Results 1 to 1 of 1

Thread: Despagubiri fara discriminari

 1. #1

  Post Despagubiri fara discriminari

  Despagubiri fara discriminari

  Mass-media romāneşti s-au īntrecut īn a aduce la cunoştinţa clienţilor lor vestea că moştenitorii a doi dintre marii capitalişti ai Romāniei antebelice au fost despăgubiţi de statul romān postdecembrist pentru capitalurile de care cei īn cauză fuseseră deposedaţi de statul romān condus de comunişti.

  Este vorba de Nicolae Malaxa şi Max Auschnit, proprietari, printre altele, ai cunoscutelor īntreprinderi bucureştene "23 August", rebotezată "FAUR S.A." şi "Republica", precum şi Combinatul Siderurgic Reşiţa. Am aflat, astfel, că moştenitorii lui Malaxa au primit despăgubiri īn valoare de 308,6 milioane de euro, iar cei ai lui Auschnit de 10,5 milioane de euro. Deocamdată, deoarece cererile de despăgubire sunt mult mai mari.

  Despăgubirile s-au acordat īn conformitate cu prevederile Legii nr. 247/2005. Prin această lege a fost creat "Fondul Proprietatea", o societate de investiţii, al cărei capital este constituit din acţiuni la societăţile comerciale create prin legea 15/1990 - din fostele īntreprinderi socialiste de stat.

  Cei ale căror capitaluri, sau alte bunuri, au fost naţionalizate de statul comunist şi, din diverse motive, nu mai pot primi acele bunuri īn natură, primesc "titluri de despăgubire", care urmează a fi schimbate pe "acţiuni" emise de Fond.

  Sincer, mă aşteptam ca evenimentul la care mă refer să genereze o avalanşă de intervenţii din partea politicienilor, analiştilor şi comentatorilor noştri. Din păcate, īn afară de ştiri şi cāteva interviuri, n-am putut remarca decāt două luări de poziţie mai de substanţă. Este vorba de articolul "AVAS, la puşcărie!" publicat de ziarul Bursa, īn ediţia sa din 6 octombrie a.c. şi de editorialul "Paradoxurile retrocedării" semnat de Ion Cristoiu īn ediţia din 4 octombrie a.c. a cotidianului "Jurnalul Naţional".

  Specialiştii de la "Bursa" constată, şocaţi, că īn anii 2003 şi 2004, statul romān, prin AVAS, a "privatizat", adică a vāndut cele trei mari uzine contra sumei de ... 2,3 milioane de euro. Acum, īn anul 2006, tot statul romān, tot prin AVAS, acordă despăgubiri moştenitorilor lui Malaxa şi Auschnit, tot pentru cele trei uzine, īn valoare de 319 milioane de euro.

  Negăsind nici o altă explicaţie logică pentru uriaşa diferenţă dintre cele două sume, cei doi semnatari ai articolului din „Bursa" ajung la concluzia că nu rămāne īn picioare decāt ... şpaga, motiv pentru care cer aplicarea sentinţei din titlul articolului lor: AVAS, la puşcărie!

  Sentinţă cu care nu pot fi decāt de acord. Cu două precizări, sau adăugiri.

  Īn primul rānd, trebuie subliniat faptul că suma de 319 milioane de euro pretinsă de moştenitorii foştilor proprietari se referă la valoarea pe care cele trei uzine o aveau īn anul 1948, la data raptului comunist, cānd capitalul īn cauză a fost trecut, samavolnic, din proprietatea privată a familiilor Malaxa şi Auschnit īn "proprietatea comună" a cetăţenilor Romāniei. Pe hārtie.

  Īn realitate, drepturile de proprietate n-au fost exercitate de cetăţenii Romāniei, ci de clica de nomenclaturişti comunişti instalată la conducerea statului romān de tancurile sovietice.

  Īn anul 1990, la data raptului postdecembrist, cānd capitalul celor trei uzine a fost trecut din proprietatea comună a cetăţenilor Romāniei, īn proprietatea privată a statului romān, valoarea acestui capital era de peste un miliard de euro. Diferenţa provine din veniturile create de cele şase milioane de familii de romāni īn perioada 1948-1989, investite īn cele trei uzine.

  Paguba nu este de numai 316,8 milioane de euro, ci mult mai mare. La nivelul īntregii economii naţionale, paguba, adică raportul īntre valoarea capitalului naţional "privatizat" prin legea 15/1990 şi preţul la care acest capital a fost vāndut este uriaşă. Am dat peste 400 de miliarde de euro şi am luat 14 miliarde. Datele se găsesc īn Anuarele Statistice ale Romāniei şi īn rapoartele ARIS.

  Īn al doilea rānd, vom trăi şi vom vedea ... că AVAS-ul, cu sau fără şpagă, a acţionat conform legii. Şi atunci cānd a evaluat despăgubirile, şi atunci cānd a stabilit valoarea "de piaţă" a celor trei uzine la suma de 2,3 milioane de euro. Cu ajutorul legilor, al inflaţiei şi al administratorilor iresponsabili, cele trei uzine au fost "aduse" īn situaţia de a nu mai produce, de a nu mai avea "valoare de piaţă".

  Adevăraţii mari vinovaţi trebuie căutaţi īn altă parte. Funcţionarii de la AVAS au acţionat ca simpli ciocli. Criminalii au grade mult mai īnalte. Locurile lor de muncă trebuie căutate prin marile "palate" ale statului nostru postdecembrist: Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Palatul BNR.
  Citānd rapoarte confidenţiale ale Ambasadei Regatului Unit la Bucureşti, din perioada interbelică, domnul Cristoiu ne reaminteşte că Nicolae Malaxa şi-a clădit imensa avere prin "afaceri" nu tocmai curate făcute cu statul romān, prin corupţie. La aflarea veştii despre despăgubirile primite de moştenitorii lui Malaxa, Ion Cristoiu se īntreabă dacă mai are vreun rost să ne gāndim la o eventuală confiscare a averilor acumulate "īn stilul lui Malaxa" de către "rechinii postdecembrişti". Cāndva, moştenitorii lor vor pretinde despăgubiri. Vor avea un precedent.

  Aş vrea să-l asigur pe domnul Cristoiu, şi pe alţii ca el, că există o soluţie care elimină o astfel de perspectivă. Nu este neapărat necesar ca "rechinii" postdecembrişti să fie arestaţi şi să li se confişte averile obţinute prin "privatizare".

  Există o soluţie mai "aristocratică".

  Ea constă īn redistribuire, prin sistemul de impozitare. Sistem care rămāne sub autoritatea statului romān şi după integrarea īn UE.

  Printr-un impozit progresiv pe avere, "rechinii" pot fi puşi să muncească, iar o parte din veniturile realizate de ei cu capitalul "privatizat" poate fi folosită pentru despăgubirea milioanelor de familii de romāni deposedate prin "privatizare".

  Despăgubirea moştenitorilor lui Malaxa şi Auschnit este corectă şi necesară. La fel de corectă şi necesară este, īnsă, şi despăgubirea moştenitorilor milioanelor de Ion şi Gheorghe, care au muncit o jumătate de secol pentru a acumula avuţia "privatizată" de "rechinii" postdecembrişti. Despăgubiri da, dar fără discriminări.


  Dr. Constantin COJOCARU
  Website : http://www.variantacojocaru.ro
  Index lucrari : http://www.universulromanesc.com/showthread.php?t=236
  Proiectul pentru Romānia : http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=223

  Bursa, 16.10.2006
  Last edited by Sitting Bull; 23-05-10 at 08:58 AM.

Similar Threads

 1. Sange pe Nistru si diversiunea internationala - cauzele ofensivei fara precedent!
  By Cristian Negrea in forum Psihologie sociala - Manipulare, dezinformare, propaganda!
  Replies: 0
  Last Post: 17-04-12, 12:12 PM
 2. Alternative monetare - o lume fara moneda (13)
  By flavian in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 05-06-11, 05:18 PM
 3. Teama fara rost si experientele utile
  By flavian in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 04-06-11, 11:09 AM
 4. Alternative monetare - o lume fara moneda
  By Arthur in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 22-05-11, 04:47 PM
 5. Fisurarea flancului sudic al Rusiei p-II- Razboiul fara sfarsit al Caucazului
  By Railgun in forum Geopolitică-Geostrategie-Zone de interes si influentă
  Replies: 0
  Last Post: 01-11-10, 09:08 AM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •