Results 1 to 1 of 1

Thread: Praful din jurul deficitului Bugetar

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post Praful din jurul deficitului Bugetar

  Praful din jurul deficitului Bugetar

  După ce s-au lăudat câteva luni că prin marea "revoluţie fiscală" reprezentată de introducerea cotei unice de impozitare au obţinut o creştere atât de mare a veniturilor bugetare încât au redus deficitul bugetar la sub 1%, guvernanţii noştri s-au trezit din euforie şi s-au hotărât să rectifice bugetul şi să sporească deficitul acestuia de la 0,9% la 2,5%.

  De ce această schimbare bruscă de politică fiscală? De fapt, de înrăutăţire a unuia dintre indicatorii fundamentali ai funcţionării economiei naţionale.

  Cum era de aşteptat, explicaţia nu putea fi alta decât ... integrarea noastră în Uniunea Europeană. Integrarea europeană a fost transformată de către guvernanţi în explicaţia generală pentru toate aberaţiile pe care ei le pun în practică. Integrarea europeană este de vină că preţurile noastre sunt la nivelul celor din ţările avansate ale UE, în timp ce salariile noastre sunt de 10 ori mai mici.

  Integrarea europeană este vinovată pentru înstrăinarea celei mai mari părţi a capitalului naţional acumulat până în 1989. Integrarea europeană este de vină că am distrus milioane de locuri de muncă, urmarea fiind aceea că milioane de români lucrează în condiţii de sclavie prin ţări străine, în timp ce familiile li se destramă, iar copiii lor îngroaşă armata analfabeţilor şi drogaţilor.

  Acum, guvernul nostru, "scrutând" viitorul mai apropiat şi mai îndepărtat al patriei, constată că "avionul" cu cele peste 30 de miliarde de euro care va să ne parvină de la UE nu are. teren potrivit pentru aterizare. "Pentru a atrage cât mai mulţi bani de la Uniunea Europeană în 2007", ne spun domnii guvernanţi, "trebuie să deschidem cât mai multe proiecte de infrastructură în 2006". Aţi văzut de ce trebuie să creştem deficitul bugetar? Ca să atragem fondurile de la UE.

  Este bine de ştiut că nici un oficial al Uniunii Europene nu a pus vreodată nici unei ţări condiţia să mărească deficitul bugetar pentru a beneficia de fondurile structurale pe care Uniunea le pune la dispoziţia membrilor săi. UE pune, într-adevăr, condiţii membrilor săi.

  Aceste condiţii sunt menite să susţină creşterea economică sănătoasă, nu s-o împiedice. Ele înseamnă deficite bugetare reduse, sau inexistente, inflaţie redusă, sau zero, dobânzi reduse.

  Nu atragerea fondurilor europene prin "deschiderea" de proiecte de infrastructură finanţate de la bugetul de stat stă la baza deciziei guvernanţilor de a spori deficitul bugetar de la 0,9% la 2,5%. Acesta-i praful aruncat în ochii noştri.

  Dincolo de acest praf, se află circa 1,5 miliarde de euro care vor fi utilizaţi pentru reparaţia din toamna anului 2006 a străzilor şi şoselelor reparate în toamna anului 2005, sau la începutul primăverii lui 2006. Adică bani pentru comisioane, şpagă, mită, etc.

  Pentru ca praful să fie cât mai dens şi cele 1,5 miliarde de euro cât mai puţin vizibile, domnii guvernanţi declanşează şi o dezbatere "ştiinţifică" asupra problemei discutate, la care sunt invitaţi să-şi dea cu părerea cunoscuţi "analişti şi specialişti" din domeniu.

  Din aceste păreri aflăm multe lucruri, cu excepţia unuia singur -adevărul.

  Aflăm, de exemplu, de la domnul Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, că "procesul de dezinflaţie este sub presiune şi acesta se confruntă cu un nivel ridicat, mai ales dacă cheltuielile guvernamentale vor creşte şi mai mult". Oare aşa să fie, domnule guvernator?

  Să înlăturăm un pic praful şi să-l ajutăm pe cititorul nostru să vadă lucrurile aşa cum sunt ele în realitate.

  Deficitul bugetului de stat este diferenţa între volumul cheltuielilor făcute de stat şi volumul veniturilor pe care statul respectiv le-a "preluat" de la cetăţeni, prin impozite şi taxe, stabilite conform legii.
  Această diferenţă, adică deficitul bugetar, se acoperă printr-un împrumut. Statul se împrumută astăzi, urmând ca, din veniturile sale viitoare, să dea înapoi banii împrumutaţi, plus dobânda aferentă.
  În exemplul nostru, cele 1,5 miliarde de euro reprezintă economii ale cetăţenilor aflate în depozite la bănci. De acolo, de la bănci, ele pot fi împrumutate de cetăţeni şi utilizate pentru consum, sau pentru investiţii, pentru capitalizare. Utilizarea acestor bunuri de către cetăţeni nu are nici o influenţă asupra preţurilor, asupra inflaţiei.

  La fel stau lucrurile şi în cazul în care, în loc să fie împrumutaţi şi utilizaţi de către cetăţeni, aceiaşi bani sunt împrumutaţi şi utilizaţi de către stat. Avem acelaşi vânzător, aceeaşi ofertă (bunuri), aceeaşi cerere (cantitate de bani). Se schimbă numai cumpărătorul. Nici un factor care să modifice preţurile, nivelul inflaţiei.

  Nu preţurile sunt influenţate de aceste deficite bugetare, ci alte două lucruri. Primul îl reprezintă sărăcirea şi slăbirea statului, diminuarea veniturilor viitoare ale statului, a capacităţii acestuia de a furniza servicii cetăţenilor săi. Al doilea este sărăcirea cetăţenilor, prin diminuarea resurselor financiare la care aceştia ar putea avea acces pentru a-şi spori capitalurile, capacitatea de a produce bunuri şi servicii.

  Acestea sunt adevărurile ascunse în spatele prafului creat de declaraţiile guvernanţilor despre deficitul bugetar.
  Last edited by Sitting Bull; 18-05-10 at 03:33 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Costul indatorarii publice si al deficitului bugetar
  By D. Moscovici in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 15-03-12, 07:35 PM
 2. Unificarea fiscală şi bugetară a Europei. Pro şi contra
  By Lucky Luke in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 27-12-11, 04:09 PM
 3. Praful de petoba…BCR-ului
  By Constantin Cojocaru in forum File din istoria unei lupte neterminate - Desconspirarea ''REFORMEI''
  Replies: 0
  Last Post: 16-05-10, 12:38 AM
 4. Jurnale online-Românii din jurul României
  By Dacus in forum Repertoriu (index): lucrari, studii, analize, adrese web
  Replies: 1
  Last Post: 02-05-10, 05:55 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •