Results 1 to 1 of 1

Thread: Din nou despre PENSII

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  Romānia
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post Din nou despre PENSII

  Din nou despre PENSII

  Revin la problema pensiilor. Īntre timp, proiectul de lege propus de PSD a fost adoptat, īn unanimitate, de camerele reunite ale Parlamentului Romāniei. Īncepānd cu 1 ianuarie 2008, punctul de pensie va fi majorat la 37,5 la sută din salariul brut pe economie, faţă de 31 la sută cāt este īn prezent. Valoric, aceasta īnseamnă 568 lei pentru un punct de pensie, faţă de 396 lei cāt este īn prezent. Deci, o creştere de 43 la sută.

  Revin la problema pensiilor deoarece votul din Parlament a declanşat o adevărată isterie īntr-o bună parte a massmedia romāneşti.

  Pentru Suzana Dobre şi Sorin Ioniţă, director executiv şi, respectiv, director de cercetare la Societatea Academică Romāna (SAR), propunerea PSD de majorare a pensiilor este „ o aberaţie cu consecinţe potenţial dezastruoase ", „ o demagogie feroce īn politica internă ".

  Pentru analistul economic Emil Stoica, decizia luată de parlamentari pentru creşterea pensiilor „este una populistă şi de iresponsabilitate bugetară".

  La domnul editorialist Bogdan Chireac, de la cotidianul Gāndul, problema pensiilor capătă dimensiuni apocaliptice.

  PSD şi PNL, ne spune domnul Chireac, " acţionează politic exact ca Ştefan cel Mare cānd se lupta cu turcii: ard holdele, otrăvesc fāntānile, pustiesc aşezările". Cam asta ar īnsemna noua lege pentru pensionari, care " nu se vor bucura de bani, fiindcă preţurile vor creşte imediat ".

  Noua lege " va reaprinde inflaţia, va provoca amenzi de la Bruxelles pentru depăşirea deficitului bugetar, va opri creşterea economică şi investiţiile străine". Un adevărat dezastru naţional.

  Desigur, rămāne ca timpul să valideze sau nu poziţii de genul celor mai sus menţionate.

  Personal, sunt convins că, de această dată, Parlamentul Romāniei a luat o hotărāre corectă. Care va avea consecinţe pozitive asupra economiei si societăţii romāneşti.

  Referitor la inflaţie, este greşită afirmaţia că majorarea pensiilor, sau a salariilor, determină, automat, creşterea preţurilor, apariţia inflaţiei. Preţul, ca şi PIB-ul, nu este format numai din salarii şi pensii. Mai cuprinde şi profiturile. Creşterea unei părţi, salarii şi pensii, se poate realiza prin micşorarea celeilalte părţi, profiturile. Fără modificarea īntregului.

  Ca să folosesc un concept mult īndrăgit de domnii "academicieni" Dobre şi Ioniţă, in perioada 1990-2000, s-a produs, īntr-adevăr, o imensă " aberaţie ": īn timp ce salariile s-au redus la jumătate, iar pensiile la o treime, profiturile s-au triplat, astfel īncāt raportul dintre salarii şi pensii, pe de o parte, şi profituri, pe de altă parte, s-a redus catastrofal.
  Nu modificarea acestui raport a generat inflaţia devastatoare din ultimul deceniu al secolului trecut. Invers, inflaţia a fost instrumentul cu ajutorul căruia s-au diminuat salariile şi pensiile, sporindu-se profiturile.
  Atāta timp cāt BNR-ul nu va mai arunca in circulaţie mai mulţi bani decāt are nevoie economia, creşterea salariilor si pensiilor nu va genera inflaţie, nici deficite bugetare, nici oprirea creşterii economice, nici oprirea „ invaziei " de investitori străini de bună credinţă. Dimpotrivă.
  Problema pensiilor romānilor nu este, īn primul rānd, una justiţiară, ci una de natură strict economică. Este greşit să raportăm valoarea pensiilor la valoarea salariilor.
  Valoarea pensiilor trebuie raportată la valoarea contribuţiilor pe care actualii pensionari le-au făcut la fondul public de pensii. Afirmaţia că actualii pensionari sunt " īntreţinuţi " de actualii salariaţi este una ticăloasă, menită să producă vrajbă īntre generaţia tānara şi aceea vārstnică, să genereze dezbinare socială şi naţională.
  Un calcul simplu ne arată că o persoană care a lucrat 40 de ani cu un salariu mediu de 250 de euro pe lună, a contribuit, el şi angajatorul, la fondul de pensii cu o valoare egală cu 30 la sută din salariul său, este īndreptăţită nu la o pensie egală cu o treime din salariul de 250 de euro, ci la o pensie cel puţin egală cu acest salariu. Chiar mai mare.

  Actualii pensionari ai Romāniei nu au nevoie de pensii-pomană din partea actualilor salariaţi. Lor trebuie sa li se restituie fondul de pensii de care au fost deposedaţi de statul romān postcomunist.
  Cerinţă care nu este nici „demagogie" nici „populism", „nici aberaţie". Este o condiţie sine qua non a unei vieţi economice, sociale şi naţionale sănătoase.


  Bursa, 02.07.2007
  Last edited by Sitting Bull; 23-05-10 at 09:48 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor īn economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Despre OMENIA romānească
  By Remus Constantin Raclău in forum Omenia si Bunul Simt in traditia populara romaneasca
  Replies: 0
  Last Post: 06-07-13, 09:28 AM
 2. Scutul si sabia sistemului criminal: Despre Securitate si despre claritatea morala
  By Surcouf in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 17-02-12, 12:06 PM
 3. Despre Distributivism
  By Ţeavă Gheorghe in forum 07) Miscarea DACIA - schimbarea paradigmei
  Replies: 0
  Last Post: 01-11-11, 03:27 PM
 4. Lamuriri despre dolari si aur
  By flavian in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 03-06-11, 11:34 AM
 5. Despre Alianța Civică Bucureșteană, despre nemernicia unor fruntași ai acesteia......
  By Lütjens in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 11-05-11, 04:37 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •