Results 1 to 1 of 1

Thread: Munca si Capital

 1. #1

  Post Munca si Capital

  Munca si Capital

  Realităţile reprezentate de cei doi termeni din titlul acestui articol constituie pilonii fundamentali ai economiei moderne. Studiind atitudinea faţă de aceşti termeni a "formatorilor" de opinii şi politici economice, vom putea să înţelegem mai bine atât drumul parcurs de economia românească în ultimii 17 ani, cât şi adevăratele probleme cu care urmează să se confrunte această economie în procesul integrării ei în economia europeană.

  Unul dintre "formatorii" de opinie, domnul Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, scria, recent, că "munca în sine nu are valoare".
  Ca să ne arate că ne-a pus în faţa adevărului absolut, domnul Vasilescu ne invită să răspundem la întrebarea: "Cui i-ar folosi câţiva munţi de produse, rod al unei munci îndârjite, dacă aceste produse nu-şi găsesc, pe piaţă, nevoi certe şi preţuri bune?".

  Sigur, pentru cei cărora le plac mai mult cuvintele decât realităţile, întrebarea domnului consilier are un singur răspuns: nimănui.

  În realitate, oamenii nu muncesc de dragul muncii, nu produc de dragul producţiei. Prin muncă, oamenii realizează produse de care au nevoie, pe care doresc să le consume, direct, sau pe care doresc să le vândă, pentru a încasa bani cu care să cumpere produse pe care să le consume, ş.a.m.d. Pe piaţă, prin mecanismul legii cererii şi ofertei, produsele realizate cu aceeaşi cantitate de muncă pot avea preţuri diferite şi, deci, valori diferite.

  Asta nu înseamnă că munca nu are valoare, ci numai că aceeaşi cantitate de muncă poate avea valori diferite. Atât.

  La fel stau lucrurile şi cu capitalurile. Cui i-ar folosi câteva camioane pline cu dolari, parcate în curtea Băncii Naţionale a României? Ar produce acei bani vreo valoare, zăcând în camioane sigilate? Evident, nu ar produce nici o valoare. La fel cum nu ar produce nici o valoare Combinatul Siderurgic de la Galaţi, atâta timp cât porţile lui ar fi sigilate şi utilajele şi echipamentele n-ar fi puse în mişcare de către muncitori.

  Mai mult chiar. Munca poate, singură, fără prezenţa capitalului, să producă valoare. Exemplu: un individ culege fructe din pădure pe care le vinde le piaţă, încasând o sumă de bani, o valoare. Capitalul singur, fără prezenţa muncii, nu poate produce nici un "gram" de valoare. În plus, nu există capital real -construcţii, echipamente, utilaje, etc. - la realizarea căruia să nu fi participat munca.

  În ştiinţa economică, dilema oului şi a găinii a fost demult şi definitiv rezolvată în favoarea găinii, a muncii.
  În ştiinţa economică, nu însă şi în politica economică românească postdecembristă. Aici, munca a fost devalorizată, dispreţuită şi batjocorită, în asemenea hal, încât cea mai mare parte a forţei de muncă a fost trimisă la pensie sau aruncată peste graniţe.

  În schimb, a fost ridicat în slăvi, fiind prezentat ca înger salvator al naţiunii, capitalul bănesc, dar numai cel de altă naţionalitate decât cea românească. "Infuzia" de capital bănesc străin a devenit obsesia politicii economice româneşti.

  Formatorii de opinie în domeniu au stabilit, mai întâi, că tot capitalul real românesc acumulat până în 1989 - construcţii, uzine, fabrici, utilaje, echipamente, etc. - reprezintă "mormane de fiare vechi", care nu pot fi "revitalizate" decât printr-o masivă "infuzie" de capital bănesc străin.

  La început, românilor li s-a spus că, prin această "infuzie", fabricile vor fi modernizate şi retehnologizate, adică va creşte valoarea capitalului real utilizat în România. Până la urmă, infimele sume băneşti încasate de statul român prin înstrăinarea capitalului real au fost cheltuite pentru plata salariilor şi dobânzilor.

  "Infuzia" de capital bănesc străin s-a metamorfozat în fond de consum, evaporându-se complet. După ce au fost vândute pe nimic, cele mai multe "mormane de fiare vechi" au devenit foarte profitabile pentru noii lor proprietari. Altele, în loc să fie modernizate şi retehnologizate, au fost demolate şi vândute ca fier vechi şi materiale de construcţie.

  Devalorizarea şi dispreţuirea muncii s-a răzbunat în pierderea capitalului, prin distrugere şi înstrăinare. Sinteza celor două procese: aruncarea naţiunii române în prăpastia sărăciei.

  O naţiune care se pregăteşte să intre în hora surorilor ei europene după ce a fost adusă în situaţia de a avea: 6 milioane de pensionari; 4 milioane de salariaţi; 3 milioane de dezrădăcinaţi; o datorie externă de aproape 30 miliarde de euro; 80% din capitalul naţional trecut în proprietatea străinilor; corespunzător, 80% din PIB-ul anual transformat în profit pentru noii proprietari ai capitalului; 88% din tânăra generaţie gata să-şi părăsească ţara în cătarea unui loc mai propice pentru viaţa lor pământească.

  Dr. Constantin COJOCARU
  Website : http://www.variantacojocaru.ro
  Index lucrari : http://www.universulromanesc.com/showthread.php?t=236
  Proiectul pentru România : http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=223

  Bursa, 25.09.2006
  Last edited by Sitting Bull; 23-05-10 at 08:59 AM.

Similar Threads

 1. Simbioza imperativa capital-munca este aspectul fundamental al Legii Cojocaru
  By Chitu Constantin in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 30-11-12, 06:22 PM
 2. Proiectul dlui Constantin Cojocaru garanteaza compatibilitatea capitalului cu munca
  By Chitu Constantin in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 12-11-12, 02:06 PM
 3. „Mişcarea Dacia” şi... MUNCA
  By Ţeavă Gheorghe in forum 07) Miscarea DACIA - schimbarea paradigmei
  Replies: 0
  Last Post: 20-12-11, 10:07 PM
 4. Criza financiara globala, generata de schimbarea proportiilor capital/munca in dist..
  By Jizaburo Ozawa in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 22-10-11, 05:51 PM
 5. Capital de CHILIPIR
  By Constantin Cojocaru in forum File din istoria unei lupte neterminate - Desconspirarea ''REFORMEI''
  Replies: 0
  Last Post: 23-05-10, 02:52 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •