rezistentei romanesti de la Chisinau.

  Ca sa vad pentru ce va zbateti si spre ce ne invitati, ca unul care se ocupa activ de acest dosar, nu ati putea raspunde ceva la
  intrebarile mele mai vechi sau comenta urmatoarele consideratii ?

  1-) Moldova nu are de ce lupta pentru a pastra suveranitatea asupra Transnistriei, adevarat mar otravit, capcana in calea eliberarii sale. Aceasta regiune nu ii apartine decit daca admite pactul Ribentrop-Molotov si impartirile teritoriale sovietice. Ea se opreste la Nistru si trebuie sa retrocedeze Transnistria Ucrainei, din a carei teritoriu face parte natural (si nu Rusiei, care a colonizat-o si care vrea sa o foloseasca de cap de pod).

  In schimb, ea trebuie sa ceara teritoriile din sud si din nord care au fost alipite Ucrainei fara nici o legitimitate istorica. Cunosc teoria susotita pe la colturi ca Transnistria e aparata ca moneda de schimb potentiala si o consider o diversiune paguboasa.

  Dovada: nu vad acum nici o cerere oficiala din partea Moldovei (sau a rezistentei romanesti) pentru un astfel de schimb.

  2-) Teza autonomiei Moldovei, a ruperii poporului roman in doua tari este poarte interesanta pentru altii, este poate exploatabila de mafia la putere in Romania, este poarte acceptata de populatia alienata, este poate perceputa ca oportuna de unii romani sau basarabeni- dar este falsa si anormala pentru o miscare de emancipare romaneasca.

  Scuzele invocate (lipsa de sprijin din partea guvernelor tradatoare de la Bucuresti si Chisinau , imperativele integrarii europene,
  respectul indicatiilor "sustinatorilor" externi etc.) nu justifica ratacirea.

  Mi-e chiar frica de o evolutie imprevizibila a ideii Moldovei independente, de un viraj catre o "reintregire" a ... Moldovei Mari. Mi-e frica de scenarii si tradari. De aceea, nu m-as indeparta de la adevarurile istorice.

  3-) Cei care spera ca sfirtecarea Moldovei va fi rezolvata prin aliante geostrategice tenebroase, prin inregimentarea fara rezerve intr-una din taberele care se confrunta acum la nivel mondial, trebuie sa constientizeze riscurile de manipulare, confiscare , folosire si jertfire de catre vulturii pe care ii cheama in sprijin.

  Ar fi mai sanatos sa se incerce mai ales luminarea si activarea poporului roman. El trebuie sa faca unirea. Sa mai lasam sireteniile
  paguboase. Nu putem fi candizi la nesfirsit. Am mai trait revolutii confiscate si eliberari inrobitoare. Am mai consumat pe de alta parte tone de analize sterile. Actiunea trebuie combinata cu analiza lucida.

  Sa muncim gindind. Nu numai scepticismul academic ne poate paraliza ci si hei-rupurile in directii confuze, care pot produce pierderi si lehamite.

  Ioan Rosca  Eugen Cojocaru wrote:

  Cine mai doreste sa semneze protestul international la guvernele si forurile de conducere ale USA, CE, Rusia etc. impotriva intentiei rusilor de a ocupa de facto Basarabia?
  Eugen Cojocaru

  http://www.piatauniversitatii.com/ic...tm?_plain=true

  De : Ioan Rosca
  Date : Mercredi 21, Janvier 2004 10:45
  Objet : Re: [societatea_de_maine] Pozitia CMR fata de "proiectul de autonomie" al CNS: intrebari pentru domnul Cojocaru


  1. Federalizarea R. Moldova ar insemna exact acordarea legitimitatii regimului din Transnistria si preluarea puterii la Chisinau de catre grupurile de interese pro-Transnistrene/rusesti.

  Exact pentru a taia de la radacina alternativa federalizarii si a dominatiei rusesti, Moldova trebuie sa renunte la Transnistria (pe care si asa nu o va controla niciodata) , afirmindu-si in schimb drepturile istorice. Chiar daca acestea nu i-ar fi recunoscute acum, o astfel de pozitie ar pune o saminta sanatoasa pentru viitor. Cu Transnistria in burta statul Moldovean e otravit si rau plasat pentru o integrare cu Romania.

  Eu sustin ca batalia pentru Transnistria face jocuri antiromanesti.

  Regimul actual din Transnistria nu are de ce sa accepte ideea unei integrari in Ucraina, iar Ucraina nu are de ce sa accepte (retro)cedarea de teritorii catre Romania.
  Nu e nimic. Problema trebuie pusa insa corect, pentru a nu ne vinde tradator viitorul.

  Nu uitati de asemenea ca Transnistria este un cuib al traficului cu arme si ca legitimizarea sa inseamna o R. Moldova total pro-rusa, anti-romaneasca, anti-NATO, anti-UE, belicoasa si cu arme si oameni dispusi sa le foloseasca la granita de est a Romaniei, a NATO si a UE.

  Exact asta se poate evita numai renuntind la Transnistria si tragind granita ferma pe Nistru. Credeti ca o Moldova cu aceasta buba va reveni mai bine la Romania?


  Practic trebuie asigurat ca in R. Moldova se dezvolta democratia, ca regimul actual este schimbat si ca situatia din Transnistria se rezolva altfel decat prin Federalizare (cum pot niste traficanti de arme si teroristi si ne-democrati sa fie acceptati in Europa pe post de parteneri: ce valoare poate avea o asemenea semnatura?!). Desigur cu implicarea actorilor regionali, inclusiv a Romaniei.

  Dupa parerea mea situatia se poate rezolva prin promovarea democratiei pe tot teritoriul R. Moldova, inclusiv in Transnistria... Oricum presupun ca MAE are deja o viziune in privinta solutionarii situatiei.

  Consideratiile de mai sus sint eufemisme pentru a acoperi spalarea pe miini a Romaniei, renuntarea la a interveni real in sprijinul romanilor din Moldova. Daca nu se fac rapid doua referendumuri (in Romania si in Basarabia- fara Transnistria) astfel incit DEMOCRATIC poporul roman sa decida daca vrea sa continue rupt in doua tari sau sa se reuneasca, Moldova se va scufunda inapoi in sfera rusa. Iar Europa, orice ar spune oficial, va privi cu scirba la un popor atit de decazut incit nu-si mai munceste nici unificarea.

  2. Ideea reintregirii Moldovei Mari nu poate prinde in Romania, in ciuda unor infiltrati si a declaratiilor ametitoare ale domnului Voronin. Practic cum toata lumea stie ca Romania este obsedata de ideea pastrarii integritatii nationale pana si domnul Voronin (sau sfatuitorii sai) si-a dat seama ca poate baga spaima in unii romani. Este insa o cacialma.


  De peste 50 de ani este cladita aceasta doctrina a Moldovei Mari de catre rusi si infiltrata in cugetele moldovenilor. A nu se minimiza deci periculozitatea ei. Romania NU e "obsedata de ideea pastrarii integritatii nationale"- altfel nu ar asista uluitor de pasiva, de 13 ani, la indepartarea unei parti a teritoriului ei istoric, platita cu atita suferinta. Stiu ca ambele parti sint prizonierele unor guverne antinationale dar poporul roman nu poate fi absolvit de orice raspundere.

  3.) Nu trebuie sa ne inregimentam in nimic ci doar sa avem o politica externa coerenta, inteligenta si de durata in privinta R. Moldova.


  Sper sa se intimple ceva si sa nu fie nevoie de o politica "externa" de durata fata de Moldova ... Eu nu recunosc aceasta republica.

  Ioan Rosca

  http://www.piatauniversitatii.com/ic...tm?_plain=true

  De : Ioan Rosca
  Date : Vendredi 13, Février 2004 7:34
  Objet : Scrisoare deschisa catre Iurie Rosca

  Domnule Iurie Rosca,

  1. Sint un roman - moldovean cu radacini pe ambele maluri ale Prutului si va scriu ca unui moldovean - roman, frate

  2. Cunosc tragedia cumplita a romanilor din Moldova, modul in care au fost decimati, colonizati si alienati de URSS

  3. Cunosc drepturile istorice ale romanilor, resping toate efectele pactului Ribentrop-Molotov, nu admit ca vre-un tratat ar putea consimti dreptul navalitorilor de a profita de e urma unui genocid colonizator

  4. Observ anormalitatea despicarii Moldovei in doua si a exsitentei a doua state alaturate, cu majoritate romaneasca

  5. Am urmarit incordat toti acesti ani eforturile romanilor din Moldova,simtindu-ma solidar cu ele, manifestindu-ma public ca atare si incercind uneori sa le sprijin

  6. Sint convins de bunele intentii si de spiritul de jertfa a miscarii de la Chisinau, pe care o conduceti

  7. Sint constient de situatia imposibila in care v-au pus guvernele si formatiunile tradatoare de la Chisinau si Bucuresti

  8. Stiu ca exista probleme delicate si in rindul populatiei: alienate, pauperizate, indobitocite, intoxicate cu pseudo-valori si pseudo-istorie

  9. Sint consient de pericolul unor idei raspindite decenii de propaganda rusa-cum e aceea a Moldovei Mari

  10. Inteleg ca uneori o miscare face apel la sprijin extern, incercind sa profite de conjuncturi si aliante strategice

  11. Stiu ce tensiune enorma suportati, ca unul care s-a ciocnit cu represiunea neocomunista in anul 1990

  12. Stiu ce pachet de interese si criterii contradictorii trebuie sa rezolvati (prezenta comunitatilor etnice, dependente economice si energetice, intoxicari ideologice, atractivitatea slaba dinspre o Romanie prabusita sub mafia post-comunista etc)

  13. Inteleg ca romanii au platit deja un tribut de singe pentru Transnistria, am luptat pentru eliberarea unor patrioti ca Ilie Ilascu

  14. Admit (doar ca o speculatie) ca Europa, dorind o Moldova separata de Romania ca tampon spre Est, sau vazind-o ca o moneda de schimb (de rezerva) pentru tirgul (echilibrul) cu Rusia, sau preferind-o ca imbucatura mai mica pentru inghitirea in comunitatea europeana- ar fi sugerat liderilor de la Bucuresti si Chisinau sa descurajeze veleitatile de unire
  15. Admit faptul ca moldovenii de peste Prut au si motive legitime ca sa se teama de unire, printre care tendinta istorica a Bucurestiului de a se dezvolta excesiv in dauna unei emancipari a regiunilor, dar nu pot crede in sansele de dezvoltare a unei Moldove separate
  16. Stiu ca apelul meu va poate apare ca inoportun sau utopic

  Si cu toate aceastea, simtindu-ma resposabil si solidar cu fratii mei moldoveni, imi permit sa va semnalez punctul meu de vedere privind greseala strategica pe care cred ca o face miscarea dv. concentrindu-se pe lupta pentru Transnistria, in loc sa demareze procesul reunificarii.
  Eu cred ca:

  a - Pactul Ribentrop- Molotov, colonizarea Moldovei si impartirea teritoriala a lui Stalin au fost niste abuzuri criminale, fiind deci nule impreuna cu orice conventii care le-au consimtit ulterior; separarea Moldovei de Romania este deci anormala si ilegitima

  b - Sudul si nordul Moldovei, rupte de Stalin, trebuie macar cerute oficial Ucrainei care le detine fara nici un drept (nu i-au apartinut niciodata); in schimb, Transnistria nu apartine de drept Moldovei (Romaniei) si trebuie cedata Ucrainei;

  c - Incapatinarea asupra Transnistriei este o eroare (diversiune pentru mentinerea sub influenta Rusa) si e principalul obstacol in calea independentei Moldovei sau a unirii cu Romania

  d- Chiar admitind faptul implinit al existentei a doua state romanesti, populatiile lor au dreptul sa decida democratic (prin referendum) daca vor sau nu reunificarea. Ce conventie internationala ar incalca procedind astfel, care nu s-ar fi aplicat si in cazul reunificarii Germaniei?

  e - Moldovenii trebuie sa arate daca vor sa revina in Romania pentru alt motiv decit dreptul de lucru in Europa; romanii trebuie sa arate daca isi mai iubesc acest brat amputat, pentru care a curs atita singe, dincolo de orice interese si calcule meschine

  f – Referendumul trebuie pregatit printr-o analiza solida a implicatiilor si o adevarata informare a populatiilor din cele 2 tari; aceasta ar fi trebuit sa fie prioritatea intelectualilor si politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului

  g – Referendumul trebuie facut imediat, cit timp ambele tari mai au libertate de decizie; Romania o poate pierde spre Europa si Moldova spre Rusia, dupa care Prutul se poate adinci, ireparabil

  h - Conjunctura e mai buna acum decit in 1859 si 1918, cind romanii patrioti au servit cu hotarire si intelepciune interesul national, fara sa astepte cuminti ipotetice contexte mai favorabile
  I - Trebuie evitat ca fortele internationale chemate in sprijinul cauzei romanesti sa o confiste pentru cine stie ce scenarii si tirguri.De aceea nu sint bune tratativele obscure ci trebuie stirnita si pusa in valoare vointa populatiei.

  Imi pare rau daca semnalul meu va va supara (deranja). Dar intervin, in preajma aniversarii Unirii, pentru ca nu as dori sa ne
  ratacim (impotmolim) in ambiguitate. Mi-e frica ca veti fi impinsi (folositi) in batalii periculoase si confuze, si tradati de toate partile- cind se va ajunge la masa verde a noului echilibru…

  Ar fi pacat sa va jertfiti pe un front de diversiune.

  Cu prietenie, Ioan Rosca

  - fondator si fost presedinte al asociatiei "Dialog Piatra Neamt", al "Aliantei Civice Neamt", al "Aliantei opozitiei din Neamt" si al primei "Conventii Democratice- Neamt"
  - membru fondator al "Aliantei pentru proclamatia de la Timisoara" , al "Aliantei Civice" si al "Forumului Democratic Antitotalitar" din Romania
  - fost grevist al foamei in Piata Universitatii
  - exilat politic in Canada

  22 ianuarie 2004
  http://www.piatauniversitatii.com/ic...tm?_plain=true
  Last edited by Excalibur; 08-08-10 at 08:48 AM.
  Motto: ''...O miscare de emancipare politica a constiintelor ar ridica voalul care acopera escrocheria politica. Restul ar fi macar istorie (un zvicnet de umanitate in cautare de sens), luminoasa sau tragica, intrerupind o lamentabila prabusire spre vid.'' Ioan Rosca (Analiza spectrului socio-politic)
  Explicatie: Lucrarile constituie o analiza unica a complexitatii mecanismelor de falsificare a adevarului, manipulare, diversiune si uzurpare a statului de drept, de catre grupuri de interese ascunse sub diverse forme cameleonice : ''partide'', ''Justitie'', ''Institutii '' ''O.N.G-uri'', etc. Documentele au fost preluate de pe:Harta unei perplexitati, Piata Universitatii si Procesul Comunismului, cu acordul autorului, d-l Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar(contact AICI). Dezbatere: Video-1, Video-2, Video-3, Video-4

Similar Threads

 1. Constitutia si imprumuturile statului - opinie pentru domnul Cojocaru, de Ioan Rosca
  By Arthur in forum Noua Constitutie a Romaniei - Constitutia Cetatenilor
  Replies: 0
  Last Post: 18-01-13, 02:48 PM
 2. Proiect "Miscarea pentru Bunul Simt"
  By Remus Constantin Raclău in forum 01) Informare, semnale, anunturi publice, proiecte, propuneri, etc
  Replies: 2
  Last Post: 15-11-11, 11:31 PM
 3. Jurnal de front: Emil Boc fata-fata cu Legea Cojocaru
  By Constantin Cojocaru in forum Proiecte, comunicate, organizare, semnale, expuneri, sondaje
  Replies: 0
  Last Post: 20-02-11, 11:17 AM
 4. "Patriotismul securitatii"-"Securitatea-buna" si "Securitatea -rea"
  By Excalibur in forum Revolutia (Insurectia, Revolta, Rascoala) - Contrarevolutia
  Replies: 1
  Last Post: 05-08-10, 01:55 PM
 5. "Dosarul Cojocaru"- colectie de semnale
  By Demonstrator in forum Proiecte, comunicate, organizare, semnale, expuneri, sondaje
  Replies: 6
  Last Post: 09-05-10, 05:35 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •