Am lansat dezbaterea privind proiectul de revizuire a Constituţiei României pe data de 3.01 2013. În prima mea intervenţie în această dezbatere, m-am referit la forma de guvernământ.

Opinia mea a fost şi rămâne aceea că atât istoria românilor, tradiţia lor în organizarea vieţii politice, cât şi starea actuală a societăţii româneşti, justifică instituirea republicii prezidenţiale ca formă de guvernământ a României, cel puţin pentru următoarele câteva decenii. Am notat că mulţi participanţi la dezbatere susţin această opinie şi m-am bucurat că foarte mulţi am făcut şi propuneri de completare a propunerii mele, de întărire a principiului separării puterilor în stat şi de creştere a independenţei puterii executive faţă de cea legiuitoare, ca şi a independenţei puterii judecătoreşti faţă de puterea legiuitoare şi cea executivă.


Astăzi, supun spre dezbare problema teritoriului naţional.


Constituţia actuală, adoptată în 2003, la alineatul (1) al articolului 3, prevede că: „(1)Teritoriul României este inalienabil”. Aşa scrie în Constituţie. Negru pe alb. În Dicţionarul Explicativ al limbii Române, editat de Academia Română, la cuvântul INALIENÁBIL, găsim următoarea explicaţie: “Care nu poate fi înstrăinat, vândut”.

Şi totuşi. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, până la sfârşitul anului 2011, străinii deţineau în proprietate privată peste 700.000 de hectare de teren, adică aproape 10% din suprafaţa arabilă a României. S-a ajuns la această situaţie, încălcându-se Constituţia printr-o mică...mare şmecherie. S-a permis străinilor să cumpere terenuri nu în calitatea lor de cetăţeni străini, ci în calitatea lor de componenţi ai unei persoane juridice înregistrate în România. Vezi, Doamne, persoanele juridice în cauză sunt...române, româneşti. Este clar! Constituţia a fost călcată în picioare. De către toţi cei care, prin jurământ, s-au obligat să o apere. De către toţi cei care au ocupat funcţiile de Preşedinţi ai României, de prim-miniştri, de miniştri, de senatori şi deputaţi, de magistraţi.


Pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple, propun ca, la articolul 3, după alineatul 1, să se adauge un nou alineat, 1 bis, cu următorul cuprins: „(1bis). Numai cetăţenii români, ca persoane fizice, sau constituiţi în persoane juridice române, pot deţine terenuri în proprietate privată.”

În ceea ce priveşte prevederea inclusă în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, conform căreia, începând cu anul 2014, terenurile care formează teritoriul României vor putea fi vândute şi străinilor, nu numai românilor, consider că această prevedere este nulă, de drept, deoarece a fost asumată de Guvernul României prin încălcarea Constituţiei, fără consultarea poporului român.

Este datoria întregului stat român, a tuturor componentelor sale - legislativă, executivă, judecătorească, mai ales a celei executive - să lupte pentru anularea acestei prevederi. Această anulare este susţinută nu numai cu argumente constituţionale, dar şi cu argumente economice. Prin aşa-zisa privatizare, marea majoritate a românilor a fost adusă în stare de sărăcie absolută, în stare să-şi vândă pământul la preţuri de zeci de ori sub valoarea acestuia. O astfel de prevedere nu poate fi acceptată de România decât atunci când Produsul Intern Brut al României, pe cap de locuitor, va fi egal cu media primelor şase state membre ale Uniunii Europene.

De ce este nevoie ca cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene să-şi cumpere terenuri pe teritoriul altor state? De ce nu cumpără la ei acasă, în statul lor? Pentru un singur motiv. Pentru că, la un moment dat, terenurile aflate pe teritoriile unor state, din cauza sărăciei, sunt foarte ieftine. Este acesta un motiv pentru care a fost creată Uniunea Europeană? Să ofere cetăţenilor statelor bogate terenuri ieftine în statele sărăcite ale Uniunii?

Poporului român i s-a spus că aderarea la Uniunea Europeană va reduce decalajele dintre nivelul lui de trai şi cel al popoarelor din statele avansate ale Uniunii. La şapte ani de la data aderării, decalajele dintre România şi statele cele mai avansate ale Uniunii Europene s-au mărit, nu s-au micşorat. În ultimă instanţă, dacă integrarea României în Uniunea Europeană are ca efect mărirea şi nu reducerea decalajelor faţă de ţările avansate ale Uniunii, ce rost mai are o astfel de integrare?

Înstrăinarea teritoriului naţional, acum, când ţara este sărăcită, va mări decalajele. Cu siguranţă. De aceea, ea trebuie oprită. Prin voinţa poporului român.

Aştept comentarii şi propuneri.
Constantin Cojocaru
15.01.2013


Noua Constituţie a României./ Propuneri/ 2. Teritoriul naţional. (DEZBATERE [P2] AICI: Actiunea pentru Eliberarea României (AER): : http://www.facebook.com/groups/36747...1712029181289/


[./.] Ioan Rosca […] Ma bucur ca ati abordat problema Constitutiei- un semn clar ca va intereseaza acel numitor comun critic al unei aliante pentru eliberarea Romaniei de parazitii interni si externi; si ca atacati problemele juridice si meta-juridice- nu numai pe cea economica. Ma bucur si mai tare ca aveti curajul sa scoateti in evidenta faptul ca integrarea in Europa se poate transforma intr-un jaf al avutiei romanesti cum nu s-a mai vazut. O tara cucerita fara nici un glont si secatuita mortal de resurse, cu largul concurs al populatiei animalizate. Nu stiu cui nu-i e clar ca vinzarea pamintului va fi actul final al desfiintarii tarii. Dar , va rog sa ma iertati , sint foarte sceptic privind solidarizarea romanilor ramasi in tara intru apararea gliei lor. Ma doare sufletul cind ma gindesc la ce vor pati ultimii luptatori, lasati singuri prin dezertarea generala. Besteliti-ma pentru acest scepticism. Dar nu uitati ca pun umarul ....in ciuda lui.

[./.] Constantin Cojocaru […] Domnule Rosca, va cunoasc scepticismul. Va inteleg. Fortele adverse sunt coplesitoare. Eu sunt, insa, hotarat sa nu depun armele şi ii invit pe toti romanii de buna credinta, inclusiv pe dumneavoastra, sa faca la fel. Poporul roman a trecut prin multe situatii vitrege, chiar mai rele decat aceea prin care trece acum. A ramas pe picioare, in viata, stapan pe glia in care s-a asezat cu mii de ani in urma. Chiar daca, vremelnic, glia i-a fost cucerita, sau sfartecata. A supravietuit. A mers inainte, a crescut, fiind, acum, al saptelea popor al Europei, ca numar. Vom iesi si din prapastia in care am fost impinsi in ultimii 69 de ani. Ne trebuie INCREDERE in propriile forte si UNIRE, solidaritate nationala. Ne trebuie, insa, si o VIZIUNE, un PROIECT. Trebuie sa ne hotaram in ce fel de TARA vrem sa traim, noi si urmasii nostri. Proiectul de Constitutie poate fi un prim pas in acest demers de constructie a viitorului nostru comun.

[./.] Ioan Rosca […] Am facut azi doua propuneri pentru o constitutie ani-patologica: interzicerea imprumutului extern si a contractarilor de interes national fara transparenta, control public si referendum-pentru mize mari. Astept reactia dv.

[./.] Constantin Cojocaru […] Am scris mai sus. Interzicerea oricarui fel de imprumuturi, de catre guverne. Nu numai a celor externe. Guvernele trebuie sa functioneze cu bugete echilibrate. De acord cu totala transparenta a contractelor comerciale si financiare incheiate de guvern. Voi reveni cu formulari concrete privind revizuirea articolelor constitutionale referitoare la economie si la finantele publie. In care vor fi incluse si propunerile dumneavoastra, ca si altele primite intre timp.

[./.] Dumitru Ilinca […] Da, aveti dreptate, ati pus punctul pe " i " ! De UNIRE e nevoie, acum mai mult ca oricand ! Am avut experienta alegerilor din 9 decembrie 2012 cand, dintre zecile de partide inregistrate, unele nu au realizat acel 5%, altele au prezentat doar jumatate din numarul de candidati, iar altele nu au prezentat niciun candidat !!! UNIRE si renuntarea la ORGAOLIU DE PRESEDINTE DE PARTID NEPUTINCIOS ! Nu atac pe nimeni, dar continuand ca pana acum, nu vad o rezolvare a situatiei. …Daca tot vorbim de referendum: romanii au decis prin referendum ca numarul parlamentarilor sa fie redus la 300. Rezultatul ? Avem peste 100 de "oameni" , in plus, in Pralamentul Romaniei....

[./.] Ioan Rosca […]Poate domnul Serban (Popa) va plasa aici observatia sa privind erorea de rationament car ar fi fost comisa de domnul Cojocaru in justificarea interzicerii vinzarii terenurilor la straini?

[./.] Serban Popa […] Nu regăsesc postarea initiala. Cea care a generat îndemnul dumneavoastră, dle Roşca, de a mă explica. Sigur, o voi face. Totuşi îi las dr. Cojocaru posibilitatea de a îşi demonstra atât capacitatea de autoanaliză (critică) cât şi probitatea de a o înfăţişa public. După câte ştiu, dr. Cojocaru nu a admis niciodată până acum că ar fi făcut greşeli de apreciere. Poate a venit timpul... Oricum postez din nou intervenţia mea anterioară pentru ca cei care ne urmăresc să ştie despre ce este vorba. "Chiar pe acest site am mai scris că la jumătatea anilor 90 - fiind atunci în strânse raporturi de colaborare cu dr. Cojocaru - i-am sugerat să mediteze asupra posibilităţii creării unei alte teorii/doctrine economice care să depăşească limitele liberalismului economic, ale etatismului marxist - leninist, ori ale combinaţiilor de tot felul, rezultate din melanjul celor două. La vremea respectivă, răspunsul pe care mi l-a dat dr. Cojocaru a fost acela că, pentru dsa, modelul economic care funcţiona în democraţiile occidentale îi era suficient. Era vorba de modelul în care majoritatea capitalului se afla - în opinia dr. Cojocaru - în proprietatea majorităţii cetăţenilor. Model pe care dsa l-a denumit economie democratică de piaţă. Din păcate,
"viaţa cu puterea de netăgăduit a faptelor" (pentru cine nu ştie, acesta este unul din citatele luate din manualele de economie politică marxistă şi socialism ştiinţific) a dat de pământ cu transpunerea în viaţă (alt clişeu) al respectivului model funcţional. Dr. Cojocaru a rămas însă prizonierul propriilor convingeri. dezvoltând în final, prin ultima versiune a Legii sale (dar cu preţul trădării unor principii fundamentale la care a aderat anterior în mod explicit şi militant) o struţo cămilă economică.

Nu acesta este însă mesajul critic pe care vreau să îl transmit acum, dr. Cojocaru. El a fost deja transmis şi, sper, recepţionat. Mesajul - la fel de valabil, de altfel şi pentru dl. Roşca - este acela că lucrurile nu se rezolvă pe bucăţi. Pentru că ele, lucrurile, nu trebuie abordate pe bucăţi, separate unele de altele. Cei împotriva cărora ne chinuim să luptăm ştiu de mult lucrul acesta. Şi
şi-au făurit o viziune integrată şi integratoare la nivelul întregii cunoaşteri pe multe zeci (dacă nu cumva sute) de ani înainte. Viziune care, pe deasupra, mai este şi una secretă, ocultă. Venind acum la cazul în speţă, este o prostie absolută interzicerea împrumuturilor de către stat, prin constituţie, atâta vreme cât nu se repune în discuţie statutul statului însuşi.

Discuţie care trebuie repornită nu numai pentru România, ci şi pentru toate celelalte entităţi statale ale lumii. Ori, acum ne trezim deja că - din aceeaşi dorinţă de a se erija în Mesia poporului român, exact ca acum 23 de ani - dr. Cojocaru vine iarăşi, la fel de pripit, cu tot felul de propuneri insuficient elaborate, care se vor dovedi, până la urmă nocive. Aşa cum a fost şi Varianta Cojocaru la vremea ei. Aşa cum este şi Legea Cojocaru acum. Şi pentru a nu fi suspectat de rele intenţii, îi invit pe cei interesaţi să studieze propunerile constituţionale ale dr. Cojocaru legate, de exemplu, de teritoriul naţional. Eu însumi fiind un adversar implacabil al vânzării de terenuri către străini, atrag atenţia însă asupra faptului că modul de a pune problema de către dr. Cojocaru este unul greşit. Îl las însă pe dsa, ca şi pe cei interesaţi să descopere de ce. De data aceasta, iată, nu am mai lăsat să treacă 4 ani... "

[./.] Bogdan Alin Tudoran […] Bun! Dar ce se intampla cu terenurile deja vandute? In zona mea nu mai gasesti nimic de cumparat, oamenii care inca mai detin pamantul mostenit de la stramosii lor si care inca mai traiesc de pe urma lui, la un moment dat datorita pretului imens al utilajelor si combustibilului in raport cu venitul de pe urma culturilor vor fi nevoiti sa vanda sau sa-l dea spre arenda daca nu se vor lua masuri urgent... Vedeti dvs marile "companii" agricole exporta produsele pt ca obtin un pret mult mai bun afara, iar asta face ca pretul furajelor si alimentelor de panificatie sa creasca in raport cu veniturile cetatenilor. In ciuda faptului ca in zona mea nu gasesti nimic neexploatat, produsele agricole sunt foarte scumpe pt buzunarele oamenilor de rand…

[./.] Ioan Rosca […] Fraza care a sugerat indemnul de a explica eroarea, este in citatul dv.:
"Eu însumi fiind un adversar implacabil al vânzării de terenuri către străini, atrag atenţia însă asupra faptului că modul de a pune problema de către dr. Cojocaru este unul greşit. Îl las însă pe dsa, ca şi pe cei interesaţi să descopere de ce."
La ce eroare va referiti?


[./.]Constantin Cojocaru […] Noua Constituţie a României-DEZBATERE: Alianta Grupurilor Antisistem (AGA) : http://www.facebook.com/groups/242399529138022/

[./.] Ioan Ionuț […] Poporul roman nu mai inseamna nimic pentru ei. Pana intr-atat l-au anihilat mediatic prin dezinformare. Trebuie reconstruita mentalitatea de popor, nu de gloata amorfa. De aici trebuie inceput.

Integrarea UE trebuie privita si ca o metoda de acaparare de teritorii de proprietarii de fapt ai UE iar acest decalaj, acum bine vizibil, ca un scop in sine.

In Constitutia din '91 exista un articol care prevedea interdictia vanzarii de teren strainilor: art 41, al (2) "(2) Proprietatea privata este ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizi nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor."
Acest aliniat a fost modificat prin referendumul din 18-19 oct.2003 in varianta: (art 44, al (2)) "2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală."

[./.] Silviu Pricope […] Absolut de acord! În Uniunea Europeană sunt şi alte state care nu permit vânzarea pământului către cetăţenii altor ţări. Pur şi simplu nu înţeleg de ce trebuie să fim noi mereu primii la aplicarea unor măsuri dubioase, care nu au drept scop decât pauperizarea şi mai gravă a acestei ţări.

[./.] Constantin Cojocaru […] Domnule Ionut, multumiri si felicitari. Excelenta sesizarea dumneavoastra. Motivul principal al adoptarii Constitutie din 2003 a fost legalizarea vanzarii tarii. Trebuie sa-i oprim pe guvernanti sa faca noi pasi in aceasta directie.

[./.] Constantin Cojocaru […] Domnule Pricope, ar fi foarte bine daca am obtine dovezi concrete din care sa rezulte ca sunt si alte state care nu permit vanzarea pamantului catre cetatenii altor tari. Ar fi de mare folos pentru cauza noastra comuna.
***
Opinii preluate de pe: Varianta COJOCARU

[./.] Chitu Constantin [./.] Puterea in Romania, printr-o Constitutie adecvata, trebuie verticalizata si personalizata. Acest lucru se poate face printr-un sistem constitutional in care seful guvernului sa fie ales direct, nu indirect ca acum; adica Presedintele (ales, desigur) sa fie si seful executivului. Sunt absolut de acord cu propunerile dlui Cojocaru referior la teritoriul national al Romaniei.

Referitor la decalajul dintre “noi” (romanii) si “ei” (bogatii Apusului), care decalaj creste in loc sa scada, asa cum ni se promite intr-un mod demagogic de vreo 23 de ani incoace, chiar e cazul sa ne intrebam, si asta pe buna dreptate, la ce bun toata demagogia asta europeana daca viata e mai grea acum decat inainte. Cum mai putem noi motiva sau justifica, ca natiune, integralismul asta european ? Orice lucru trebuie sa aiba o finalitate. Toata judecata empirica a omului isi are justificarea in utilitatea practica a actelor sale. Intotdeauna cand fac un lucru, am in vedere un obiectiv anume, o finalitate. Tot asa e si cu aceasta struto-camila a integrarii europene. Europa nu arata nici ca o federatie de state, adica ca un sistem politic integrator de state, si nici ca un continent de state suverane, independente si autonome.

Europa de azi, asa cum o vad eu, e, mai degraba, un fel de obor continental, si in care tari dezvoltate, cum e Germania sau Franta, sa-si poata valorifica potenta lor economica. “Oborul” acesta continental este menit a facilita valorificarea debuseelor lor industriale pe o piata libera si continentala. Adica tarile astea mai dezvoltate si-au zis, evident ca in interesul lor, cam asa: hai sa facem o piata comuna capabila sa absorba productia noastra de debusee. Cam la asta se reduce Europa de acum, la o negustorie ordinara de dimensiune continentala; dar la o negustorie in avantajul lor exclusiv.

Noi, ca tara cu potential productiv redus, si asta tocmai din cauza liberalizarii pretului la materii prime si energie, precum si a lipsei de tehnologizare, suntem perdanti prin definitie si aprioric. Piata de desfacere fiind una libera si concurentiala, este cat se poate de evident ca produsele noastre, produse intr-o economie precar tehnologizata, nu vor putea fi valorificate in vecii vecilor. Cu alte cuvinte, noi nu vindem nimic sau aproape nimic. Daca vindem asa de putin, atunci tot asa de putin avem si de lucru. Iar daca nu avem de lucru, atunci nu avem nici venituri cu care sa cumparam cele de trebuinta. E logic, nu ? Daca-i asa, atunci ce mai cautam noi in aceasta cloaca negustoreasca europeana ?

In afara de faptul ca si forta de munca circula pe piata libera a muncii, si ca din asta castiga si romanii ca au de lucru pe acolo pe unde numai bunul Dumnezeu stie in ce conditii muncesc ci cum sunt platiti in raport cu cetatenii lor, deci in afara de asta noi nu avem decat de pierdut. Daca se face un bilant al castigurilor si pierderilor (lucru pe care-l evidentiaza partial balanta de plati externa) de pe urma integrarii, este clar ca acest bilant ar fi unul pe pierderi pentru noi; deci unul care, mai devreme sau mai tarziu, va face din noi o tara insolvabila, daca nu chiar falimentara. Si totusi ma intreb ce-o fi in capul acestor zevzeci de politicieni care ne tot canta “melodia” integrarii de pe partitura europeana a liberului schimb. Totul in democratie sta pe ignoranta. Daca romanii ar realiza lipsa de perspectiva a tarii noastre alaturi de granzii Europei, atunci cu siguranta ca de mult i-ar fi maturat de pe scena politica.

[./.] Boboc Petrache [./.] Prezentarea domnului Dr. Constantin Cojocaru este cat se poate de limpede si nu poate fi combatuta prin comentarii cu interpretari rauvoitoare. Argumentele sunt de neclintit, clare si probatorii, notificand grosolania actelor savarsite de catre “demnitarii alesi de popor”. Crima de INALTA TRADARE este infractiunea produsa de intreaga “clasa politica” – o categorie de indivizi rupti de simtirea Poporului Roman. Spre consecinta, nu exista motive de clementa sau indurare pentru cei care batjocoresc statul si poporul! Fara aceste specimene, toti strainii ne-ar privi cu respect si admiratie.

Oare este vre-un articol, din Constitutie, fara sa fie incalcat? Sa ne gandim la dreptul de proprietate, dreptul la informatie, dreptul de a fi ales, dreptul la identitate…
*** *** *
*****
Dezbateri :
©® Document-[NC-01][] Noua Constitutie a Romaniei - Propuneri: 1. Forma de guvernamant
©® Document-[NC-02][] Noua Constitutie a Romaniei - Propuneri: 2. Teritoriul national
©® Document-[NC-03][] Noua Constitutie a Romaniei - Propuneri: 3. Pensiile
©® Document-[NC-04][] Constitutia si imprumuturile statului - opinie pentru domnul Cojocaru, de Ioan Rosca
©® Document-[NC-05][] Statul poate rastalmaci: pensionarii lui de ''suflet'' si pensionarii de ''pripas''!
©® Document-[NC-06][] Noua Constitutie a Romaniei - Propuneri: 4. Economia
©® Document-[NC-07][] Noua Constitutie a Romaniei-Propuneri: 5. Proprietatea
©® Document-[NC-08][] COMUNICAT : Conform articolului 150 din Constitutia Romaniei
©® Document-[NC-09][] Noua constitutie 2013 - manual de utilizare: Legea fundamentala se cere fondata!
**********
©® Document-[NC-11][] Miscarea pentru Constitutia Cetatenilor - NOUA Constitutie a Romaniei 2013
©® Document-[NC-12][] Reactii la Noua Constitutie - Miscarea pentru Constitutia Cetatenilor

***
********