Results 1 to 1 of 1

Thread: Costul UNIRII

 1. #1

  Post Costul UNIRII

  Costul UNIRII

  Un profesor de contabilitate de la Universitatea din Chicago mi-a spus, într-o zi: "Mulţi oameni cred că rezultatele muncii unui contabil se bazează 100% pe cifre. Greşesc. Rezultatele muncii unui adevărat contabil se bazează 5% pe cifre şi 95% pe ideile sale."

  Au trecut ani buni ca să înţeleg cât de mare dreptate avea profesorul american. Mi-am amintit de el, recent, citind dezbaterea iniţiată de ziarul "Cotidianul" - deschisă cu studiul intitulat "Câţi bani ne-ar costa unirea cu Basarabia?".

  Rezultatul cifric final al studiului este acela că unirea cu Basarabia, în primii 5 ani de la "fuzionare", ne-ar costa, nici mai mult, nici mai puţin decât 35,47 miliarde de euro, adică jumătate din PIB-ul pe care l-a creat România în anul 2005. O cifră care sperie.

  Deşi calculele prin care s-a ajuns la acest rezultat par a fi aritmetic exacte, rezultatul lor este total eronat, în ciuda faptului că şi "cifrele" introduse în calcul par a fi exacte. Eroarea îşi are originea în ideile greşite care stau la baza întregii construcţii.

  Să mă explic. Cele 35,47 miliarde de euro se compun din:
  -836 milioane de euro - cheltuieli de suveranitate;
  -30,0 miliarde de euro - cheltuieli de convergenţă economică;
  -4,634 miliarde de euro - cheltuieli de compatibilizare.

  Să luăm fiecare capitol în parte. Cheltuielile de "suveranitate", în sumă de 836 milioane de euro, s-ar compune din:
  -532 milioane de euro - actuala datorie externă a Republicii Moldova;
  -298 milioane de euro - securizarea frontierelor;
  -6 milioane de euro - înlocuirea leului moldovenesc cu cel românesc.

  Dacă ţinem seama că datoria externă a României este de 29 de miliarde de euro, rezultă că adăugarea celor 532 de milioane de euro ale Basarabiei ar determina nu o creştere, ci o reducere a datoriei externe pe cap de român.

  Acum, românii au o datorie de 1343 euro/ cap de locuitor (29.000:21,6). După unire, ei ar avea 1143 euro/ cap de locuitor (29.000+532):(21,6+4,22).

  Numai în luna august, 2006, în România, BNR a sporit masa monetară cu 2,9%, ceea ce, în valoare absolută, înseamnă 238 milioane de euro. Or, asta înseamnă inflaţie. N-ar fi decât spre binele nostru, al tuturor, dacă din aceşti bani, echivalentul a 6 milioane de euro ar fi folosiţi pentru înlocuirea leului moldovenesc cu cel românesc.

  În ceea ce piveşte cheltuielile de securizare a frontierelor, în sumă de 298 milioane de euro, este uşor de observat că lungimea graniţei de est a României după unire ar fi cam tot cât este şi acum. Oricum, rămân destui bani disponibili de la reducerea masei monetare, adică a principalei surse a inflaţiei.

  Iată, deci, că, la capitolul cheltuieli de suveranitate, "nota de plată" se reduce la zero.
  Capitolul următor, cheltuieli de convergenţă economică, de 30 de miliarde de euro, s-ar compune din:
  -investiţii directe - 12 miliarde de euro ;
  -cheltuieli bugetare - 18 miliarde de euro.

  Cum ajung "cotidienii" noştri la aceste cifre? Foarte simplu. Îl iau ca "punct de spijin" pe domnul profesor Daniel Dăianu care le-a spus că în economia modernă, în medie, trei unităţi de capital produc, anual, o unitate de PIB.

  Pentru ca PIB-ul pe cap de locuitor al Republicii Moldova să ajungă la cel al României, ar trebui ca valoarea PIB-ului total al Basarabiei să crească cu 4 milarde de euro, deci şi valoarea capitalului utilizat pe teritoriul basarabean ar trebui să crească cu 12 miliarde de euro.

  Aici, analiştii noştri fac o gravă eroare de concepţie. Investiţiile nu sunt costuri, tot aşa cum vara nu-i ca iarna. Noţiunea de cost defineşte renunţarea la o sumă de bani în schimbul unui bun, sau serviciu. Pentru a putea vorbi de costuri, ar trebui ca cineva - statul român, cetăţenii României - să renunţe la cele 12 miliarde de euro, adică să le plătească cuiva - românilor din Basarabia, Ucrainei, Rusiei, ONU, etc. - în schimbul unirii Basarabiei cu România.

  Or, nu despre asta este vorba. Cele 12 miliarde de euro reprezintă capital bănesc privat - care ar putea să provină de la statul român, de la cetăţenii României, ai Europei, ai lumii - care trebuie "investit", adică transformat în capital real - uzine, fabrici, etc. - cu care să fie produse cele 4 miliarde de PIB.

  Cele 12 miliarde de euro capital real rămân tot în proprietatea celui care a avut capitalul bănesc de 12 miliarde. Acest proprietar nu suportă nici un "cost", nu renunţă la nimic. Îşi schimbă numai forma de existenţă a capitalului aflat în proprietatea sa.

  Tăiem, deci, de pe "nota de plată" a unirii şi aceste 12 miliarde de euro.
  Următorul subcapitol este intitulat "cheltuieli de convergenţă bugetară" şi se ridică la suma de 18 miliarde de euro. S-a ajuns aici pornindu-se de la nivelul actual al cheltuielilor bugetare pe cap de locuitor în România şi Republica Moldova.

  În dreapta Prutului, aceste cheltuieli sunt egale cu suma de 972 de euro, iar în partea stângă ele sunt de 118 euro.

  Aici, "cotidienii " introduc o "şopârlă". Pentru acoperirea diferenţei dintre 972 şi 118, deci pentru a aduce nivelul cheltuielilor bugetare ale basarabenilor la nivelul celor din România, ar trebui ca statul român, sau cetăţenii acestui stat, să scoată din pungă 3,58 miliarde de euro anual, sau 18 miliarde de euro în cei cinci ani, cât ar dura "procesul de unificare".
  Se pare că atunci când au făcut calculul pentru acest subcapitol, analiştii noştri au fost loviţi de o puternică amnezie.

  Păi, dacă domnul Dăianu are dreptate - şi eu spun că are - atunci când afirmă că trei unităţi de capital produc, anual, o unitate de PIB, atunci rezultă că cele 12 miliarde de euro de la subcapitolul precedent produc, anual, suplimentar, un PIB de 4 miliarde de euro, deci 20 de miliarde, în cei 5 ani ai "procesului de unificare".

  Suficient, după ce scădem profitul, pentru egalizarea veniturilor şi cheltuielilor bugetare ale Basarabiei şi României.
  Tăiem şi aceste 18 miliarde de euro.
  Mai rămâne capitolul al treilea, intitulat cheltuieli de compatibilizare, în valoare totală de 4,634 miliarde de euro, în care sunt incluse:
  - 2,58 miliarde de euro, necesare pentru schimbarea ecartamentului de cale ferată din Basarabia;
  -2,0 miliarde de euro pentru construcţia unei centrale electrice şi 54 de milioane de euro pentru aducerea gradului de dotare cu calculatoare a românilor din Basarabia la nivelul celor din România.

  Se observă, cu uşurinţă, că toate aceste cheltuieli de compatibilizare nu sunt costuri, ci investiţii, ca şi cele de la capitalul anterior.

  Concluzia este clară: unirea Basarabiei cu România nu "costă" nimic.

  În locul "costului", care nu există, pe "nota de plată" a unirii trebuie înscris, cu litere de aur, sentimentul de imensă bucurie pe care acest eveniment l-ar putea provoca în sufletele milioanelor de români din dreapta şi din stânga Prutului, ca şi avantajele care ar rezulta din existenţa unui stat român puternic la graniţa de est a Uniunii Europene.
  Dr. Constantin COJOCARU
  Website : http://www.variantacojocaru.ro
  Index lucrari : http://www.universulromanesc.com/showthread.php?t=236
  Proiectul pentru România : http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=223

  Bursa, 09.10.2006
  Last edited by Sitting Bull; 23-05-10 at 08:58 AM.

Similar Threads

 1. Costul indatorarii publice si al deficitului bugetar
  By D. Moscovici in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 15-03-12, 07:35 PM
 2. Costul monopolului statului asupra emisiunii de bani
  By D. Moscovici in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 15-03-12, 07:32 PM
 3. Costul controlul statului asupra sectoarelor publice. Cazul sistemului judecătoresc
  By D. Moscovici in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 15-03-12, 07:31 PM
 4. Costul monopolului statului asupra sectoarelor publice. Cazul sistemului legislativ
  By D. Moscovici in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 15-03-12, 07:11 PM
 5. Cheia Unirii - o au doar basarabenii
  By worldcongress in forum 04) Congresul Mondial Român – World Romanian Congress
  Replies: 0
  Last Post: 02-02-12, 02:23 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •