Domnule Preşedinte,……În scrisoarea anterioară, v-am prezentat două soluţii prin a căror aplicare s-ar evita reducerea salariilor bugetarilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale. Am demonstrat, cu cifre, că reducerile preconizate de Guvern ar duce la “economisirea” a 2,68 miliarde de euro, in trimestrul II al acestui an. Prima soluţie propusă de mine constă in recuperarea celor 2,68 miliarde din sumele alocate achiziţiilor de bunuri şi servicii. A doua soluţie constă in preluarea celor 2,68 miliarde de la rezerva internaţională a Romaniei.

Am subliniat faptul ca atât soluţia propusă de Guvern, după opinia mea inacceptabilă pentru poporul roman, în acest moment, cât şi cele propuse de mine, nu rezolvă decât temporar şi parţial problemele cu care se confruntă bugetul statului, economia românească, în general. Chiar din cifrele prezentate de dumneavoastră, rezultă că deficitul total pe anul acesta ar fi de 11 miliarde de euro, dacă nu s-ar face reducerile de salarii, pensii şi ajutoare sociale. Deci, după ce facem aceste reduceri, mai rămâne un deficit de 8,36 miliarde.

Ne-ati mai spus că serviciul datoriei publice pe acest an este de 10 miliarde de euro. Asta înseamnă că aproape întregul deficit din acest an (11 miliarde) provine din serviciul datoriei publice (10 miliarde). Adică statul român se împrumută nu pentru a plăti salarii şi pensii, aşa cum spun guvernanţii, ci pentru a plăti datoriile contractate în anii anteriori.

In declaraţia din 13.05.2010, ne-ati mai spus că, până în prezent, din imprumutul de 20 miliarde de euro, contractat cu FMI, UE si BM, am primit suma de 12 miliarde, din care, 7 miliarde s-au dus la rezerva internaţională, iar 5 miliarde la bugetul de stat, “pentru acoperirea deficitului pe anul trecut”, cum ziceţi dvs. Aici, nu aţi fost corect informat. Nu din aceste 5 miliarde s-a acoperit deficitul pe anul trecut. Acel deficit s-a acoperit din imprumutul de 9 miliarde contractat anul trecut de Guvernul Boc. Aceste 9 miliarde s-au adăugat la stocul provenit din anii anteriori, astfel ca la 31.12.2009, datoria totală a statului român a fost de 30 miliarde, cum ne informează BNR, pe site-ul său. Cele 5 miliarde sunt folosite pentru acoperirea deficitului din acest an.

Iată, deci, că, vom face şi reducerile de salarii şi pensii, şi va trebui să ne mai împrumutăm încă 8,36 miliarde, de la FMI şi din alte surse. Numai că, la sfârşitul anului, vom avea, din nou, o datorie de cel puţin 30 miliarde. Asta însemnă, pentru 2011, un serviciu al datoriei de cel puţin 10 miliarde. De unde luăm aceşti bani? Din noi reduceri de salarii şi pensii? Din noi împrumuturi? Din creşteri de taxe şi impozite?

În scrisoarea mea anterioră, pe care v-o retransmit, cu mici corectări in text, v-am spus că, pe termen mediu şi lung, singura soluţie care ne poate scoate din acest cerc vicios este adoptarea şi aplicarea de urgenţă a LEGII COJOCARU, pe care aş dori să v-o prezint, personal.

Dr. Constantin Cojocaru