n cei 17 ani de reformă postdecembristă, valoarea fraudelor financiare din Romnia nu a fost de 20-25 miliarde dolari, ci de peste 600 miliarde dolari, deci de 30 de ori mai mult. Nu s-a fraudat (furat) prin nşelăciune 1,5 miliarde dolari pe an, ci 1,5 miliarde dolari la fiecare două săptămni.

Pe lngă modalităţile clasice de fraudă financiară, cunoscute şi analiştilor americani - contrabandă, bancrută frauduloasă, evaziune fiscală, spălare de bani - n Romnia postdecembristă au fost inventate şi puse n aplicare metode "originale" de fraudare financiară, specifice "tranziţiei" romneşti de la economia comunistă la cea oligarhică. Mult mai eficiente dect cele clasice.

Primul loc ntre aceste tehnici de hoţie financiară revine, fără ndoială, inflaţiei, adică manipulării preţurilor cu ajutorul banilor, mai exact, a cantităţii de bani aruncaţi n circulaţie. Cu acest instrument au fost diminuate, drastic, salariile şi crescute, corespunzător, profiturile. Tot cu această tehnică de jaf financiar au fost devalorizate capitalurile, pentru a putea fi "cumpărate" pe nimic.

Preţurile sunt manipulate şi direct, prin monopolizarea resurselor - de energie şi alte bunuri - şi jefuirea consumatorilor prin practicarea de preţuri care nu au nici o legătură cu costurile, cu concurenţa şi competiţia.

Imediat după inflaţie, n topul tehnicilor de fraudare financiară n Romnia postdecembristă se clasează afacerile cu statul proprietar, transformat n instrument de jefuire, prin nşelăciune, a cetăţenilor.

Statul romn postdecembrist şi-a deposedat cetăţenii de capitaluri, s-a auto-mproprietărit cu aceste capitaluri, le-a devalorizat şi le-a scos, apoi, la vnzare, la preţuri de nimic. Acelaşi stat impune biruri asupra cetăţenilor şi, cu banii strnşi pe această cale, cumpără bunuri şi servicii de la "băieţii deştepţi", pe care i mbogăţeşte peste noapte.

Tot la acest capitol intră şi specula cu terenuri, cumpărate pe nimic de la stat şi revndute, apoi, la preţuri de sute de ori mai mari. O subcomponentă a acestei inginerii o constituie "schimbul" neechivalent de terenuri cu acelaşi stat.