Results 1 to 1 of 1

Thread: Problema PENSIILOR la romani

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post Problema PENSIILOR la romani

  Problema PENSIILOR la romani

  Discuţii aprinse in Parlamentul României referitoare la pensii şi pensionari, mai exact la un proiect de lege care prevede o majorare substanţială a pensiilor, prin sporirea punctului de pensie la nivelul de 45 - 55 la sută din valoarea salariului mediu brut pe economie.

  Propunerea de sporire a punctului de pensie este susţinută de PSD. Argumentul principal adus de PSD în acest demers legislativ porneşte de la constatarea că raportul dintre pensii şi salarii s-a deteriorat.

  În timp ce, in 1989, raportul dintre pensia medie şi salariul mediu era de 46 la sută, în anul de graţie 2007, acest raport a ajuns la 36 la sută. Prin creşterea punctului de pensie propusă de PSD, raportul dintre pensie şi salariu ar fi restabilit la nivelul de 45 - 46la sută, atât cât era în 1989.

  Aceasta ar însemna, însă, o creştere medie a pensiilor actuale cu circa 30 la sută. Iată că ne-au trebuit două decenii de "reformă" pentru ca, în ceea ce priveşte raportul dintre pensii şi salarii, să ne întoarcem acolo de unde am plecat.
  Prins, ca de obicei in ofsaid, primul ministru Tăriceanu, declarându-se profund îngrijorat şi preocupat de soarta pensionarilor, ne reaminteşte că în timpul guvernării sale pensiile au cunoscut o creştere puternică, în termeni reali, cum îi place domniei sale să ne spună.

  În opinia sa, cel puţin, pentru moment, adoptarea propunerii făcută de PSD ar fi neavenită, deoarece economia nu ar avea resursele financiare necesare pentru o astfel de creştere a pensiilor.

  Este adevărat că actualul guvern a sporit nivelul pensiilor, în termeni reali. Numai că această creştere se aplică la o bază minusculă.

  Când copilului îi apare al doilea dinte, creşterea numărului de dinţi este de 200 la sută, dar când îi apare al douăzeci si patrulea dinte, creşterea este de numai 4 la sută.

  Analiştii economici din tabăra guvernamentală ne atrag atenţia asupra faptului că, în prezent, raportul dintre numărul salariaţilor si cel al pensionarilor, este de 1 la 1. La un astfel de raport, aducerea pensiei medii la nivelul de 45 - 46 la sută din salariul mediu ar însemna creşterea contribuţiei de asigurări sociale tot la nivelul de 45-46 la sută din salariu, faţă de 29 la sută cât este în prezent.

  Ceea ce, evident, ar genera inflaţie şi dezechilibre macroeconomice.

  Raţionamentul de mai sus este numai în aparenţă corect.

  Realitatea este alta, mai complexă.

  Între 1989 şi 2007, s-a deteriorat nu numai raportul dintre pensii şi salarii, ci şi raportul dintre valoarea pensiilor şi salariilor, pe de o parte, şi valoarea profiturilor pe de altă parte.

  În 1989, ponderea salariilor şi profiturilor în PIB era de 44 la sută. în 2007, această pondere a ajuns la sub 20 la sută. A crescut, în mod corespunzător, ponderea profiturilor. Creşterea cu 30 la sută a actualului nivel al pensiilor nu ar avea nici o influenţă asupra preţurilor, asupra inflaţiei.

  Evident, cu condiţia ca BNR să-şi facă datoria, adică să nu arunce in circulaţie bani mai mulţi decât are nevoie economia. Creşterea nivelului pensiilor ar avea ca efect creşterea cererii de produse şi servicii necesare îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale pensionarilor şi reducerea cererii de vile si iahturi destinate consumului parazitar al ciocoimii postcomuniste.

  Ştiu că nu este uşor, dar va trebui să renunţăm la ideea că nivelul pensiilor actualilor pensionari este determinat de numărul actual de salariaţi, de nivelul salariilor acestora şi de cuantumul contribuţiilor lor la fondul public de pensii. Este o idee falsă, mistificatoare, menită să ascundă marea crimă numită "reformă " şi "privatizare".
  Nivelul pensiilor actualilor pensionari trebuie determinat prin luarea în considerare a contribuţiei făcute de ei la fondul public de pensii de-a lungul celor 30 - 40 de ani de muncă.

  În 1990, înainte de adoptarea legii 15/1990, statul român trebuia sa calculeze valoarea fondului naţional public de pensii acumulat prin contribuţia la acest fond a celor 8 milioane de salariaţi existenţi la acel moment.
  Fondul public naţional de pensii trebuia sa devină acţionar la societăţile comerciale înfiinţate din fostele întreprinderi de stat. Cele 8 milioane de salariaţi existenţi în 1990 şi-ar fi primit, astfel, pensiile din propriile lor contribuţii, nu din contribuţiile celor care lucrează în prezent.
  Dacă luăm în considerare dinamica valorii capitalului celor 5 SIF-uri, de la înfiinţarea lor până în prezent, atunci ajungem la concluzia că pensia medie plătită din fondul naţional public de pensii nu ar fi fost astăzi, în 2007, de 110,6 euro, ci de cel puţin 250 euro.
  Corespunzător, şi nivelul salariilor ar fi fost de peste 500 euro, şi nu de 311 euro, cât este astăzi.

  Am fi ajuns aici şi cu pensiile, şi cu salariile, şi cu întreaga economie dacă nu am fi creat numai 5 SIF-uri, ci 5000 de SIF-uri. Dacă am fi trecut în proprietatea privată a cetăţenilor României nu 3 la sută, ci 100 la sută din capitalul acumulat de români până în 1989.

  Adevărata problemă a pensiilor la români nu este cât la sută din salariu este pensia, ci cât la sută din capitalul acumulat din veniturile realizate de actualii pensionari le revine acestora sub formă de pensii si dividende. Capital care le-a fost furat de propriul lor stat.
  Iată în ce perspectivă trebuie abordată problema pensiilor la români.


  Bursa, 25.06.2007
  Last edited by Sitting Bull; 23-05-10 at 09:54 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Problema sărăciei
  By Remus Constantin Raclău in forum 05) Proiect Universul Bunului Simt
  Replies: 0
  Last Post: 16-07-12, 01:05 AM
 2. Plata pensiilor. Cum ne furăm singuri căciula
  By Lucky Luke in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 27-12-11, 03:53 PM
 3. Decizia de grup : problema agrearii preferintelor - Filosofie politică (5)
  By Tatanka Iyotake in forum Razboiul sensurilor: teze, idei, - conceptele fundamentale!
  Replies: 8
  Last Post: 12-03-11, 06:06 PM
 4. Cum punem problema. Identitate, ideologie si comportament politic schizoid
  By SR-71 Blackbird in forum Partidele politice, institutii fundamentale ale statului!!!
  Replies: 0
  Last Post: 25-02-11, 08:40 AM
 5. Serbia de Rasarit. O mare de Români. Români Uitaţi
  By Lexington in forum Românii din Banatul Sîrbesc (Serbia-Voivodina)
  Replies: 0
  Last Post: 31-03-10, 01:49 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •