COMUNICAT: AURUL ÎN ŢARĂ-TRĂDĂTORII AFARĂ! „Afacerea” de la Roşia Montană este vârful aisbergului - Scoaterea statului român din ghearele mafiei politice şi trecerea acestuia sub controlul poporului!

1. Guvernanţii României nu mai au nici un pic de teamă şi nici de ruşine faţă de poporul român. Au ajuns până acolo încât să aprobe un proiect de lege prin care pun la dispoziţia unei firme străine private o bună parte din rezervele de aur ale ţării, în condiţii înjositoare pentru statul şi poporul român. Exploatarea rezervelor de aur, argint şi alte metale preţioase, de la Roşia Montană, de miliarde de euro, urmează să se facă prin încălcarea legilor în vigoare ale ţării, prin exproprierea cetăţenilor şi statului român de mii de hectare de teren şi de alte imobile, prin distrugerea unor inestimabile valori ale patrimoniului naţional, prin otrăvirea mediului pe mari suprafeţe ale ţării, urmând ca statul român să se aleagă cu o redevenţă minusculă. Toate aceste fărădelegi pentru îmbogăţirea câtorva străini şi a câtorva guvernanţi trădători de ţară.

2. „Afacerea” de la Roşia Montană este vârful aisbergului. Dedesubt, se află, în derulare, sau în pregătire, sute de alte contracte, prin care resursele naturale ale României au fost sau urmează să fie puse la dispoziţia firmelor private străine, pentru îmbogăţirea acestora şi sărăcirea poporului român. Petrolul, gazele, apele minerale, aurul, argintul, uraniul, pădurile, apele, etc, au fost sau urmează să fie vândute sau concesionate firmelor private, în cea mai mare parte străine. În ciuda faptului că noi, poporul român, am dovedit capacitatea tehnică de a exploata aceste resurese, printr-o experienţă de mii de ani.

3. Circul făcut de Victor Ponta şi Crin Antonescu, al căror Guvern, a aprobat „proiectul” prin care România este batjocorită, umilită, călcată în picioare, de o firmă de apartament, pentru ca, apoi, la presiunea străzii, să dea înapoi, să-l declare „proiect închis”, nu face decât să amâne punerea lui în aplicare, după adoptarea noii lor Constituţii, care va face imposibile proteste de amploarea celor declanşate de acest „proiect”. Strada trebuie să ceară oprirea tuturor „proiectelor” prin care sunt jefuite resursele naturale ale ţării, nu numai a celui de la Roşia Montană. Putem trăi, mult mai bine, şi fără astfel de „proiecte”.

4. Este adevărat că nu mai avem industrie extractivă. Nu mai avem industrie de nici un fel. Mii de fabrici şi uzine au fost închise, distruse, sau vândute străinilor. Multe au fost demolate şi vândute ca fier vechi. Să nu uităm, însă, că noi, poporul român, le-am construit. Le putem construi din nou. Cu condiţia să scăpăm de lipitori.

5. În prezent, producem, anual, un Produs Intern Brut (PIB), în valoare de 130 miliarde de euro. Jumătate din această avuţie pleacă în afara ţării, nedeclarată şi neimpozitată. Prin Legea Cojocaru, am putea reţine la sursă, în ţară, cel puţin jumătate din ce pleacă, acum, în afara ţării, adică cel puţin 30 miliarde de euro. ÎN FIECARE AN. Investiţia de la Roşia Montană este de sub un miliard de euro. În fiecare an putem finanţa peste 30 de proiecte de dimensiunea celui de la Roşia Montană. În fiecare an, putem crea nu 900 de locuri de muncă, cât se laudă Gold Corporation şi Guvernul Ponta că vor crea la Roşia Montană, ci 300.000 de locuri de muncă. ÎN FIECARE AN. Cu banii noştri. Cu capitalul nostru. Care va aduce profituri pentru noi, pentru cetăţenii României. Nu pentru proprietarii lui Gold Corporation.

6. Massmedia din România distrage atenţia cetăţenilor, inclusiv a celor care protestează pe străzile oraşelor ţării, de la problema de fond, care este aceea a spolierii României de resursele sale naturale, către probleme secundare, legate de tehnologiile de exploatare a acestor resurse. Suntem împotriva exploatării aurului prin utilizarea cianurii şi suntem împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Înainte de toate, însă, suntem împotriva spolierii României de resursele sale naturale, de capitalul său şi de forţa sa de muncă. Aceasta este problema de fond cu care se confruntă poporul român, nu tehnologiile de exploatare a resurselor.

7. Resursele naturale ale României se află în proprietate publică şi ele aparţin, în întregime, poporului român. Mişeleşte, guvernanţii României, au strecurat în Constituţia ţării o frază prin care au făcut statul român proprietar asupra acestor resurse, prin care şi-au creat dreptul de a face ce vor ei cu aceste resurse. Tot aşa cum, prin Legea 15/1990, au trecut în proprietatea privată a statului miile de fabrici, uzine, bănci etc, construite cu banii cetăţenilor României, în timpul regimului comunist, pe care le-au vândut, apoi, pe nimic, străinilor. În ansambul ei, actuala Constituţie a ţării este una antinaţională, anticetăţenească.. Este o Constituţie care a permis şi permite jefuirea cetăţenilor ţării de avuţia creată de ei, care a permis şi permite spolierea ţării de resursele sale naturale, de capitalul său, de forţa sa de muncă.

8. Chem pe toţi membrii şi simpatizanţii Mişcării pentru Constituţia Cetăţenilor, pe toţi cetăţenii României, să se alăture celor care protestează împotriva proiectului guvernamental de exploatare a zăcămintelor auro-argintifere de la Roşia Montană, să continue aceste proteste, şi să ceară:

A. Oprirea concesionării exploatării resurselor naturale ale ţării către firme private. Exploatarea resurselor naturale ale României să fie încredinţate regiilor autonome ale statului român. Produsele rezultate din aceste exploatări să fie puse la dispoziţia cetăţenilor şi agenţilor economici români, pe baze comerciale, prin licitaţii, fără nici un fel de discriminare.

B. Denunţarea tuturor contractelor prin care guvrnanţii au concesionat exploatarea resurselor naturale către firme private.

C. Adoptarea, prin referendum naţional, a proiectului Legii Cojocaru privind construcţia economiei democratice. Începerea unui amplu program de investitii, cu o valoare de cel puţin 30% din Produsul Intern Brut, respectiv de peste 30 miliarde de euro pe an, pentru reindustrializarea ţării, modernizarea agriculturii şi exploatarea resurselor naturale, în beneficiul cetăţenilor României.

D. Adoptarea, prin referendum naţional, a proiectului Legii privind revizuirea Constituţiei României, propus de Mişcarea pentru Constituţia Cetăţenilor. Scoaterea statului român din ghearele mafiei politice şi trecerea acestuia sub controlul poporului.

POPORUL ÎN ŢARĂ
TRĂDĂTORII AFARĂ!
Constantin Cojocaru
Preşedintele Comitetului de Iniţiativă
Mişcarea pentru Constituţia Cetăţenilor
9.09.2013
***
Reactii:

[/]Mona Bernhardt-Lörinczi /…/Am lasat articolul pe primul loc tocmai pentru a fi citit de toata lumea. Este foarte bine documentat si explicat. NU PROIECTULUI ROSIA MONTANA. NU CONCESIONARII. NU ACORDULUI incheiat in conditii dezavantajoase, rusionase pentru Romania. NU LOCURILOR DE MUNCA CU ORICE PRET. Cititi articolul si ganditi. Pentru cateva sute de locuri de munca o tara intreaga va iesi zdruncinata. Cei care nu au fost acolo si nu au vazut inca defrisarile si goliciunea care a ramas in urma lui Gold Corporation sa caute pe Google Earth, se vad si acolo foarte clar. NU ROSIA MONTANA. Cititi Acordul, vedeti parerile specialistilor, informati-va si spuneti NU ROSIA MONTANA.
Link: https://www.facebook.com/groups/1226...tal_comments=2

[/]Ioan Baran /…/localnicii platiti vor minerit cu orice pret.eu as fi de acord sa se extraga dar nu prin decopertare si nici separarea minereurilor prin ceanuri iar tot ce este acolo sa se faca jumi juma daca noi cu propriile forte nu santem in stare.bine ca stau banii in banca nationala ..s-ar putea investi de catre stat si castigul ar fi in totalitate al nostru.pentru 5000000000 euro in atatia ani mai bine sa ramana acolo pe vecie.
Link : http://www.facebook.com/groups/iasi1...tal_comments=1

[/]Pavel Grigorescu/…/ Ce sa mai spun..Cam tot sa expropiat..TOT VINDE.Unii il regreta pe Ceausescu.Era cum era dar ZERO datori externe si fabrici ,instituti etc erau in patrimoniul statului.Maine poimaine pe tine ,pe tine pe tin (Tu Romanule te scoate la licitatie ) Vai si amar cu tara Romaneasca.

[/]Mihai-Gabriel Dina /…/culmea e ca marile tunuri-privatizari au fost facute sub tutela PSD

[/]Ioan Ionuț Tradatorii afara numai dupa ce-sivor ispasi pedepsele cuvenite.
Nici Gabriel Resources nu detine in proprietate utilajele si capacitatile de operare necesare exploatarii si prelucrarii minereului. Acestea ar fi urmat sa le obtina prin diferite mijloace de la detinatori: inchiriere, leasing, asociatie in participatiune etc. Si statul roman poate face asta in ultima instanta. Dar mai convenabil ar fi fost sa-si construiasca utilajele daca industria grea nu ar fi fost demolata.
Link : http://www.facebook.com/groups/32275...tal_comments=2

[/]Provincia Crisana Doamne ajută. Ce bine ar fi, dar cu cine ne conduc acuma, mai greu așa ceva...
Link : http://www.facebook.com/groups/21801...tal_comments=1

[/]Banu Viorel Auziti dragi oportunisti. Cum ramane un os pe camp cum sariti cu coltu' pe el. Acum ca sa terminat,cu bine subiectul Rosia Montana,ce-ar fi sa va ocupati de zecile de mii de hectare de paduri defrisate,de Delta Dunarii distrusa de pescuitul electric si vanatoarea criminala,de rezervatiile naturale Retezat si Hateg,Sarmizegetusa si alte paradisuri batjocorite de acest popor de ovine pe care voi le mulgeti fara rusine. Vreau sa va aud si va sustin, indemnand oamenii sa iasa in strada pentru apararea fiintei acestui neam. Nu mai e valabil dictonul "romanul este frate cu codrul"? Cat timp credeti ca ve-ti mai putea minti fara rusine pe semenii vostrii ? De vorbe si planuri frumoase sunt toti satui. Exceptand clasa voastra a lipitorilor,care odata la 4 ani veniti cu pungile dupa ce ati saracit tara. Astept sa vad cat de patrioti sunteti.
Link : http://www.facebook.com/groups/orgpn...tal_comments=1
***
...texte interesante(la al doilea sunt cca. 70 de comentarii cu multe elemente de informare)
1.) Cum a pierdut Romania dreptul de a marca aurul. Tara noastra a fost scoasa de pe lista producatorilor de aur certificati din cauza unui scandal financiar : http://www.gicacontra.eu/cum-a-pierd...a-marca-aurul/
2.) De ce proiectul de la Roșia Montană este un act de TRĂDARE A INTERESULUI NAȚIONAL. Află tot adevărul și informează-ți prietenii și colegii!: http://danielroxin.blogspot.fr/2013/....html?spref=fb
***

[/]Adrian Cosereanu /…/Domnule Profesor, chiar daca nu mi-ati raspuns la nici un mesaj, remarci sau comentarii, poate pentru ca sinteti extrem de ocupat cu alte probleme si nu fac o critica din acest aspect, am sa va intreb de ce nu luati pozitie si impotriva lui Isarescu, care pe linga cei trei maimutoi si acolitii lor, este poate cel mai vinovat de ceea ce se intimpla acum in Romania si sint sigur ca el sta in spatele acestui esafodaj construit pentru a distruge tara? De ce nu discutati de oprirea totala a exploatarilor la Rosia Montana, in paralel cu ceea ce se intimpla cu tezaurul nostru de aur depus la Viena in vederea garantarii imprumuturilor pe care guvernul Romaniei le face la FMI si care este foarte aproape de acoperirea acestui imprumut si in consecinta va fi epuizat, dupa care va mai fi nevoie de aur pentru a garanta viitoarele imprumuturi si pentru ca magarii astia sa ne spuna ca sint diplomati de exceptie si rezolva finantarea tarii, iar tartorul lor, Isarescu sa ne spuna ca "gura bate fundul", dar fara sa ne spuna faptul ca, pentru ca el sa fie guvernator si sa traga sforile, este nevoie de aurul de la Rosia Montana si alte bogatii ale Romaniei, care odata epuizate, asta dupa moartea acestui terorist financiar, va lasa in urma o tara de o saracie incredibila. Ce facem sau ce s-a intimplat cu tezaurul de aur de la Viena si cit la suta din el mai poate acoperii imprumuturile pentru plata pensiilor si saraciei in Romania? Oare nu trebuie discutat acest aspect? www.alternativaromaniei.com
Link : http://www.facebook.com/groups/32738...tal_comments=2

[/]Constantin Cojocaru/…/ Adrian Cosereanu
Raspuns la dezbaterea: Mugur Isarescu si invitatii sai : http://www.universulromanesc.com/gin...-invitatii-sai
Presedintele, Rosia Montana, Aurul si Rezervele BNR : http://www.universulromanesc.com/gin...-Rezervele-BNR

[/]Ilie Bratu Constantin Cojocaru: ,,Suntem împotriva exploatării aurului prin utilizarea cianurii şi suntem împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Înainte de toate, însă, suntem împotriva spolierii României de resursele sale naturale, de capitalul său şi de forţa sa de muncă. Aceasta este problema de fond cu care se confruntă poporul român, nu tehnologiile de exploatare a resurselor".
Ar fi extraordinar dacă mişcările de protest se vor încununa cu demisia întregii clase politice antinaţionale de pe malul Dîmboviţei, preluarea puterii de forţe cu adevărat naţional-patriotice care ar făuri Reîntregirea României în scurt timp!
Respect, dle Cojocaru!

[/]Metin Cerchez /…/ Cu respect, Metin Cerchez...amindoi ne-am lovit de Dan Diaconescu, din pacate si minciunile sale
Link: http://www.facebook.com/constantin.c...tal_comments=4

[/]Viorel Florian /…/ Niste indivizi, niste" romani " de cateva decenii, adusi pe tancuri de bolsevici, nu dau doi bani pe Romania si pe romani. Scopul lor este sa puna mana cu orice pret, pe bogatiile tarii, iar romanilor sa le ramana faramiturile sa nu moara de foame...

[/]Constantin Codreanu /…/ Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu, care produce apa grea pentru centrala nucleara din Cernavoda, va intra in insolventa - ordonanta de urgent(: http://economie.hotnews.ro/stiri-com...ta-urgenta.htm )
Urmează probabil privatizarea regiei care produce cea mai bună apă grea din lume....România cunoscută ca produse fanion...1. Apă grea...2. Gerovital....etc.
Link : http://www.facebook.com/groups/12265...tal_comments=4

[/]Costi Putza/…/ … sint de acord dara asa cum statutati interzicerea exploatarii tarii de catre o companie privata (mai ales una straina) din experienta si din neincredere in corectitudinea firmelor poivate, asa si eu am o mare neincredere in ce priveste modificarea constitutiei acum. Toate premizele arata ca nu se poate garanta o modifcare corecta, cumva se aseamana cu a face comparatie intre revolutie si evolutie. Daca face revolutie inseamna ca vei aduce alti smecheri la putere, iar evolutia e singura care permite dezvoltarea durabila si intelegerea fenomenelor. Apoi in prag de criza, de razboi nu este cazul, eu tin minte niste declaratii ale oamenilor pulitici de la noi care au spus ca trebuie modificata constitutia ca sa poata permite regionalizarea. Si nici cu aia nu sint de acord. Atita se vehiculeaza niste notiuni cu adevarat importante si vitale incit deja nu mai am incredere in schimbari de anvergura. Se pot schimba macar legi din tara asta, sint mii de legi care ar putea fi anulate sau schimbate, legislatia in lume si implicit si la noi a ajuns asa complicata incit sincer imi doresc sa ne intoarcem al jus valahicum, adica legea pamintului, bazata pe morala si credinta in bine si dreptate! Mai bine o luam pas cu pas decit sa fie folosit elanul revolutionar, sau optimismul si sa fie impuse niste legi care sa distruga unitatea inca existenta a tarii. La fel va "trebui" modificata constitutia ptr a ne acorda cu legislatia mUE si cu federalizarea europei, dar pe noi ne-a intrebat cineva daca acceptam pierderea suveranitatii? Mai contam macar ca cetateni la aceasta constructie gindita din umbra si mirosind a sulf (ca un adevarat proiect satanic )?
Link : http://www.facebook.com/groups/29433...tal_comments=1

[/]Adrian Mitis/.../ "Lancea lui Horea."
Link: http://www.facebook.com/groups/demni...tal_comments=1

[/]Doina Brebenel/.../ eu una abia astept sa vad schimbarea!
Link: http://www.facebook.com/groups/29796...tal_comments=3

[/]Olteanu Ion /…/Poporul Roman trebuie sa puna la punct problema asta si toate problemele din tara.Greva generala la nivel INALT .uN NOU GUVERN O NOUA rOMANIE UN POPOR rascumparat .Guvernul sa raspunda pentru tote pe care noi le stim.
Link : http://www.facebook.com/groups/12017...tal_comments=3

[/]Nicolae Chiperi /…/...daca s-ar vrea,....in 48de ore,...au plecat toti,..daca am iesii masiv in strada , confiscand-o pana la DEMISIA LOR,...in bloc,..a actualei clase politice tradatoare interesului national,.. ...SE MISCA TARA,...asa ar trebuii sa continuam pentru marea SCHIMBARE care este asteptata de romani,...o noua REVOLUTIE pasnica,...dar persistenta pina la infaptuirea idealului national,...

[/]Bogdan Florin Voicu /…/Du-te si administreaza-ti partidul de buzunar si mai las-ne cu populismele astea !
http://www.facebook.com/groups/centr...tal_comments=1

[/]Petru Borodi/…/ Dragi Fraţi Români!!!

Un groaznic pericol stă să fie pus în act de către dregătorii TRĂDĂTORII! O lege dată de Dregătorii TRĂDĂTORI va permite din 2014 ÎNSTRĂINAREA sistematică a tuturor Teritoriilor Româneşti! Foştii Cotropitori ai României AŞTEAPTĂ pregătiţi să cumpere cu acte în regulă Pământul Tracic al Străbunilor noştri!!!

Nu numai că dregătorii de după 21/12/1989 au distrus programatic Capacităţile de Producţie a României, fapt care a generat o gravă ATINGERE Suveranităţii Naţionale, şi desigur afectarea Demnităţii omului şi Familiei, Şomajul, mizerii sociale, forţarea exodului Forţei de Muncă şi respectiv plecarea în Pribegie a Românilor, ci aceiaşi dregători TRĂDĂTORI au purces samovolnic la înstrăinarea Resurselor Naturale a României ( vezi Devastarea Pădurilor, a Ţiţeiului, Gazelor Naturale şi acuma a zuăcămintelor de la Roşia Montană, Roşia Poeni, Gazele de Şist şi altele!). Însă actul cel mai MÂRŞAV de Trădare urmează a fi produs de DEMENŢIALA "Lege" care cu începere de anul 2014 va admite până şi înstrăinarea Mormintelor unde este Îngropat SÂNGELE STRĂBUNILOR noştri care au Luptat MII de ani împotriva Cotropitorilor!! Acdeastă Lege va permite ca Teritoriile Românie să poată fi cumpărat pe felii de către oricare dintre doritori ( Gândiţi-vă care vor fi cei mai interesaţi de sute de ani să facă aceasta!!!

Nu doar Demnitatea, nu doar Suveranitatea ci ÎNSUŞI Fiinţa Neamului Românesc va fi DISTRUSĂ devastator dacă nu vom OPRI , prin mijloace în consecinţă(!!!) această TRĂDĂTOARE lege!!! Fie ca Dumnezeu să Apere Neamul Său Românesc!!!

P.S Cinste Frumoşilor Tineri ai Clujului şi desigur şi celor care deşi în Etate fiind au participat şi în data de 8 Septemvrie la Protestul pentru Apărarea Avuţiilor Neamului Românesc de la Roşia Montană, implicit împotriva dregătorilor TRĂDĂTORI. In Cluj, am fost circa 6.000 de protestatari! am marsaluit pe arterele principale ale centrului. Atat cei care asigura Ordinea sunt ferm constienti ca Protestul este unul NECESAR pentru Neamuil Romanesc, si ca instrainarea zacamintelor naturale este o TRADARE a Intereselor Romaniei precum mai ales legea marsava care din anul 2014 va permite cumpararea de catre Strainatate a PAMANTLUI Romanesc ! ATENTIE aceasta NEMERNICIE trebue a fi OPRITA pana nu vom devdeni SCLAVI in propria noastra Tara!!!
***

[/]Marina Stefan/.../ Cele 8 puncte de la Cluj

1. Respingerea integrală a proiectului de legiferare a exploatării zăcămintelor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

2. Includerea Roşiei Montane în lista patrimoniului mondial UNESCO.

3. Elaborarea pe această bază a unei noi strategii de dezvoltare durabilă a comunei şi investirea din fonduri europene, în bani, pentru dezvoltarea turismului.

4. Adoptarea unui proiect de lege prin care să se interzică pe tot teritoriul României utilizarea de tehnologii de exploatare a resurselor naturale cu impact negativ asupra mediului, de exemplu, cianurare sau fracturare hidraulică.

5. Declararea pe această bază ca fiind ilegale şi anularea de drept a tuturor contractelor de concesiune, de explorare şi de exploatare a resurselor naturale care folosesc sau propun folosirea de tehnologii cu impact negativ asupra mediului.

6. Alocarea de bani din fonduri europene pentru ecologizarea în condiţii de maximă siguranţă a tuturor exploatărilor de resurse naturale aflate în curs de conservare, închise sau abandonate.

7. Adoptarea unei legi a transparenţei prin care toate companiile care activează în domeniul exploatării resurselor naturale să facă publice contractele de sponsorizare, de publicitate şi orice altfel de colaborări au avut cu televiziuni, cu trusturi de presă, cu sindicate, cu administraţia publică locală, cu partide şi oameni politici.

8. Investigarea imediată a tuturor demnitarilor şi funcţionarilor publici asupra cărora planează suspiciunea de trafic de influenţă, de luare de mită sau de corupţie în toate dosarele de exploatare a resurselor naturale.

***

[/]Ioan Rosca/…/ Geologii puteau vorbi mai devreme ....

[/]Silviu Pricope/…/ Au vorbit domnule Roșca. Eu știu de această declarație de mai mult de un an. dar cine să-i asculte? Și mai ales... cine să le rostogolească declarațiile...? Link: http://www.facebook.com/groups/36747...al_comments=10 ...Fostul geolog-şef al Roşiei Montane: metalele rare sunt adevăratele comori. Valorează mai mult decât aurul …Valoarea aurului şi argintului de la Roşia Montană este depăşită de valoarea metalelor rare aflate în acelaşi zăcământ, potrivit geologului Aurel Sântimbrean, care a fost peste 20 de ani, până în 1987, şef la exploatarea minieră de stat din localitate.„Zăcămintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu şi wolfram sunt evidenţiate calitativ şi cantitativ în documentaţia pe care Roşia Montana Gold Corporation a cumpărat-o de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale”, a afirmat Sântimbrean,
Link: http://adevarul.ro/economie/stiri-ec...012/index.html
***

[/] Iulian Urban /…/Proiectul Roşia Montană trebuia să aibă o licenţă de exploatare proprie, şi nu avea, la data depunerii cererii pentru eliberarea acordului de mediu (14.12.2004), şi nu are nici astăzi.

a) Licenţa de exploatare nr. 47/1999, care stă la baza Memoriului de prezentare a Proiectului Roşia Montană (Memoriu în continuare) depus la APM Alba în data de 14.12.2004 în vederea obţinerii acordului de mediu - era pentru mina veche, de mici dimensiuni (500.000 tone minereu anual) , de la Roşia Montană, nu pentru proiect, care a fost definitivat abia în 2001.

În urma transferului din 2000, licenţa 47/1999 este deţinută de RMGC ca titular şi de Minvest ca afiliat (deşi Legile Minelor 61/1998 şi 85/2003 nu fac referiri decât la „titularul" unei licenţe, nu şi la existenţa posibilă a unui „afiliat"). Cu această licenţă de exploatare, Minvest a făcut exploatarea, iar RMGC a făcut explorarea pentru proiectul său, deşi Legea Minelor 61/1998, spune: la Art. 9. (1) „ Explorarea se realizează pe baza unei licenţe exclusive care se acordă ..." şi la Art. 10 (1) „Exploatarea minieră se realizează pe baza unei licenţe exclusive care se acordă ..." - deci nu se poate face explorare cu licenţă de exploatare. De ce a făcut RMGC explorare cu o licenţă de exploatare ? Probabil pentru că "licenţa de explorare se acordă pentru o durată de maximum 5 ani, cu drept de prelungire pentru cel mult 3 ani" (Legea minelor 61/1998 , Art. 9 (3)), pe când „licenţa de exploatare se acordă pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani" (Legea minelor 61/1998, Art. 10 (4)), iar RMGC (Gabriel) işi doreşte o viaţă lungă în România pe seama aurului de la Roşia Montană.

b) La 15 mai 2006, mina veche a fost închisă, dar oficial nu s-a spus dacă definitiv sau temporar, probabil pentru a păstra încă în funcţie vechea licenţă de exploatare 47/1999, pentru interesul RMGC. Logic, închiderea exploatării vechi, pe perimetrul iniţial, trebuia să fie definitivă, ea fiind nerentabilă economic şi trebuia să atragă anularea licenţei sale de exploatare 47/1999. Pentru proiectul nou, trebuie licenţă nouă de exploatare, aprobată de Guvern.

c) Perimetrul iniţial al Licenţei de exploatare nr. 47/1999 a fost modificat în timp, de către ANRM, în interesul RMGC, deşi Legea Minelor 61/1998, spune la Art. 11 (2) „ Prevederile licenţei rămân valabile pe toată durata acesteia, în condiţiile existente la data încheierii", iar Legea Minelor 85/2003 spune la Art. 60 (1): „Prevederile licenţelor de explorare şi/sau exploatare aprobate de Guvern rămân valabile pe întreaga lor durată, în condiţiile în care au fost încheiate". Normele la Legea nr. 85/2003 spun, la Art. 31: „Prin licenţa de exploatare se stabilesc: durata acesteia, perimetrul de exploatare, cantitatea de rezerve propusă a fi exploatată, ...", iar faptul că perimetrul la care se referă o licenţă înseamnă denumire perimetru şi coordonate topogeodezice rezultă din Art. 44 (2) a) sau din Art. 74 (1) a) din Normele la Legea 85/2003.
Astfel,
- perimetrul iniţial al Licenţei 47/1999 a fost de circa 1200 ha.
- prima modificare a perimetrului, mărire:
Din Raportul Anual al lui Gabriel pe 1999 (semnat la 17 aprilie 2000) aflăm de mărirea perimetrului celor 4 licenţe (Roşia Montană (Licenţa nr. 47), Bucium, Certej-Săcărâmb, Zlatna-Hanes ): „ Gabriel a fost capabil să extindă mărimea celor 4 licenţe minerale existente pentru a acoperi arii cunoscute de mineralizare, adiţionale". (pag. 2) „Gabriel are acum proiecte pe o suprafaţă cu raza de 50 km în Cadrilaterul de Aur al României". Există o hartă a tuturor celor 6 perimetre deţinute de Gabriel în Raportul Anual pe 1999, pag.4, unde se vede că suprafaţa perimetrului Roşia Montană este de aproximativ 2000 ha (faţă de suprafaţa perimetrului Bucium de 8000 ha).

- a doua modificare a perimetrului, mărire:
- Perimetrul licenţei 47 a mai fost mărit în mai 2001: „ Marginile Licenţei de exploatare minieră Roşia Montană au fost extinse la aproximativ 4200 ha, reprezentând o creştere de aproximativ 100%, în mai 2001, ca să cuprindă noua uzină, facilităţile şi infrastructura necesare dezvoltării la scară mare a unei noi cariere".[Gabriel's News Releases din 4 mai, 2001]. In documentul Descrierea Proiectului (sept. 2002), pag. 2, este dată suprafaţa exactă a perimetrului: 4282 ha=42,82 km2. Există o hartă a perimetrului Roşia Montană şi Bucium în Raportul Anual al Gabriel pe anul 2002, la pag. 24 şi în Descrierea Proiectului, la pag. 9. Există o hartă a tuturor celor 6 perimetre deţinute de Gabriel în Raportul Anual al lui Gabriel pe anul 2001, pag. 8.

- a treia modificare a perimetrului, micşorare:
Perimetrul licenţei 47 a fost micşorat în iunie 2004: „Licenţa de Exploatare Roşia Montană a fost amendată prin Actul adiţional nr. 6 din 21 Iunie 2004, în sensul reducerii perimetrului de exploatare, pentru a reflecta mai bine locul proiectului şi a unor amendamente tehnice minore". (Gabriel's News Releases din 13 Aug. 2004), (Memoriu, pag. . „Noua suprafaţă a Licenţei este de 2388 ha" (Memoriu, pag. 8, 9).

"Perimetrul de aplicabilitate al Licenţei de exploatare pentru acest Proiect a fost definit prin Actul adiţional nr. 6, din data de 21.06.2004"(Memoriu, pag. .

Deci, perimetrul actual al licenţei 47, de 2388 ha, este prezentat în Memoriu ca fiind perimetrul proiectului. Din cauza modificării perimetrului Licenţei 47, s-a ajuns la situaţia paradoxală că uzina de preparare a minereului din Gura Roşiei, care a funcţionat în timpul exploatării vechi, nu mai face parte din perimetrul Licenţei 47.

d) Deci proiectul Rosia Montana nu are licenţă de exploatare, cum se pretinde în Memoriu, pag. 8, de exemplu. Mai departe, la pag. 15, se recunoaşte că: „În vederea operării noii exploatări miniere, în conformitate cu termenii licenţei de exploatare, va fi necesară actualizarea acestei licenţe. Licenţa va fi emisă de ANRM, iar RMGC doreşte să finalizeze cererea de actualizare a Licenţei de exploatare după aprobarea studiului de impact asupra mediului". Dar Legile Minelor 61/1998 şi 85/2003 nu prevăd operaţiunea de "actualizare" a unei licenţe, iar licentele de exploatare se acordă prin Hotărâre de Guvern: „Licenţa se încheie în formă scrisă. Pentru explorare licenţa intră în vigoare la data publicării ordinului preşedintelui autorităţii competente (ANRM n.a.) de aprobare a acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I; pentru exploatare licenţa intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului de aprobare a acesteia."( Legea Minelor 85/2003, Art. 21. - (1)).

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Găbudeanu, a recunoscut în 2008 că trebuie o nouă licenţă: "Dacă proiectul va fi aprobat (de Ministerul Mediului), investitorul trebuie să prezinte ANRM noi documente referitoare la cantităţi, termene, studiu de fezabilitate reactualizat. Având în vedere că trebuie analizate mii de documente, cred că va dura cel puţin cinci-şase luni să putem acorda noua licenţă".
Deci, RMGC trebuie să obţină mai întâi licenţa de exploatare şi după aceea acordul de mediu. Este cel puţin curioasă inversarea de roluri declarată atât de Gabriel Resources cât şi de fostul şef ANRM, că mai întâi trebuie ca proiectul Roşia Montană să obţină acordul de mediu, şi apoi licenţa de exploatare.

2) Amplasamentul proiectului nu este legal, în sensul că nu face parte din dispoziţiile unei Licenţe de exploatare legale a proiectului (adică aprobată prin H.G. pentru acest proiect).
Pe site-ul Ministerului Mediului scria că: "La data de 14.04.2005 a avut loc verificarea amplasamentului proiectului Roşia Montană la care au participat reprezentanţi ai MMDD, ARPM Sibiu, APM Alba şi ai titularului. În urma verificării amplasamentului a fost încheiat procesul verbal şi s-a început completarea Listei de control conform legislaţiei în vigoare". Considerăm că această verificare este netemeinică, deoarece "amplasamentul proiectului" nu face parte din dispoziţiile unei Licenţe de exploatare legale a proiectului (adică aprobată prin H.G. pentru proiect).

3) Proiectul nu mai este realizabil după anularea definitivă, de către Curtea Supremă, în dec. 2008, a Certificatului de descărcare de sarcină arheologică 4/2004.

Masivul Cârnic, obiectivul central al exploatării la suprafaţă preconizate de RMGC, redevine, prin hotărârea judecătorească a Curţii Supreme din dec. 2008, sit arheologic sub protecţia legii (Ordonanţa nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată ca legea 258/2006). Deci, proiectul (inclusiv documentul Memoriu) trebuie să fie modificat esenţial de către RMGC ( "Acest Memoriu de Prezentare a Proiectului este înaintat de către Societatea Comercială Roşia Montană Gold Corporation S.A. (RMGC) ca o componentă a solicitării de eliberare a acordului de mediu ...", (Memoriu, pag. 7)). Din acest motiv, cererea iniţială de acord de mediu , din data de 14.12.2004, a rămas fără obiect.

Link: http://www.facebook.com/urbaniulian/...al_comments=15

[/]Silviu Pricope /…/ Newmont Mining este actionar si la Gabriel Resources
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=-7GzwjwEsQE

Vă invit să urmăriți acest documentar, chiar dacă este doar în limba engleză. Este ceva inimaginabil ce se întâmplă cu aceste exploatări miniere și cu acest capital rapace care colonizează teritorii și vieți. Sunt mai rău ca lăcustele. După trecerea acestor insecte, natura se regenerează. În urma exploatărilor miniere, în țările colonizate rămân doar cimitirele, apele contaminate și otrava. Iar argumentul lor este... "Nu se învârte lumea în jurul Peru-ului. Cine este Peru? Peru reprezintă doar 0,2% din comerțul mondial. Dacă ne șterg de pe hartă nimeni nu o să observe!!!!". Vă rog să observați cinismul colonizatorilor în costume Armani... INCREDIBIL FRAȚILOR!
[/]Silviu Pricope/…/ Documentarul OPEN PIT cu subtitrarea în limba română: http://www.youtube.com/watch?v=1oDoO5QpLv0
***


***
Ω A.1: Proiect preliminar pentru Constitutia Cetatenilor Romaniei initiat de MCC, partea -I-a :
Ω A.2: Proiect preliminar pentru Constitutia Cetatenilor Romaniei initiat de MCC, partea -II-a:
Ω A.3: Proiect preliminar pentru Constitutia Cetatenilor Romaniei initiat de MCC, partea -III-a :
Ω A.4: Proiect preliminar pentru Constitutia Cetatenilor Romaniei initiat de MCC, partea -VI-a :
Ω A.5: Proiect preliminar pentru Constitutia Cetatenilor Romaniei initiat de MCC, partea -V-a :
***

Ω B.1: REPLICA la avizul nr.308/22.04.2013 al Consiliului Legislativ al Romaniei pentru proiectul MCC :
Ω B.2: Poziţia Consiliului Legislativ faţă de iniţiativa legislativă a cetăţenilor promovata de Mişcarea pentru Constituţia Cetăţenilor (MCC) :
Ω B.3: Forum: Proiect de NOUA Constitutie a României 2013, - elaborata de cetateni :


Ω B.4: Radiografia mafiilor: Clasificarile Organizatiilor,Partidelor, Grupurilor de interese:
***
Documente:
Ω R-1) - Constitutia si imprumuturile statului - opinie pentru domnul Cojocaru, de Ioan Rosca :
Ω R-2) - Statul Roman imprumuta pentru a intretine clasele parazitare ce se multiplica :
Ω R-3) - Ca sa poti mentine sclavii in jug, trebuie sa satisfaci gardienii - Un stat uzurpat! :
***

Ω T.1) - Cicerone Ionitoiu: Memoriu adresat presedintelui completului din dosarul 10635/1/2010:
Ω T.2) - Revolutia si Contrarevolutia - Declaratie-raport: dosar 75P/1997 de Ioan Rosca :
Ω T.3) - Tradarea Basarabiei - E de mult timpul sa incetam resemnata noastra tacere:
Ω T.4) - Cauze-Obstacole: De ce nu avem Actiuni pentru Eliberarea Romaniei :
Ω T.5) - Aparitia unei adevarate alternative antisistem este solutia pentru iesirea din impas :

Ω T.6) - Ei decid ca ei trebuie sa continue sa decida... Romania este ingenuncheata ! :
Ω T.7) - Planul de Actiune al Miscarilor Sociale - Un cadru strategic: stadii ale miscarilor :
Ω T.8) – Conceptul de dreptate - Teorii ale dreptatii. Filosofie politica, Prof.univ.dr. Adrian Miroiu p-2 :
Ω T.9) – Statul – între adevăr şi minciună (I) :
Ω T.10) - Statul – între adevăr şi minciună (II) – Politicile redistributive :

Ω T.11) - Culturile politice - Politologie si doctrine politice. dr. Nicolae Frigioiu p-7 :

***