Results 1 to 1 of 1

Thread: Prezenta militara Geto-Daca in Dobrogea

 1. #1

  Post Prezenta militara Geto-Daca in Dobrogea

  Concomitent cu invaziile celte, spaţiul carpato-danubiano-pontic a cunoscut în secolele IV-II î.e.n. şi o recrudescenţă a invaziilor dinspre est şi nord-est, datorită, pe de o parte, presiunilor scitice târzii, iar pe de altă parte, înaintării treptate a bastarnilor şi, ulterior, extinderii autorităţii Regatului Bosporan asupra litoralului vest-pontic.

  Spre sfârşitul secolului al III-lea şi în cea mai mare parte a secolului al II-lea î.e.n. prezenţa unei enclave scitice este atestată în zona cuprinsă între Callatis şi Odessos (Varna). Se cunosc, din emisiuni monetare, numele unor "regi" sciţi care au vieţuit în această zonă, ca Ailios, Sariakes, Kanites, Akrosas, Tanusa, Charaspes. Cetăţile greceşti au fost nevoite să-şi cumpere liniştea, ca de obicei, plătind primejdiosului lor vecin un tribut (phoros), dar nu au lipsit nici momentele de încordare şi confruntări armate.

  Intervenţia geto-dacilor în viaţa cetăţilor greceşti, în raporturile dintre acestea şi în conflictele pe care ele le-au avut cu alţi adversari - de exemplu, cu tracii - a fost destul de puternică. Mai întâi, pentru că teritoriul dintre Dunăre şi mare a continuat să fie dens locuit de geto-daci, care, organizaţi în entităţi social-politice durabile, au rămas stăpâni pe teritoriile lor în pofida repetatelor invazii străine.

  Apoi pentru că, aspirând firesc să menţină unitatea cu locuitorii de aceeaşi etnie sud-dunăreni şi să controleze, în consecinţă, litoralul maritim pe care se aflau implantate polisurile greceşti, geto-dacii ce locuiau pe partea stingă a fluviului şi-au intensificat presiunile, continuând astfel tendinţele evidente încă din epoca lui Dromichaites.
  Tocmai această realitate se reflectă într-o inscripţie datând de la mijlocul secolului al III-lea î.e.n., care aminteşte de "o ambasadă" trimisă de Histria la Zalmodegikos, căpetenia unei formaţiuni statale geto-dace din nordul sau nord-vestul teritoriului dintre fluviu şi mare.

  Solii histrieni au tratat cu Zalmodegikos problema repatrierii unui număr de 60 de ostatici. Rezultă limpede că în schimbul unui phoros şi al altor obligaţii asumate de histrieni, aceştia obţinuseră garantarea exploatării principalelor surse de venituri - pescuitul în apele fluviului şi practicarea agriculturii pe ogoarele din teritoriul ce aparţinea oraşului.

  La sfârşitul secolului al III-lea - începutul secolului al II-lea î.e.n. un rege geto-dac din stânga Dunării (poate din Câmpia Română) - Rhemaxos - controla statornic polisurile greceşti, asumându-şi în fapt rolul de protector al lor. Sprijinul militar acordat de el s-a dovedit în unele împrejurări decisiv pentru salvarea cetăţilor greceşti de ameninţările unor adversari mai puternici.

  Astfel, la un moment dat Histria şi Bizone (Cavarna) - ca şi alte polisuri de pe litoralul Pontului Euxin locuit de geto-daci - au avut mult de suferit de pe urma unei oşti trace venite dinspre sud, sub conducerea lui Zoltes, care întreprindea repetate incursiuni pe teritoriul lor.

  Până la urmă, locuitorii din Histria s-au decis să reziste cu armele, alegându-l pe Agathocles fiul lui Antiphilos comandant cu depline puteri al teritoriului. În fruntea unui detaşament de "oşteni voluntari dintre cetăţenii şi barbarii adăpostiţi în cetate", acesta "a păzit ogoarele şi turmele şi grânele" până la sosirea ajutorului solicitat, între timp, lui Rhemaxos.

  Iniţial regele geto-dac a pus la dispoziţia Histriei 100 de călăreţi; dar, "când tracii au căzut în număr mare asupra străjerilor din Histria, iar aceştia - de frică - au fugit pe celălalt mal, lăsând teritoriul (cetăţii) fără pază", fiul regelui Rhemaxos, solicitat insistent de greci, a sporit efectivul călăreţilor geto-daci la 600. Detaşamentul geto-dac a înfrânt corpul de oaste tracă şi a redat liniştea cetăţii Histria.

  Preluat din : http://www.dracones.ro
  Last edited by Tricoderonga; 06-03-10 at 08:03 PM.

Similar Threads

 1. Scrisoare deschisa: Domnule Presedinte, intrebati poporul daca este de acord cu interventii externe
  By Constantin Cojocaru in forum Noua Constitutie a Romaniei - Constitutia Cetatenilor
  Replies: 0
  Last Post: 12-09-13, 05:25 PM
 2. Arta militara romaneasca (I) Evul mediu timpuriu - de Cristian Negrea
  By Cristian Negrea in forum Invaziile popoarelor migratoare- Formarea statelor române
  Replies: 0
  Last Post: 27-02-13, 09:39 PM
 3. Cristian Negrea - Repertoriu de lucrari : Istorie, geopolitica, stiinta militara
  By Cristian Negrea in forum Repertoriu (index): lucrari, studii, analize, adrese web
  Replies: 0
  Last Post: 08-10-12, 10:24 PM
 4. Rezistenţa anticomunistă din Dobrogea (1946 – 1958)- Cicerone Ionitoiu (cap-III-)
  By Rex Histrianorum in forum Rezistenţa anticomunistă din România
  Replies: 0
  Last Post: 01-01-11, 06:15 PM
 5. Prezenta Românilor în Kazahstan – Istorie şi Destin
  By Oerlikonn in forum Românii din Kazahstan
  Replies: 0
  Last Post: 29-03-10, 10:21 AM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •