Results 1 to 2 of 2

Thread: Apel pentru constituirea unei alternative contestatare

 1. #1

  Post Apel pentru constituirea unei alternative contestatare

  Apel pentru constituirea unei alternative contestatare …Romānii s-au săturat de farsa "alegerii" īntre aripile FSN care işi īmpart prada jefuită populaţiei capturate īn statul uzurpat. Ei simt că ideologiiile care par a se confrunta: comunismul nostalgic şi capitalismul sălbatec, nu sīnt decīt diversiuni pentru acoperirea intereselor celor care au comis "tranziţia criminală", distrugīnd ţara pentru a se imbogăţi nemeritat.

  Majoritatea a inţeles că nu e reprezentată nici de PDL nici de USL, că hoţii s-au convertit continuu, că politicienii se căpătuiesc slujind mercenar interese străine. Unii au aflat că īn afara zonei sinistrate politic din Europa de Est există curente de emancipare cetăţenească, că in lumea civilizată civism īnseamnă: democraţie reală, directă sau economică, ecologie profundă şi morală creştină, condiţie umană demnă- larg distribuită. Alţii au devenit conştienţi că rămīnerea la putere a vinovaţilor īmpiedică repararea nedreptăţilor, cercetarea furăciunilor, anularea "privatizărilor", denuţarea "ingineriilor" ilicite, recuperarea activelor nedistruse şi pedepsirea jefuitorilor, controlul averilor, tratarea patologiei sociale, apărarea sănătăţii celor mulţi, inălţarea conştiinţelor prin educare şi informare cinstită.

  Manifestaţiile de protest arată că poporul, īndelung domesticit, deşi s-a săturat de exploatatori, nu vede direcţia ieşirii din tunel, fiind amăgit că Europa ne-ar impune să ne suportăm resemnaţi călăii, ca administratori neocoloniali. Ca să anime lupta de eliberare, oamenii au nevoie de o alternativă reală, altfel nu pot scăpa de pesimism şi lehamite, rămīnīnd īn ghearele compromisurilor pentru supravieţuire, domesticiţi de Media aservită, care propovăduieşte necontenit supunerea.

  Evadarea minţii cere o fereastră spre libertate. De aceea grupurile contestatare trebuie să treacă peste diferenţe, nuanţe, ambiţii şi orgolii şi să urmărească federarea īn acţiune, īntru īnfruntarea solidară a sistemului putred. Populaţia revoltată are nevoie de o stea polară consistentă, de rezistenţă coerentă. De-abia după eventuala răsturnare a clicii parazitare ar căpăta sens confruntările de concepţie, metodă, program, ar putea fi negociate diferenţele de interese şi năzuinţe. Grupurile anti-sistem care nu pun umărul la efortul comun de eliberare a Romāniei dovedesc sterilitate, orbire, veleitarism sau rea credinţa.

  18 ianuarie 2012
  Ioan Roşca, fost grevist al foamei in Piaţa Universităţii, iniţiator al Acţiunii pentru Eliberarea Romāniei (www.piatauniversitatii.com)
  Last edited by Atikamekw; 18-01-12 at 08:18 PM.
  Procesul de jefuire, distrugere si degradare a Romaniei trebuie sa conduca la o infundatura, sa produca "o criza". Se termina la un moment dat prada pe care si-o disputa, de sus pina jos, poporul roman victimizat/criminalizat. Uzurpatorii puterii nu mai au avutii ale statului de capturat si instrainat, nici suficiente resurse bugetare de sifonat. …Nu mai poate fi evitata infruntarea dura intre rapitori, nici contestarea autoritatilor compromise. O "revolutie" a perdantilor contra cistigatorilor (dar nu a celor buni contra celor rai) mijeste amenintator - pentru patura imbogatita necinstit. Ceva trebuie sa se intimple. Tulburarea poate fi "pregatita", incit sa nu produca efectele temute, incit furia multimii sa fie canalizata (drenata) spre supape de esapament (sterilizare) a energiei resentimentare. Detalii/metodologie: http://www.legiuneastraina.org

 2. #2

  Default Re : Apel pentru constituirea unei alternative contestatare

  Quote Originally Posted by Atikamekw View Post
  Apel pentru constituirea unei alternative contestatare …Romānii s-au săturat de farsa "alegerii" īntre aripile FSN care işi īmpart prada jefuită populaţiei capturate īn statul uzurpat. Ei simt că ideologiiile care par a se confrunta: comunismul nostalgic şi capitalismul sălbatec, nu sīnt decīt diversiuni pentru acoperirea intereselor celor care au comis "tranziţia criminală", distrugīnd ţara pentru a se imbogăţi nemeritat.

  Populaţia revoltată are nevoie de o stea polară consistentă, de rezistenţă coerentă. De-abia după eventuala răsturnare a clicii parazitare ar căpăta sens confruntările de concepţie, metodă, program, ar putea fi negociate diferenţele de interese şi năzuinţe. Grupurile anti-sistem care nu pun umărul la efortul comun de eliberare a Romāniei dovedesc sterilitate, orbire, veleitarism sau rea credinţa.
  Planul de Actiune al Miscarilor Sociale (PAMS). Un cadru strategic ce descrie cele opt stadii ale miscarilor sociale de succes

  Miscarile sociale sunt actiuni colective prin care populatia este informata, alertata, educata si mobilizata, de-a lungul anilor sau chiar decadelor, sa provoace factorii de putere dintr-o tara si intreaga ei societate in vederea redresarii unor probleme sociale sau carente si sa restabileasca valorile sociale necesare. Prin implicarea populatiei direct in procesul politic, miscarile sociale sustin conceptul de guvern al oamenilor si prin si pentru oameni. Taria miscarilor sociale este direct proportionala cu forta cu care oamenii de rand isi manifesta nemultumirea si solicita schimbarea. Astfel, principala tema a miscarilor sociale este, lupta dintre miscarile reformatoare si factorii puterii pentru a castiga inimile (simpatia), mintea (opinia publica) si suportul activ al majoritatii populatiei care detine puterea, fie de a conserva sistemul actual fie de a produce o schimbare.

  Trebuie sa existe o renastere a democratiei prin „vointa poporului”. Puterea centralizata tot mai mare a statului si a altor institutii publice, combinate cu noi modalitati de utilizare a mass-media in procesul politic finalmente au eliminat participarea cetatenilor din procesul de luare a deciziilor sociale. Cei care detin centrul puterii iau decizii in interesul unei minoritati iar in acelasi timp submineaza binele comun si agraveaza mult problemele sociale existente. Dar oameni au o putere, putere care devine evidenta prin organizarea in grupuri. Istoria furnizeaza o multime de exemple a unor miscari civice care au obtinut schimbari sociale si politice iar cei care detin puterea stiu acest lucru. Cei de la putere stiu ca puterea lor depinde de suportul si consimtamantul maselor.

  Miscarile sociale non-violente sunt instrumente puternice ale pastrarii democratiei si angrenarea societatii in directia rezolvarii unor probleme sociale critice. Aceste miscari dau oamenilor posibilitatea sa provoace o repozitionare in raport cu factorii de putere dominanti in societate si sa devina activi in procesul luarii deciziilor la nivelul societatii, mai ales in conditiile in care modalitatile uzuale (alegeri electorale, referendum, etc.) de participare la viata politica sunt ineficiente in reformarea societatii.

  Miscarile sociale mobilizeaza oamenii si opinia publica de a avea revendicari fata de cei care detin puterea si fata de intreaga societate in vederea unei intoarceri la valorile si nevoile universale si a gasirii unei modalitati de rezolvare a inechitatilor sociale. In conditii optime, astfel de miscari genereaza o societate civila dinamica si relevanta in procesul politic, inclinand balanta puterii sociale si politice de la elitele si institutiile centrale catre noi retele sociale si grupuri care au luat nastere la nivelul strazii. Astfel de miscari sociale sunt comune in istoria oricarei tari si au insotit adesea schimbarile de regim politic dar si eforturile permanente de a face societatea un loc in care fiecare sa poata trai si sa isi implineasca potentialul.


  Nevoia unui cadru strategic

  Modelele si manualele asigura ghiduri pas cu pas in cele mai multe activitati umane indiferent de domeniul de activitate. Desi istoria a aratat cateva modele ce pot folosi la organizarea miscarilor sociale non-violente (Gandhi, King) sau la organizarea comunitatilor (Alinsky, Ross) nu exista multe instrumente analitice pentru organizarea si evaluarea miscarilor sociale.

  Lipsa unui model analitic practic care sa descrie lungul proces pe care trebuie sa-l parcurga o miscare sociala de succes descurajeaza membrii militanti ai miscarii si limiteaza eficienta miscarii sociale pe care o sustin. Fara un cadru de referinta care sa explice pas cu pas procesul pe care miscarile sociale trebuie sa le urmeze, multi membrii ai miscarii nu reusesc sa identifice succesele deja obtinute, nu reusesc sa isi stabileasca corect scopurile pe termen scurt sau lung, nu reusesc sa dezvolte eficient strategii, tactici, programe si nu reusesc sa evite greseli comune ce pot aparea in organizarea unei miscari sociale.

  Multi activisti sociali reusesc doar initierea unor miscari sociale. Ei stiu cum sa creeze o noua miscare sociala dar, nu stiu cum sa gestioneze miscarile sociale ce trec printr-o succesiune de stadii desfasurate pe perioade lungi de timp pentru a obtine schimbarea pozitiva dorita. In primii doi ani dupa lansarea unei miscari sociale cei mai multi membri activi ai miscarii pot trai sentimente de dezamagire legate de sucesul miscarii si de utilitatea efortului depus. Aceste sentimente pot cauza oboseala extrema, renuntarea la miscarea sociala sau chiar disiparea miscarii. In mod oarecum paradoxal, aceasta faza de epuizare are loc chiar daca miscarea sociala are progrese bune si parcurge cu bine aceiasi pasi ca si alte miscari sociale ce s-au dovedit de succes. Oboseala si epuizarea au aparut in toate miscarile sociale indiferent unde au fost organizate si ele reprezinta doar o etapa ce trebuie parcursa pentru a ajunge la schimabarea sociala dorita. Planul de actiune al miscarilor sociale (PAMS) poate ajuta pe membrii activi ai miscarii sa devina agenti ai schimbarii sociale care sa isi ajute organizatia sa treaca prin toate stadiile miscarilor sociale.

  Exista si o alta problema ce se spera a putea fi gestionata cu ajutorul PAMS. Cele mai multe probleme sociale au nevoie sa fie rezolvate prin schimbarea politicilor si structurilor la nivel national. Dar, puterea la nivel national a miscarilor sociale rezulta din consistenta, dinamismul si rezultatele grupurilor locale ale miscarii sociale. Miscarile sociale la nivel national au cel mult taria filialelor locale. In plus, filialele locale sunt adesea in imposibilitatea de a face o conexiune, de a se raporta, la ceea ce se intampla la nivel national. Totul poate avea o aparenta de distantare si lipsa de conexiuni. Ca o posibila solutie, PAMS poate ajuta membrii activi din diverse locatii sa vada o legatura directa intre propriile lor eforturi si impactul pe care il are la nivel national.


  Premise strategice ale Miscarilor Sociale

  Exista sapte astfel de premize:

  1. Miscarile sociale s-au dovedit instrumente eficiente in trecut, si se spera ca vor fi la fel si pe viitor

  2. Miscarile sociale sunt in centrul societatii. Ele se bazeaza pe valorile cele mai progresive ale societatii: justitie, libertate, democratie, drepturi civile. Desi miscarile sociale se opun statului sau gevernului trebuie subliniat ca miscarile lupta pentru o societate mai buna si nu actioneaza impotriva societatii.

  3. Adevarata problema este „justitia sociala” versus „persoanele cu interese”. Miscarea sociala lucreaza pentru a obtine justitia sociala iar cei aflati la putere reprezinta persoanele cu interese.

  4. Marea strategie este aceea de a promova democratia participativa. Lipsa democratiei reale este o sursa majora de inechitati si probleme sociale. In lupta pentru scopurile miscarii sociale dezvoltarea democratiei participative este esentiala

  5. Tinta electorala este cetateanul comun, cel care confera putere alesilor prin votarea (aprobarea) lor. Astfel, un aspect important pentru miscarile sociale este lupta dintre miscarea sociala si cei aflati la putere sa castige sprijinul majortatii populatiei, cu cei care finalmente detin puterea de a mentine actuala putere la conducere sau de a aduce schimbarea.

  6. Succesul este un proces pe termen lung, nu un eveniment. Pentru a obtine succesul final, miscarile sociale trebuie sa reuseasca indeplinirea unei serii de obiective si sub-obiective.

  7. Miscarile sociale trebuie sa fie pasnice (non-violente).

  Planul de Actiune al Miscarilor Sociale (PAMS). Un cadru strategic ce descrie cele opt stadii ale miscarilor sociale de succes : http://www.universulromanesc.com/gin...ead.php?t=1394
  Last edited by Cherokee; 18-01-12 at 08:32 PM.

Similar Threads

 1. Aparitia unei adevarate alternative antisistem este solutia pentru iesirea din impas
  By Tomahawk in forum Partidele politice: rol, atributii, organizare, ierarhie internă
  Replies: 0
  Last Post: 14-12-12, 12:58 PM
 2. Apel către preşedinţii Romāniei şi Moldovei pentru condamnarea Pactului Hitler-Stalin
  By Hamilton in forum Teme de actualitate: investigaţii, documentare, dezvăluiri
  Replies: 0
  Last Post: 13-04-11, 03:26 PM
 3. Apel pentru eliberarea jurnalistului Ernest Vardanean
  By Tudor in forum Diaspora: exilul, emigraţia, migraţia
  Replies: 0
  Last Post: 25-10-10, 12:16 AM
 4. Apel pentru desavarsirea revolutiei - Toti asteapta.... sa vina de undeva dreptatea!
  By Excalibur in forum Revolutia (Insurectia, Revolta, Rascoala) - Contrarevolutia
  Replies: 0
  Last Post: 03-08-10, 09:21 PM
 5. Instructiuni Nr.2-Constituirea Consiliilor pentru Sustinerea “Legii Cojocaru” (CSLC)
  By Constantin Cojocaru in forum Centralizarea datelor: comunicate, monitorizari , rapoarte, actiuni īn curs
  Replies: 0
  Last Post: 23-05-10, 05:10 PM

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •