Results 1 to 1 of 1

Thread: Preistorie (epoca străveche)

 1. #1

  Post Preistorie (epoca străveche)

  Preistorie(epoca străveche)
  De la Wikipedia, enciclopedia liberă

  Preistoria reprezintă prima epocă din istoria societăţii omeneşti. Ea se mai numeşte şi epoca străveche.
  Ea a durat de o mie de ori mai mult decāt celelalte epoci istorice luate la un loc.[necesită citare] Īn viziunea evoluţionistă, preistoria se consideră a fi īnceput cu procesul de antropogeneză (transformarea unor specii de maimuţe antropoide īn oameni) şi a durat pānă la apariţia scrisului sau a primelor state. Alte teorii despre originile omului pun īn lumină repere temporale diferite; antropologia reprezintă astăzi o variantă neunanim acceptată de lumea ştiinţei, dar de departe teoria cel mai bine documentată arheologic. Procesul de antropogeneză se explică ca urmare a schimbărilor de climă şi a florei Pămāntului.

  Cele mai vechi urme au fost descoperite pe teritoriul Africii īn urmă cu peste 25 de milioane de ani īn zona Riftului.
  După natura uneltelor (materialul) din care omul şi-a confecţionat uneltele li armele, preistoria se īmparte īn: Epoca pietrei şi epoca metalelor (Epoca bronzului, Epoca fierului).

  Ţinānd cont de tehnicile de prelucrare a pietrei (tehnica cioplirii, tehnica şlefuirii, tehnica tăierii, tehnica de găurire sau perforare),
  epoca pietrei se īmparte īn:
  • Paleolitic
  o palaios = vechi
  o lithos = piatră
  • Mezolitic
  o mezos = mijloc
  o lithos = piatră
  • Neolitic
  o neos = nou
  o lithos = piatră

  Paleoliticul
  Paleoliticul a fost īmpărţit de arheologi īn:
  • Paleoliticul inferior
  • Paleoliticul mijlociu
  • Paleoliticul superior
  Antropogeneza evoluţionistă stabileşte paleoliticul ca momentul care face trecerea de la prehomizi la euhomizi (eu - particulă pentru „bine”, „adevărat”), aşadar la strămoşii propriu-zişi ai omului, diferiţi doar prin gradul de dezvoltare a encefalului şi prin cāteva particularităţi ale īnfăţişării.

  Omul din paleolitic locuia īn grote sau īn peşteri. Se hrănea cu fructe, cu rădăcini, cu peşte sau cu animale pe care le vāna prin hăituire. Ocupaţiile lui erau vānatul, pescuitul şi culesul. Oamenii erau organizaţi īn cete şi hoarde. Ginta s-a format prin uniunea a două sau mai multe cete. Primul tip de gintă este ginta matriliniară (maternă). Īn paleoliticul superior omul descoperă şi produce focul prin lovirea a două pietre sau prin frecarea a două crengi; descoperă plasa de pescuit; realizează picturile rupestre. Au fost găsite picturi rupestre la:
  • Tasili, Africa
  • Altamira, Spania
  • Lascaux, Franţa
  • Cuciulat, judeţul Sălaj, Romānia

  Mezoliticul
  Īn mezolitic, uneltele sunt de mici dimensiuni, motiv pentru care se mai numesc şi microlite. Ele erau confecţionate din silex, cuarţ, cuarţic şi din os corn. Īn unele zone a apărut tehnica perforării. Tot in mezolitic omul a descoperit arcul şi săgeata, barca scobită īn trunchiul unui copac; domesticeşte primele animale (cāinele, porcul şi calul). Īn această perioadă omul locuia atāt īn peşteri, cāt şi sub cerul liber.

  Neoliticul
  Īn urmă cu peste 7000 de ani uneltele au fost şlefuite şi perforate. Īn urma unor tehnici, oamenii şi-au confecţionat: topoare cu coadă, ciocane şi rāşniţe.
  Apar noi ocupaţii, precum olăritul, torsul, ţesutul şi īmpletitul. Oamenii domesticesc şi alte animale. Tot īn neolitic se īncepe cultivarea pămāntului sau agricultura. Modul de viaţă nomad este īnlocuit de cel sedentar, prin inventarea unor tipuri de locuinţe mai rezistente şi prin amplasarea lor īn grupuri, viitoarele sate. Ele vor sta la baza vechilor oraşe.

  Epoca metalelor
  Īn mileniul doi ī.Hr., omul a descoperit metalele: arama, aurul, argintul. Primele utilizări ale metalelor sunt datate īncă din epoca pietrei, dar noua tehnologie nu a avut căutare īntr-o primă etapă. Abia din perioada cānd majoritatea uneltelor de piatră au fost īnlocuite cu altele din metale (neferoase, īn acest stadiu), putem vorbi de prima epocă a metalelor.

  Epoca bronzului
  Prin combinarea aramei sau a cuprului cu staniu (cositor) a fost obţinut primul aliaj, numit bronz. Din acest aliaj oamenii şi-au confecţionat topoare, săbii şi alte unelte mult mai practice decāt uneltele de pānă atunci.

  Epoca fierului
  Epoca fierului a reprezentat cea de-a doua epocă a metalelor. Ea a apărut īn urmă cu două mii de ani,cānd omul a descoperit fierul. Din acest metal, omul a confecţionat noi arme şi unelte, īntre care pluguri, ciocane, cleşti, cuţite, fierăstraie.
  Last edited by Transylvanus; 28-03-10 at 04:23 PM.

Similar Threads

 1. Epoca modernitatii himerice: Investigarea contextului teoretic al modernitatii...
  By Bogdan in forum Razboiul sensurilor: teze, idei, - conceptele fundamentale!
  Replies: 0
  Last Post: 03-04-12, 02:20 PM
 2. Definirea unei discipline teoretice cu o veche tradiţie - Filosofie politică (1)
  By Tatanka Iyotake in forum Razboiul sensurilor: teze, idei, - conceptele fundamentale!
  Replies: 0
  Last Post: 10-03-11, 01:34 PM
 3. Cea mai veche Ţară Romană-capitolul -II-
  By Lexington in forum Romānii din Cadrilater (Bulgaria)
  Replies: 0
  Last Post: 31-03-10, 11:33 AM
 4. Cea mai veche Ţară Romană -capitolul -I-
  By Lexington in forum Romānii din Cadrilater (Bulgaria)
  Replies: 0
  Last Post: 31-03-10, 11:23 AM
 5. Epoca Gheorghiu-Dej
  By Transylvanus in forum Republica Populară Romānă -1947-1965
  Replies: 0
  Last Post: 28-03-10, 03:51 PM

Liens sociaux

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •