Results 1 to 1 of 1

Thread: Fondul Proprietatea-HOTIE si/sau INCOMPETENTA?

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post Fondul Proprietatea-HOTIE si/sau INCOMPETENTA?

  Fondul Proprietatea-HOTIE si/sau INCOMPETENTA?

  Investigaţia publicată de ziarul BURSA asupra Fondului Proprietatea a declanşat o amplă dezbatere în mass-media, inclusiv în componenta lor pe sticlă.

  Dezbaterea a evidenţiat cât se poate de clar faptul că ne aflăm în faţa unei inginerii financiare pusă la cale cu complicitatea instituţiilor statului, care are ca scop însuşirea necuvenită a unei părţi din avuţia creată de cetăţenii României.
  Dezbaterea a mai pus în evidenţă şi dispreţul total şi absolut pe care guvernanţii României, autori direcţi, sau complici la hoţia numită Fondul Proprietatea, îl au faţă de lege şi faţă de cetăţenii pe care-i guvernează.

  Domnul Nicolae Ivan, preşedintele Fondului Proprietatea, afirmă, de bună-voie şi nesilit de nimeni, în faţa a milioane de telespectatori, că "noi am garantat preţul de un leu pe acţiune". Este vorba de preţul acţiunilor la Fondul Proprietatea.

  Până la domnul Ivan, nimeni, niciodată şi nicăieri în lume nu a avut tupeul, în calitate de administrator al unui fond de investiţii, să afirme, în public, că preţul acţiunilor fondului în cauză este garantat, într-un fel sau altul.

  Domnul Ionuţ Popescu, ex-ministru al finanţelor şi co-moşitor al Fondului, sare în apărarea maşinii de furat capital şi ne avertizează că "cei care atacă acum Fondul ... fac un imens deserviciu tocmai celor care urmează să fie astfel despăgubiţi".

  Domnia sa ne asigură că, după ce fondul "va deveni funcţional, multe se vor schimba în economia românească" şi că listarea la bursă a fondului va atrage "investiţii străine de o dimensiune inimaginabilă până acum pe piaţa noastră de capital".

  Măi, să fie!

  Are perfectă dreptate domnul Gheorghe Pipera când denunţă caracterul neconstituţional al prevederilor legii referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea Fondului Proprietatea, aceste prevederi încălcând dreptul de proprietate şi dreptul la asociere ale celor circa 200.000 de cetăţeni români, care ar urma să fie "despăgubiţi" prin intermediul acestui fond de investiţii.

  Are, de asemenea, dreptate domnul Daniel Bojin când susţine ideea că prevederile legale existente referitoare la Fond creează riscul ca acţionarii Fondului să fie traşi pe sfoară şi industria fondurilor de investiţii să fie, din nou, compromisă.

  Opinia mea este, însă, aceea că esenţa problemei Fondului Proprietatea nu este una de natură juridică, constituţională, sau legală, ci una de natură economică. Principalul pericol reprezentat de acest Fond nu constă în înşelarea acţionarilor fondului şi nici în compromiterea pieţei de capital - ambele pericole fiind cât se poate de probabile - ci în obstrucţionarea eforturilor românilor de a ieşi din sărăcie.

  Cei 200.000 de acţionari ai Fondului nu au fost deposedaţi de capital, de avuţie productivă, ci de bunuri de consum - locuinţe (case, vile, apartamente, etc.) şi terenuri aferente acestora. Casele şi terenurile lor, confiscate de statul comunist, au fost "cumpărate", la preţuri de sute de ori mai mici decât valoarea lor reală, de către nomenclatura postdecembristă.

  Acum, cei deposedaţi de case şi terenuri - bunuri de consum - sunt despăgubiţi, fiind făcuţi proprietari de capital, adică proprietari ai fondului, care, la rândul lui, este proprietar la societăţi comerciale, al căror capital a fost creat de toate cele 6 milioane de familii de români, în timpul dictaturii comuniste, capital confiscat de statul român postdecembrist prin Legea 15/1990.

  Să presupunem că cei 200.000 de despăgubiţi îşi vor vinde acţiunile la preţul garantat de domnul Nicolae Ivan. Ei vor obţine, astfel, integral, cele 4 miliarde de euro, cât este valoarea totală a acţiunilor Fondului, şi vor folosi aceşti bani să-şi refacă bunurile de consum de care au fost deposedaţi - case şi terenuri aferente.

  Cele 4 miliarde de euro cu care vor fi cumpărate acţiunile de la cei despăgubiţi reprezintă venituri economisite de generaţia actuală de români, capital bănesc, care, în loc să fie folosit pentru crearea de capital real nou, pentru sporirea capacităţilor de producţie ale ţării, este folosit pentru cumpărarea unei părţi din capitalul creat înainte de 1989.

  La încheierea ingineriei financiare intitulată Fondul Proprietatea, în loc să dispunem de un capital de 8 miliarde euro, dispunem de unul de 4 miliarde euro, adică tot atât cât aveam şi la data declanşării ingineriei. Am muncit şi am economisit 4 miliarde de euro pentru a plăti vilele "cumpărate" pe nimic de nomenclatura postdecembristă.

  Bursa, 17.04.2006
  Last edited by Sitting Bull; 22-05-10 at 02:00 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Noua Constitutie a Romaniei-Propuneri: 5. Proprietatea
  By Constantin Cojocaru in forum Noua Constitutie a Romaniei - Constitutia Cetatenilor
  Replies: 0
  Last Post: 10-02-13, 07:55 PM
 2. Indiferenta, Ineficienta, Incompetenta
  By Arhaeus in forum Off-Topic, DIVERSE !!!
  Replies: 0
  Last Post: 06-04-12, 01:18 PM
 3. Decizia: 1000 de miliarde în Fondul de Stabilitate
  By Lucky Luke in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 27-12-11, 03:49 PM
 4. Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, lacoma si aroganta
  By Oerlikonn in forum Partidele politice, institutii fundamentale ale statului!!!
  Replies: 0
  Last Post: 28-04-10, 11:48 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •