Results 1 to 2 of 2

Thread: O politica economica fondata pe promptitudine, coerenta si consecventa(-I-)

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post O politica economica fondata pe promptitudine, coerenta si consecventa(-I-)

  O politica economica fondata pe promptitudine, coerenta si consecventa(-I-)

  "Suntem ţara cu cea mai longevivă luptă cu inflaţia. Suntem ţara pe care străinii o percep ca pe un El Dorado unde se pot face profituri aproape fără limită. Suntem ţara în care băncile devin foarte îndemânatice în a inventa noi comisioane, başca dobânzile mari cu care lucrează.

  Iar noi ce am făcut? Am răspuns incoerent, inconsecvent şi cu întârziere la toate marile provocări economice post-revoluţionare cu care ne-am confruntat".

  Am citat, integral, un fragment dintr-o declaraţie făcută, recent, de domnul Theodor Stolojan, consilierul economic al Preşedintelui României.

  Mai întâi, trei precizări:

  Nu suntem ţara cu cea mai longevivă luptă cu inflaţia, ci ţara cu ea mai distrugătoare inflaţie, generată artificial, dar premeditat, prin aruncarea în circulaţie a unei cantităţi uriaşe de bani, invers proporţională cu volumul şi numărul tranzacţiilor de schimb de mărfuri din economie.

  Cehia, de exemplu, a cunoscut o uşoară creştere a preţurilor între 1990-1994, pentru ca, de atunci şi până în prezent, creşterile anuale ale preţurilor să poată fi exprimate cu o singură cifră, în timp ce noi am avut nevoie de trei cifre pentru a măsura inflaţia anuală.

  Nu suntem ţara pe care străinii o "percep" ca pe un El Dorado unde se pot face profituri aproape fără limită. Suntem ţara în care se fac, de-adevăratelea, profituri exorbitante. Dar asta nu întâmplător, ci pentru că SIDEX-ul, de exemplu, a fost "cumpărat" cu 55 de milioane de euro, pentru ca după cumpărare, fără ca străinii să facă altă investiţie, să realizeze profituri de 500 de milioane de euro pe an.

  Atât cât realiza înainte de "reformă" şi atât cât era normal să realizeze, ţinând seama de valoarea capitalului investit de români în acest combinat siderurgic. Exemple asemănătoare sunt numeroase.

  Nu avem de-a face cu o "percepţie", ci cu o crudă realitate.

  Nu suntem ţara în care băncile sunt "îndemânatice" în a inventa comisioane şi dobânzi aberante, ci suntem ţara în care Banca Centrală, în loc să-şi facă datoria, să-i apere pe cetăţeni împotriva lăcomiei băncilor, prin impunerea de norme simple şi clare în ceea ce priveşte nivelul dobânzilor şi comisioanelor, se tot luptă cu inflaţia printr-o politică de tipul "şi dă-i şi luptă, şi luptă şi dă-i" cum frumos se exprimă domnul Stolojan undeva mai în josul discursului la care ne referim. Banca Centrală ar fi putut să termine, de mult, cu inflaţia, prin apăsarea pe butonul adecvat al tiparniţei.

  Revenind la "miezul" declaraţiei domnului Stolojan, mi se pare că lucrurile stau exact invers decât le prezintă domnul consilier al Preşedintelui României.

  Eu cred că, după 1990, "ei", adică guvernanţii României, nu au răspuns incoerent, inconsecvent şi cu întârziere la provocările economiei, ci, dimpotrivă, au elaborat şi pus în practică o politică economică fondată pe promptitudine, coerenţă şi consecvenţă.

  În ceea ce priveşte "întârzierile" în realizarea obiectivelor "reformei" economice postdecembriste, reamintesc aici că primul act normativ emis de autorii loviturii de stat din decembrie 1989 este Decretul-lege nr. 1/1989, privind abrogarea unor legi, decrete şi alte acte normative, care spune că, "în scopul eliminării imediate din legislaţia României a unora dintre legile şi decretele emise de fostul regim dictatorial, acte normative cu un profund caracter nedrept şi contrare intereselor poporului român", Consiliul Salvării Naţionale "decretează" astfel:

  -"sunt şi rămân abrogate următoarele legi, decrete şi acte normative", printre care, la pct. 6 al Decretului-lege se află şi "Legea nr. 3/1982 privind participarea cu părţi sociale a oamenilor muncii din unităţile economice de stat la constituirea fondului de dezvoltarea economică.

  Restituirea părţilor sociale reţinute până în prezent se va face eşalonat, începând cu 1 ianuarie 1990, în următorii 3 ani". Semnează, Preşedintele Consiliului Salvării Naţionale, Ion Iliescu.

  Pentru deliciul cititorilor mei, precizez că, în momentul semnării Decretului-lege nr. 1/1989, nu exista Consiliul Frontului Salvării Naţionale, iar Ion Iliescu nu avea calitatea de preşedinte al acestui Consiliu. De-abia prin Decretul-lege nr. 2/1989 va fi înfiinţat Consiliul Frontului Salvării Naţionale, al cărui preşedinte va deveni Ion Iliescu.
  Restituirea părţilor sociale a reprezentat prima cisternă de benzină aruncată în focul inflaţiei postdecembriste şi primul atac îndreptat împotriva drepturilor de proprietate ale cetăţenilor României asupra capitalului acumulat în unităţile economice de stat.

  Iată, deci, cu câtă promptitudine au fost declanşate cele două componente fundamentale ale "reformei": hiperinflaţia şi deposedarea cetăţenilor de capitalul acumulat din veniturile create de ei până în 1989.

  Nici un moment de întârziere. Nu se uscase, încă, sângele şefului statului, ucis fără dreaptă judecată, în timp ce continuau să fie împuşcaţi tineri nevinovaţi chemaţi să apere televiziunea atacată de terorişti inexistenţi, când Ion Iliescu, fără să aibă vreo calitate sau autoritate legală, decreta punerea temeliei politicii economice postdecembriste, a marelui jaf care se va numi "reforma economică", având în centrul ei "privatizarea".
  Mai mult despre coerenţa şi consecvenţa politicii economice postdecembriste în următorul număr.


  Bursa, 30.03.2006
  Last edited by Sitting Bull; 22-05-10 at 02:38 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

 2. #2
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post Re : O politica economica fondata pe promptitudine, coerenta si consecventa (-II-)

  O politica economica fondata pe promptitudine, coerenta si consecventa (-II-)

  Am început să scriu prima parte a acestui articol pornind de la un discurs recent al domnului Theodor Stolojan, actualul consilier economic al Preşedintelui României.

  În discursul amintit, domnul Stolojan evidenţia unele anomalii ale economiei româneşti - cum ar fi: inflaţia, care nu se mai opreşte, faptul că străinii ne percep ca pe o ţară în care se pot face profituri nelimitate, că băncile inventează noi şi noi comisioane şi că practică dobânzi mari - şi se întreba, retoric "iar noi ce am făcut?", răspunsul dat de domnul consilier fiind acela că „am răspuns incoerent, inconsecvent şi cu întârziere la toate marile provocări post-revoluţionare."

  În prima parte a articolului am arătat că temelia politicii economice "post-revoluţionare" a fost aşezată, fără nici o întârziere, chiar în primul act normativ emis de autorii loviturii de stat din decembrie 1989. Este vorba de Decretul-lege nr. 1/1989, prin care s-a decretat restituirea părţilor sociale, prima cisternă de benzină aruncată în focul inflaţiei şi primul atac îndreptat împotriva drepturilor de proprietate ale cetăţenilor României asupra capitalului acumulat din veniturile create de ei în perioada 1948-1989.

  Întreaga politică economică postdecembristă este un ansamblu coerent, închegat, de măsuri administrative, legislative şi financiare prin care s-a urmărit, în mod consecvent, constant şi statornic, realizarea scopului principal al "reformei": deposedarea celor 6 milioane de familii de români de capitalul acumulat din veniturile create de ele şi trecerea cvasigratuită a acestui capital în proprietatea privată a guvernanţilor şi a camarilei acestora.
  Acest capital nu putea fi trecut pur şi simplu în proprietatea privată a celor care s-au căţărat la conducerea statului român postdecembrist şi a celor care îi ajutaseră să se caţere acolo. S-ar fi revoltat cele 6 milioane de deposedaţi. El nici nu putea fi "privatizat" vânzându-l la valoarea lui reală.
  Atunci când ar fi terminat de vândut toate terenurile, construcţiile, fabricile şi uzinele cu care s-a auto-împroprietărit, statul roman ar fi constatat că este, în continuare, proprietarul unui capital bănesc a cărui valoare este egală cu cea a terenurilor, construcţiilor şi fabricilor vândute. Deci, n-a "privatizat" nimic. A schimbat numai forma capitalului aflat în proprietatea sa: din capital real în capital bănesc.
  Trebuia inventată şi pusă în practică o politică economică, adică o "inginerie" care să permită "vânzarea" acestui capital în aşa fel încât, la sfârşitul procesului de "privatizare", statul să nu mai rămână cu nimic.

  Ca să se poată ajunge aici era necesar ca acest capital să fie adus în starea de a nu ai valora nimic, sau aproape nimic, astfel încât să poată fi vândut pe nimic, sau aproape pe nimic, iar banii încasaţi în urma acestor vânzări să fie preluaţi la buget şi "păpaţi", adică utilizaţi pentru plăţi de salarii şi dobânzi.

  Deplin consecvenţi cu obiectivul urmărit, guvernanţii au declanşat inflaţia, prin aruncarea în circulaţie a unei cantităţi din ce în ce mai mare de bani, în condiţiile scăderii PIB-ului, adică a numărului şi volumului tranzacţiilor ce trebuiau efectuate cu aceşti bani.

  În deplină coerenţă, inflaţiei i s-a alăturat procesul de indexare subunitară a salariilor, care a declanşat, automat, reducerea cererii, reducerea veniturilor întreprinderilor, împingerea lor în incapacitate de plată, deci reducerea valorii capitalului lor către zero.

  Tot în deplină coerenţă, inflaţiei i s-a adăugat politica de a nu fi reevaluate imobilizările corporale ale agenţilor economici, astfel încât fondurile de amortizare ale acestora s-au redus până acolo încât n-a mai putut fi finanţată nici a suta parte din reproducţia simplă a capitalului, astfel încât valoarea capitalului a fost împinsă, şi pe această cale, către zero.

  În sfârşit, în deplină coerenţă cu cele două "foarfece" - inflaţie/salarii şi inflaţie/fond de amortizare - si în deplină consecvenţă cu scopul fundamental al "reformei", banii încasaţi din "privatizări", în loc să fie reinvestiţi, fiindcă proveneau din capital şi ar fi trebuit să rămână în această calitate, de capital, au fost preluaţi la buget şi folosiţi pentru finanţarea unor cheltuieli curente.

  Mai sunt şi alte componente care pun în evidenţă caracterul coerent şi consecvent al politicii economice de după 1989, cum ar fi, de exemplu, vânzarea, la preţuri de nimic, către nomenclatura postdecembristă, a vilelor confiscate de statul comunist, urmată de despăgubirea foştilor proprietari ai vilelor cu acţiuni asupra capitalului de care au fost deposedate cele 6 milioane de români - vezi "Fondul Proprietatea".

  Cehii au retrocedat acele vile integral şi imediat după 1989, astfel că guvernanţii lor n-au mai avut ce cumpăra la preţuri de nimic şi nici foştii proprietari nu au mai trebuit să fie despăgubiţi din capitalul furat de stat de la cetăţeni. Şi cehii au avut promptitudine, coerenţă şi consecvenţă în politica economică, dar la ei această politică a avut alt scop, alt sens şi alt conţinut şi, normal, alte rezultate.


  Bursa, 03.04.2006
  Last edited by Sitting Bull; 22-05-10 at 02:41 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Noua constitutie 2013 - manual de utilizare: Legea fundamentala se cere fondata!
  By Aurelian Constantinescu in forum Noua Constitutie a Romaniei - Constitutia Cetatenilor
  Replies: 0
  Last Post: 06-03-13, 10:38 AM
 2. Crestere economica maligna
  By Demonstrator in forum File din istoria unei lupte neterminate - Desconspirarea ''REFORMEI''
  Replies: 0
  Last Post: 22-05-10, 08:51 PM
 3. Crestere Economica Generatoare de Saracie
  By Constantin Cojocaru in forum File din istoria unei lupte neterminate - Desconspirarea ''REFORMEI''
  Replies: 3
  Last Post: 14-05-10, 11:49 PM
 4. Singura solutie : recucerirea puterii politice de catre cetateni - toate grupurile sociale ale tarii!
  By Constantin Cojocaru in forum Proiecte, comunicate, organizare, semnale, expuneri, sondaje
  Replies: 2
  Last Post: 09-05-10, 04:52 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •