Results 1 to 1 of 1

Thread: Economie si Politica (TVA)-Multi asa zisi analisti economici au sarit ca arsi

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post Economie si Politica (TVA)-Multi asa zisi analisti economici au sarit ca arsi

  TVA: Economie si Politica [...] Mare tărăboi în politica şi presa românească pe marginea proiectului de lege privind reducerea nivelului Taxei pe Valorarea Adăugată (TVA), de la 19% la 9%, pentru aşa-zisele produse alimentare de bază: pâine şi produse de panificaţie, carne, peşte, lapte, zahăr, ulei şi ouă. Proiectul de lege cu pricina a fost "elaborat" şi propus spre legiferare de către Partidul Conservator, fiind adoptat de către Senatul României, cu voturile parlamentarilor PSD şi PRM - partide ale opoziţiei - pe de o parte - şi ai parlamentarilor PD şi PC - partide la putere, de guvernare.

  Proiectul de lege urmează a fi analizat şi, eventual, aprobat şi de către Camera Deputaţilor. După ce textul proiectului de lege şi-a început călătoria de la Senat către Camera Deputaţilor, preşedintele PD, domnul Emil Boc, constata că, deşi "această măsură are conotaţii pozitive, ea trebuie reanalizată prin prisma implicaţiilor şi constrângerilor bugetare". Mai mult, domnia sa îşi exprimă "punctul de vedere personal" conform căruia "un parlamentar, un primar, care au un salariu de 30 de milioane de lei, şi un pensionar, care are o pensie de 2-3 milioane de lei, nu ar trebui să beneficieze de acelaşi regim, adică de o cotă mai scăzută la alimente. Parlamentarul şi primarul pot să plătească 19 la sută, în timp ce pensionarul ... ar trebui să plătească 9 la sută sau chiar taxă zero".

  Mulţi aşa-zişi analişti economici au sărit ca arşi, afirmând că ideea exprimată de domnul Boc ar fi o absurditate, o aberaţie, fiind imposibil de aplicat.

  Îi avertizez pe aceşti analişti că îşi dezinformează potenţialii cititori şi simpatizanţi. Mai sus m-am referit la ideea "exprimată" de domnul Boc şi nu la ideea domnului Boc. Am apelat la această nuanţă, deoarece ideea TVA-ului discriminatoriu este mai veche decât vârsta domnului Boc în politică, fiind aplicată în mai multe state ale lumii, mai aproape de noi fiind Turcia, unde cetăţenii cu venituri mai reduse îşi adună bonurile fiscale şi le prezintă pentru a-şi recupera TVA-ul. Ideea susţinută de domnul Boc este cât se poate de realistă şi aplicabilă, numai că ea este cât se poate de ineficientă. Ea implică o nouă expansiune a birocraţiei statale, o nouă cheltuială bugetară inutilă şi o nouă sursă de corupţie.

  În opinia mea, problema de fond ridicată de proiectul legii priind reducerea TVA-ului la unele produse alimentare nu ţine nici de aplicabilitatea sa, nici de grevarea bugetului, nici de lezarea coeziunii şi solidarităţii sociale. Acest proiect de lege este o nouă etapă şi o nouă componentă a politicii economice aplicată în România postdecembristă, al cărei scop principal a constat şi constă în spolierea marii majorităţi a cetăţenilor în beneficiul minorităţii guvernanţilor şi camarilei acestora, scop realizat prin legi şi hotărâri guvernamentale, însoţite de o diabolică manipulare informaţională a cetăţenilor ţării. Autorii proiectului de lege au folosit din plin microfoanele sălilor Palatului Parlamentului pentru a-şi exprima "profunda" lor preocupare pentru soarta milioanelor de familii româneşti aduse la sapă de lemn, în situaţia de a nu-şi putea cumpăra nici pâinea cea de toate zilele. Iată ce-i îndeamnă-n luptă pe soldaţii oastei politice a domnului Dan Voiculescu - reducerea TVA-ului, care va determina reducerea preţurilor şi, prin aceasta, reducerea nivelului de sărăcie!

  Manipulatorii ştiu bine că reducerea TVA-ului la alimentele de bază nu va avea nici o influenţă asupra preţurilor şi nici asupra puterii de cumpărare a salariilor şi pensiilor. Ea va avea, însă, ca efect sigur, creşterea profiturilor celor care au devenit proprietari de capitaluri prin aşa-numita privatizare. Preţurile sunt determinate de cerere şi ofertă, precum şi de cantitatea de da bani în circulaţie, nu de taxe şi impozite, care nu fac altceva decât să redistribuie avuţia între producătorii acesteia. Iar producătorii nu sunt decât doi: proprietarii de capital şi cei ai forţei de muncă. Unii iau profiturile, ceilalţi salariile.

  Ne aflăm în faţa unei noi escaladări, deosebit de periculoasă, a deteriorării raportului dintre profituri şi salarii, în defavoarea salariilor. Ponderea salariilor în PIB a scăzut de la 38% în 1990, la 14-15% în anuii 2004-2005, această scădere fiind cauza principală a productivităţii reduse şi a lipsei de competitivitate a economiei româneşti, a adâncirii decalajului economic dintre România şi ţările avansate ale Europei şi ale lumii.


  Bursa, 25.04.2006
  Last edited by Sitting Bull; 22-05-10 at 01:55 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Politica neromaneasca, antiunionista a PDL
  By worldcongress in forum 04) Congresul Mondial Român – World Romanian Congress
  Replies: 1
  Last Post: 02-02-12, 02:04 PM
 2. Mic dictionar popular de termeni economici
  By flavian in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 03-06-11, 10:29 AM
 3. Politica sub ameninţare
  By Cicerone Ionitoiu in forum Perioada interbelică: 1919-1939
  Replies: 2
  Last Post: 11-11-10, 11:59 AM
 4. Singura solutie : recucerirea puterii politice de catre cetateni - toate grupurile sociale ale tarii!
  By Constantin Cojocaru in forum Proiecte, comunicate, organizare, semnale, expuneri, sondaje
  Replies: 2
  Last Post: 09-05-10, 04:52 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •