Results 1 to 1 of 1

Thread: Cheia cresterii productivitatii - Constantin Cojocaru

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post Cheia cresterii productivitatii - Constantin Cojocaru

  "Cheia creşterii productivităţii" constă în "retragerea din câmpul muncii a unui număr însemnat de bătrâni" - acesta este subtitlul unui articol publicat recent de un cotidian naţional, pe al cărui frontispiciu stă scris "Nimeni nu gândeşte pentru tine".

  Sunt absolut de acord că fiecare trebuie să se străduiască să gândească pentru sine. Nu mai sunt, însă, de acord cu ideea că mass-media au primit de la Dumnezeu, sau de la popor, dreptul a ne împiedica să gândim corect, să cunoaştem adevărul, despre orice domeniu de activitate este vorba, dar mai ales dacă un astfel de domeniu este de interes public.

  Este un adevăr notoriu că productivitatea muncii românilor este foarte scăzută faţă de cea a europenilor din partea de vest a continentului. Productivitatea muncii înseamnă "cantitatea" de valoare nou creată, de substanţă economică, produsă, în medie, de o persoană ocupată în economie, în câmpul muncii, într-o anumită unitate de timp - oră, zi, lună, an. La nivelul ţării, productivitatea muncii este exprimată prin raportul dintre valoarea Produsului Intern Brut (PIB) şi numărul persoanelor ocupate, sau, mai general, prin raportul dintre valoarea PIB-ului şi numărul de locuitori ai ţării. În prezent, productivitatea muncii românilor este de 18 ori mai mică decât aceea a norvegienilor, de 17 ori mai mică decât aceea elveţienilor, de 13 ori mai mică decât aceea a suedezilor, de 10 ori mai mică decât aceea a nemţilor şi francezilor. În ultimii 16 ani, anii de "tranziţie", sau de "reformă", decalajul dintre nivelul productivităţii muncii românilor şi cel al naţiunilor menţionate nu s-a redus, aşa cum s-a întâmplat cu cel al irlandezilor, sau al chinezilor, de exemplu, ci, dimpotrivă, a crescut.

  Gradul de îmbătrânire al populaţiei ocupate în ţările vest-europene este mai ridicat decât cel înregistrat la români. Cu excepţia locurilor de muncă pentru care nu este cerută decât forţa muşchilor şi nici un alt nivel de calificare, şi cu excepţia locurilor de muncă ocupate de sportivii profesionişti şi artiştii de circ - aceste categorii ocupând un procent infim în totalul locurilor de muncă - productivitatea muncii creşte odată cu vârsta, nu datorită vârstei în sine, ci datorită creşterii competenţei profesionale. Cauzele nivelului scăzut al productivităţii muncii românilor comparativ cu acela realizat de alte naţiuni şi, respectiv, "cheile" creşterii acestui indicator economic fundamental trebuie căutate în altă parte, nu în vârsta românilor implicaţi în activitatea economică.

  "Cheia creşterii productivităţii" o reprezintă volumul şi calitatea capitalului real utilizat în economie, în volumul şi calitatea construcţiilor, utilajelor, echipamentelor, instalaţiilor, materiilor prime, materialelor, etc. utilizate în procesul de producere a bunurilor şi serviciilor destinate comercializării pe piaţa concurenţială. Ori, noi, românii, în ultimii 16 ani, nu am sporit volumul şi calitatea capitalului naţional. Dimpotrivă, am distrus o bună parte din capitalul pe care-l acumulasem până în 1989. Au fost distruse, aproape complet, construcţii agrozootehnice, în valoare de zeci de miliarde de euro actuali. Au fost distruse, aproape complet, sisteme de irigaţii, în valoare de alte zeci de miliarde de euro. A fost distrusă, aproape complet, industria constructoare de maşini, ramura industrială care producea bunuri de mare tehnicitate şi de mare valoare, ş.a.m.d.

  Şi pentru viitor, cheia creşterii productivităţii nu pate fi alta decât aceea care a deschis uşa bunăstării şi prosperităţii speciei umane cu mai bine de patru secole în urmă: acumularea de capital real, de calitate din ce în ce mai înaltă. Pentru a crea şi a acumula capitaluri noi şi curate, adevărate, trebuie să stopăm însuşirea de capitaluri prin hoţie şi înşelăciune, să-i despăgubim pe cei care au fost deposedaţi de capital şi să stimulăm munca, inovaţia şi economisirea, adică transformarea în capital a unei părţi cât mai mari din veniturile create în economie. În ultimii 16 ani, chinezii au economisit, în medie, în fiecare an, peste 32% din veniturile create. Aşa şi-au dublat PIB-ul, salariile, nivelul de trai. Noi n-am economisit aproape nimic. Am distrus o bună parte din ceea ce economisisem anterior. Aşa am ajuns să ne înjumătăţim salariile, nivelul de trai. Aşa am ajuns ca aproape jumătate din forţa de muncă, aceea cu grad mai înalt de calificare, să muncească pe alte meleaguri.

  Pentru reluarea procesului de sporire a volumului si valorii capitalului naţional este necesar ca statul român să renunţe la calitatea de "afacerist", de proprietar şi vânzător de capital, să dea înapoi capitalul pe care l-a furat de la cetăţeni şi să-şi îndeplinească rolul, firesc, de a-i apăra de hoţi pe cei care creează avuţie, care făuresc cheia creşterii productivităţii şi, prin aceasta, a prosperităţii.
  Bursa, 27.03.2006
  Last edited by Sitting Bull; 22-05-10 at 02:45 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Statutul Partidului Poporului PP-LC Constantin Cojocaru
  By Constantin Cojocaru in forum Partidul Poporului – PP-LC (Dr. Constantin Cojocaru)
  Replies: 3
  Last Post: 15-08-10, 02:13 PM
 2. Programul politic al Partidului Poporului PP-LC Constantin Cojocaru
  By Constantin Cojocaru in forum Partidul Poporului – PP-LC (Dr. Constantin Cojocaru)
  Replies: 9
  Last Post: 15-08-10, 11:33 AM
 3. Explicatie publica adresata Dr. Constantin Cojocaru
  By Excalibur in forum Manipularea electoratului in interese transpartinice
  Replies: 0
  Last Post: 14-08-10, 02:20 PM
 4. Motoarele si Locomotivele Cresterii Economice - Constantin Cojocaru
  By Constantin Cojocaru in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 0
  Last Post: 16-05-10, 12:04 AM
 5. CV Dr. Constantin Cojocaru
  By Constantin Cojocaru in forum Proiecte, comunicate, organizare, semnale, expuneri, sondaje
  Replies: 0
  Last Post: 08-05-10, 01:48 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •