View RSS Feed

Atikamekw

Ne aflam in fata unor noi asalturi de cotropire a constiintelor - Ioan Rosca

Rating: 1 votes, 5.00 average.
Democratie reala? ...Sarlatania lui Dan Diaconescu, care s-a repezit sa mulga nemultumirea populatiei fata de rotativa fesenista, ne readuce in fata ochilor un fenomen ce se repeta nociv ( a se vedea si precedentele de tip Vadim, Becali etc): capitalizarea urii fata de uzurpatorii vechi de catre un parazit concurent, care incearca sa le ia locul. Pe modelul: "Ati vazut cine sint, cum v-au mintit? Dati-i jos si votati-ma pe mine, care va spun adevarul despre cit de bine va voi face!". Populismul demagogic nu e greu de sesizat de catre oamenii cu discernamint, dar e foarte eficace (mai ales daca are sprijin mediatic) in a rataci turma credulilor, aruncindu-i intr-o spirala de cicluri "sperante/dezamagiri".

Efectul final al acestei repetate scamatorii este neincrederea generalizata: nimeni nu mai da doi bani pe o promisiune electorala, pe o platforma politica, pe o doctrina fatoasa. Avem nevoie de garantii convingatoare ca nu sintem din nou inselati. Ne putem orienta dupa concretetea masurilor propuse, eficacitatea mecanismelor asumate pentru controlul respectarii angajamentelor, credibilitatea persoanelor din spatele unui program (evaluata in functie de ce au facut in trecut pe frontul civic). Dar tot nu putem fi siguri ca noul val, care denunta porcariile facute de cel vechi, nu se va strica pe drum, cufundindu-se in mocirla politicii. Atunci cind indemnam la revolta impotriva uzurpatorilor statului care se acopera prin pseudo-democratie, are vreun rost sa ascundem celor pe care-i instigam la contestare faptul ca bolile politice se produc din cauze profunde, datorita unei fragilitati perene ale organismului social, pentru care omenirea nu a gasit leac? Nu vor banui, pe drept cuvint, cei care ne aud promitind ca vom aduce binele la putere ca sintem cel putin gaunosi, daca nu chiar mincinosi?

Admit ca telectateanul mediu nu poate fi convins sa te urmeze, prin eseuri profunde si sincere despre conditia politica a omului. Dar el are capacitatea de a sesiza ca e momit din nou, prin promisiuni fara acoperire, oricit de mestesugit ar fi organizate in doctrine, platforme si programe. Revalorizarea monedei morale nu se face aruncind pe piata noi valuri de vorbarie civica rapid degradabila. Efectul dezamagirii fata de esecurile ameliorariilor promise in cascada e pervers: ne va inneca pe toti, din activism steril in scepticism/nihilism/cinism iremediabil. Cu toate riscurile, ar trebui sa recunoastem cinstit ca nu stim cum se poate combate patologia sociala actuala, ca sintem in plina cautare de solutii eficace. Sa chemam cetatenii nemultumiti de fiziologia sistemului sa participe la cercetarea si implementarea unor formule noi. Recunoscind ca nu le-am gasit inca.

Tocmai asta nu fac neoprofetii care dau tircoale hoitului politic postmodernist. Procedeaza cum au facut si comunistii , chiar daca nu le impartasesc doctrina: fabuleaza liber despre fenomene a a caror complexitate impiedica o analiza riguroasa. Continua traditia pe care pretind a o intrerupe: de a prezenta niste biete speculatii drept formule sigure de insanatosire.

Voi lua ca exemplu problema democratiei. E usor sa constati ca in acest moment ea este o penibila farsa, un dureros exemplu de falsificare colectiva, la care si victimele pun umarul. Dar se intimpla asta numai pentru ca niste escroci au pus mina pe putere, uzurpind institutiile statului , sau degenerarea are radacini adinci, fiind produsa de degenerabilitatea solutiilor mediocre, la o problema reditabila, pentru care nici nu stim daca exista rezolvarile pe care le-am dori?

Putem cauta idei mai bune, fara a pretinde ca am rezolvat problema de tot. Ne tradam superficialitatea ori reaua credinta daca sustinem ca am rezolvat cvadratura cercului. Problema democratiei ascunde paradoxuri care garanteaza inexistenta MARII SOLUTII. Ar trebui schimbata cu o problema mai reusit pusa.

In calea "adevaratei democratii" nu stau numai profitarii sistemlor de explotare a altora, ci si probleme probabil irezolvabile ca:

1. Non-contradictie? Dilema "prizonierilor" (interesul unui individ de a incalca -singur- norma grupului din care face parte fiind contrapus paradoxal cu interesul grupului - ca indivizii sa fie solidari). Nu am gasit nicaieri un leac convingator la aceasta aporie, care surpa toate cladirile socio-politice, nu numai statul- cum cred anarhistii.

1. Libertate sau fraternitate? De ce ar fi un triumf al conditiei umane ca zece oameni sa-si impuna vointa altora noua, sau o suta- la alti 99, sau o mie- la alti 999, sau un milion- la alti 999 999, sau un miliard- la alti 999 999 999? Scopul firesc fiind: cit mai multi oameni sa faca ce vor, cautindu-se cai pentru ca nederanjarea celorlalti sa reduca cit mai putin libertatea fiecaruia.

2. Scalabilitate? Democratia isi scade legitimitatea, o data cu scara de agregare sociala. Largirea suprafetei pe care se ia o decizie colectiv (de la trib la natiune, de la tara la federatie, pina la mondializare) face ca indicele de respectare a vointei personale sa scada. Daca in zona A (din motive firesti de omogenitate) 90% vor X ,iar in zona B - numai 10%, la "unificarea" celor doua zone, se trece la 50% satisfacere a vointei umane, in loc de 90% . Si o data cu asta devine tot mai greu a repera uzurparea institutiilor "democratice".

4. Pertinenta in masa? De ce sa decida intr-o anumita problema cineva care nu are nici o legtaura cu ea sau nici nu stie bine despre ce e vorba? E bine ca votul prostului (dezinformatului, raului, hotului, neimplicatului etc) sa conteze la fel cu cel al omului cu discernamint (instruit, cinstit, implicat etc)? Dar are cineva pertinenta/dreptul de a judeca pertinenta/dreptul altora? Nici macar daca alegatorii ar fi cu adevarat informati/educati nu ar putea deveni pertinenti/implicati in toate temele pe care sint impinsi sa voteze.

5. Fezabilitate? Chiar daca noile tehnologii ne vor permite sa usuram exprimarea dorintelor oricarui cetatean pe orice tema, este evidenta ca nu ne putem permite o societate in care toata lumea, tot timpul …. voteaza, inaintind extenuant intr-o problematica …crescind exponential. Iar solutia "reprezentarii: s-a dovedit deja extrem de nociva.

6 Continuitate? Admitind ca s-ar reusi o formula eficace de democratie directa, ar inseamna ca pe fiecare subiect sa se urmareasca evolutia dorintei populare. Si daca ea fluctueaza in timp,devenind de exemplu 51% in anul N , 49% in anul N+1, 48% in anul N=2… etc . Se vor schimba legile /deciziile automat, o data cu schimbarea mediei in jurul lui 50%? Vom trai bine in aceasta lume lichida?

7 Legitimitate. Are dreptul populatia care locuieste un anumit teritoriu sa decida asupra unor lucruri care influenteaza alte zone, deturneaza dorintele inaintasilor, sau modifica grav soarta urmasilor (distrugerea resurselor, imprumuturi cu plata aminata etc)?.

Cine se face ca nu observa aceste intrebari, sau ca a gasit raspunsurile- nu-mi stirnste incredere.

Schimbarea e mai mult dorita decit pregatita serios. Sintagmele lingvistice, desi pot schimba cite ceva in spatiul conceptelor, nu au cum rasturna esenta unei realitati capabile de uriasa inertie. Am incercat sa folosesc expresia "democratie reala" pentru a semnala aceste capcane. Admit ca e o o speculatie semantica discutabila, poate o.auto-amagire, prin rasturnarea binomului existent-proiectat. Voi renunta probabil la sintagma, semn de infringere. Real- e tot ce se manifesta in fapt, nu ce am vrea sa se intimple. Democratia… reala, cea care ne macina azi vietile, va evolua si nu stiu cum sa numesc forma superioara pe care as dori-o. Poate banalul "democratie de calitate"? Ca sa fie macar clar ca nu promovez sub nici o forma drumul invers, catre supunere, domesticire, tiranie.

Teama mea este ca, daca se poate mai bine, atunci se poate si mai rau, asa cum a demonstrat-experienta comunista. Deci nu orice critica a democratiei putrede imi convine. Simt ca unele, profitind de constatabilul faliment al formei actuale de democratie, au in spate dorinta perena de a capata putere asupra semenilor. Si cred ca agitarea unor lozinci populiste, vadit irealiste/abulatorii, bluff-cu pretenti de vindecare certa a bolilor societatii- este un semn ca ne aflam in fata unor noi asalturi de cotropire a constiintelor, pe calea gidilarii dorului de demnitate.

Ioan Rosca


Actiunea pentru Eliberarea României (AER) : http://www.facebook.com/groups/36747...2826368736522/

Submit "Ne aflam in fata unor noi asalturi de cotropire a constiintelor - Ioan Rosca" to Digg Submit "Ne aflam in fata unor noi asalturi de cotropire a constiintelor - Ioan Rosca" to del.icio.us Submit "Ne aflam in fata unor noi asalturi de cotropire a constiintelor - Ioan Rosca" to StumbleUpon Submit "Ne aflam in fata unor noi asalturi de cotropire a constiintelor - Ioan Rosca" to Google

Comments