Results 1 to 1 of 1

Thread: Crestere economica maligna

 1. #1

  Post Crestere economica maligna

  Crestere economica maligna

  Īn data de 19 octombrie a.c., domnul Varujan Vosganian, Preşedintele Comisiei buget-finanţe-bănci din Senatul Romāniei ne-a adus la cunoştinţă că "potrivit rezultatelor financiare de care dispunem, creşterea economică din acest an ar putea trece de 8%, ceea ce ar īnsemna un nivel record al acestui indicator de la Revoluţie īncoace".

  Īnainte de toate, se impune precizarea că "potrivit" datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, īn anul 2004, creşterea economică a fost de 8,3%. De aici rezultă că, pentru a īnregistra un nivel record "de la Revoluţie īncoace", creşterea anului 2006 ar trebui să treacă nu de 8%, ci de 8,3%.

  Problema de fond pe care o ridică declaraţia domnului senator Vosganian este aceea că, deşi īn ultimii 6 ani PIB-ul nostru a crescut continuu, această creştere nu s-a reflectat, īn mod corespunzător, īn creşterea veniturilor majorităţii cetăţenilor ţării. Dimpotrivă, creşterea noastră economică se realizează prin punerea īn pericol a veniturilor populaţiei.

  Este o creştere malignă, bolnăvicioasă, care pune īn primejdie sănătatea sistemului productiv al ţării. Nu este o creştere bazată pe o "nutriţie" naturală, ci una bazată pe "droguri". Nu este o creştere bazată pe investiţii, pe sporirea cantitativă şi calitativă a capitalului real şi a forţei de muncă, ci una bazată pe sporirea consumului alimentat nu cu venituri interne, ci cu īmprumuturi externe.

  Chiar şi cu o creştere de 8%, PIB-ul realizat de Romānia īn acest an este aproape egal cu cel realizat de aceeaşi ţară īn anul 1989.

  Diferenţa este aceea că, īn anul 1989, datoria noastră externă era egală cu zero, īn timp ce, īn anul 2006, ea depăşeşte 29 de miliarde de euro, ceea ce īnseamnă aproape o treime din PIB. Ritmul de creştere al datoriei externe este mult mai accelerat decāt cel al PIB-ului.

  Īn acest an, deficitul de cont curent va creşte nu cu 8%, ci cu peste 40%, īn timp ce datoria externă va creşte cu aproape 20% faţă de anul 2005. Plăţile efectuate de statul romān şi de cetăţenii romāni īn contul datoriei externe - rambursări de credite plus dobānzi - sunt aproape egale cu sporul de PIB obţinut de la un an la altul. Producem mai mult, dar rămānem la fel de săraci.

  Răul este mult mai profund. Plusurile de PIB din ultimii ani reprezintă ultimele picături stoarse din capitalul acumulat de romāni pānă īn anul 1989. Īncepānd cu anul 1990, pānă īn anul 1999, PIB-ul Romāniei a scăzut, ajungānd, īn 1999, la sub 70% faţă de cel realizat īn anul 1989.

  Această scădere dramatică a valorii producţiei naţionale, nemaiīntālnită īn condiţii de pace, īşi are cauza īn "reformă", īn īmpingerea unităţilor economice īn stare de faliment, de "găuri negre", astfel īncāt să poată fi "privatizate", adică vāndute la preţuri de sute de ori sub valoarea lor reală.
  După "privatizare", fostele societăţi comerciale de stat - cele care n-au fost demolate şi valorificate ca materiale de construcţii - au "īnviat", īncepānd să realizeze profituri, fără ca īn ele să se investească mai mult decāt fondul de amortizare. Pur şi simplu, au īnceput să fie utilizate la capacitate. La capacitatea pentru care fuseseră create īnainte de 1990.
  Īn īntreaga perioadă 1990-2005, investiţiile cu adevărat "directe" efectuate īn Romānia nu au reprezentat, īn nici un an, mai mult de 15% din valoarea PIB-ului. Cu astfel de investiţii, n-am realizat decāt "reproducţia simplă" a capitalului, adică menţinerea valorii acestuia, prin mecanismul amortizării. Dovada o reprezintă faptul că valoarea PIB-ului īn anul 2005 a egalat-o pe aceea din anul 1989.

  Ceea ce īnseamnă că şi valoarea capitalului īn anul 2005 era egală cu aceea din anul 1989. Sunt numeroase īntreprinderi īn care, după "privatizare", nu s-a mai investit nimic. Īn curānd, după ce vor fi complet stoarse, complet uzate fizic şi moral, ele vor fi īnchise şi vāndute ca fier vechi.

  Pentru a spera că, cel puţin, actuala generaţie de tineri romāni va avea şansa să cunoască un nivel de trai apropiat de cel al fraţilor lor europeni, avem nevoie de un ritm de creştere de 8-10% pe an. Plus alte două condiţii.

  Prima o reprezintă stoparea imediată a creşterii datoriei externe. Şi publice şi private.
  A doua condiţie o reprezintă dublarea ratei de economisire şi de investiţii, astfel īncāt aceasta să ajungă īn apropiere de 30%.

  Procent practicat de toate ţările care şi-au propus - şi au reuşit - să reducă decalajele faţă de cele dezvoltate din punct de vedere economic.

  Din nefericire, ne va fi foarte greu să realizăm această condiţie īn situaţia īn care profiturile reprezintă 80% din PIB, iar 80% din acestea intra īn buzunarele străinilor. Cum putem să economisim şi să investim o treime din PIB-ul pe care īl producem, dacă celelalte două treimi nu ne mai aparţin? Voi īncerca să răspund la această īntrebare īntr-un articol viitor.

  Dr. Constantin COJOCARU
  Website : http://www.variantacojocaru.ro
  Index lucrari : http://www.universulromanesc.com/showthread.php?t=236
  Proiectul pentru Romānia : http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=223

  Bursa, 30.10.2006
  Last edited by Sitting Bull; 23-05-10 at 08:57 AM.

Similar Threads

 1. La sfat cu romanii-Strategia de reconstructie Morala si Economica
  By Adrian Pop in forum 10) Sfatul Bătrānilor
  Replies: 4
  Last Post: 18-08-13, 11:58 PM
 2. Societatea are nevoie de temelie economica sanatoasa, dar si de temelie morala!
  By Excalibur in forum Inginerii politico-economice: Oligarhia, Tranzitia, Privatizarea !!!
  Replies: 0
  Last Post: 04-12-12, 11:00 AM
 3. Un secol de istorie economica: 1913-2013
  By flavian in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 03-06-11, 10:57 AM
 4. O politica economica fondata pe promptitudine, coerenta si consecventa(-I-)
  By Constantin Cojocaru in forum Resurse - Integrarea Europeana - Fond si Fonduri
  Replies: 1
  Last Post: 16-05-10, 12:02 AM
 5. Crestere Economica Generatoare de Saracie
  By Constantin Cojocaru in forum File din istoria unei lupte neterminate - Desconspirarea ''REFORMEI''
  Replies: 3
  Last Post: 14-05-10, 11:49 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •