Results 1 to 1 of 1

Thread: Banii in capitalismul OLIGOPOLIST

 1. #1
  Rang-N-04(Grup sp)
  Constantin Cojocaru's Avatar
  Join Date
  May 2010
  Location
  România
  Posts
  287
  Blog Entries
  4
  Rep Power
  656

  Post Banii in capitalismul OLIGOPOLIST

  Banii in capitalismul OLIGOPOLIST

  Recent, Domnul Theodor Stolojan, ex-prim-ministru, ex-ministru al finanţelor, ex-consilier la Banca Mondială, în prezent consilier economic la preşedinţia României, constata ca "nu este admisibil ca într-o economie de piaţă, unde avem cele mai puternice bănci şi unde este competiţie care ar trebui să determine scăderea costurilor tranzacţiilor operaţiunilor economice, să existe o diferenţă atât de mare între dobânda încasată de bănci şi dobânda plătită de bănci. Se menţine parcă bătută în cuie această diferenţă incredibilă pentru o ţară dezvoltată, de aproximativ 13 la sută".

  În cele două fraze citate sunt cuprinse mai multe idei, din care numai una mi se pare corectă, adevărată. Aceea că este inadmisibilă diferenţa dintre nivelul dobânzilor pe care băncile îl plătesc cetăţenilor români pentru banii pe care aceştia îi pun la dispoziţia lor (dobânzile pasive) şi nivelul dobânzior pe care aceleaşi bănci le percep pentru că pun aceiaşi bani la dispoziţia aceloraşi cetăţeni (dobânzile active).

  În toţi cei 16 ani de tranziţie, adică toţi anii în care domnul Stolojan a deţinut înaltele funcţii publice menţionate, diferenţa între dobânzile active şi cele pasive nu a coborât, niciodată, sub 10 la sută. Aceasta, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă de timp, în ţările dezvoltate, care, de regulă, sunt şi democratice, diferenţa în cauză a fost şi continuă să fie de ordinul a 1-2 la sută.

  Din această diferenţă, de 1-2 %, băncile din ţările dezvoltate, democratice şi prospere îşi acoperă costurile şi fac profituri suficient de mari care-i determină pe proprietari să investească şi să menţină investiţiile în sectorul bancar.

  Diferenţa uriaşă dintre preţul plătit de bănci cetăţenilor români pentru banii pe care aceştia îi economisesc şi preţul pe care aceleaşi bănci îl percep aceloraşi cetăţeni pentru folosirea aceloraşi bani a reprezentat şi reprezintă, în continuare, una din marile inginerii financiare puse în funcţiune de guvernanţii români postdecembrişti pentru jefuirea naţiunii române.

  Averile uriaşe acumulate de bănci prin intermediul acestei inginerii financiare se regăsesc în miile de palate administrative contruite de bănci după 1989, în salariile extravagante ale administratorilor şi în profiturile uriaşe realizate în sectorul serviciilor bancare. Cum substanţa economică nu se evaporă, nu se pierde, ci numai se transformă şi se redistribuie, prin îmbogăţirea necuvenită şi nemeritată a băncilor, au fost sărăciţi, la fel de necuvenit şi nemeritat, cetăţenii

  României, atât în calitatea lor de proprietari, cât şi în cea de utilizatori ai banilor.

  Ingineria financiară a foarfecelui dobânzilor a fost şi este posibilă tocmai pentru că economia construită în România după 1989 nu este una în care "este competiţie". Aici realitatea economică îl contrazice pe economistul Stolojan. Nu avem o economie democratică, competitivă, productivă. Avem o economie oligopolistă, mafiotizată, necompetitivă, neperformantă, parazitară, redistributivă.
  Sectorul bancar nu face excepţie de la caracteristicile enumerate.

  Avem un număr foarte mic de bănci (opt, nouă) care au pus stăpânire pe aproape toti banii aflaţi în circulaţie, bănci care dictează prin înţelegeri, mai mult sau mai puţin făţişe, şi nivelurile dobânzilor pasive şi active, ca şi cine are acces la bani şi ce poate face cu ei.

  Avem o bancă centrală care, prin legile şi normele pe care le-a elaborat şi aplicat, în loc să favorizeze democratizarea şi competitivitatea sectorului bancar, a favorizat din plin oligopolizarea avestui sistem. Banca centrală şi-a adus contribuţia atât la falimentarea nou-născutelor banci comerciale cu capital privat românesc, cât şi a bancilor populare, care deveniseră un competitor de temut pentru marile oligopoluri bancare.

  Cele peste 120 de bănci populare româneşti înfiinţate în baza Legii 109/1996, începuseră să practice diferenţe între dobânzile pasive şi cele active de 1-3%, apropiate celor practicate de semenele lor din ţările dezvoltate, democratice şi prospere. Acesta a fost motivul pentru care, în anul 2000, a fost declanşat războiul mediatic şi legislativ care le-a nimicit, lăsând, astfel, câmp liber de dictatură pentru marile grupuri bancare oligopoliste.

  În capitalismul oligopolist, aşa cum este cel construit în România postedecmbristă, banii nu sunt un simplu mijloc de schimb al mărfurilor. Bancile nu mai sunt simpli intermediari între proprietarii banilor şi utilizatorii acestora. În acest tip de capitalism, banii, capitalul bănesc, ca şi cel financiar, devin instrumente de jefuire a cetăţenilor.


  Bursa, 23.01.2006
  Last edited by Sitting Bull; 16-05-10 at 09:48 PM.
  Absolvent al Colegiului Naţional „Sf. Sava" şi al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Doctor în economie, specialitatea management.
  Motto _ Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor ! TUDOR VLADIMIRESCU
  Arhiva de lucrari: Index de lucrari publicate( repertoriu ) Prezentare: C.V. Manifest : GATA PDF : Grafice de evaluare
  PDF : Tabele de comparatie Website_01: Varianta COJOCARU Website_02: Eurosansa Contact: via E-mail(aici)

Similar Threads

 1. Capitalismul ne-a ajutat sa progresam, insa vremea lui a trecut- avem un soi de anti-
  By Zyraxes in forum Criza financiar-economică. Finanţe-Economie-Buget-Resurse
  Replies: 1
  Last Post: 18-10-12, 10:57 AM
 2. Statul nu există: despre revoluție și mișcări … când capitalismul devine poros
  By COD in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 2
  Last Post: 06-12-11, 09:09 PM
 3. Alternative monetare - banii si punctele (11)
  By flavian in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 05-06-11, 05:06 PM
 4. Ce sa faci cu banii ?
  By flavian in forum Alternative: sociale, politice, economice, monetare, energetice
  Replies: 0
  Last Post: 04-06-11, 09:07 PM
 5. Capitalismul postcomunist în variantă Românească
  By Demonstrator in forum File din istoria unei lupte neterminate - Desconspirarea ''REFORMEI''
  Replies: 1
  Last Post: 12-03-10, 11:27 AM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •