Results 1 to 1 of 1

Thread: Valorile fundamentale ale doctrinei partidului Conservator

 1. #1

  Post Valorile fundamentale ale doctrinei partidului Conservator

  VALORILE FUNDAMENTALE ALE DOCTRINEI PARTIDULUI CONSERVATOR

  La Congresul din 7 mai 2005 al Partidului Umanist din Romania, fondat in 1991, delegatii au adoptat in unanimitate motiunea care marca aparitia pe scena politica romaneasca a Partidului Conservator.


  Conservatorii se simt datori sa recladeasca un sistem de valori ce ar putea sa ne calauzeasca intr-un veac XXI plin de noi provocari. Partidul Conservator isi exprima respectul si gratitudinea pentru cei care au edificat Romania moderna acum mai bine de un secol si jumatate, pentru oamenii politici in general, cu deosebire, pentru conservatorii de atunci. Conservatorii de azi se plaseaza insa pe un drum propriu, care nu-si aroga identitatea, filiatia, meritele unor inaintasi ce au purtat odinioara numele de conservatori; se aseamana ca viziune asupra actiunii politice, dar nu sunt si nu pot fi continuatorii proiectului, pierdut demult in valtoarea vremurilor.


  Partidul Conservator de astazi este un partid modern de centru-dreapta, care asociaza experienta neoconservatoare occidentala cu cea a conservatorismului clasic, fara sa inceteze nicio clipa sa fie atent la realitatile concrete ale tarii.


  Partidul Conservator impartaseste si promoveaza valorile si principiile democratice validate in timp; pe de o parte,
  libertatea, proprietatea, toleranta, responsabilitatea, egalitatea de sanse, solidaritatea, ce definesc omul in raporturile sale cu sine, cu semenii sai, dar si cu comunitatea din care face parte, iar pe de alta parte, suveranitatea, separatia puterilor, piata libera, statul de drept, ce definesc raporturile dintre cetateni si stat, principiile pe care se fondeaza orice societate politica democratica.

  Calauziti de astfel de repere, conservatorii isi propun sa construiasca atent pentru viitor, schimband doar acolo unde este nevoie si imbunatatind ceea ce este de ameliorat. Partidul Conservator este cel dintai care sustine eliminarea lucrurilor gresite, a disfunctionalitatilor, a mentalitatilor invechite, a oamenilor incompetenti sau rau intentionati, dar in acelasi timp si primul care sprijina modelele pozitive, lucrurile care au functionat si functioneaza bine, oamenii de valoare. Conservatorii nu se cantoneaza in clisee ideologice care de multe ori contrazic realitatea si ofera solutii gresite. De aceea nu inteleg ideologia decat ca un cadru general, care trebuie sa faca in permanenta loc contextului si realitatii concrete. Istoria ne arata ca marile experimente tragice s-au produs cu predilectie atunci cand oamenii au cautat sa reproduca in realitate vreo schema ideologica.


  Asadar, identitatea Partidului Conservator este data de credinta sa in principiile si reperele izvorate din
  traditie, experienta, dintr-o ierarhie autentica a valorilor, din continuitate, stabilitate si ordine, ceea ce ne face sa construim, printr-o politica echilibrata, contextuala, prudenta, graduala, un viitor pentru Romania.

  Valorile fundamentale ce stau la baza doctrinei Partidului Conservator sunt:
  a) manifestarea libera a personalitatii umane prin exercitarea deplina a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului;
  b) responsabilitatea umana, factor de armonizare a aspiratiilor individului cu interesele generale ale societatii;
  c) cunoasterea, mijloc de dobandire a libertatii individului si conditie de asumare a responsabilitatii;
  d) proprietatea privata, factor de garantare a protectiei economice si sociale, conditie de manifestare a libertatii si responsabilitatii individuale;
  e) minimizarea interventiei statului in economie si reducerea acestei interventii la mentinerea si consolidarea respectarii legii si a competitiei loiale;
  f) promovarea si consolidarea statului de drept;
  g) asigurarea dezvoltarii durabile, ca mijloc optim de realizare a bunastarii sociale;
  h) atenuarea individualismului exacerbat, atunci cand acesta aduce atingere comunitatii;
  i) protectia sociala a categoriilor net defavorizate (batrani, minori, persoane cu handicap) ca etalon al unei societati avansate din punct de vedere al civilizatiei;
  j) incurajarea societatii civile si a dialogului intre stat, organizatii non guvernamentale si cetateni;
  k) asigurarea accesului liber si egal la educatie, educarea cetatenilor Romaniei in spiritul democratiei si incurajarea acestora de a participa la viata publica;
  l) promovarea si sustinerea tinerei generatii in spiritul valorilor si principiilor democratiei europene;
  m) respectarea angajamentelor asumate de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO.

  Partidul Conservator este un partid care s-a nascut din nevoia unor solutii alternative la oferta politica post-decembrista, un partid care, fara a afirma ca reinnoada traditia conservatoare romaneasca din a doua jumatate a veacului al XIX-lea si inceputul celui urmator, se simte totusi afin cu ea in acea maniera cumpatata, pragmatica, de a gasi solutii utile pentru tara. Contextul istoric fiind cu totul altul, conservatorii de astazi incearca sa prinda radacini din ce in ce mai puternice in Romania si propun societatii o oferta politica moderna, echilibrata care sa imbine necesitatea cresterii economice constante si implicit a nivelului de trai cu cea a protejarii punctuale a celor care involuntar sunt afectati de recesiuni economice sau lipsuri concrete.


  Partidul Conservator este un partid de centru-dreapta care doreste sa sedimenteze pe aceasta zona a spectrului politic ideea ca se poate face politica de calitate in Romania, in beneficiul omului, inteles in deplinul lui potential de creatie si in libertatea sa de exprimare. Cu respect pentru valori si traditie, pentru tot ceea ce este autentic in aceasta tara, isi propune sa administreze prezentul cu buna masura si sa creasca sansa unui viitor previzibil bazat pe ameliorarea reala, functionala a vietii cotidiene a oamenilor.


  Partidul Conservator crede ca a venit vremea incetarii experimentelor politice si a programelor declarate de dreapta sau de stanga care nu au facut pana acum decat sa discrediteze orice identitate doctrinara ori politica in Romania. Crede ca a venit timpul solutiilor pragmatice si astfel, demonstrand ca poate face fata provocarilor prezentului. Prin recursul la traditie, la experienta, la valorile autentice, la continuitate, la stabilitate, la ordine, echilibru, printr-o politica echilibrata, atenta la context, prudenta si graduala, aplicata strict situatiilor concrete, Partidul Conservator este un partid aproape de oameni.  Carta Valorilor


  Patriotismul

  Conservatorii din România vor să fie promotorii temperaţi ai ideii naţionale. Concepţia la care noi am aderat fără rezerve a fost aceea a excelenţei valorii, din orice zonă sau spaţiu social ar veni aceasta. În acelaşi mod, faptul că suntem români nu trebuie privit ca o realitate ancorată definitiv în cadrele pe care gândirea noastră, orgolioasă în genere, ni le impune.

  Valoarea noastră naţională trebuie să fie gândită ca o achiziţie flexibilă, perfectibilă în marea familie europeană. Vrem să evităm cu orice preţ comparaţiile pe acest palier cu alte valori naţionale. În locul comparaţiei dorim o piaţă maleabilă de valori naţionale în care fiecare naţionalitate europeană să aibă acces la statutul de originalitate, iar nu la cel de superioritate. Cred că ideea de naţionalitate este egală cu sine oriunde s-ar afirma. Ea nu suportă grade de comparaţie sau de analiză. Putem fi români, şi chiar mai buni români, nu afimându-ne superioritatea faţă de alte naţionalităţi, ci, dimpotrivă, admiţând caracterul de unicitate şi de originalitate al fiecărei naţionalităţi.


  Credem că sentimentul patriotic se traduce în termenii utilitarişti ai ceea ce este mai util pentru poporul nostru. Putem creşte nivelul de trai (cultural, educaţional, material, sanitar etc.) pentru societatea pe care o gospodărim, iar asta să fie singura formă de patriotism admisă. Suntem convinşi că, în cele din urmă, vom fi cu toţii cetăţeni europeni şi nu se va mai vorbi despre secole ale naţionalismelor. Ceea ce înţelegem astăzi generic prin naţionalitate va fi doar un indicator de specificitate şi de aptitudini.

  Pentru că va trebui să răspundem cu toţii rigorilor unei pieţe comune, tocmai de aceea conservatorii români, prin valorile pe care le promovează, doresc să confere naţionalităţii lor o etichetă de excelenţă specifică, astfel încât ea să nu fie mai bună sau mai rea decât altele asemenea, ci complementară şi tolerată. Naţionalismul nostru se îndreaptă mai mult spre rigoarea economică. În virtutea contractului simbolic dintre guvernanţi şi guvernaţi, singura formă de patriotism care trebuie acceptată este cea care promovează binele comun în graniţele recunoscute internaţional. Un român trebuie să se simtă patriot pentru că aparţine unei culturi de sine stătătoare, pentru că este egal cu alţi cetăţeni europeni de alte naţionalităţi, pentru că meritele sale sunt recunoscute ca fiind ale unei comunităţi de cultură specifică.

  Partidul Conservator vede patriotismul ca o manifestare în spirit olimpic. O competiţie în care, chiar dacă nu câştigi mereu, eşti cel puţin la fel de mândru pentru simplul fapt că participi la ea din partea alor tăi.  Ierarhia Valorilor


  Conştienţi de inegalitatea naturală a oamenilor, dorim să promovăm un model ierarhic asemănător în ceea ce înseamnă valorile unei societăţi. Noi credem că la vârful piramidei sociale trebuie să stea un principiu de excelenţă, competenţă şi moralitate. Putem să asigurăm condiţii egale pentru ca fiecare să poată urca pe scara ierarhică potrivit propriilor capacităţi şi merite şi vrem să întărim percepţia publică a acestui fapt. O societate modernă nu poate rezista şi nici nu se poate perfecţiona în afara acestui principiu al performanţei. Înţelegând totuşi că performanţa este o valoare minoritară, că există o scară cu multe gradaţii a acesteia, nu putem decât să inducem mentalului colectiv o grilă de selecţie în consecinţă.


  Noi înţelegem ierarhia valorilor nu ca pe o lege de fier a oligarhiei, ci ca pe un scop în sine, ca pe un model normativ menit să aducă în faţă ceea ce societatea are mai bun. Concomitent, dorim să creăm acele condiţii egale în care indivizii pot să performeze pe măsura capacităţii lor. Recunoaştem acest model cultural în toate activităţile cotidiene, iar o conştiinţă generală activă a acestui lucru nu poate decât să ducă la progres. De la activităţile sportive la cele culturale, principiul excelenţei este cel care generează succes. Ierarhia conservatoare trebuie înţeleasă astfel modern, în favoarea individului şi a fiecăruia, departe de ierarhiile de drept divin din trecut.


  Aşadar, Partidul Conservator îşi propune să creeze condiţii egale pentru performanţe inegale; putem deduce de aici că doar excelenţa şi competitivitatea sunt singurele temeiuri pe care o societate poate să-şi asigure un viitor mai bun.  Traditia Crestina


  Credinţa, ca formă de coeziune socială, a jucat şi va juca întotdeauna un rol covârşitor în armonizarea spaţiului social. Noi dorim să fim promotorii libertăţii tuturor expresiilor de cult, mediatorii şi susţinătorii eforturilor de a promova, achiziţiona, recondiţiona elemente de patrimoniu cultural religios, în măsura în care acestea pot fi corelate ca parte a patrimoniului naţional.


  Credem că Statul şi Biserica au misiuni funciar diferite, dar nu vom tăgădui să susţinem proiecte confesionale cu caracter religios care pot duce la o mai bună formă de exprimare a valorilor, tradiţiilor fundamentale ale poporului român. Maniera în care statul poate interveni în arondismentul ecleziastic nu trebuie să depăşescă limitele legiferării specifice şi susţinerile voluntare ale unor proiecte benefice pentru societate. Pe de altă parte, ne aşteptăm ca aportul instituţiilor religioase la viaţa socială să fie unul consistent, benevol, neînregimentat politic.


  Biserica, prin valorile pe care le promovează, poate face mult bine acolo unde instituţiile statului par suficient de rigide şi de nedorit ca să pătrundă. Biserica, alături de familie, poate crea acel ţesut minimal de valori, de la care pornind, indivizii se pot constitui în adevăraţi cetăţeni ai societăţii lor. Putem interveni cu succes în soluţionarea retrocedărilor binecuvenite, în favoarea tuturor cultelor religioase.


  Credem că toate cultele trebuie să se bucure de tratament legislativ şi executiv legal, astfel încât climatul interconfesional de la noi să fie unul propice dialogului şi bunei înţelegeri. Nedreptăţile comunismului trebuie reparate în favoarea tuturor cultelor văduvite. Credinţa în valori tradiţionale, în ideile universale de bine şi drept, nu poate decât să ajute societatea pe drumul ei spre o mai mare integritate şi coerenţă. Deoarece credinţa întăreşte ideea limitelor care ne sunt impuse natural şi pe cea a dării de seamă, ea facilitează pe căi adiacente înţelegerea a ceea ce este just, corect, decent şi moral într-o societate.


  Partidul Conservator consideră că religia promovează exact acele valori, complementare cu cele sociale, care duc la o formă individuală mai bună şi mai tolerantă.


  Familia


  Partidul Conservator din România îşi propune să aşeze la temelia valorilor sale respectul şi grija pentru familie. Noi credem că familia este unitatea de bază a oricărei societăţi, locul în care se produc, dar se şi conservă cel mai bine, valorile umane. De asemenea, punem accent permanent pe tradiţie şi pe rezultatele pe care aceasta le exercită asupra prezentului şi viitorului.


  Tradiţia dă măsura în care se formulează pe scena socială comportamentele, principiile, instituţiile politice, moravurile. Dar această tradiţie nu se poate transmite şi păstra decât în zona în care ea este cel mai uşor de întreţinut. Aşadar, acest lucru nu se poate face decât acolo unde comportamentul uman este cel mai liber şi cel mai puţin supus constrângerilor de orice fel.


  Spaţiul protector, în care există şi cea mai deplină libertate de manifestare a propiilor valori, este familia. Dorim ca statul să încurajeze celula familială prin promovarea unei bune educaţii, a unei siguranţe comunitare mai mari, a unui confort şi lejerităţi de comunicare la nivel microsocial. Suntem decişi să promovăm prin pârghiile oferite de lege, ideea că o bună conştiinţă a apartenenţei la o societate porneşte de jos în sus, de la valorile pe care le promovează în mod tradiţional familia. Omul se simte cel mai confortabil în sânul nucleului familial şi tocmai de aceea este foarte important să contribuim la această siguranţă a sa şi la încurajarea unei adevărate culturi comunitare.


  Pentru că individul este mult mai probabil să aibă iniţiative mici, la nivelul de cunoaştere pe care îl stăpâneşte, în imediata vecinătate a intereselor lui cele mai simple. Dacă reuşim să promovăm cu adevărat un mediu propice în care celulele familiale se susţin unele pe altele, atunci vom avea o societate de succes în care consensul se obţine plecând de la oameni şi nu de la structurile de putere. Noi credem că acel consens social care pleacă de la năzuinţele individuale este cel mai rezistent la schimbările bruşte ale societăţii, fiind în acelaşi timp soluţia cea mai sigură de a cointeresa şi de a combate apatia politică.


  Treburile cetăţii sunt eminamente treburile cetăţenilor săi, ele neputând fi mai fructuos atinse şi soluţionate decât în cadrul natural al relaţiilor sociale de bază. Suntem decişi să susţinem că familia este purtătoarea acestui mesaj de consens social şi că numai ea poate rezolva problema distanţei reci dintre stat şi cetăţean. Numai pornind de jos, de la ceea ce reprezintă primele forme de interes uman, putem avea o societate sănătoasă în care voinţa individuală poate fi armonizată cu voinţa generală a corpului social.


  Partidul Conservator crede că normalitatea începe de la familie, iar susţinerea unei vieţi familiale normale nu poate duce decât la normalitate.


  Individul

  Conservatorii din România văd fiinţa umană ca pe o sumă de atribute naturale. Libertatea de acţiune, de posesie, de expresie, creaţia umană, onoarea implicând respectul de sine şi altruismul, sunt atribute pe care noi credem că le posedă orice individ. Ceea ce ne revine nouă ca misiune, este tocmai de a face tot ce este posibil din punct de vedere politic pentru ca aceste atribute să poată fi valorificate din plin şi de către fiecare în parte.

  Dorim să asigurăm aceste libertăţi naturale prin măsuri legislative moderne, democratice, în conformitate cu tot ce a achiziţionat mai bun teoria democratică. Dorim să promovăm capacitatea creatoare umană, oriunde s-ar putea manifesta aceasta, dar mai întâi este necesar să asigurăm libertăţile precizate. Dorim să promovăm un simţ şi un cult al onoarei, astfel încât, în timp, ceea ce reuşeam prin aport legislativ să devină cutumă, fapt interiorizat, caracteristică dominantă a societăţii noastre. Ne exprimăm convingerea că societatea al cărui produs suntem chiar noi înşine poate fi mai bună dacă ameliorăm condiţia materială şi morală a membrilor săi.


  Suntem întru totul de acord cu ideea că, o dată stabilite atributele umane fundamentale, ele trebuie afirmate. Criza democraţiilor apare de cele mai multe ori acolo unde individul/indivizii nu-şi pot manifesta din plin ceea ce au intrinsec (tocmai aceste atribute). Creşterea nivelului de trai prin măsurile economice şi sociale pe care ne propunem să le urmăm au această menire a respectului pentru atributele fiinţei umane.


  O bună stare economică a individului este în măsură să-i asigure confortul interior, născut din ceea ce vrea şi poate să facă în viaţă. Rezumăm totul la ideea libertăţii de a fi original, de a fi un sine specific între atâtea altele. Ne dorim aşadar să avem o societate în care să nu mai existe frustrare (căci ea subminează bazele democraţiei), ci, din contră, cât mai mulţi indivizi care să se simtă împliniţi cu ei înşişi şi cu posibilităţile lor de a face ceea ce natura le-a hărăzit.


  Omul pe care îl vede Partidul Conservator este aşadar unul al unei vieţi mai bune, al unui raport mai just între dorinţe şi putinţa de a le satisface.

  Site : http://www.partidulconservator.ro/
  Last edited by Oklahoma; 08-04-11 at 03:13 PM.

Similar Threads

 1. Constituţia cetăţenilor - MCC-2013, T. -II-, cap -III- Îndatoririle fundamentale - art. 54-57/p-4
  By Arthur in forum Noua Constitutie a Romaniei - Constitutia Cetatenilor
  Replies: 0
  Last Post: 11-06-13, 10:29 AM
 2. Partidului Reîntregirii Naţionale
  By Regalian in forum Situaţia României: criza identitară, politică, socială, sistemică
  Replies: 1
  Last Post: 22-12-11, 10:17 PM
 3. Nevoile pe care oamenii le percep, decurg din cele trei componente fundamentale: APE!
  By Delaware in forum Razboiul sensurilor: teze, idei, - conceptele fundamentale!
  Replies: 0
  Last Post: 03-06-11, 01:35 PM
 4. Promisiunile partidului inexistent
  By flavian in forum Diverse partide, miscari politice, tendinte
  Replies: 0
  Last Post: 03-06-11, 11:51 AM
 5. Partidul Conservator - fostul Partid Umanist Român (PUR)
  By Oklahoma in forum Partidul Conservator (PC)
  Replies: 3
  Last Post: 08-04-11, 02:53 PM

Tags for this Thread

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •