Results 1 to 1 of 1

Thread: Precizarea Nr. 3-Impozitul progresiv pe avere

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Exclamation Precizarea Nr. 3-Impozitul progresiv pe avere

  Precizarea Nr. 3-Impozitul progresiv pe avere

  Asa cum se poate observa in textul “Legii Cojocaru”, una din sursele de alimentare ale Fondului National pentru Despagubiri si Investitii (FNDI) este impozitul progresiv pe avere. De fapt, este principala sursa de alimentare a acestui Fond, celelalte surse avand contributii reduse la alimentarea Fondului.

  Impozitul progresiv pe avere urmeaza sa faca obiectul unei legi speciale, care trebuie adoptata in termen de 6 luni de la adoptarea “Legii Cojocaru”. Vom da publicitatii un prim proiect al acestei legi, pe care il vom supune dezbaterii publice.

  In ultimii ani, am facut mai multe propuneri privind modul in care sa fie calculat si colectat acest impozit progresiv pe avere.

  Scopul impozitului progresiv pe avere este acela de a prelua o parte din profiturile realizate cu capitalurile dobandite in ultimii 20 de ani, in Romania, si a folosi aceste sume de bani pentru despagubirea cetatenilor pentru capitalurile de care acestia au fost deposedati prin Legea 15/1990 si prin legile “privatizarii”.
  Nu este recomandat ca acest impozit sa fie calculat la valoarea averilor. Indiferent care ar fi modalitatea de stabilire a acestei “valori”, pe baza datelor bilantiere, pe baza valorilor din facturi, pe baza evaluarilor facute de experti autorizati, sau de functionari ai statului, toate lasa loc arbitrariului, subiectivismului, posibilitatilor de evaziune, mitei si coruptiei.

  Singura solutie care ne scapa de evaziune si coruptie, in acest caz, bineinteles, o reprezinta impozitarea componentelor fizice ale averii, cum sunt: ha de teren extravilan, diferentiat pe diferite categorii de folosire a terenurilor (arabil, pasune, paduri etc): mp. teren intravilan, si aici, diferentiat pe zone (ultracentral , central, periferic etc, asa cum se practica si in present); mp. construiti, diferentiat pe categorii (locuinte, constructii industriale, de transporturi, agricole, comerciale, birouri etc): mc. capacitate cilindrica; kw putere instalata etc.
  Caracterul progresiv al impozitarii consta in principiul cresteri cotei de impozitare odata cu cresterea bazi de impozitare. Cu cat averea este mai mare, cu atat cota de impozitare este mai mare.

  De exemplu, persoanele fizice si juridice care au in proprietate suprafete construite cu destinatia de locuinta de pana la 200 mp nu platesc impozit progresiv pe avere. Vor continua sa plateasca impozitul pe cladiri pe care il platesc si acum. Cei care au in proprietate astfel de suprafetele care depasesc 200 mp., pana la 400 mp., pentru cele 200 mp, vor plati suplimentar, fata de ce platesc acum, inca, sa zicem, 10 euro pe mp.

  Pentru suprafetele cuprinse intre 400 mp. si 1000 mp. platesc, suplimentar, 20 de euro pe mp, pentru cele cuprinse intre 1000 si 2000 mp., platesc, suplimentar, 30 de euro pe mp. Samd.

  Desigur, vor trebui facute calcule riguroase privind dimensionarea corecta a tuturor componentelor fizice ale averilor. Pe baza acestor calcule, vor fi stabilite cotele de impozitare, in asa fel, incat, prin colectarea impozitului, sa se asigure preluarea la FNDI a circa 20% din PIB, pentru plata celor 20.000 de euro catre beneficiarii “Legii Cojocaru”.

  Pe langa alimentarea FNDI, aplicarea legii impozitului progresiv pe avere va avea si alte multe efecte positive pentru economia si societatea romaneasca: vor scade, spectaculos, preturile la terenuri si constructii, ceea ce va ajuta multe familii de tineri romani sa devina proprietarii unei locuinte decente; va creste gradul de utilizare a terenurilor si constructiilor, adica si PIB-ul tarii – in prezent, milioane de terenuri arabile au devenit parloage, la fel, si numeroase constructii zac nefolosite; vor scade profiturile realizate din specula cu terenuri si constructii, cu diferenta de valoare urmand sa creasca salariile si pensile.

  Impozitul progresiv pe avere va contribui nu numai la imbogatirea societatii romanesti, ci si la curatirea ei.
  Dr. Constantin Cojocaru
  28.02.2010
  Last edited by Sitting Bull; 18-05-10 at 02:53 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Capitalul distributiv si impozitul progresiv - instrumente de dezoligarhizare
  By Constantin Cojocaru in forum Inginerii politico-economice: Oligarhia, Tranzitia, Privatizarea !!!
  Replies: 0
  Last Post: 01-12-12, 09:07 AM
 2. Precizarea nr. 4-De ce este nevoie de concursuri de proiecte
  By Constantin Cojocaru in forum Apeluri - Precizari
  Replies: 0
  Last Post: 18-05-10, 01:35 PM
 3. Precizarea Nr. 2-“Legea Cojocaru” si inflatia
  By Constantin Cojocaru in forum Apeluri - Precizari
  Replies: 0
  Last Post: 18-05-10, 01:33 PM
 4. Precizarea Nr. 1-De unde luam banii?
  By Constantin Cojocaru in forum Apeluri - Precizari
  Replies: 0
  Last Post: 18-05-10, 01:32 PM
 5. Impozitul progresiv pe avere
  By Constantin Cojocaru in forum File din istoria unei lupte neterminate - Desconspirarea ''REFORMEI''
  Replies: 0
  Last Post: 15-05-10, 11:53 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •